Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Så blir du av med huvudlössen

Huvudlöss Små kliande kryp som är alla föräldrars skam och skräck. ” Å nej, vad kommer folk att tro? Vad har vi gjort för fel?” Det finns ingen anledning att varken skämmas eller oroa sig. Det är nämligen högsäsong för huvudlöss på skolor och daghem. För de små blodsugande krypen är förhållandena på barn som leker och har närkontakt idealiska.

De är många barn som blir smittade med löss nuförtiden, många fler än det var förr. Detta beror på att lössen har blivit resistenta mot många av de lusmedel som har använts under åren. Det finns alltså ingen anledning att skämmas om man har löss, utan bara att försöka bli av med dem så snabbt som möjligt.

Huvudlöss försvinner inte av sig själva – och de sprider sig lätt. Du kan göra dig själv en stor tjänst om du börjar luskamma så snabbt som möjligt.  I denna artikel kan du få tips om hur du kan få bort lössen genom att kamma och använda vår effektiva Tea Tree Oil balsam.

LÄS MER: RELEVANTA PRODUKTER FÖR LUSKAMNING


Avlägsna huvudlössen effektivt och skonsamt med kamning och balsam

Det finns många kemiska lusmedel på marknaden som är mer eller mindre effektiva. En del av dem gör inte längre någon verkan eftersom huvudlössen har utvecklat resistans mot dem. De flesta kemiska lusmedel på marknaden innehåller bekämpningsmedlet pesticid, vilket inte är den bästa lösningen för ett barn i växtåldern. Lyckligtvis är kamning med balsam en mycket effektiv metod för att bli av med huvudlöss.

Det är helt ofarligt, billigt och säkert att avlägsna löss med bara kamning och balsam. Kamning 4 gånger i över 2 veckor med ett bra balsam avlägsnar nästan garanterat alla huvudlöss. Vårt Tea Tree oil balsam är mycket lämpligt för luskamning.

Balsamet gör håret mjukt och lätt att kamma, och dessutom är tea tree oil antibakteriellt och håller hårbotten ren och problemfri. Olika vetenskapliga undersökningar (se källorna nedan) har bevisat att tea tree oil är har en välgörande effekt. Så oroa dig inte, utan börja kamma omedelbart och du och ditt barn kommer att vara lössfria inom två veckor.

3–pack lusmedel för lusbehandling
Tre produkter för att snabbt bekämpa huvudlöss
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 449 kr
Försäljningspris 449 kr Ordinarie pris 519 kr
3–pack lusmedel för lusbehandling - Tre produkter för att snabbt bekämpa huvudlöss

Luskamning – steg för steg

Med att luskamma menas det att man använder en kam för att avlägsna huvudlöss. För detta ändamål används en speciell luskam med täta kamtänder för att löss och ägg ska fastna på kammen. När huvudlöss utsätts för vatten sitter de stilla och därför är det lättare avlägsna dem med en kam.

Löss genomgår tre stadier: ägg, nymf och vuxen lus. När man börjar behandling med kamning ska man kamma i 2 veckor så att alla löss i alla dess stadier elimineras. Även om du har fått bort alla löss kan det fortfarande sitta ägg på hårstråna. Dessa kläcks och utvecklas till nymfer.

Lusen börjar sitt liv i ett ägg som läggs av en fullvuxen lus vid hårstråets rot. Här sitter den fast ordentligt och är svår att avlägsna. När ägget kläcks utvecklas det en nymf som är en mindre version av en fullvuxen lus.

Den växer snabbt till fullväxt och börjar krypa runt i håret med hjälp av de sex klor som den har på benen. En fullvuxen lus suger upp blod från hårbotten och lägger ägg, och på detta vis pågår dess livscykel. För att få bort alla löss måste man se till att man avlägsnar dem i alla dess stadier.

När man har löss kliar det i hårbotten på grund av att det uppstår en allergisk reaktion mot lössens saliv. Därför finns det vissa personer som har löss utan att erfara någon klåda. När lössen förflyttar sig till ett huvud första gången kan det ta upp till 4 veckor innan klåda uppstår. Om man blir återsmittad kommer klådan mycket snabbare, nästan direkt.

Hittar ni huvudlöss på en familjemedlem är det viktigt att hela familjen kontrolleras för löss. Om ni får reda på att det finns löss i skolan eller på daghemmet bör ni kontrollera och kamma i förebyggande syfte.

Huvudlöss kan varken hoppa eller flyga. De kan inte heller överleva ifrån människokroppen under en längre tid. Därför behöver man inte få panik och börja storstäda. Det finns dessutom ingen anledning att hålla barnen hemma från skolan eller inte låta dem umgås med sina lekkamrater.

Löss sprider sig genom kontakt huvud med huvud. Därför är det lättare för barn med långt hår att bli smittade med huvudlöss. Med andra ord är det fler flickor än pojkar som får huvudlöss. En metod som användes mycket förr i tiden under en lusepidemi var att raka av håret på alla barn i en skolklass. Då försvann garanterat alla löss! Som tur är finns det bättre metoder nu.


Hur man luskammar

Det är lätt och billigt att kamma bort lössen. Det krävs bara att man har lite tålamod. Det tar ungefär 30 minuter för att hitta och kamma bort löss och gnetter, och man måste ju upprepa ett par gånger. Du ska alltså förbereda dig på att lägga ner ett par timmar allt som allt av din tid.

För att luskamma behöver du:

  • Luskam
  • Balsam
  • Kökspapper
  • Handduk
  • Förstoringsglas
  • Hårklämmor/hårband
  • Underhållning för barn

Kam

Du kan köpa en luskam på apoteket eller på nätet. Den kan antingen vara tillverkad i plast eller metall. Den kan ha korta eller långa kamtänder och se ut många olika vis. Det viktigaste är att kamtänderna är täta så att inte lössen slinker igenom.

Det bästa avståndet mellan kamtänderna är 0,2 millimeter. Om kammen är tillverkad i plast kan den bli sliten efter mycket användning, så kontrollera alltid att kamtänderna inte har blivit böjda. Om så är fallet behöver du inhandlar en ny kam.

Det finns vissa luskammar där kamtänderna sitter extra tätt. De är effektiva i att avlägsna gnetter, men kan slita mer på håret och göra ont.

Köp en kam som passar dig bäst och som inte gör allt för ont på barnet. Äldre barn kan stå ut med en hårdare kam som har tätare kamtänder.

LÄS MER: RELEVANTA PRODUKTER FÖR LUSKAMNING

Balsam

Att använda balsam är precis lika viktigt som att använda luskam. Med balsam blir håret mjukt och slätt så att du enkelt kan kamma igenom det. Med vårt balsam kan t.o.m. krulligt och otygligt hår lätt kammas ner.

När lössen kommer i kontakt med vatten kan de inte andas och därför sitter de helt stilla som i dvala. Balsamet gör att de klistrar fast och inte kan röra sig. På detta vis kan du lätt få bort dem från håret.

Vår balsam med tea tree oil är dessutom antibakteriell och är effektiv mot klåda och sår i hårbotten.


Förstoringsglas och kökspapper

Det finns två anledningar till att luskamma:

  • Kontrollera för löss
  • Avlägsna löss och gnetter

Efter varje kamdrag kontrollerar du om det finns några löss på kammen med förstoringsglaset. Du kan använda ett helt vanligt förstoringsglas som du har liggande hemma. Även barnen kan engagera sig i lusjakten eftersom de ser och hittar lössen bättre.

Om du hittar löss på kammen så torkar du av dem på kökspappret. Detta för att lössen som du har kammat ut inte ska sätta sig på andra ställen på håret. Alltså – kamma, kolla, torka av.

Hårklämmor och hårband

Om ditt barn har långt eller mellanlångt hår är det bäst om du använder hårklämmor eller hårband. Du delar in håret i sektioner och kammar en tofs i taget för att undvika att det okammade håret sprider lössen till det kammade. Isolera varje tofs med ett hårband och lägg en handduk på axlarna så att inte vatten och balsam droppar på dem.

Underhållning

Det tar ungefär 30 – 40 minuter att kamma igenom allt hår. Detta kan verka som en oändlighet för barnen. Därför kan du t.ex. uppehålla dem med en surfplatta eller en serietidning. Det distraherar dem också ifrån att bli irriterade när du kanske är lite hårdhänt.

3–pack lusmedel för lusbehandling
Tre produkter för att snabbt bekämpa huvudlöss
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 449 kr
Försäljningspris 449 kr Ordinarie pris 519 kr
3–pack lusmedel för lusbehandling - Tre produkter för att snabbt bekämpa huvudlöss

Luskamning i 9 steg.

1. Fukta håret med vatten och lägg på balsam.

Tvätta håret som vanligt. Vattnet får lössen till att temporärt slå av sitt andningssystem. Därför sitter de helt stilla och kan lätt avlägsnas med en luskam.


2. Kamma ut håret med en vanlig hårborste tills det blir mjukt och slätt.

Det är mycket viktigt att du kammar in balsam i håret och reder ut det med vanlig kam eller borste så att det blir mjukt och lent.


3. Börja från framsidan och kamma systematiskt runt hela huvudet tills du kommer tillbaka till framsidan igen.

Se till att du kammar igenom hela håret utan att utelämna något. Detta gör du lättast om du delar in håret i sektioner och kammar varje tofs för sig. Använd hårklämmor om håret är långt.


4. Kamma från hårrötterna till topparna med jämna drag.

Det är viktigt att du placerar kammen så nära hårrötterna som möjligt. Det är där nymferna och gnetterna befinner sig. Dra kammen jämt och sakta igenom hela håret ända ut till topparna.


5. Använd hårklämmor så att du kan nå ända ner till hårbotten.

På långt och medellångt hår kan det vara svårt att nå ända in i hårbotten med kammen. Använd därför hårklämmor och hårband för att skilja håret åt.


6. Glöm inte att kamma mellan hårsektionerna. Lössen kan gömma sig här också.

När du delar in håret i sektioner glöm inte att kontrollera om det finns löss mellan sektionerna. Hellre lite arbete mer än arbete i onödan.


7. Torka av kammen på ett fuktigt kökspapper efter varje drag.

Det är mycket viktigt att du avlägsnar alla löss på kammen genom att torka av den på ett stycke fuktigt kökspaper. Annars överför du lössen till andra ställen på håret.


8. Kontrollera att du har torkat av alla löss på kammen under bra belysning och med ett förstoringsglas.

Kolla på kökspappret och kammen med ett förstoringsglas. Är där löss? Vilken slags? Nymfer, vuxna? Om du inte hittar någon lus – var tacksam, men kamma igen efter några dagar. Om du hittar löss – fortsätt att kamma.


9. Upprepa behandlingen 4 gånger över 2 veckor.

Eftersom lusen har en livscykel som vi beskrev ovan d.v.s. ägg – nymf – vuxen – kan du bara vara säker att du är helt lusfri om du inte har hittat en enda lus i två veckor.


Bli kvitt lössen på 2 veckor

Vi hoppas att du har lärt lite mer om dessa små irriterande kryp. Det är ingen katastrof att ha löss, och alla hemma behöver inte få panik. Det enda som behövs är att du ägnar dig ett par timmar under 2 veckor på att avlusa.

Engagera gärna barnen i att vara ”lusjägare” tillsammans med mamma och pappa. På detta vis kan du lättare utföra kamningen. Var generös och ”muta” de små lus-spridarna med surfplattor och godsaker för att de ska sitta stilla.

Tea Tree Oil balsam är ett naturligt, skonsamt och effektivt hjälpmedel för luskamning. Dessutom är det mycket billigare än en behandling med pesticider. Vårt lusbalsam kostar under 130 kronor.

Köp nu – och vi skickar samma dag. Ha balsamet till hands tills du hittar en bra luskam.

Lycka till med att bli kvitt lössen!

Sluta att kamma bara om:

Du inte har hittat en fullvuxen lus i över två veckor.

Om du inte har hittat några nymfer under den senaste kamningen.


Tea Tree Oil balsam är mycket lämplig för luskamning

Vårt balsam innehåller eteriska oljor från det australiska tea tree trädet. Ett träd som bara växer i Australien. Tea tree olja är en klar olja med en kamferliknande doft. Alla våra produkter är säkra för alla – milda och dermatologiskt testade. Våra hud – och hårprodukter med tea tree oil är mycket populära och är ytterst effektiva för kamning av löss.

Trädets eteriska olja har använts av urinvånarna som naturmedicin i många år. Men det är bara de senaste årtionden som tea tree olja har fått vetenskapligt erkännande. En rad olika studier har bekräftat oljans antiseptiska och effektfulla verkning. Läs mer om tea tree oljans effektivitet via dessa länkar.

Källor:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20727129

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3480584/


Produkter Från Australian Bodycare:

3–pack lusmedel för lusbehandling
Tre produkter för att snabbt bekämpa huvudlöss
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 449 kr
Försäljningspris 449 kr Ordinarie pris 519 kr
3–pack lusmedel för lusbehandling - Tre produkter för att snabbt bekämpa huvudlöss

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram