Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad innebär det att ha torr hårbotten?

Torr hårbotten förknippas oftast med kliande hårbotten. När hårbotten är torr är det för att fettproduktionen har rubbats och huden har förlorat sin naturliga fuktighet. Detta leder till en kännetecknande klåda. Det är viktigt att man behandlar en torr hårbotten annars finns det risk att det utvecklas sår i hårbotten, vilka kan bli en ingångsväg för bakterier.

Hårbottenproblem, som i detta fall torr hårbotten, är varken en ålders- eller könsfråga. Alla kan följaktligen ha torr hårbotten.


Vilka symtom ger torr hårbotten?

När man har torr hårbotten kan man ibland upptäcka att man kan riva av torra vita flagor från hårbotten. Det är många som felaktigt tror att dessa flagor är mjäll. Torr hårbotten och mjäll är dock inte samma sak. Mjäll har samband med förekomsten av en jästsvamp som ger upphov till gulaktiga, oljiga mjällflak. Torr hårbotten däremot är en följd av att huden har torkat ut.

Man upptäcker oftast att man faktiskt har torr hårbotten först när det börjar klia i den. En kliande hårbotten är alltså ett karakteristiskt symptom för torr hårbotten. Självfallet är det är väsentligt att du samtidigt försäkrar dig att klådan inte beror på huvudlöss.


Extremt torr hårbotten

Om man har extremt torr hårbotten kan det uppstå sprickor i hårbotten och man kan känna att huden stramar och är narig. De flesta som lider av torr hårbotten upplever dessutom intensiv klåda. Denna klåda kan lätt resultera i sår på hårbotten. Om du således har mycket torr hårbotten är det viktigt att du snabbt vidtar åtgärder och finner en lämplig behandling.

Oftast är det under vintertiden de flesta får problem med extremt torr hårbotten och torr hud i allmänhet. Detta beror på att kyla, vind och låg luftfuktighet torkar ut huden ännu mer än vad solen gör på sommaren. Därför är det viktigt att vårda huden och hårbotten ännu mer under vintern.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Torr hårbotten behandling: Hur behandlar man torr hårbotten?

En torr hårbotten måste behandlas med mycket fukt och omsorg. Det är således viktigt att inte använda produkter som bidrar till att hårbotten tokar ut ännu mer.

Huden i ansiktet och på kroppen kan man lätt smörja in med fuktgivande och vårdande krämer om den blir för torr. I hårbotten är det dock lite svårt att göra detta på grund av allt hår. Istället är det bra om man vårdar hårbotten med ett milt och hudvänligt schampo som är speciellt anpassat för torr hårbotten, och efteråt masserar in ett bra balsam i håret. Om du har mycket torr hårbotten kan det dock vara nödvändigt att smörja in en olja i hårbotten.

Video: Torr hårbotten behandling – Schampo mot torr hårbotten

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Eteriska oljor för behandling av torr hårbotten

Är din hårbotten mycket torr kan du vara i behov av mer drastiska åtgärder än att bara byta till ett bättre och lämpligare schampo. Du kan för exempel uppnå en mer djupgående behandling av din hårbotten med hjälp av eteriska oljor. Oljor som olivolja, kokosolja, och tea tree oil (teträolja) ger huden vård och näring, och har effektiva resultat på torr hårbotten. Dessa eteriska oljor är milda och hudvänliga, och skadar därför inte huden.

Om du trots alla behandlingar fortsätter att ha mycket torr hårbotten, eller om du har sår i hårbotten, är det bra om du söker läkarhjälp eftersom torrheten kan bero på andra orsaker. För exempel kan den bero på sjukdomar eller hudåkommor som mjälleksem, psoriasis, svamp eller mjäll.


Hur förebygger man torr hårbotten?

Daglig hårtvätt torkar ut huden, och om du har torr hårbotten är det bra att hålla igen lite med hårtvätten. Att tvätta håret varje dag är alldeles för påfrestande för hår och hårbotten. Ett par gånger i veckan räcker.


Schampo mot torr hårbotten

Utöver frekvent hårtvätt bör du också observera schampot som du använder. Du kanske använder ett schampo som är alldeles för starkt för din hårbotten. Om du har problem med uttorkad hårbotten rekommenderas det att du använder ett milt och hudvänligt schampo för torr hårbotten. Föredra gärna ett schampo utan parfym.

I en familj kan en familjemedlem ha torr hårbotten, medan en annan kan ha fet hårbotten. Det är därför väldigt vanligt att olika familjemedlemmar är i behov av olika sorters schampon. Den bästa lösningen är förstås att var och en i familjen har sitt personliga schampo som är anpassat till ens speciella hudtyp och hårtyp.

SE OCKSÅ: Guide till perfekt vård av ditt hår!


Var försiktig med stylingprodukter

Schampo används för att tvätta hår och hårbotten. Balsam däremot ska bara användas i håret. Detsamma gäller för olika stylingprodukter, som absolut inte hör hemma i hårbotten. Du måste därför vara försiktig så du inte masserar in i hårbotten diverse stylingprodukter. De är uteslutande avsedda för hår och ska därför inte läggas i hårbotten eftersom detta kan bidra till att hårbotten tokar ut, eller blir fet i onödan.

Varmluften från hårfönen eller hårtorken verkar uttorkande på både hår och hårbotten. En bra idé är att eventuellt variera med kalluft lite av tiden.


Vad orsakar mycket torr hårbotten?

Huden på hårbotten är full av talgkörtlar precis som huden på resten av kroppen. Talgkörtlarnas roll är att producera talg som bildas av fett och döda hudceller. Talgen har en förmåga att smörja hudytan och göra den vattentät, samt skydda den från att torka ut och bli bräcklig. Talgproduktionen ser också till att vårt hår håller sig smidigt, och inte torkar ut.

Om den naturliga talgproduktionen av en eller annan orsak har minskat kommer du att uppleva en torr hårbotten. Äldre personer i allmänhet har en reducerad talgproduktion, därför är de speciellt utsatta av torr hårbotten.
Man kan emellertid få torr hårbotten på grunda av andra orsaker också. Sjukdomar som hög eller låg ämnesomsättning, diabetes, lever- och njursjukdomar, astma, eksem, allergier och vissa typer av medicinering kan orsaka torr hårbotten. Om du dricker för lite vatten, eller har dåliga kostvanor och vitaminbrist kan även detta ge upphov till torr hårbotten.

En torr hårbotten beror oftast på externa faktorer. När vi tvättar håret avlägsnar vi fett från hårbotten. Om vi tvättar det lite för ofta och använder starka schampon, finns det risk att vår hårbotten blir mycket torr. Användningen av hårstylingprodukter och hårfönar kan också samverka till torr hårbotten.


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram