Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är mjäll?

Mjäll orsakas i de flesta fall av överväxten av en slags jästsvamp benämnd pityrosporum ovale. Den här svampen finns naturligt på alla vuxnas hårbotten, i likhet med andra svampar som finns på resten av kroppen.

Normalt orsakar jästsvampen inga problem. Men under vissa omständigheter kan svampmängden börja öka och ge besvärande symptom som mjäll.

I andra fall kan mjäll beror på ett seborroiskt eksem (mjälleksem), psoriasis eller ringorm. Vissa sjukdomar kan också ge ökad mjällproduktion. Detta är sjukdomar som Parkinsons, hjärnblödning och HIV/AIDS.

Mjäll är vita små fjäll av hud som syns i håret, och faller ner på axlarna. De består av döda hudceller som bildas på huvudets hårbotten. Mjäll kan också förekomma som gulaktiga oljiga flagor eller skorpor som klibbar fast sig i hårbotten.


Så använder du scalp cure mot mjäll

Bruksanvisning:

 1. Applicera Scalp serum i håret.
 2. Låt krämen verka i minst 5 minuter eller över natten om problemet är omfattande.
 3. Tvätta håret med Gentle Cleansing Shampo.
 4. Skölj ur noggrant.
 5. Avsluta med Hair Conditioner.

Scalp cure från Australian Bodycare är en effektiv och vårdande hårinpackning mot mjäll. Scalp cure innehåller Tea Tree Oil som är antiseptiskt och bekämpar orsaken till mjäll.

Video: Så använder du scalp cure mot mjäll

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Vem får mjäll?

Vi har alla mjäll i mindre eller högre grad eftersom huden i hårbotten förnyas hela tiden, och de döda hudcellerna lossnar som små torra vita fjäll. Tycker du att mjällen är pinsamma kan du låta en läkare ta titt på dem.

Mjäll är dock harmlösa och de smittar inte, men de kan vara generande.

Problem med mjäll startar oftast under puberteten och det drabbar både män och kvinnor. Män tenderar dock att ha mer mjäll än kvinnor.

Spädbarn kan få mjölkskorv, eller så kallad arp, vilket är en sorts mjälleksem. Det består av gulaktiga oljiga mjällflagor som sitter i hårbotten.


Hur ser mjäll ut – och hur upplevs de?

Mjäll är lite av en folksjukdom. Det finns uppgifter om att så många som var 5:e svensk har problem med mjäll. Därför behöver du inte känna dig generad för att du har mjäll eftersom det finns många drabbade omkring dig. Det mest kännetecknande för mjäll är små vita fjäll som syns på tröjor, blusar och skjortor. Dessa små vita flingor är i regel det mest uppenbara symptomet på mjäll.

Mjäll kan också uppkomma som gulaktiga, klibbiga oljiga flagor eller skorpor i hårbotten som kliar.

Om du har mjäll kliar det mycket i hårbotten. Detta gäller både om du har den torra varianten av mjäll eller den oljiga. Om klådan är extremt intensiv bör du kolla upp att det inte är huvudlöss du är drabbad av. Om så är fallet krävs det en annan behandling.

Produkter med Tea Tree Oil från Australien är kända för att motverka irritation och klåda i hårbotten, samt bekämpa bakterier.

Mjäll kan förekomma hos alla i mindre eller högre grad. Lider du dock av extremt mycket mjäll kan det bero på åkomman seborroiskt eksem/ seborroiskt dermatit, också kallat för mjälleksem.

Om du inte bara har mjäll i hårbotten, utan också på ansiktet, öron, ögonbryn och kanske på överkroppen i kombination med rodnad och klåda, är det antagligen mjälleksem du är drabbad av. Oftast blossar mjälleksem upp på vintern. Under sommaren minskar de påtagligt eftersom solen har en uttorkande effekt på eksemen.


Varför får man mjäll?

Den väsentligaste orsaken till mjäll är jästsvampen Pityrosporum Ovale. Vi har alla bakterier och svampar över hela kroppen. Pityrosporum Ovale är en svamp som är naturligt förekommande i hårbotten hos alla vuxna. Därför har vi alla mer eller mindre mjäll. När jästsvampen börjar överväxa, kan mjällen bli ytterst synliga och pinsamma.


Svamp och sjukdomar

Kroppen sköter själv regleringen av olika svampsporers tillväxt. När en svamp börjar överväxa kan detta bero på en rubbad balans i kroppen, nedsatt immunförsvar, penicillinkur, hormonella förändringar m.m.

I vissa fall kan mjäll bero på diverse sjukdomar. Seborroiskt eksem (mjälleksem) är en hudåkomma som framkallar mycket mjäll. Detsamma gäller för åkommorna psoriasis och ringorm. Slutligen finns det vissa sjukdomar som även de ger ökad mjällproduktion. Detta är sjukdomar som Parkinsons, hjärnblödning och HIV/AIDS.

Kontakteksem som orsakas av t.ex. permanentvätska eller dåliga schampon kan också leda till mjäll.


Torr hårbotten

Många tror att mjäll beror på att hårbotten är torr, eller att torr hårbotten och mjäll är samma sak. Detta kan bero på att klåda är symptomet i båda fall. Fast det är inte samma sak. Mjällproduktionen orsakas i de allra flesta fall av en jästsvamp med benämningen Pityrosporum Oval.

Om du undviker att tvätta ditt hår ofta för att du tror att mjäll beror på torr hårbotten, kan det faktiskt leda till ännu mer mjäll. Det är viktigt med en god hårbotten hygien eftersom denna skänker en sund hårbotten. Brist på god hårbotten hygien ger en bra grogrund för svamptillväxt och mjällproduktion.

En torr hårbotten är i behov av talg och fett, medan en hårbotten med mjäll kännetecknas av en överproduktion av talg.

När man ska välja hårschampo är det bäst att utgå från hårbottnens tillstånd och inte hårets skick. Det är många som inte tänker på detta, och använder ett starkt schampo mot fett hår för att håret verkar fett. Resultatet är att man torkar ut den torra och irriterade hårbottnen ännu mer.

Tvärtom kan man också förse en fet hårbotten med mer fett än nödvändigt genom att använda ett schampo mot torrt hår, när håret i själva verket kanske är torrt och slitet på grund av fönar och plattänger, medan hårbotten är fet.


Fett hår

Fett hår orsakas av en överproduktion av talg i hårbotten. Oftast när man har mjäll beror det också på en ökad talgproduktion. Därför kan man säga att fett hår och mjäll hänger ihop, även om detta inte alltid är fallet. Man kan kort sagt ha fett hår med mjäll, och ibland kan ha mjäll utan att ha fett hår.

SE MER: Shampoo mot fett hår


Mjäll, talg och dålig hy

Män tenderar att få mjäll oftare än kvinnor. Detta beror på produktionen av ett manligt könshormon som stimulerar produktionen av talg. En hög talgproduktion är en bra grogrund för ökad svamptillväxt.

En ökad talgproduktion beror också på en ökad hormonproduktion. Därför ser man ganska ofta unga personer, framförallt tonåringar, som är drabbade av mjäll o dålig hy på samma gång.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Hur behandlar man mjäll?

Mjäll är dessbättre en harmlös åkomma, och i de flesta fall kan det vara relativt enkelt att behandla dem.


Användning av mjällschampo

Vid lindrigare fall av mjäll är det oftast lätt bli av med mjällen om du använder ett milt mjällschampo. Detta kan du hitta där du brukar köpa schampon. Om du har mycket mjäll är det bättre om du använder ett schampo som innehåller ämnen som tjära, svavel eller zink, vilka motverkar såväl mjäll som bakterier och svamp. Dessa mjällschampon finns oftast bara på apoteket.

Du kan även försöka dig på andra typer av mjällschampon som innehåller naturliga och ekologiska ingredienser. Det kan för exempel vara ett schampo som innehåller tea tree olja. Tea tree olja är känd för sin svampdödande effekt. Läs mer om hur du hittar det bästa mjällschampot.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Flytande lösning eller starkare medicinskt schampo

Om du inte ser positiva resultat efter att ha använt vanliga eller lite starkare mjällschampon är du onekligen i behov av ett svampmedel. Ett sådant kan du få recept på av en läkare. Svampmedlet kan vara i form av en flytande lösning eller möjligtvis ett lite starkare medicinskt schampo.

Vinäger, kokosolja m.m.

Det finns många olika huskurer och goda råd för att bekämpa mjäll. Somliga kanske hjälper, och somliga ger inga resultat alls. Det gäller alltså att ta råden med en nypa salt och prova sig fram, det vill säga om råden låter vettiga.

Aloe vera, tea tree olja och arganolja är naturmedel som bekämpar en rad olika problem och åkommor, inklusive mjäll. Tee tree olja är effektiv mot bakterier och klåda – därför klassas det som ett naturligt hjälpmedel mot mjäll.

Du kan även använda äppelcidervinäger för att förhindra eller motverka mjäll. Nackdelen är dock ättikans distinkta doft. Kokosolja är välgörande i många kosmetiska syften, och benämns som ett utmärkt naturmedel mot mjäll.

Kurer med ägg och majonnäs kan också framträda som medel mot mjäll. Så fortsätter listan med olika huskurer som har uppstått genom tiderna eftersom mjäll är ett så omfattande problem

Låt ditt hår andas

Hårbotten mår bra av frisk luft och solljus. Undvik därför att kväva hårbotten genom att använda

kepsar eller hattar, och låt hår och hårbotten andas.

Många upplever att de har mindre mjäll på sommaren när hår och hårbotten blir utsatta för sol och frisk luft. Sol verkar ha en positiv effekt på mjäll, men var försiktig att inte överexponera huden på kroppen eftersom detta kan vara skadligt.


Goda råd för att förebygga mjäll

Det finns många saker du kan göra i din vardag för att förebygga uppkomsten av mjäll. Bland annat följande:

 • Tvätta ditt hår med ett bra schampo – och skölj ur schampot ordentligt varje gång du tvättar hå
 • Låt håret andas och låt det gärna lufttorka. Använd keps och hatt så lite som mö
 • Försök att slappna av och inte oroa dig. Stress har en negativ inverkan på håret och kan öka mjä
 • Låt håret få mycket solljus. Sol har en positiv inverkan på håret och mjä
 • Massera hårbotten när du tvättar håret – eller boka en hå Den ökar blodcirkulationen och bidrar till välmående hår och hårbotten.
 • Använd hårprodukter endast i hårtopparna för att inte hårbotten ska bli irriterad och fet i onö
 • Håll dina hårborstar, plattjärn och andra hårartiklar som kommer i kontakt med håret, rena från fett och hårvå
 • Använd mjällschampo, eller schampo som bekämpar svamp och baktertillväxt, emellanåt i förebyggande syfte om du har tendens till mjä

FAQ om mjäll


Varför får man mjäll?

Alla har mjäll i mindre eller högre grad. Om du har mycket mjäll beror det oftast på en överväxt av jästsvampen Pityrosporum Ovale. En svamp som alla vuxna har i hårbotten i rimliga mängder.


Vad är mjäll?

Mjäll är en fjällning av döda hudceller från hårbotten. Mjäll kan visa sig som små torra vita fjäll som lossnar från enkelt från hårbotten, eller oljiga gulaktiga flagor som klibbar fast på hårbotten.


Vilken är skillnaden på torr hårbotten och mjäll?

Torr hårbotten och mjäll är inte samma sak. Du kan ha torr hårbotten och mjäll på samma gång, men du kan likaväl ha mjäll i samband med fet hårbotten.


Hur blir man av med mjäll?

Det effektivaste sättet att bli av med mjäll är att använda ett mjällschampo som bekämpar bakterier och stabiliserar balansen i hårbotten.


Varför kliar det i hårbotten när man har mjäll?

Mjäll kliar eftersom hårbotten blir irriterad när man har mjäll. Detta utvecklas snabbt till en ond cirkel. Ju mer man kliar, desto mer irriterad blir huden i hårbotten.


Hur ser mjäll ut?

Kännetecknande för mjäll är små vita fjäll som syns på håret eller hårbotten, och som faller ner på tröjor eller skjortor. Mjäll kan också framträda som gulaktiga feta mjällflagor som klibbar fast i hårbotten.


Kan barn få mjäll?

Mjäll debuterar när man kommer i puberteten. Spädbarn kan dock också ha en typ av mjäll som kallas arp. Arp kännetecknas av feta mjällflagor som sitter fast i hårbotten.


Kan mjäll orsaka håravfall?

Mjäll eller mjälleksem kan i vissa sällsynta fall orsaka håravfall. Detta är inte något som behöver väcka oro eftersom håravfall i samband med normal mjällbildning är ytterst ovanligt.


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram