Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Hur man använder eteriska oljor för att tvätta kläder

Det finns flera olika sätt att använda eteriska oljor för att tvätta kläder. En av de enklaste metoderna är att tillsätta några droppar olja i det sista sköljvattnet. Du kan också droppa några droppar olja direkt på en fläck eller tillsätta några droppar olja i tvättmaskinen tillsammans med tvättmedlet.

Det är viktigt att komma ihåg att eteriska oljor är koncentrerade, så du bör inte använda för mycket åt gången. Vi brukar rekommendera att du använder 2-10 droppar eterisk olja per tvätt, beroende på dina personliga preferenser och storleken på tvätten.

Vissa eteriska oljor, t.ex. tea tree-olja och lavendelolja, är också kända för sina rengörande egenskaper, så de kan vara särskilt effektiva för tvätt av sportkläder och sänglinne.

Kom alltid ihåg att följa tvättanvisningarna på dina kläder och undvik att använda eteriska oljor på ömtåliga tyger eller kläder som kräver särskild skötsel.


De bästa eteriska oljorna för tvättmaskinen

När det gäller att tvätta kläder kan eteriska oljor vara ett naturligt och effektivt sätt att förbättra resultatet. De är också ett bra alternativ till tillsatser som innehåller kemikalier och kan irritera huden.

Några av de bästa eteriska oljorna för tvätt av kläder inkluderar:

  • Lavendelolja: Denna olja är känd för sina lugnande och avslappnande egenskaper och kan hjälpa till att ge dina kläder en behaglig och naturlig doft.
  • Eukalyptusolja: Eukalyptusolja har en frisk och ren doft och kan hjälpa till att ta bort bakterier och lukt från dina kläder.
  • Pepparmyntsolja: Pepparmyntsolja har en frisk och svalkande doft och kan hjälpa till att ta bort fläckar och förbättra doften på dina kläder.
  • Citronolja: Citronolja har en frisk och citrusaktig doft och kan hjälpa till att ta bort lukter och ge kläderna en fräsch doft.
  • Tea tree-olja: Tea tree-olja är känd för sina rengörande egenskaper och kan hjälpa till att ta bort bakterier och smuts från kläderna.
  • Rosengeraniumolja: Rosengeraniumolja har en söt och blommig doft och kan hjälpa till att förbättra doften och mjuka upp kläder.
  • Citronmyrtenolja: Citronmyrtenolja är känd för sina rengörande och renande effekter och kan bidra till att ge dina kläder en fräsch och ren doft.

Så om du vill ge dina kläder en naturlig och behaglig doft är eteriska oljor ett utmärkt val. Prova att experimentera med olika oljor och kombinationer för att hitta den bästa doften för dina kläder.

100 % ren Tea Tree Oil från Australien
Bekämpa orenheter med naturlig Tea Tree–olja av hög farmaceutisk kvalitet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 89 kr
Försäljningspris Från 89 kr Ordinarie pris
100 % ren Tea Tree Oil från Australien - Bekämpa orenheter med naturlig Tea Tree–olja av hög farmaceutisk kvalitet

Använd eteriska oljor i tvättmaskinen

Har du någonsin funderat på att använda eteriska oljor i din tvättmaskin för att ge dina kläder en härlig doft och dra nytta av deras rengörande egenskaper? Det är ett enkelt och naturligt sätt att fräscha upp dina kläder och göra dem bekvämare att bära.

För att använda eteriska oljor i tvättmaskinen kan du tillsätta några droppar av din favoritolja i tvättpulvret eller använda ett tvättmedel som redan innehåller eteriska oljor. Kom ihåg att följa doseringsanvisningarna på produkten och att inte överdriva mängden olja eftersom det kan ha en negativ effekt på tvättmaskinens funktion.

För att maximera effekten av eteriska oljor i din tvättmaskin kan du också överväga att tillsätta några droppar olja i det sista sköljvattnet. På så sätt kommer oljans doft och rengörande egenskaper att finnas kvar på kläderna och ge en fräsch och behaglig doft.

Säkerhetsåtgärder vid användning av eteriska oljor i tvättmaskinen

Det är viktigt att vidta vissa säkerhetsåtgärder när du använder eteriska oljor i tvättmaskinen. För det första bör du alltid följa instruktionerna på oljans förpackning när du tillsätter den i tvättmaskinen.

Vissa eteriska oljor kan vara irriterande för huden och kan orsaka allergiska reaktioner, så det är viktigt att undvika direktkontakt med huden när du hanterar oljan. Vi rekommenderar att du använder handskar när du arbetar med eteriska oljor.

Vissa eteriska oljor bör också undvikas i tvättmaskinen på grund av deras egenskaper eller deras effekt på tyger. Exempelvis kan citrusoljor som citron- eller apelsinolja orsaka missfärgning av tyger om de utsätts för solljus.

Det är också viktigt att komma ihåg att en liten mängd eterisk olja kan räcka långt när det gäller att ge kläderna en behaglig doft. Använd därför bara den rekommenderade mängd som anges på förpackningen. Om du använder för mycket eterisk olja kan det orsaka hudirritation och överväldigande lukter som kan vara obehagliga.

I allmänhet kan eteriska oljor användas säkert i tvättmaskinen så länge du följer instruktionerna och vidtar några enkla säkerhetsåtgärder.


Eteriska oljor i torktumlaren och när du torkar kläder

Eteriska oljor kan också användas när du torkar dina kläder. Det finns flera sätt att tillsätta dem och resultatet blir väldoftande kläder som dessutom drar nytta av de positiva egenskaperna hos de olika eteriska oljorna.

Ett enkelt sätt att tillsätta eteriska oljor vid torkning av kläder är att tillsätta några droppar av oljan på en trasa eller torkboll och lägga den i torktumlaren tillsammans med kläderna. Kläderna blir mjuka och väldoftande och du kan välja den eteriska olja som passar bäst för dina behov. Lavendelolja är t.ex. känd för sin lugnande effekt och kan bidra till att skapa en mer avkopplande atmosfär i hemmet, medan eukalyptusolja har en uppfriskande effekt och kan hjälpa till att bekämpa dålig lukt.

Om du torkar dina kläder utan torktumlare kan du ändå tillsätta eteriska oljor genom att hälla några droppar av oljan på en tygbit och placera den tillsammans med dina kläder på torkstället. Du kan också tillsätta oljan i en skål med vatten och placera den nära kläderna medan de torkar för att sprida doften.

Var noga med att läsa de specifika instruktionerna på dina eteriska oljor innan du tillsätter dem för att torka kläder och välj alltid högkvalitativa oljor för bästa resultat.

Få rena och väldoftande kläder med eteriska oljor

Att använda eteriska oljor i tvättmaskinen har många fördelar, bland annat deras naturliga doft, rengörande egenskaper och kan ge din tvättrutin en extra naturlig boost. Det finns en mängd olika eteriska oljor som kan användas i tvättmaskinen, t.ex. lavendel, citron, tea tree och eukalyptus.

När du använder eteriska oljor i tvättmaskinen är det viktigt att följa säkerhetsåtgärderna och undvika att använda för mycket olja eftersom det kan orsaka igensättning av maskinen och försämra klädernas skick. Se också till att undvika vissa eteriska oljor som kan orsaka fläckar på dina kläder.

Vi uppmuntrar dig att prova att använda eteriska oljor i din tvätt och uppleva fördelarna själv.

100 % ren Tea Tree Oil från Australien
Bekämpa orenheter med naturlig Tea Tree–olja av hög farmaceutisk kvalitet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 89 kr
Försäljningspris Från 89 kr Ordinarie pris
100 % ren Tea Tree Oil från Australien - Bekämpa orenheter med naturlig Tea Tree–olja av hög farmaceutisk kvalitet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram