Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

 Hårvård till män och kvinnor

Torrt hår som ser tråkigt ut, tunt hår som slaskar ihop eller envisa lockar som krusar. Känner du igen det? Du är inte ensam. Orsaken är ofta den samma: för mycket shampoo och kemikalier som torkar ut hår och hud.

God hårvård kan lyckligtvis rätta till det. Använder du en sund och fuktgivande shampoo och balsam, så er du redan på god väg. Oavsett om du är man eller kvinna, ung eller gammal, så behöver ditt hår den samma kärliga behandling. Läs med och få goda tips till starkt, läckert och sunt hår.

Hårvård till torrt hår

Torrt hår är tråkigt hår. Om du lider av torrt hår är din shampoo nästan alltid stället att börja. Om du använder en shampoo, som har för kraftiga tvålmedel, torkar det ut hår och hårbotten. Byt istället ut din shampoo med en shampoo med naturliga aktiver.

Torrt hår kommer av att din hårbotten saknar det naturliga hudfettet – talg – som normalt ger håret en snygg skinande look. Riktigt många använder en shampoo som torkar ut deras hårbotten. Och du är kanske inte ens medveten om det. Det finns ofta hårda ingredienser i vanliga shampooer och det är inte bra för hår eller hud.

Vård av lockigt hår

Lockar. Små lockar, stora lockar, burriga lockar. De har sitt eget (ibland) helt bångstyriga liv! För att bevara spänstighet, så lockar inte burrar, är det viktigt att håret får tillräckligt fukt.

Har du lockar kan du få glädje av att skölja håret istället för att tvätta det. Många med lockar tycker att lockarna sitter bättre dag 2 eller dag 3 efter en hårtvätt. När du tvättar ditt hår kan du med fördel använda en sund shampoo och balsam, som t.ex. Hair Clean shampoo och hair conditioner från Australian Bodycare.

LÄS OCKSÅ: Bli av med klåda i hårbotten


Hårvård till tunt hår

Typiskt skandinaviskt hår är faktiskt tjockare än andra typer hår, men det glatta håret blir lättare fett och ser då tunt och tråkigt ut. Det orsakas av att det naturliga fettet i hårbottnen inte möter något motstånd, så det fritt kan komma ner längs håret.

Om du därför reagerar på ditt feta hår med ännu mer hårtvätt, skapar det en ond cirkel där hårbottnen överproducerar fett. Pröva istället att endast tvätta håret varannan eller var tredje dag.

Använd också en mild shampoo, som rensar håret effektivt utan att skada hår och hårbotten. Hair clean shampoo från Australian Bodycare innehåller Tea Tree Oil, som har antiseptisk verkan, och tillför fukt till håret. Verkar riktigt bra på lockigt hår.

TIPS: Scalp cure är ytterst effektivt om du har problem med fett hår och torr hårbotten. Låt produkten sitta i håret natten över för att uppnå bäst resultat.


Användning: Step by step

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Förstört hår – så vårdar du det

Behandlingar som färgning och blondering sliter hårt på håret. Proteinerna i hårstråna dras ut och det gör håret glanslöst och tunt. Om du vill rätta till skadorna ska du därför välja produkter som har massor av protein och fukt.

Här är kokosolja en billig och effektiv lösning. Forskare har fått reda på att kokosolja har en helt speciell förmåga att tränga in i hårets kärna, där den faktiskt kan återuppbygga kärnan. Det är annars normalt mycket svårt att reparera skadat hår. Kokosolja förhindrar också ytterligare förlust av proteiner.

Scalp Serum från Australian Bodycare innehåller kokosolja och Tea Tree Oil och är en fin produkt till vård och uppbyggande av förstört hår.

Hårvård med naturliga aktiver.

Shampoo och balsam du köper de flesta ställen har dessvärre ofta skadliga kemikalier som irriterar hår och hårbotten. Har du problem med håret eller hårbottnen, så undgå dem och använd istället en shampoo med naturliga aktiver. Australian Bodycares produkter är dermatologiskt testade, och innehåller naturliga, aktiva ingredienser.

Hemmagjord hårvård

Du kan också göra din egen hårkur där hemma med ingredienser du kanske redan har i kylskåpet. Den hårkur du får här är riktigt bra för förstört hår. Alla ingredienser är 100% naturliga och vill du vara ännu snällare mot ditt hår, ska du gå efter ekologiska produkter. Kokosolja kan du köpa i de flesta matbutiker, men se till att du köper den kallpressade utan tillsatsämnen. Det är den som är fast i formen vid rumstemperatur.

Ingredienser:

  • 2 skedar kokosolja
  • 3 skedar olivolja
  • 1 ägg
  • 1 banan
  • 1 kopp mandelmjölk

Börja med att mosa en halv banan tills det inte finns flera klumpar. Banan styrker håret och hjälper det med att växa. Kom ett ägg i skålen, det är riktigt bra om du har problem med lockigt ”frizzy” hår. Ta sedan de 2 skedarna kokosolja och 3 skedar olivolja och blanda i. Till sist blandar du i en kopp mandelmjölk. Det mjukar upp håret och gör det lättare för kokosoljan att tränga in och återuppbygga håret. Mixa ihop allt i en skål. Kokosolja är fast vid rumstemperatur, så  om det ännu finns klumpar i, kan du ge blandingen en minut eller två i mikrovågsugnen. Påför blandingen grundligt i håret och låt den sitta i minst 30 minuter innan du sköljer ut den.

TIPS: Tillsätt ev. Tea Tree Oil om du önskar att motverka bakterier i håret effektivt.


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram