Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är håravfall hos kvinnor?

Håravfall hos kvinnor är ett irriterande, men dessvärre utbrett problem för många. Håravfall hos kvinnor är ett tillstånd där håret börjar falla av och tunnas ut. Det kan vara i större eller mindre utsträckning. Oavsett vad, så är det ett tillstånd som i många fall har en negativ effekt på livskvaliteten för dem som drabbas av håravfallet.

Vid håravfall hos kvinnor ses håravfallet ofta omkring mittlinjen mitt på vertex, alltså på hjässan i det översta området på kraniet. Håret tunnas långsamt ut på toppen, allt medan håret på sidor och nacke förblir normalt. Medan män tappar allt hår på ett område, tappar kvinnor inte på samma sätt alla hårstrån. Dock är det ändå ett kosmetiskt problem som kan have psykiska konsekvenser för många kvinnor. Håravfall hos kvinnor kan både vara förbigående och ihållande.


Hårets biologiska uppbyggnad

I hårbottnen sitter i genomsnitt ca. 100.000 hår. Alla hårstrån genomgår olika faser. Först den anagena fasen, då mera än 90 % av håren här växer. Anagena hår är svåra att dra ut, för de sitter djupt fast i den subkutana väven. Den anagena fasen utgör mer eller mindre hela hårets livslängd, och varje hår blir då också sittande i flera år, tills de ersätts av nya.

I nästa fas, den katagena fasen, uppstår en celldöd. Denna fas varar omkring två veckor. Härefter går håret över i den telogena fasen, som varar ca. tre månader. Denna fas är en slags vilofas innan håret avstöts. Telogena hår är därför också lättare att dra ut än anagena hår.

Varje dag tappar du upp mot 100 telogena hår – det är helt normalt. Det handlar om håravfall hos en kvinna om hun tappar mycket mera än det. 

3–pack för håravfall
3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 599 kr
3–pack för håravfall - 3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår

Man kan få finnar överallt på kroppen

Det första tecknet är oftast en enstaka finne i ansiktet. Har du tur kommer det inte komma upp mer än en finne lite då och då. Men hör du till de mindre gynnande, får du inta bara finnar på ansiktet utan på hela kroppen också. Det är definitivt inte ovanligt, men det kan vara besvärligt både kosmetiskt o psykiskt.

Finnar är i de flesta fall ärftligt så om någon av dina föräldrar, eller båda två, med hade mycket finnar finns det stor chans att även du blir drabbad. Detta är tyvärr ett faktum.


Vad är orsaken till att kvinnor tappar håret?

Men varför tappar en del kvinnor håret? Det kan det finnas flera olika orsaker till – dem får du en överblick över här.

Ärftliga faktorer

En av orsakerna till att kvinnor tappar håret kan vara ärftliga faktorer. Om din mor har haft problem med håravfall, finns det också en risk för att du kommer att drabbas av problemet. Ärftligt håravfall hos kvinnor börjar redan i 20-årsåldern. Långsamt över de nästa 10-20 åren förvärras håravfallet mer och mer.

Här försvinner hårlökarna som är de som bildar hårstråna långsamt. Det betyder att varenda hårstrå blir ljusare och tunnare för att till sist sluta växa helt.

Hormonella förändringar och stress

En annan orsak till att kvinnor tapar håret kan vara hormonella förandringar i kroppen. Det kan exempelvis vara i förbindelse med användande av p-piller, klimakterie eller graviditet. I alla tillfällen sker det förändringar med hormonerna i kroppen och det kan föra till tillståndet med den medicinska beteckningen Telogen effluvium.

Vid detta tillstånd sker ett plötsligt byte mellan antallet anagena och telogena hår i hårbottnen. Från att vara 90 % anagena och 10 % telogena förändras det istället till 70 % anagena hår och 30 % telogena hår. Det betyder därför att du tappar 300 eller mycket flera hår om dagen, och så börjar det att tunna ut i den annars fylliga hårprakten.

När orsaken till förändringen av hårantalet avlägsnas (exempelvis graviditet, födsel eller p-piller), kan håravfallet dock fortsätta ännu i sex månader. Härefter börjar hårets tillstånd igen att normaliseras, så håren hittar tillbaka till sin gamla balans.

Brist på vitamin och mineraler

Får du tillräckligt med vitaminer och mineraler i vardagen? Om inte, kan det ha inflytande på ditt hår. Håravfall hos kvinnor kan nämligen bero på brist på vitaminer. Får din kropp inte de vitaminer som den behöver, kan det påverka mängden hår på huvudet.

Därför har kosten också stor betydning för håravfall i en del tillfällen. Det gäller speciellt om du lider av järnbrist eller om du inte får tillräckligt med B- och D-vitaminer. Båda delar spelar en roll för hårets sundhet och därför kan en otillräcklig kost vara orsaken till att håret så smått tunnas ut.

XL paket mot håravfall
5 produkter mot håravfall med Biotin för tunt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 1 149 kr
Försäljningspris 1 149 kr Ordinarie pris 1 399 kr
XL paket mot håravfall - 5 produkter mot håravfall med Biotin för tunt hår

Sjukdomar i hårbottnen

Även hudsjukdomar som exempelvis psoriasis och mjäll i hårbottnen kan vara syndaren till att ditt hår tunnas ut. Psoriasis är ett fjällande och torrt hudutslag som ofta visar sig i tinningar, bakom öron, vid hårgränsen och andra delar av hårbottnen. Även om psoriasis i hårbottnen inte alltid kopplas till håravfall, kan sjukdomen i svåra fall ge håravfall som följd av de dålig villkoren i hårbottnen.

Överdrivet användande av hårprodukter

Är du ivrig användare av shampoo, balsam, hårlack, hårmousse och andre hår- och stylingprodukter, kan det vara en orsak till att du kanske lider av håravfall. De många tuffa kemikalierna och andra ämnen i produkterna kan irritera hårbottnen och helt förstöra den naturliga hårstrukturen så rötterna slits ner.

De många produkterna medverkar till att torka ut håret och avlägsna de naturliga oljorna så växten nedsätts. Det kan föra till förlust av många hårstrån.

Biverkningar från medicin

Håret kan börja falla av som en biverkning av vissa typer av medicin. Det gäller speciellt om du mottar kemoterapi i förbindelse med en cancerbehandling. Men det kan också vara en biverkning hos andra typer av medicin. Det står angivet på bipacksedeln i medicinen om en av biverkningarna är håravfall.

 


Vem drabbas oftast av håravfall?

Flera undersökningar visar att många kvinnor lider av håravfall. Det är faktiskt ett problem för helt upp mot 50 % av alla kvinnor, i och omkring 50-årsåldern. Hälften rapporterar att håret börjar tunnas ut och för hela 10-15 procent är håravfallet markant.

Men håravfall kan drabba alla kvinnor i perioder av livet, exempelvis i förbindelse med hormonella ändringar under graviditet, stress på jobbet eller andra faktorer som spelar in på de hormonella förändringarna i kroppen.


Vilken behandling finns det mot håravfall hos kvinnor?

Även om håravfall hos kvinnor är en utbrett tillstånd, så finns det goda möjligheter att behandla och förbättra utseendet, så du igen får ett tjockare hår och normal hårväxt.

Medel mot håravfall hos kvinnor

När du tappar ditt hår, beror det alltså på en obalans i hårets naturliga växt som kan komma av en eller annan orsak. Till problemet har Australian Bodycare utvecklat en kur bestående av tre produkter. Alla produkterna innehåller Tea Tree Oil och Capilia Longa, som tillsammans motverkar risken för håravfall.

Medan den 100 % naturliga Tea Tree Oil rensar bort orenheter från hårbottnen och främjar den naturliga balansen och sundhet som ger håret de bästa villkoren för att växa sig starkt och fylligt, reducerar den naturliga Capilia Longa risken för håravfall. Den multiaktiva ingrediensen extraheras från gurkmeja-plantan och är kliniskt dokumenterad mot håravfall.

De tre unika produkterna är ett serum, ett shampoo och en hårspray mot håravfall – de kan användas var för sig, men kan med fördel användas tillsammans för ett optimalt resultat.

Använd serumet som step 1 i kampen mot håravfall. Påför dagligen serumet i din hårbotten och massera in det. Serumet ska inte tvättas ut, men bli i hårbottnen.

Shampoot fungerar som step 2, den masserar du grundligt in i vådt hår och hårbotten för att stärka hårbottenmiljön.

Använd hårsprayen som step 3 efter hårtvätt eller de dagar då du hoppar över hårtvätten. Hårsprayen stärker håret och hjälper med att förhindra bristningar på hårstråna.

Produkterna ger alla ditt hår och din hårbotten de bästa villkoren för att håret kan växa sig starkt och tjockt, samtidigt med att de motverkar risken för håravfall.

3–pack för håravfall
3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 599 kr
3–pack för håravfall - 3 produkter för ett sunt, starkt och långt hår

När ska du gå till läkare?

Om du är osäker på, varför du plötsligt börjar tappa håret, är det alltid en god idé att gå till läkare, så han eller hon kan undersöka orsaken närmare. Om det beror på för låg ämnesomsättning, en hudsjukdom i hårbottnen eller något helt tredje, kräver det ytterligare behandling. Det kan läkaren hjälpa dig med.


Förebyggande av håravfall – vad kan du göra själv?

Om du gärna vill förhindra ett håravfall kan du själv göra en rad aktiva tilltag som kan hjälpa din hårväxt på väg.

Bibehåll en sund livsstil

Med en sund och näringsrik kost kan du komma en bit på väg i ditt förebyggande av håravfall. Se till att äta massor av frukt och grönt. Både frukter och grönsaker är späckade med vitaminer och antioxidanter, som båda stärker håret så håravfall motverkas. Ät också gärna sesamfrö, solrosfrön  och pumpafrön som innehåller mineraler som är effektiva mot håravfall.

Får du inte tillräckligt med B-vitamin genom din kost, kan du med fördel supplera med B-vitaminer som är kända för att stärka håret.

Begränsa användandet av hårstyling

Fön, hårspray, hårmousse, platt- och locktång är alla hård kost för ditt hår. Därför kommer ditt hår att må bra om du minskar användandet av hårstylingprodukter och -redskap.

Gör det till en vana att tvätta håret kvällen innan, så det kan lufttorka, och du därför inte behöver använda fönen till att torka det med. Om du bara inte kan avvara fön eller plattång, är det en god idé att anskaffa några milda hårprodukter som är värmeskyddande och utan kemikalier och andra tuffa ämnen.

Goda råd till ett sundare hår

Går du ofta med håret uppsatt i ett hårband? Så titta en gång på hårbandet och se om den är samlad med en metallsamling. Är den det bör du anskaffa dig hårband utan denna samling. Metalldelen har nämligen en tendens att skada och slita på håret, så det blir mer slitet och poröst.

Om du sover med ditt hår löst kan det också slita enormt mycket på det när du gnider det mot kudden varje natt. Det kan riva i hårstråna och göra håret mindre fylligt att se på. Sätt upp det istället i en lös hästsvans eller knut, så du inte sliter det mot kudden på samma sätt när du kommer till drömlandet.

Kan man förebygga håravfall hos kvinnor

Ja, man kan faktiskt förebygga håravfall om man gör något åt det genast och inte bara låter det fortsätta.

Det är som att smörja olja på sin bil så den inte ska till verkstad så ofta. Så är det också med håret. Du kan nämligen förebygga skador på hårstråna och samtidigt göra håret starkt genom att använda hårprodukter som är bra vid håravfall.

Komplett paket mot håravfall med XL produkter
5 produkter för daglig vård av håravfall, fint och tunt hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 1 299 kr
Försäljningspris 1 299 kr Ordinarie pris
Komplett paket mot håravfall med XL produkter - 5 produkter för daglig vård av håravfall, fint och tunt hår

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram