Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Tea Tree Oil kan användas av alla

Australiens ursprungsbefolkning, aboriginerna, har under århundrande (eller kanske årtusenden) känt till Tea Trees bakteriehämmande egenskaper. De har använt dessa löv som medicin för att behandla en mängd olika åkommor i århundrande.

Tea Tree Oil vann allmänt erkännande av den övriga australienska befolkningens, och 1920 [1][2][3][4] blev dess antiseptiska effekter dokumenterade för första gången. Efter detta spreds nyheten om oljans positiva egenskaper till andra delar av världen, och idag används Tea Tree Oil av människor världen över.

De australienska urinvånarna kallar området med Tea Tree för Healing Ground – Läs historien här

Tea Tree Oil visade sig vara den effektivaste naturliga australienska olja för desinfektion, i förhållande till fenol. Fenol var ett desinfektionsmedel som användes frekvent på alla sjukhus under 1920-talet. På 1940-talet ställdes dock TTO i skuggan, när penicillin gjorde sitt inträde. När ökningen av den resistenta bakterien MRSA under 80-talet kom, ökade intresset för Tea Tree Oil återigen.

I slutet av 80-talet publicerade australienska Tea tree dyrkare en rad artiklar om tea treeoljans effektivitet och säkerhet. På 90-talet satte den australienska lantbruksministern igång ett forskningsprogram med uppdrag att fastställa om den australienska Tea Tree Oil industrin kunde uppfylla kraven för det stigande intresset av den antiseptiska oljan.

Tea Tree oil, eller tea treeolja som det heter på svenska, är en ren naturprodukt som består av en kombination av 150 olika ämnen vilka ger den unika antiseptiska (bakteriedödande) och hudvänliga effekten.

Tea Tree oljan utvinns ur löven från trädet Melaleuca Alterifolia. Oljan är hudvänlig och kan därför användas av både män och kvinnor, pojkar och flickor i alla åldrar.

Många människor har genom åren använt oljan för diverse hudåkommor som svamp, mjäll, blåsor, acne, finnar och munsår. Dessutom kan Tea Tree oil användas mot löss, myggbett och mycket mer.[5][6] [7][8] [1] [9] [10].

Tea Tree Oil är ett utmärkt första hjälpen-medel att ha i sitt medicinskåp eftersom oljan kan användas till en mängd olika problem och hudirritationer. Det är dock viktigt att den bara användes utvärtes och ej förtäras. Du kan utan fara applicera Tea Tree Oil på din hudåkomma. I bästa fall hjälper det, och i värsta fall händer det ingenting alls.

100 % ren Tea Tree Oil från Australien
Bekämpa orenheter med naturlig Tea Tree–olja av hög farmaceutisk kvalitet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 89 kr
Försäljningspris Från 89 kr Ordinarie pris
100 % ren Tea Tree Oil från Australien - Bekämpa orenheter med naturlig Tea Tree–olja av hög farmaceutisk kvalitet

Prova Tea Tree Oil för att behandla ditt hudproblem

Tea Tree Oil kan användas överallt på hela kroppen. Det är lite av ett universalmedel som kan användas på ansiktet, på kroppen och på hår och hårbotten. När man använder Tea Tree Oil är det dock viktigt att följa anvisningarna på bipacksedeln eftersom eteriska oljor för kosmetiskt bruk brukar blandas ut.

Säkerhet

100 % koncentrerad Tea Tree Oil bör inte appliceras direkt på huden. Läs alltid instruktionerna på bipacksedeln och följ anvisningarna. Akta dig för att använda eteriska oljor där bipacksedel ej bifogas.
När du använder ett medel för första gången ska du alltid prova på ett litet område innan, för att se om huden reagerar mot medlet.

Tee Tree Oil för bekämpning av finnar och acne

Finnar och acne [11] är ett stort problem för många människor. De som drabbas hårdast är oftast ungdomar under puberteten, men för vissa personer försvinner inte dessvärre problemet med åren.

De flesta är villiga att försöka på allt möjligt för att bekämpa finnar, pormaskar och acne. Innan du försöker dig på en massa behandlingar och slösar en förmögenhet på det, är det bra att veta vad som faktiskt är effektfullt.

Om man har en acnehy är det viktig att man tvättar och rengör sin hud varje morgon och kväll för att avlägsna alla bakterier. Man ska dock inte övertvätta eftersom huden kan torka ut. Dessutom är det viktigt att man återfuktar och skyddar den.

Tea Tree Oil är känd för att ha en välgörande effekt på finnar och acne eftersom den är bakteriedödande (finnar uppstår p.g.a. bakterieinflammationer i tilltäppta talgkörtlar – läs mer om finnar här). Du kan hitta både rengöringsprodukter och krämer som innehåller Tea Tree Oil i den koncentration som krävs för att produkten ska vara effektiv beroende på hudproblemet.


Tea Tree Oil och svampinfektioner

Svampinfektioner kan var mycket pinsamma, och när de orsakar besvär har de oftast klåda och hudirritation som symtom. Tea Tree Oil är känd för att ha en allmänt klådhämmande effekt.

Många personer lider av nagelsvamp eller fotsvamp[12] [13]. Det är ett generande hudproblem som smittar, och kan vara väldigt svåra att få bukt på. Symptomen är oftast extrem klåda, hudirritation och flagning mellan tårna.

Australian Bodycare Body Wash och Body Cream innehåller antiseptisk Tea Tree Oil, och de är utmärkta för att hålla huden ren och frisk. De har en kylande och lindrande effekt, samtidigt som de motverkar irritationer och flagningar.


Tea Tree Oil mot mjäll

Mjäll på hårbotten orsakas i de flesta fall av en jästsvamp som heter Pityrosporum Ovale. Mjäll är en fjällning av döda hudceller på hårbotten som är ganska oskadligt, men tämligen generande. De vita mjäll-flingorna syns på kläderna, och oftast har man klåda på hårbotten också.

Den bästa kuren mot mjäll är att tvätta håret med ett schampo som bekämpar jästsvampen och därmed de störiga mjällen. Tea Tree Oil innehåller enbart ämnen som motverkar bakterier och klåda, därför är ett mjällschampo eller ett schampo med Tea Tree Oil ett effektivt sätt att bekämpa mjällen[14].

Vår hårvårdsserie som består av schampo, balsam och hårinpackning är speciellt utvecklad för att bekämpa irriterad hårbotten och mjäll. Dessa produkter innehåller Tea Tree Oil som är känd för sina antibakteriella, klådhämmande och hudvänliga egenskaper.

Besvär med mjäll brukar uppstå under puberteteten. Det är oftast i den perioden, när ungdomar har en överproduktion av hormoner, som problem med fett hår uppstår. Har man fett hår är oftast den första tanken att tvätta det ännu oftare, och dessutom använda ett starkt schampo som verkligen tar itu med fett hår.

När man väljer hårschampo är det faktiskt nödvändigt att man fokuserar på hårbottens tillstånd, och inte på hårets tillstånd. Många som inte känner till detta kan lätt få en ännu mer irriterad och torr hårbotten, om håret är fett och hårbotten torr.

Man kan alltså som sagt ha fett hår och en torr hårbotten samtidigt. När man då väljer schampo bör man ta hänsyn till hårbottens tillstånd och låta håret behandlas med en annan produkt.


Tea Tree Oil och munsår

Munsår är ett irriterande och dessvärre tillbakakommande hudproblem för många människor. Munsår beror oftast på herpesviruset HSV-1. Har man väl fått viruset försvinner det inte, utan finns kvar i kroppen hela livet.

Du kan ha herpesviruset i kroppen utan att få munsår, eller så kan viruset bryta ut i form av munsår gång på gång. Det är helt individuellt.

De första synliga tecknen på munsår är grupper av små vätskefyllda blåsor på läpparna eller omkring munnen. Blåsorna är ömma och gör ont, och dessutom finner de sig på ett iögonfallande ställe.

När man börjar känna de första symptomen på munherpes, gäller det att snabbt sätta igång med behandlingen. Australian Bodycare Bodycream och Spot Stik innehåller näringsrika och läkande ämnen som är lämpliga för den känsliga och irriterade huden kring munnen.


Tea Tree oil och solbränna/brännskador

Den bästa behandlingen för solbränna är att naturligtvis undvika att huden bränns och fjällar. Det är därför väsentligt att använda en bra solkräm och undvika långvarig vistelse i solen.

Om skadan trots det redan skett, är det en bra idé att vårda huden ordentligt och förse den med mycket fukt. Det är bra både för huden och för smärtan.

Vår Body Lotion är en effektiv fuktgivande kräm med antiseptisk Tea Tree Oil som är vårdande för huden när man har blivit solbränd.


Ett universalmedel med många egenskaper

Tea Tree Oil är lite av ett universalmedel som bearbetar effektivt en rad olika hud- och hälsoproblem.

Innehåller 150 olika ämnen

Det unika med Tea Tree Oil är att den har en hög halt och optimal kombination av olika näringsrika ämnen. Den innehåller faktiskt 150 olika substanser som tillsammans bekämpar bakterier och botar en lång rad av hudåkommor.

Av de 150 organiska komponenterna är 8 av dem särskilt betydelsefulla. Dessa åtta ämnen säkerställer att oljan är av högsta kvalitet. Av de åtta substanserna spelar speciellt cineol (eukalyptol) och terpineol en avgörande roll. Cineol är en substans som absorberas av vår kropp via näsan eller lungorna när den eteriska oljan inhaleras.

Terpineol är den aktiva och bakteriedödande substansen I Tea Tree Oil. Enligt de australienska kvalitetskraven krävs det att en äkta Tea Tree Oil innehåller mer än 30% terpineol och mindre än 15% cineol. Mest förekommande är att Tea Tree Oil innehåller över 40% terpineol [15].

Bevisad effektivitet

Genom åren har det forskats mycket i Tea Tree Oil och huruvida effektiv den är. Det har skrivits över 700 vetenskapliga artiklar om Tea Tree Oil och varje år tilläggs det ungefär 50-60 artiklar.

Det är allmänt känt att Tea Tree Oil har en bakteriedödande effekt. Utöver detta hjälper den huden att återställa sin naturliga bakteriebalans. Vid höga koncentrationer från 0,25% till 8% dödar den bakterier på huden men bara vid låga koncentrationer under 0,1% sätter den stop på svampinfektioner som orsakas av candida albicans. Det är en vanlig jästsvamp som är del av den normala bakteriefloran och finns i munhålan, underlivet, urinblåsan och tarmarna.

Kvaliteterna varierar på olika Tea Tree Oil

Det kan vara svårt för en vanlig konsument att skilja de olika slags Tea Tree Oil produkterna åt. Sanningen är att kvaliteterna varierar, och vissa produkter är inte så effektiva.

Den autentiska Tea tree-oljan, klassad som en 100% naturprodukt, utvinns bara från trädet Melaleuca Alternifolia som enbart växer i Australien. Det är bara från Melaleuca Alternifolia-träden man kan få den unika Tea Tree Oil med dess helande, hudvänliga och antiseptiska egenskaper. Det är alltså bara denna oljan som har en kombination av 150 olika substanser. Olja från andra Melaleuca- träd har inte samma egenskaper.Den autentiska Tea Tree Oil produceras i Australien

Tea Tree Oil är en 100% äkta eterisk olja, och är därför en mycket koncentrerad. Den erhålls av bladen från det australienska trädet Melaleuca Alternifolia genom ångdestillation. Bladen och skotten innehåller ungefär 1,8% eterisk olja som är känd för att kunna bota en lång rad hudåkommor.

Oljan ska odlas på ett korrekt sätt

Den äkta Tea Tree Oil kommer uteslutande från trädarten Melaleuca Alternifolia. Det är det enda trädet som har den rätta kombinationen av de ämnen som ger Tea Tree Oil dess många positiva effekter mot bakterier.

Bladen från trädet plockas när trädet är cirka 18 månader gammalt och 1,8 meter högt. När det har skördats börjar trädet växa igen, och det kan plockas igen efter 12-24 månader.

Omedelbart efter plockningen ska bladen ångvattendestilleras under högt ångtryck som blåses genom bladen. Detta är mycket är mycket viktigt för att få med alla aktiva substanserna. När ångan har blivit till vatten igen lägger sig oljan på toppen av bladet och den samlas upp i en behållare för att analyseras, medan vattnet återanvänds.

Om kvaliteten på bladen som bli kvar efter denna process är bra, kan de användas som skrubbmedel inom kosmetiken istället för mikroplast. Alternativt kan bladen också användas till jordförbättring.

För att få ett bra vin måste vinstockarna ha optimala tillväxtförhållande. Detta gäller även för teaträden. Om inte träden mår bra, är inte oljan bra heller.

Det bästa tea trädet växer i Australien

Eftersom den australienska Tea Tree Oil blivit välkänd och populär världen över med tiden, är det naturligtvis många som försökt att plantera teaträd och utvinna teatree olja i många andra länder. De har dock aldrig lyckats att få ett bra resultat. Antingen har träden dött ut, eller så har kvaliteten på oljan varit dålig.

Den absolut bästa Tea Tree Oil av högsta kvalitet kommer från ett mycket limiterat område I New South Wales i Australien. Bara här vid Lismore finns det lågbeväxta, mossliknande regnskogsområde som ger de bästa tillväxtförhållanden för tea träden och därmed den bästa Tea Tree Oil.

100 % ren Tea Tree Oil från Australien
Bekämpa orenheter med naturlig Tea Tree–olja av hög farmaceutisk kvalitet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 89 kr
Försäljningspris Från 89 kr Ordinarie pris
100 % ren Tea Tree Oil från Australien - Bekämpa orenheter med naturlig Tea Tree–olja av hög farmaceutisk kvalitet


FAQ om Tea Tree Oil

Vad använder man Tea Tree Oil till?

Tea Tree Oil är en naturprodukt som är speciellt effektiv för behandling av många olika hudproblem eftersom Tea Tree Oil bekämpar bakterier.


Vad är Tea Tree Oil?

Tea Tree Oil är en naturprodukt som härstammar från det australienska trädet Melaleuca Alternifolia. Det är en ren naturprodukt som används för att behandla en rad olika hudåkommer. Det är mest känt för att vara bakteriedödande.


Vad gör Tea Tree Oil?

Tea Tree Oil bekämpar bakterier och har en helande effekt på huden. Den är därför ett effektivt medel mot många olika hudproblem som finnar, mjäll och irriterad hud.


Var kan man köpa Tee Tree Oil?

Tea Tree Oil kan köpas på web-shop, på apoteket eller från olika hälsokostbutiker. Det är dock viktigt att du ser till att du har köpt den äkta Tee Tree Oil, och inte någon billig imitation som inte har samma resultat.


Hur använder man Tee Tree Oil?

Tee Tree Oil är endast för utvärtes bruk. Du kan köpa den i ren form, eller blandad i diverse produkter som schampo, balsam, ansiktsvatten, body wash och olika ansikts- och kroppskrämer.


Är Tea Tree Oil farligt?

Tee Tree Oil är en naturprodukt som användes för utvärtes bruk och skall ej förtäras. Du bör helst inte använda den 100% ren Tea Tree Oil outspädd direkt på huden. Följ alltid anvisningarna på produktens bipacksedel.


Tea Tree Oil från Australian Bodycare är säkerhetsbedömd och CPNP-registrerad enligt gällande EU-reglemente för kosmetikaprodukter. Det anvisas ”säker användning” på förpackningen och på bipacksedeln.
Många andra eteriska oljor säljs utan anvisning om säker användning som aromaterapi eller kemikalier


Finns det allergener i Tea Tree Oil?

Tea Tree Oil består av naturliga ämnen som limonen, geraniol och linalol. Den totala mängden av allergener är ca. 1% i en 100% ren olja. I en citronolja finns det över 70% allergener och i lavendelolja är innehållet av allergener ca.40%. Se tabellen nedan

Australian Bodycare produkter har en tillsats av Tea Tree Oil i den mängd som är anpassad till förbrukaren. För exempel innehåller en bodylotion 1% Tea Tree OIl så följaktligen är mängden av allergener 0,01%.

Tabellen visar innehållet av allergener i 100% Tea Tree Oil, en citronolja och en lavendelolja.

Som det framgår av tabellen innehåller citronolja ca.72 gånger fler allergener än Tea Tree Oil och en lavendelolja innehåller ca. 40 gånger fler allergener än en 100% re Tea Tree Oil.

test tabel tea tree oil

Är Tea Tree Oil allergiframkallande?

När du ska använda ett nytt medel på din hud bör du alltid prova på ett litet område först för att se om du får en allergisk reaktion, särskilt om du har en tendens till att få allergier. Men i allmänhet är Tea Tree Oil inte allergiframkallande.


Källor

1. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the principal commercial Eucalyptus oils and their pure constituents, with observations on the value of concentrated disinfectants (Part I); Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1923.

2. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part II).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1924

3. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of the pure constituents of Australian essential oils, together with those for some essential oil isolates and synthetics (Part III).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1925

4. Penfold AR, Grant R.; The germicidal values of some Australian essential oils and their pure constituents, together with those for some essential oil components, and synthetic substances (Part IV).; Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales; 1926

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram