Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Varför är min hårbotten fet?

Medan vissa kämpar med en torr hårbotten, är problemen helt annorlunda för andra. Många har nämligen besvär med en irriterande fet hårbotten. När hårbotten är oljig visar det sig också ofta som fett hår. Och, när håret känns fett, är den naturliga reaktionen naturligtvis att tvätta det för att göra det fräscht igen. Det kan dock vara starten på en ond cirkel.

En fet hårbotten beror nämligen ofta på en överproduktion av talg (om du har torr hårbotten är talgprodukten i stället för låg). Om du tvättar ditt hår för ofta kommer du att stimulera din huds talgproduktion, detta eftersom du tar bort det naturliga fettlager som kroppen producerar. Det betyder att kroppen tror att den måste kompensera för fettbristen genom att öka produktionen av talg. På så vis får du en fet hårbotten och ett matt, fett hår.

Liksom vad gäller för torr hårbotten kan du emellertid få fet hårbotten också om du överdriver användningen av stylingprodukter som täpper till dina porer. Samtidigt kan orsakerna till fet hårbotten vissa gånger också finnas i hormonella förändringar och stress.

2 produkter för fett hår
Tea Tree Shampoo och skrubb för fet hårbotten och fett hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 369 kr
2 produkter för fett hår - Tea Tree Shampoo och skrubb för fet hårbotten och fett hår

Behandling av fet hårbotten

För att bli av med fet hårbotten krävs först att du gör något mer eller mindre drastiskt. Du har säkert vant ditt hår vid att tvättas varje dag och resultatet blir då att det också blir fett efter en dag. Därför ska du nu börja med att vänja ditt hår vid färre tvättar.

Att vänja av håret

Det kommer att bli tufft att vänja av håret vid mer regelbunden tvätt. I början kommer du tvingas gå runt med fett hår tills det att ditt hår återfinner sin naturliga balans. Mellan hårtvättarna kan du dock använda ett torrschampo som absorberar fettet i ditt hår.

På det sättet undviker du att behöva sitta inne bakom låsta dörrar eller använda keps eller luva på sommaren eftersom du inte har lust att vara ute med fett hår. Vänj gärna håret vid att bli tvättat cirka två gånger i veckan. Det är tillräckligt. Faktiskt är det först när håret börjar lukta som det behöver tvättas.

Använd rätt produkter

När du sliter med fet hårbotten, är det viktigt att du använder rätt schampo eftersom det inte får vara för tufft mot håret. Mot fet hårbotten kan du använda Australian Bodycares Hair Clean schampo, som ingår i en samlad serie produkter för hårbottenproblem.

Detta schampo för fett hår rensar effektivt bort fett och stylingprodukter från hårbotten, och tack vare Tea Tree Oil tar det skonsamt bort bakterier och smuts på djupet samtidigt som håret stärks inifrån. Du ska dock komma ihåg att skölja ur schampot noga, så att du inte lämnar kvar rester som stör hudens naturliga skyddande lager.

 

En till två gånger i veckan bör du exfoliera hårbottnen med hjälp av hårbottenskrubben. 

Scalp Scrub rengör på djupet och avlägsnar skonsamt – men effektivt – döda hudceller, talg, smuts och rester av stylingprodukter, som kan orsaka fett hår.

2 produkter för fett hår
Tea Tree Shampoo och skrubb för fet hårbotten och fett hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 369 kr
2 produkter för fett hår - Tea Tree Shampoo och skrubb för fet hårbotten och fett hår

Komplettera med sund kost

Eftersom fet hårbotten ofta beror på din naturliga produktion av talg, kan du med fördel också fokusera på andra åtgärder i din kamp mot fet hårbotten. Kosten är en sådan. Om du äter mycket fet mat, snabbmat, godis och kakor, och dricker mycket läsk, så främjar du talgproduktionen med en fet hårbotten som följd. Om du i stället införlivar mer sunda kostvanor kan du hjälpa till att reglera talgproduktionen.


Fet hårbotten och håravfall

För många kvinnor och män är håravfall ett stort problem. Och, även om kvinnor sällan blir helt skalliga, kan hårsvallet snabbt tunnas ut. Det kan bland annat bero på faktorer som stress, graviditet och hormonella förändringar. Dessa faktorer skadar håret och kan leda till håravfall. Åldern kan också vara en avgörande faktor. Ju äldre du blir, desto tunnare blir håret helt naturligt.

Faktiskt kan också en fet hårbotten utgöra ett hinder i din kamp mot håravfall. Om du har gått igenom en stressig period, och det visar sig på håret, behöver nya hår få tid och ro att växa fram.

Har du då en fet hårbotten kan det hämma framväxten av nya hår, och då blir det svårt att få tillbaka hårprakten. Om du lider av håravfall är det alltså ytterligare ett skäl att få bukt med en fet hårbotten.


Fet hårbotten och klåda

Även om klåda i hårbotten ofta förknippas med torr hud, kan också en fet hårbotten klia. Kliande hårbotten och fett hår kan därför också hänga samman. En anledning kan vara fett mjäll i hårbotten. Mjäll beror nämligen, liksom en fet hårbotten, på en överproduktion av talg.

Det finns dock olika typer av mjäll. Den ena är fet, och den klibbar fast i hårbotten. Den andra är torr och kan visa sig som flagor på dina kläder. Mjäll kan alltså uppstå vid både fet och torr hårbotten.

Om du har mjäll, är det en god idé att ge din hårbotten lite extra omsorg. Scalp Cure är återigen ett bra val, eftersom den med sin antiseptiska funktion stärker hudens naturliga balans.

Dela in håret i sektioner och fördela kuren jämnt i hårbotten. Låt den verka i minst fem minuter innan du sköljer ur den noga. Om du verkligen behöver en energiboost kan du också låta kuren sitta i över natten.

Video: Så använder du schampo mot fet hårbotten


Varför är min hårbotten torr?

Liksom en fet hårbotten kan skapa besvär, kan också en torr hårbotten göra det. Torr hårbotten kan vara mycket besvärande och kännas obehaglig. Torrhet i hårbotten uppstår om det inte finns tillräckligt med fukt och näring i området. Vår hud är täckt av talgkörtlar överallt och det är de som ser till att huden är tillräckligt fuktad och skyddad så den blir motståndskraftig.

Hos vissa personer kan den naturliga talgprodukten stoppas upp. När det sker blir hårbotten torr och känslig. Ju äldre du blir, desto mindre talg producerar du, och därför löper du större risk att få en torr hårbotten med ökad ålder.

En torr hårbotten behöver dock inte vara ett problem bara för äldre – besvären kan drabba alla åldrar. Om du inte äter rätt kost och får i dig nödvändiga vitaminer, mineraler och vätska, ökar risken att drabbas av torr hårbotten. Detsamma gäller för vissa typer av mediciner.

Orsaken till en torr hårbotten kan alltså vara en nedsatt talgproduktion, men orsaken kan också ofta vara det sätt på vilket du behandlar ditt hår. Användning av starka schampon är en vanlig orsak till irriterad och torr hårbotten. Dessutom är stylingprodukter, och inte minst hårtorken, tuffa mot hårbotten och kan vara direkt ansvariga för att huden torkar ut.

Precis som du kan ha en fet hårbotten med torrt hår, kan du också ha en torr hårbotten och fett hår. Du kan också för denna situation använda Australian Bodycares kompletta hårvårdsserie, som i tre steg ger både torr respektive fet hårbotten samt torrt respektive fett hår rätt omsorg för en stabilisering av den naturliga balansen.


Rekommenderade produkter Från Australian Bodycare

2 produkter för fett hår
Tea Tree Shampoo och skrubb för fet hårbotten och fett hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 369 kr
2 produkter för fett hår - Tea Tree Shampoo och skrubb för fet hårbotten och fett hår

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram