Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är håravfall?

Håravfall är ett tillstånd där håret så smått börjar tunnas ut och till sist kan håret helt försvinna. Det kan därför både vara ett tillstånd där hårprakten förtunnas – ofta omkring mittlinjen mitt på vertex på den översta delen av kraniet känt som hjässan. Men det kan också ge anledning till komplett skallighet flera ställen på hjässan. Oftast drabbar skalligheten män, medan kvinnor upplever håravfall som en uttunning av håret i större eller mindre grad.

Håravfall är faktiskt en sjukdom. Det kan både vara ett förbigående och ihållande tillstånd beroende på orsaken till problemet. Håravfallet kan antingen vära telogen effluvium som täcker över ett tillstånd av tunt hår i hela hårbottnen, eller androgenetisk alopeci som ärftligt ger håravfall.

Din hårbotten är utrustad med upp mot 100.000 hår i genomsnitt. Varenda hårstrå genomgår faser, där den anagena är den första. Här växer mer än 90 % av hårstråna. De anagena håren sitter så bra fast i hårbottnen att de är svåra att dra ut. Varje hårstrå blir sittande i flera år före de faller av och ersätts av ett nytt, friskt hårstrå.

Nästa fas kallas den katagena fasen – här dör celler. Fasen varar omkring två veckor, varefter strået flyttar sig över i den telogena fasen. Denna fas varar omkring tre månader. Fasen är en vilofas, varefter håret avstöts. Det betyder också att dessa hår lättare kan dras ut.

Du tappar helt upp mot 100 telogena hår dagligen, men det anses inte som håravfall. Stiger antalet dock betydligt kan det anses som håravfall, eftersom håret därför tunnas ut extra mycket.


Vad är orsakerna till att man tappar håret?

Om du upplever att tappa håret, är du bestämt inte den enda. Det är ett problem som många delar. Orsakerna kan dock vara olika. Det finns nämligen ett hav av faktorer som påverkar hår och hårbotten, och de kan alla vara orsaken till håravfall. Dock kan mönstren vara olika.

3–pack för håravfall
3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 599 kr
3–pack för håravfall - 3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår

Genetiska och ärftliga faktorer

Den vanligaste orsaken till håravfall är genetisk och ärftlig. Det kallas för androgenetisk alopeci och är både vanligt för män såväl som kvinnor.

Lätt androgenetisk alopeci är uttryck för att hårsäckarna krymper ihop när du blir äldre. Det betyder att hårstrånas kvalitet också faller – och det får håret att falla av.

Vid svår androgenetisk alopeci är det ett svårare fall av ärftligt håravfall. Här krymper hårsäckarna i så hög grad att de inte längre kan se till att håret växer. Detta tillfälle drabbar ofta män och för till den välkända ”månen” och skalliga hjässan.

Hårlökarna, som bildar hårstråna, försvinner långsamt, och de klarar därför inte av att få nya hår att gro ut igen. Unga män börjar i puberteten att storproducera testosteron, som kan få hårsäckarna att krympa ihop, och blir de for små kommer håret inte att gro ut igen. Om du är disponerad för håravfall, kommer hårlökarna att vara extra känsliga och därmed kommer du i högre grad att tappa håret.

Vitaminbrist och fel näring

Får du rätt kost och tillräckligt med vitaminer? Om inte, kan det vara orsak till telogen effluvium som tunnar ut håret, eftersom hårsäckana går i dvala och avstöter hårstråna.

Saknar du exempelvis biotin och niacin – bägge B-vitaminer – kan det gå ut över hårprakten. B-vitaminer är viktiga for håret och om du inte får nog genom din kost, kan det föra till att håret blir tunt över hela eller delar av hårbottnen. Just därför kan man med fördel använda produkter med biotin får att stärka håret.

XL paket mot håravfall
5 produkter mot håravfall med Biotin för tunt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 1 149 kr
Försäljningspris 1 149 kr Ordinarie pris 1 399 kr
XL paket mot håravfall - 5 produkter mot håravfall med Biotin för tunt hår

Kronisk stress

De flesta har provat att vara stressade i en period. Det i sig själv bör inte ge anledning till håravfall. Lider du däremot av kronisk stress – stress i en längre period – kan det få inflytande på ditt hår. Kronisk stress är nämligen en vanlig orsak till uttunning av håret.

När kroppen blir stressad sker det en hormonell obalans i hårets växt. Obalansen får håret att sluta gro, och så tappar du håret.

Överdrivet användande av hårprodukter

Ditt hårs sundhet är nära kopplat till de fysiologiska tillstånden. Därför kan både livsstil och miljömässiga faktorer spela in när det gäller håravfall.

Det gäller exempelvis överdrivet användande av hårprodukter, hårfärgning, plattång och locktång, som alla kan vara hård kost för håret. De olika påverkningarna kan irritera hårbottnen och skapa obalans i den naturliga hårstrukturen. Det sliter ner rötterna, torkar ut håret och ger anledning till obalans i hårväxten, så den nedsätts. Det kan därför föra till ett mer eller mindre utbrett håravfall.

Sjukdom och håravfall

Håravfall kan också orsakas av en underliggande sjukdom. En del sjukdomar gör att kroppen börjar bilda antikroppar mot håret, så håret börjar tunnas ut eller det t.o.m. uppstår skallighet.

Metabola sjukdomar, ätstörningar, drogmissbruk och liknande ger hudförändringar som kan betyda att håret får sämre växtvillkor och börjar falla av.

Medicinsk biverkning

Läkemedel kan vara orsak till att du upplever håravfall. Speciellt kemoterapi som behandling av cancer är en medicinsk orsak till att håret faller av. Dock kan p-piller och andra mer ”harmlösa” preparat också vara orsak till att håret tunnas ut.

Innan du tar ett läkemedel, är det därför alltid en god idé att du läser bipacksedeln grundligt eller förhör dig hos din läkare, så du är medveten om biverkningar med medlet.


Vem drabbas oftast av håravfall?

Om du har drabbats av håravfall, är du långt från den enda. Håravfall drabbar både män och kvinnor och upp mot 25 % av svenskarna drabbas av håravfall i större eller mindre grad från 25-årsåldern. Håravfall kan därmed drabba alla, eftersom det kan finnas både fysiologiska och psykologiska orsaker till det.

För män är det mera regel än undantag att hårprakten tunnas ut. Frågan är därför inte så mycket om de tappar håret, utan snarare när de tappar håret. Det kan dock vara mycket olika från man till man och det kan vara helt från de unga tonåren upp till senioråren. Det antas att ca. 20 % av män i 20-årsåldern upplever håravfall, ca. 40 % av män i 40-årsåldern och ca. 60 % av män i 60-årsåldern.

Håravfall är också utbrett för många kvinnor, och helt upp mot 50 % av kvinnorna i 50-årsåldern lider av uttunning av håret i större eller mindre grad.


Symptom på håravfall – vad man ska hålla ett öga på

Om du lider av håravfall, visar det sig typiskt med en rad symptom. Det kan börja med tunt hår, som med tiden förvärras. Symptomen är ofte olika för kvinnor respektive män.

Håravfall hos män

Vid håravfall hos män börjar håret bli tunnare på toppen av kraniet – på hjässan. Uttunningen visar sig också som vikande hårgräns med höga tinningar som till sist smälter ihop med den så kallade ”månen” baktill på huvudet.

Det ger ofte en hästskoformad hårkrans. Fläckskalligheten börjar ofta med en kal hjässa och kan senare föra till komplett skallighet.

Läs mera om håravfall hos män.

Håravfall hos kvinnor

Håravfallet hos kvinnor visar sig ofta som en uttunning av håret på den översta delen av kraniet, kallat vertex. Här tunnas håret ut i större eller mindre grad, medan hårprakten på sidorna och i nacken förblir som tidigare.

Kvinnor upplever inte i samma grad skallighet och fläckskallighet som män, där alla hårstrån försvinner.

Läs mera om håravfall hos kvinnor.


Vilken behandling finns till håravfall?

Finns det ett medel mot håravfall? Och kan du få den förlorade hårväxten tillbaka? Det finns goda möjligheter för håravfallsbehandling – dock ska du vara uppmärksam på att det inte är någon mirakelkur och att det kräver flit och stort tålamod.

Medel till att motverka håravfall

När du tappar håret, antingen det är som man eller kvinna, så beror det på den obalans som uppstår i hårets naturliga växt. Till det har Australian Bodycare utvecklat en serie unika produkter som motverkar risken för håravfall.

De tre produkterna är ett serum, ett shampoo och en hårspray,  som alla består av en rad närande och givande ingredienser som Tea Tree Oil, Biotin och Capilia Longa som är effektiva mot håravfall.

3–pack för håravfall
3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 599 kr
3–pack för håravfall - 3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår

Tea Tree Oil, Biotin och Capilia Longa

Alla tre produkter är baserade på de naturliga aktiverna Capilia Longa och Tea Tree Oil. Dessutom innehåller serumet Biotin. Tillsammans stärker de håret och hjälper med att ge ett sundare och tjockare hår.

Tea Tree Oil extraheras från australiensiska träd och har antibakteriella egenskaper som rensar hårbottnen från orenheter och smuts. Det ger håret de bästa villkoren och en hårbottenmiljö som bidrar med att håret kan växa sig starkt och fylligt.

Biotin är en vattenlöslig B-vitamin som är essentiellt för kroppen och hårets sundhet. Biotin ingår i kroppens metaboliska reaktioner och i dess reglering av sockrets omsättning. Biotinen används exempelvis till  att omsätta kolhydrater och fett, och därför är kroppens celler beroende av vitaminen. Växt av celler spelar en stor roll för bildandet av nytt hår och hud, och därför är biotin en viktig källa för hårets generella växt.

Capilia Longa är en multiaktiv ingrediens som extraheras från gurkmejaplantan. Capilia Longa är kliniskt dokumenterad mot håravfall och ger dig de bästa villkoren för att få ett fylligt hår.

Rengör din hud ordentligt

Om du har finnar brukar huden ha en tendens till att bli fet. Det är därför viktigt att du tvättar och rengör huden morgon och kväll för att få bort det överflödiga fettet och bakterierna. Du ska dock inte skrubba och rengöra intensivt, eftersom detta kan torka ut och irritera huden.

Fastän huden är fet ska du vara försiktig så du inte torkar ut den för mycket eftersom detta kommer att ha en motsatt effekt, och huden kommer att reagera med att producera ännu mer fett. Således är det är väsentlig att rengöra huden med speciella produkter för finnar, och sedan förse den med fukt. Använd en bra fuktighetskräm som är särskilt anpassad för finnig hy.

Använd produkterne tillsammans

Serum, shampoo och hårspray vid håravfall kan användas var för sig, men kan med fördel användas samlat för ett optimalt resultat. Serumet masseras i hårbottnen för att främja ett sunt hår och hårbottenmiljö.

Shampoot rensar milt hårbottnen för orenheter, så orenheter inte hämmar hårväxten.

Hårsprayen kan du använda efter shampoot, eller när du vill hoppa över hårtvätten. Den hjälper med att stärka varenda hårstrå som blir starkare och mer motståndskraftigt mot bristningar.

Produkterna fungerar tillsammans som medel till att motverka håravfall genom att stärka hår och hårbotten. Alla 3 produkter kan användas dagligen.

3–pack för håravfall
3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 599 kr
3–pack för håravfall - 3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår

Starkare medicinsk behandling

Du kan också få medicinsk behandling mot håravfall. Den består ofta av en hormonbehandling med tabletter. Tablettbehandlingen ska motverka de hormoner som kan hämma hårväxten, men behandlingen kan ofta ha biverkningar, som exempelvis manlig impotens.

Det är din läkare som ska skriva ut tabletterna till dig, och därför ska du först tala med honom eller henne. Läkaren kan typiskt bedöma om behandlingen kan vara gynnsam för dig.

Transplantation av ”friska” hår

Hårtransplantation är en annan form av behandling av håravfall. Transplantationen föregår genom att hitta donorområden med starka hårstrån och -säckar, typiskt i nacken eller på sidan av huvudet, där det fortfarande finns många hår. Hårsäckarna tas oftast ut enkeltvis och planteras på de kala områdena, som exempelvis den kala hjässan eller de höga tinningarna.

Efter ett par veckor kommer de transplanterade håren att fallla av, medan de nyplanterade så smått växer fram från hårbottnen. Det slutgiltiga resultatet av behandlingen kan först ses efter 12-18 månader.


Förebyggning av håravfall

Det finns flera sätt att förebygga håravfall på. För även om det kan vara svårt att dra i bromsen när fysiologin går sin gång, behöver du inte ge upp på förhand.

Ge kroppen rätt näring

Saknar din kropp vitaminer och näring, kan det ha inflytning på din hårprakt. För att ge håret de bästa villkoren för att hålla sig sunt och starkt kan du med fördel äta massor av frukt och grönt. Båda delar är fyllda med antioxidanter och vitaminer som kan vara gynnsamma för ditt hår.

Se till att få tillräckligt med B-vitaminer genom din kost. De fungerar som aktiver i hårsäckarna och hjälper med att upprätthålla den naturliga balans som är viktig för att håret kan växa.

XL paket mot håravfall
5 produkter mot håravfall med Biotin för tunt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 1 149 kr
Försäljningspris 1 149 kr Ordinarie pris 1 399 kr
XL paket mot håravfall - 5 produkter mot håravfall med Biotin för tunt hår

Undgå stress

Det kan inte undgås att du blir stressad ibland. Du ska dock vara uppmärksam på att det inte är i längre perioder. För då kan det visa sig som håravfall. Se därför till att få skapat bra strukturer och rutiner i din vardag, så du har överblick över det du skal nå.

Det gäller både på jobbet och där hemma och kom också ihåg att dra ur kontakten ibland och skäm bort dig själv medan du laddar batterierna. På så vis kan du minska stresshormonerna i din kropp.

Minska förbrukningen av hårprodukter

Använder du många olika produkter i ditt hår, kan det vara en god idé att förebygga ett framtida håravfall genom att begränsa användandet av dem.

Låt håret lufttorka istället för att använda fönen, och använd en stylingprodukt med flera funktioner istället för flera olika i håret. Se också till att den innehåller milda ingredienser som inte skadar håret.

Kan man förebygga håravfall

Ja, man kan faktiskt förebygga håravfall om man gör något åt det genast och inte bara låter det fortsätta.

Det är som att smörja olja på sin bil, så den inte ska på verkstad så ofta. Så är det också med håret. Du kan nämligen förebygga skador på hårstråna och samtidigt göra håret starkt genom att använda hårprodukter som är bra vid håravfall.

Komplett paket mot håravfall med XL produkter
5 produkter för daglig vård av håravfall, fint och tunt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 1 299 kr
Försäljningspris 1 299 kr Ordinarie pris
Komplett paket mot håravfall med XL produkter - 5 produkter för daglig vård av håravfall, fint och tunt hår

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram