Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vilka får huvudlöss?

Löss. Bara ordet och tanken på de små parasiterna kan få det att klia på de flesta av oss. Alla kan få löss. Det spelar ingen roll om håret är rent eller inte. Lössen intresserar sig bara i vårt blod, oavsett hur det står till med vår hygien och renlighet.

Även om alla kan få löss är det oftast barn i åldern 3-10 år som blir mest drabbade. Detta beror på att de ofta har närkontakt när de leker. Huvudlöss sprids uteslutande genom kontakt av hår med hår då de kryper från ett huvud till ett annat. Om ett barn har löss kommer antagligen resten av familjen också bli smittad (oavsett ålder) på grund av att lössen sprids via tät huvudkontakt.

Studier har visat att personer med långt hår har en tendens att bli smittade av huvudlöss oftare än personer med kort hår. Detta betyder inte att korthåriga personer ligger på den säkra sidan. Det är bara om håret är under en ½ cm långt som du kan vara säker på att det inte kommer att sätta sig löss på det. Fler flickor än pojkar drabbas av huvudlöss, vilket antagligen beror på att fler flickor har långt hår än pojkar.

Huvudlöss följs ofta – men inte alltid – av intensiv klåda som uppstår när lössen suger upp blod från hårbotten.


Det är inte farligt att ha löss, men det är obehagligt, generande och besvärligt. Det är viktigt att man behandlar huvudlössen, eftersom de inte kan försvinna av sig själva, så de inte fortsätter att spridas vidare till andra personer.


Hur ser löss ut? – och hur upptäcker man dem?

Du kan lätt se huvudlössen med blotta ögat om du tar dig en ordentlig titt. För att hitta dem delar du på håret och tittar noga i hårbotten. Hårlössen syns inte omedelbart om du bara tittar ytligt på håret.

Oftast upptäcks inte lössen förrän det börjar klia i hårbotten. Du kan också upptäcka dem efter en grundlig kamning, som är bra att göra, speciellt om du har barn eller umgås med barn eftersom de är särskilt utsatta för huvudlöss.

3–pack lusmedel för lusbehandling
Tre produkter för att snabbt bekämpa huvudlöss
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 449 kr
Försäljningspris 449 kr Ordinarie pris 519 kr
3–pack lusmedel för lusbehandling - Tre produkter för att snabbt bekämpa huvudlöss

Hur luskammar man håret?

Den viktigaste och den mest effektiva behandlingen av löss är att kamma igen håret noggrant med en speciell luskam. Det går bra att komplettera med olika medel mot löss men du kan inte bli av med dem om du inte kör en ordentlig omgång med luskammen. Kamning är dessutom en helt oskadlig och billig metod. Det rekommenderas att du använder ett balsam för luskamning.

Använd gärna Balsam med Tea Tree Oil eftersom tea tree oil har en antiseptisk effekt, vilket gör att den bekämpar bakterier. Därför rekommenderar vi att ni använder produkter med tea tree oil för att vårda hår och hårbotten.

När du ska luskamma håret gäller det att du beväpnar dig med mycket tålamod, bra ljuse och gott om tid. Håret måste kammas noggrant, och det tar sin tid. Framförallt om håret är långt och tjockt. Luskamning ger resultat bara om du är systematisk, noggrann och ihållande. Men å andra sidan är det en ytterst effektiv metod.

Ett gott råd är att luskamma håret direkt efter att du har tvättat det, eller i varje fall blöta ner det, innan du sätter igång med luskamningen. Applicera gärna ett balsam utan parabener (som du naturligtvis ska skölja ur efteråt) så att kammen glider lättare genom håret, och så att eventuella löss sitter stilla.

Det är lättare att hålla styr på håret om du använder ett par hårklämmor eller liknande för att dela in håret i sektioner. Därefter tar du en sektion i taget och kammar igenom från hårbotten till hårtopparna. Efter varje kamdrag torkar du av kammen eller ”knackar” den på ett vitt underlag för att du ska se bättre om du har fått med löss och ägg från håret. Om du hittar ägg eller löss i håret ska de naturligtvis avlägsnas. Oftast kan det vara lättare att avlägsna dem genom att dra bort dem mellan två naglar.

Om du hittar ägg eller levande löss i håret måste du kontrollera noggrant de kommande veckorna för att se om nya ägg har kläckts och fler löss har uppkommit. Det är bäst om du kammar varannan dag i två veckor, för att vara helt säker på att lössen försvinner helt och hållet. Eventuellt kan du komplettera kamningen med ett lusmedel.

Lusmedel kan vara effektiva men också påfrestande för hårbotten. Om du har använt lusmedel är det en bra idé att behandla hårbotten efteråt med en hårbottenkur med Tea Tree Oil för att garantera en frisk och sund hårbotten.


Fakta om löss

Huvudlöss är små platta, ovala och avlånga insekter utan vingar. De kan alltså varken hoppa eller flyga utan förflyttar sig genom att hålla sig fast på hårstrået och krypa långsamt. De lever endast i människohår och livnär sig på att suga upp blod från hårbotten. Ett hårlöss är 1-3 mm långt. Färgen på ett löss varierar från genomskinlig till mörk beroende på hur mycket blod det har sugit upp.

Huvudlössens ägg kallas gnetter och ser ut som små svarta eller vita droppar som sitter fast på hårstrået ca en centimeter från hårbotten. Du ska alltså leta efter ägg nära hårbotten och inte på hårtopparna. De tomma utkläckta äggen är vitaktiga och sitter längre ut på hårstrået.

Det tar ett löss ungefär 21-27 dagar att utveckla sig från ett ägg till en vuxen lus. En vuxen lus lever ungefär 30-40 dagar och den kan lägga upp till 50 – 150 ägg så länge den lever. Det tar för ett ägg att kläckas 5-9 dagar.

Huvudlöss kan bara leva på människor. De håller sig varma via vår kroppsvärme och livnär sig av vårt blod. En hårlus kan dock leva utanför människokroppen i 2-3 dagar och ett lusägg kan leva upp till 14 dagar ifrån människan. Beroende på temperaturen och andra förhållanden dör oftast vuxna löss och gnetter snabbare om de inte är lever på människokroppen.

Utöver huvudlöss finns det även kroppslöss (klädlöss) och flatlöss som också kan leva på människan, men de håller sig båda till vår kropp och inte på håret i huvudet.


Symptom på huvudlöss

Som tidigare nämnt upptäcker du oftast lössen när det börjar klia intensiv i hårbottnen. Klåda är dock inget tecken på att du har löss eller inte. Du kan vara drabbad av löss utan att det kliar i hårbotten såväl som det kan klia i hårbotten utan att du har löss. Klådan kan bero på andra faktorer.

Du kan alltså ha huvudlöss utan några symptom alls. I detta fall kan du bara upptäcka dem om du kammar dig noggrant.

Det är extremt obehagligt och besvärligt att ha huvudlöss. Det finns dock ingen orsak att skämmas över det eftersom löss kan drabba alla, och det har inget med renlighet och hygien att göra.

Om alla talade öppet om löss och kom ihåg att luskamma regelbundet hade antalet lusdrabbade fallit drastiskt. Tyvärr är detta inte fallet och därför är det viktigt att vara medveten om spridningsrisken och luskamma regelbundet och behandla genast om du upptäcker löss.


Hur smittar löss?

Löss smittar sig snabbt och lätt genom kontakt hår mot hår. De kan varken hoppa eller flyga men de kan krypa från ett huvud till ett annat vid tät kontakt. Lusen kan krypa snabbt, så kontakten behöver inte vara långvarig för att den ska sprida sig.

Gnetter smittar inte. De sitter fastklistrade på hårstråna och kan inte kan inte falla av.

Risken att löss sprider sig via mössor, hårborstar och liknande föremål är inte så stor, även om det finns en viss risk. Huvudlöss sprider sig i första hand genom kontakt hår mot hår. Mjukdjur, kuddar och liknande är inte heller områden du ska koncentrera dig på i kampen mot att utrota lössen. Huvudlöss har väldigt små chanser att överleva här.


Hur behandlar man huvudlöss?

Hårlöss kan inte försvinna av sig själva. Tvärtemot. Om du inte behandlar lössen kommer du att få fler och fler i ökad takt. Så om du upptäcker löss gäller det att omedelbart sätta igång en behandling. De flesta önskar att bara bli av med lössen så snabbt som möjligt, för bara tanken på att insekter har invaderat din eller ditt barns hårbotten är frånstötande.


Video: Så behandlar man huvudlöss?


Behandling med schampo och läkemedel

Det finns inga tvivel om att den effektivaste metoden för avlusning är luskamning. Utöver detta kan du använda olika lusmedel för att få bukt på de små krypen. Här kan du köpa lusschampo och olika läkemedel mot löss. Läkemedlen innehåller diverse insektsgift.

Det är viktigt att följa instruktionerna noggrant, annars kommer du inte att se några vidare resultat. Även om du följer instruktionerna till punkt och pricka ska du inte räkna med omedelbara resultat. Därför bör du alltid komplettera en behandling med luskamning för att vara på den säkra sidan.

Glöm inte att undersöka om resten av familjen har smittats med löss. Detta gör du genom att kamma igenom håret grundligt. Lusmedel och lusschampo ska dock bara tillämpas på de familjemedlemmar som har blivit smittade med löss.
Huvudlöss kan tyvärr utveckla resistens mot olika medel och därför är det inte alltid att ett schampo mot löss är effektivt.

3–pack lusmedel för lusbehandling
Tre produkter för att snabbt bekämpa huvudlöss
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 449 kr
Försäljningspris 449 kr Ordinarie pris 519 kr
3–pack lusmedel för lusbehandling - Tre produkter för att snabbt bekämpa huvudlöss

Huskurer för behandling av löss

Det finns en rad olika huskurer mot löss som t.ex. att använda teknisk sprit, råolja, ättika, vitlök och citron. Detta är produkter som inte är avsedda för bruk på människohud och därför finns det inga vetenskapliga bevis om de är effektiva eller inte. Därför kan vi inte rekommendera att sådana huskurer används.


Glöm inta att undersöka hela familjen

Om du hittar huvudlöss på en familjemedlem måste du se till att undersöka hela familjen för löss. Annars finns det risk att lössen sprids till hela familjen. Det är viktigt att man luskammar alla familjemedlemmar samtidigt, så att alla löss avlägsnas och återsmittning hindras.

Det är också viktigt att informera dagis, skola, fritidshem eller andra ställen som barnet kommit i kontakt med för att undvika en lusspridning. Om du hör talas om att någon i din eller ditt barns omgivning har huvudlöss, är det bäst att ni undersöker ert hår ett par gånger för att försäkra att ni inte har blivit smittade.


Vad gör man med mössor, sängkläder, hårborstar och liknande saker?

Förr i tiden rekommenderade det att allt som hade kommit i kontakt med personen som hade löss skulle tvättas eller frysas i 24 timmar. Det vill säga sängkläder, mössor, kläder kammar, kramdjur etc. Eventuellt kunde man lägga sakerna åt sidan i 48 timmar.

Numera vet man att risken för att löss sprids via mössor, kammar, hårborstar, sängkläder, mjukdjur och dylikt är mycket liten. Man kan inte utesluta att risken finns, men den är inte så stor, och därför är det bättre om man lägger ner sin energi på att behandla de som har löss istället, och undersöka resten av familjen också. Det är också viktigt att man informerar de som den lussmittade har varit i kontakt med, så de också kan få sitt hår undersökt och eventuellt behandlat.


Hur kan man undvika löss?

Om du har barn som går på daghem eller skola har du säkert någon gång fått hem ett meddelande i barnets väska som informerar om att en lusepidemi är på gång. Om detta sker måste du omedelbart undersöka ditt barn – även om ni aldrig har haft löss i familjen förr.

Det finns tyvärr inget du kan göra för att garantera att du och din familj med säkerhet kommer att undvika löss. Det bästa du kan göra för att förebygga att ett eventuellt lusangrepp utvecklas, är att luskamma regelbundet. Om du för exempel luskammar en gång i veckan kan du upptäcka lössen tidigt och sätta igång en behandling, utan att huvudlössen hinner sprida sig.

Det är fördelaktigt om flickor eller pojkar med långt hår sätter upp håret, så det inte trasslas in andras hår, men det är ingen garanti för att undvika löss.

Det bästa sättet att bekämpa löss är dock kamning och åter kamning. Om alla luskammade sina barn (och sig själva) regelbundet, hade problemet med löss inte varit så stort eftersom spridningen av dessa små kryp inte hade kunnat utvecklas så mycket.


FAQ om löss


Hur ser huvudlöss ut?

Huvudlöss är små insekter utan vingar. De är platta, ovala och avlånga med vardera tre ben på varje sida om kroppen. De lever i människohår och de livnär sig på att suga blod från hårbotten. En huvudlus är cirka 1-3 mm lång och dess färg kan variera från genomskinlig till mörk, beroende på om den just har sugit upp blod eller inte.


Hur blir man av med löss?

Det bästa sättet att bli av med huvudlöss är genom regelbunden och grundlig kamning av håret. Läs hur man luskammar håret här.


Hur avlägsnar man lusägg?

Lusägg avlägsnas genom att kamma håret grundligt. Om du upptäcker ett ägg under kamningen kan du avlägsna det mellan två naglar. Lusäggen sitter fastklistrade på ett hårstrå som är nära hårbotten.


Hur länge lever löss?

En vuxen lus kan leva i ungefär 30 – 40 dagar. Under den tiden hinner en hona att lägga 50-150 ägg. Det tar 5-9 dagar för ett ägg att kläckas. Det tar en lus cirka 21-27 dagar från att utveckla sig från ägg till vuxen lus. En lus kan överleva ifrån människokroppen 2-3 dagar medan ett lusägg kan överleva upp till 14 dagar utanför människokroppen.


Hur får man löss?

Huvudlöss smittar genom kontakt hår med hår med en annan person som har löss. En lus kan varken hoppa eller flyga. Om du sitter tätt nära en annan person som har löss kan lusen lätt och snabbt krypa från ett hårstrå över till ditt hårstrå.


Hur luskammar man?

Kamning är den bästa och effektivaste metoden för att behandla löss. När man kammar tar man en sektion hår i taget och kammar igenom från hårbotten till hårtopparna med en speciell luskam. Efter varje kamdrag torkar du av kammen eller ”knackar” den på ett vitt underlag för att du ska se bättre om du har fått med löss och ägg från håret.


Hur undviker man löss?

Det finns inget man kan göra för att utesluta risken att få löss helt och hållet (bortsett från att aldrig ha kontakt med andra människor). Därför är det bästa du kan göra i förebyggande syfte är att undersöka håret regelbundet genom att kamma.

På detta vis kan du upptäcka eventuella löss innan de blir för många, och därför sätta igång snabbt med en behandling. Glöm inte att informera din umgängeskrets om du har löss, så att de i sin tur också kan kontrollera om de har blivit smittade.


Hur länge kan löss överleva i sängkläder?

Huvudlöss kan leva 2-3 dagar utanför människokroppen, men oftast dör de tidigare. Detta beror bland annat på temperaturen och när den sög upp blod sist. Risken för att löss sprids via för exempel sängkläder är inte stor, men för säkerhets skull kan man tvätta sängkläderna i 60 grader.


Hur behandlar man löss?

Den effektivaste behandlingen är kamning med en luskam. Du kan också komplettera kamningen med ett lusmedel. Den bästa metoden är dock luskamning och du kan läsa mer om hur man behandlar löss här.


Kan man dränka löss?

I princip kan man nog dränka lös. Detta kräver dock att du håller dig under vatten i flera timmar, vilket nog inte är så praktiskt möjligt.


Produkter Från Australian Bodycare:

3–pack lusmedel för lusbehandling
Tre produkter för att snabbt bekämpa huvudlöss
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 449 kr
Försäljningspris 449 kr Ordinarie pris 519 kr
3–pack lusmedel för lusbehandling - Tre produkter för att snabbt bekämpa huvudlöss

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram