Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Hur ser fett hår ut – och hur känns det?

Håret är ett av våra mest synliga attribut, så det kan verkligen kännas obekvämt om håret inte ser ut som vi vill. Sunt och välvårdat hår står ju högt på önskelistan för de flesta.

Det är inte trevligt när hårbotten är fet. Även nytvättat hår kan då snabbt tappa formen och se tråkigt ut. Dessutom är det lätt att göra kopplingen mellan fett hår och ovårdat hår. Självklart kan håret bli fett om man inte tvättar det tillräckligt ofta. Samtidigt är dock faktiskt det motsatta ofta tillfället: Håret kan bli fett om vi tvättar det för ofta.

Alla kommer att få fett hår om det går många dagar mellan hårtvättarna. För vissa blir håret emellertid fett efter en halv dag eller bara några timmar. Det är verkligen inte trevligt. Primärt är det unga och vuxna som får problem med fett hår kort efter hårtvätten.

Lyckligtvis finns goda möjligheter att rätta till problem med fett hår. Det handlar primärt om att följa ett antal goda råd kring hårvård och hårtvätt.

Har du inte fett hår, men upplever besvär med hårbotten? Läs då vår guide om problem med hårbotten.


Vad är orsakerna till fett hår?

I hårbotten har vi mängder av talgkörtlar, precis som vi har på övriga delar av kroppen (förutom på handflatorna och på fotsulorna). Talgkörtlarnas funktion är att producera talg, som är en blandning av fett och döda hudceller. Talgens uppgift är att skydda vår hud, så att den blir vattentät och inte torkar ut.

Frekvent hårtvätt

När vi tvättar håret sker en avfettning av hårbotten eftersom vi sköljer bort det naturliga fettlagret. För kroppen är det en signal att talgkörtlarna (hårsäckarna) ska börja producera mer talg för att skydda hårbotten mot att bli för torr. När hårbotten producerar mer talg, blir den och håret överlag mer fett. För att få bukt med besvären ser vi till att snabbt tvätta håret igen. På så sätt skapas en ond cirkel.

Att tvätta håret för ofta är en av de mest centrala anledningarna till fett hår. Generellt tar hårtvätt hårt på både hår och hårbotten, och mycket frekvent hårtvätt sliter mycket. Daglig schamponering är alltså inte någon god idé.

Hormonell påverkan

I puberteten sker många förändringar i kroppen. Särskilt är de hormonella förändringarna många och omfattande. När det sker en överproduktion av hormoner produceras också mer talg i talgkörtlarna. Det kan få talgkörtlarna att sluta sig och resultatet kan bli pormaskar eller finnar. I håret och hårbotten kommer ökad talgproduktion att leda till fett hår. En överproduktion av hormoner kan alltså vara orsak till såväl fet och oren hy som fett hår.

Det är inte bara i puberteten som vi kan uppleva hormonella förändringar och därmed större risk för fett hår. Det kan ske också senare i livet. För kvinnor kan fett hår uppkomma när man slutar med p-piller eller vid graviditet. För både män och kvinnor kan besvären uppkomma vid perioder av stress, vilket är ett tillstånd som kan påverka hormonbalansen.

Precis som vissa personer genetiskt kan löpa större risk att få oren hy, kan man också vara genetiskt predisponerad att producera för mycket talg och därigenom få fett hår.

LÄS MER: Så undviker du oren hud

Stress

Stress påverkar inte bara det mentala. Du kan också få fysiska symptom. Hormonbalansen påverkas vid stress, och den kan som sagt ha inverkan på hårets kvalitet. Håret kan ha en tendens att bli fetare och det snabbare när vi är stressade.

Sund kosthållning och sund livsstil

Det är viktigt att leva och äta sunt – av många olika orsaker. Kosten och din livsstil kan ha stor påverkan på håret.

Många tomma kolhydrater, för mycket socker och för lite grönt är överlag inte bra för kroppen. En dålig kosthållning kan orsaka en ökad tendens till fett hår.

LÄS MER: Undvik fet hårbotten

2 produkter för fett hår
Tea Tree Shampoo och skrubb för fet hårbotten och fett hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 369 kr
2 produkter för fett hår - Tea Tree Shampoo och skrubb för fet hårbotten och fett hår

Vad kan du göra åt fett hår?

När du har fett hår ska du behandla och vårda håret med extra omsorg. Det betyder inte att du ska tvätta det ännu mer, snarare tvärtom.

Undvik daglig hårtvätt

Det kan vara svårt att motstå frestelsen att tvätta fett hår. Att undvika hårtvätten är dock faktiskt det bästa du kan göra. Det optimala är att tvätta håret två gånger i veckan. Om du är van vid att tvätta håret varje dag, eftersom det fort blir fett, kommer du emellertid inte gärna gå från att tvätta det sju gånger i veckan till endast två gånger i veckan. I stället kan du långsamt minska frekvensen. Börja med att tvätta håret varannan dag i stället för varje dag. När du har gjort så i ett par veckor kan du sedan hoppa över ännu en dag, så att du tvättar håret var tredje dag.

Välj schampo optimalt för din hårbotten

Du bör undvika den dagliga hårtvätten när håret är fett. När du sedan ska tvätta håret, är det viktigt att du väljer ett schampo som är optimalt för din hårbotten.

Många av oss har en tendens att välja schampo utifrån hårets kvalitet. Faktiskt är det bättre att välja schampo efter din hårbottens tillstånd. Om håret är torrt och slitet i topparna, medan hårbotten är fet, ska du alltså välja ett schampo till fett hår. Topparna får du behandla med andra hårvårdsprodukter.

Schampo till fett hår

Det schampo du väljer ska alltså vara ett specialschampo för fett hår. Det finns en värld av olika märken på marknaden, i många olika prisklasser. Det finns inget annat att göra än att prova dig fram tills du har hittat ett schampo som passar till ditt hår.

Det är en god idé att fråga din frisör om råd. Han eller hon kan vägleda dig.

Det finns en mängd schampon med innehåll av naturliga ingredienser eller växtextrakt som kan hjälpa dig i kampen mot fett hår. Tea tree oil (teträdolja) är bland annat känt för sin effekt på en lång rad hudproblem, och kan också användas för att ta bort fett från hårrötterna. Örter som brännässla, rosmarin och kamomill är också kända för att vara effektiva mot fett hår.

LÄS OCKSÅ: Så får du vackert, sunt och starkt hår

Video: Schampo för fett hår – Se hur du gör


Torrschampo för dagar utan hårtvätt

De dagar som du inte tvättar håret kan du i stället använda torrschampo. Denna produkt absorberar fett från hårbotten och på så vis kan du eliminera mycket av det feta utseendet. Ett torrschampo används primärt i hårbotten vid hårrötterna, men du kan också använda det i övriga håret om du upplever att det ser fett ut.

Hårkur specifikt för fett hår

Om du vill göra något extra för ditt hår kan du emellanåt vårda det med en hårkur för fett hår. Du kan köpa en sådan hos din frisör. Se bara till att du får en kur som är skräddarsydd för fett hår.

Om du inte vill betala så mycket för en hårkur, eller om du föredrar en kur med uteslutande naturliga ingredienser, kan du göra din egen. Du kan hitta många olika recept på hårkurer, och många specifika för fett hår. Innehållet kan bestå av så olika ingredienser som ägg, honung, avokado, banan, öl, kokosolja, bakpulver och majsstärkelse. Föredrar du generellt ekologiska produkter kan du välja ekologiska ingredienser för en 100% ekologisk hårkur.

Undvik hårtvätt helt och hållet

Det finns idag en rörelse som uppmanar alla att helt sluta med hårtvätt för att undvika kemikalier i håret. Idén är att kemikalierna stör den naturliga balansen och den naturliga talgproduktionen. Rörelsen heter ”No poo”.

Enligt rörelsen kommer håret och hårbotten efter ett tag att finna en naturlig balans i talgproduktionen. Vägen dit torde dock vara både lång och lite illaluktande. Många är också skeptiska till om det verkligen går att göra håret fullkomligt självrengörande.

En mellanväg kan vara att tvätta håret långt mer sällan än idag och att välja ett schampo baserat på naturliga ingredienser med så få kemikalier som möjligt.


Bra tips mot fett hår

När du har fett hår kommer du, liksom de flesta tenderar att göra, att tvätta håret ofta. Det är en mycket dålig idé eftersom det får håret att bli ännu fetare. Så, vad kan du göra för att komma till rätta med fett hår?

Bra tips för att undvika fett hår

  1. Först och främst ska du undvika att tvätta håret dagligen. Två gånger i veckan är optimalt.
  2. Lev och ät sunt. Stress samt en osund kost och livsstil påverkar håret i hög grad.
  3. Välj ett bra schampo och balsam speciellt för fett hår – och använd torrschampo de dagar du inte tvättar håret.
  4. Använd en hårkur, som kan hjälpa till att korrigera fettbalansen i hårbotten.
  5. Prova emellanåt att applicera schampot i torrt hår, låta verka och sedan tvätta håret. På det viset får schampot tid att verka lite längre än vid en vanlig hårtvätt i duschen.
  6. Det är inte många av oss som känner till det, men du bör faktiskt tvätta ditt hår två gånger. Vid den första hårtvätten rengör du håret från fett, smuts, föroreningar och stylingprodukter. Vid den andra tvätten får schampot utrymme att vårda håret och inte minst hårbotten.
  7. Om du tenderar att få fett hår och fet hårbotten, bör du inte massera för mycket med fingrarna i hårbotten när du applicerar schampot. Det kan nämligen göra att talgproduktionen i hårbotten stimuleras.
  8. Kom ihåg att hårbalsam bara ska användas i topparna. Det ska inte gnuggas in i hårbotten eftersom det då kan bidra till att göra hårbotten mer fet. Därför är det också en god idé att använda balsam särskilt för fett hår.
  9. Hårtorken sliter på håret. Den torkar håret, men faktiskt kan den också göra det mer fett. Använd hårtorken sparsamt och låt i stället håret lufttorka så ofta du kan.
  10. Tvätta alltid håret i ljummet vatten. Mycket varmt vatten kan få håret att bli mer fett.

2 produkter för fett hår
Tea Tree Shampoo och skrubb för fet hårbotten och fett hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 369 kr
2 produkter för fett hår - Tea Tree Shampoo och skrubb för fet hårbotten och fett hår

FAQ om fett hår


Jag har fett hår – vad ska jag göra?

Det viktigaste tipset i kampen mot fett hår, är att undvika att tvätta det varje dag eftersom det bara gör att hårbotten producerar mer fett. I början kan det vara svårt eftersom håret kommer att se fett ut, men över tid kommer du se resultat. Använd eventuellt ett torrschampo de dagar du inte tvättar håret. Kom också ihåg att välja ett hårschampo speciellt för fett hår.


Varför är mitt hår fett?

Håret blir fett eftersom talgkörtlarna i hårbotten producerar för mycket talg. Det kan bero på att du tvättar ditt hår för ofta. Det avfettar hårbotten och resultatet blir att kroppen överkompenserar med ökad talgproduktion. Överproduktionen kan också vara hormonellt betingad eller uppstå på grund av stress, en ohälsosam livsstil eller ohälsosam kost.


Är fett hår sunt?

Fett hår är inte osunt i sig. Det är endast ett symptom på att håret och hårbotten producerar för mycket talg. Det finns de som menar att fett hår rent av är sunt.


Vad är fett hår?

Fett hår beror på ett överskott i hårbottens produktion av talg. Det kan vara resultatet av att du tvättar håret för mycket. Rengöringen torkar ut hårbotten, som då svarar med att producera mer fett (talg) för att kompensera. Överproduktion kan också komma av hormonell obalans, stress eller osund kost och livsstil.


Vad hjälper mot fett hår?

Det bästa receptet mot fett hår är att skära ner på antalet hårtvättar, så att du tvättar håret endast två gånger i veckan. I övrigt kan du med fördel använda schampo, balsam och hårkurer som är anpassade speciellt med fokus på hårbotten.


Vad orsakar fett hår?

Fett hår orsakas av en överproduktion av talg i talgkörtlarna (hårsäckarna) i hårbotten. När hårbotten producerar för mycket fett kommer fettet att sprida sig till håret som då ser fett ut.


Hur undviker man fett hår?

Det bästa medlet mot fett hår är att undvika att hårbotten producerar för mycket talg. Det kräver att du själv inte bidrar till att avfetta hårbotten i onödan. Daglig hårtvätt torkar ut hårbotten, så det bör du undvika. Dessutom bör du välja schampo, balsam och hårkurer som både är skonsamma och vårdar hårbotten.


Kan fett hår vara ärftligt?

Fett hår kan i viss grad vara ärftligt i det att du kan vara genetiskt predisponerad att producera för mycket talg. I de flesta fall är dock orsaker som täta hårtvättar, fel sorts schampo för hårtypen, stress, osund kost och/eller livsstil eller hormonell obalans mer betydande.


Produkter Från Australian Bodycare

2 produkter för fett hår
Tea Tree Shampoo och skrubb för fet hårbotten och fett hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 369 kr
2 produkter för fett hår - Tea Tree Shampoo och skrubb för fet hårbotten och fett hår

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram