Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Många människor lider av torrt hår på en eller annan tidpunkt i deras liv. Orsakerna till torrt hår kan bero på allt från vädret, din livsstil till ärftlighet. Hård köld, frost och blåst samt sol, saltvatten och klor sliter på håret.

Färgar du ditt hår och använder många hårprodukter till styling, är det inte heller sunt för håret. Alla dessa faktorer kan föra till att du får torrt hår med en tråkig lyster, som känns livlöst och med hårstrån som lätt brister.


Därför torkar håret ut

Det finns många orsaker till att du kan få torrt och skadat hår.

 • Om dina föräldrar lider av torrt och glanslöst hår finns det en stor sannolikhet för att du ärver denna utmaning
 • Det finns många olika typer av hår och beroende på om ditt hår är lockigt, tunt, kraftigt eller färgat, kan du uppleva probleme med torrt hår. Bland annat är burrigt och lockigt hår utsatt på grund av hårstrånas struktur
 • Ditt hårs trivsel beror också på vad du äter. Hoppar du helst över mat med vitaminer, får det en negativ inverkan på ditt hår
 • När frosten sätter in om vintern, torkar ditt hår ut. Om sommaren utsätts håret för UV-strålar som också kan ge hår som är glanslöst och matt
 • En simtur i havet eller i simhallen är skönt, men när ditt hår utsätts för saltvatten och klor kan resultatet bli torrhet
 • Kemiska produkter i förbindelse med blekning, färgning och permanent medverkar till att försvaga ditt hår
 • Sulfat, alkohol, silikon och parfym medverkar alla till att skapa obalans i hårbottnen och därmed påverka tillförseln av näringsämnen till håret

Ge håret ro

Har ditt hår en gång blivit uttorkat och skadat, så måste du tillföra det en massa fukt och bra, vårdande ämnen. Samtidigt ska håret ha ro och fred i en period som beror på skadans omfång. Det är viktigt att du, i hårets viloperiod, undgår kemiska behandlingar av håret, som t.ex. färgning. Skadat hår mår inte heller bra av fönande och plattande, eftersom båda delar sliter på håret. Undgå också att borsta håret så ofta.

Om du skapar en rutin när ditt hår har återfått sin fuktighet, där du implementerar en rad vanor i förbindelse med hårtvätt och -vård, kan du nå riktigt långt i kampen mot torrt hår. Det finns också flera andre tilltag du kan ha i tankarna för att undgå en ny uttorkning.

Undgå spännen och hårband i håret. De sliter på håret, och slitaget ökas om du sover med dem i håret.

Om du drömmer om att få ditt hår ljusare, är det frestande att själv gå igång med blekningen. Men det är en god idé att låta en professionell frisör göra det. En bra frisör är nämligen utbildad i att bedöma vad just din hårtyp kan tåla.

När du stylar ditt hår med plattång, fönar eller använder en locktång, så är det hårt för håret. Du kan minimera slitaget på håret genom att använda verktyg som håller en konstant temperatur på 185 grader. Är temperaturen lägre, så håller stylingen inte. Är temperaturen över 215 grader, så bränns ditt hår av. Billiga plattänger och locktänger har ofta den nackdelen att värmaren tänds och släcks med för långa intervaller. De bra platt- och locktängerna håller en konstant temperatur på 185 grader, som säkra att håret stylas optimalt utan slitage.


Använd balsam eller hårkur

Även om du använder en bra plattång, locktång eller fön, kan du sköta ännu bättre om håret genom att använda en värmeskyddande produkt när du stylar ditt hår. Ofta ger de värmeskyddande produkterna också håret bättre stöd, så du, utöver skyddet, får bättre hållbarhet på din styling.

När du tvättar ditt långa hår, så använd gärna en bra balsam eller hårkur. Der gör håret lättare att borsta. Använd en bra borste när du borstar ditt hår efter hårtvätt. Det är också en god idé att få klippt toppar regelbundet, eftersom det gör att ditt hår inte tovar så mycket.

Har du torrt hår kan du nöja dig med att tvätta ditt hår med shampoo 2 gånger i veckan, de andra gångerna kan du bara skölja håret utan att använda produkter.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Tips till förebyggande av torrt hår

 • Skruva ner din förbrukning av hårprodukter och varma stylingredskap.
 • Ät bra fettsyror, som du bland annat finner i lax, mandlar och avocado.
 • Ta kosttillskott – gärna B-vitaminer och omega 3 om du inte får tillräckligt genom din kost.
 • Det höga innehållet av A-vitamin i morötter håller din hårbotten sund och tillför hårsäckarna fett.
 • Använd dagligen eller ett par gånger i veckan en närande hårkur.

Oljor och proteiner

Om du upplever problem med torrt hår kan det vara en god idé med en hårkur. Det är en hårvårdsprodukt som reparerar och fuktar torrt och/eller förstört hår. En hårkur innehåller närande ingredienser som t.ex. proteiner och oljor vars syfte är att återuppbygga och fukta håret.

Kuren verkar genom att tränga djupt in i hårets kärna. Här fuktar och reparerar kuren helt på djupet. I håret sitter svavelbryggor som är avgörande för att håret är sunt och starkt. Är svavelbryggorna  förstörda kommer ditt hår att framstå torrt och skadat. Hårkuren går in och reparerer svavelbryggorna, så håret igen blir sunt, mjukt och motståndskraftigt.

Du fördelar en hårkur i ditt fuktiga hår och det skal verka i minst ett par minuter – gärna mera. Bäst efter tvätt med shampoo, som öppnar upp håret så kuren kan tränga in i hårstråna. En balsam stänger och förseglar hårstråna igen, och därför är det bäst att du använder hårkuren mellan shampoo och balsam. Du kan också använda hårkuren natten över om du behöver extra intensiv vård. Fördela kuren i håret och packa in håret i en plastpåse för att hålla på värmen, så hårstråna öppnar sig och produkten på allvar tränger in i håret.

Riktigt många hårprodukter är skapade till att mjukgöra, ge glans, ge lockar eller skydda håret mot styling vid fönande eller med locktång och plattång, men däremot inte till att vårda håret. Därför är det alltid en riktigt god idé att hitta hårprodukter som innehåller vårdande ingredienser eller supplera din beholdning med vårdande hårprodukter.

Fuktighet till håret

Har du torrt hår kan du använda Australian Bodycare Hair Clean Shampoo. Det är ett milt shampoo som rensar håret effektivt utan att skada varken hår eller hårbotten. Shampoot innehåller, förutom Tea Tree Oil, också vattenlöslig kokosolja som tillför fukt till ditt hår, så det framstår glansigt och känns mjukt och läckert. När du använder shampoot stärks håret också, så det kan tåla mer slitage.

Australian Bodycare Hair Care balsam läker både skadat hår och förebygger mot nya slitskador. Produkten innehåller Panthenol, som medverkar till att återskapa hårstråets struktur och ge det styrka, medan det också återställer fuktbalansen. Oljor extraherade från Shea Butter ger glans och efterlämnar ditt hår och hårbotten mjuk och välvårdade. Balsamen kan användas dagligen efter hårtvätt och den får inte ditt hår att klumpa ihop.

Med shampoo och balsam har du en bra utgångspunkt till ett gynnsam vårdritual av hår och hårbotten, som ger dig ett starkt hår och sund hårbotten. De dagar då hårbottnen kräver lita extra vård kan du supplera vården med hårbottenbehandlingen Scalp Cure, som är den sista av de tre produkterna i hårvård-serien.

Huvudingrediensen i Scalp Cure är Tea Tree Oil, och det är den antibakteriella verkningen från Tea Tree Oil som är så viktig. Den hindrar bakterier att växa ohämmat i hårbottnen. Samtidigt innehåller den lindrande ingredienser som lättar känslan av en torr och irriterad hårbotten, medan Macademia Nut Oil ger en fuktighetsboost och stärker hårrötterna.

Se video: Så använder du produkterna

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram