Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Det bästa mjällschampot

För att hitta vilket mjällschampo är bäst för just dig, gäller det att du först reder ut i vilken grad du är drabbad av mjäll.

Om du bara har vanlig mjäll, d.v.s. torra och vita flingor, kan ett vanligt mjällschampo vara nog. Ett bra mjällschampo för vanlig mjäll kan du hitta receptfritt här.

Om du är drabbad av mjälleksem behöver du antagligen ett mjällschampo i en helt annan klass. Denna typ av mjällschampo innehåller vissa andra substanser som hämmar överväxten av svamp i hårbotten som är ansvarig för mjälleksem.

Om du är i behov av ett mjällschampo mot mjälleksem finns det en del sådana mjällschampon som säljs receptfritt, men vissa är receptbelagda och det krävs att en läkare skriver ut dem.

Om du är tveksam om vilket hårschampo utan parabener är det bästa mjällschampot för dig kan du alltid rådgöra en läkare för att få en rätt diagnos.

Har du torra vita flingor i hårbotten, håret och på axlarna är det i regel bara vanlig mjäll som kommer från döda hudceller, och du kan nöja dig med att köpa ett vanligt mjällschampo.

Däremot om mjällen uppstår som oljiga flagor och eventuellt har en gulaktig färg, är det högst sannolikt att du är drabbad av mjälleksem, vilket kräver ett mer specifikt mjällschampo.


Schampo mot mjäll

Schampo mot mjäll är en speciell typ av schampo som innehåller några annorlunda ingredienser och ämnen än vanliga schampo.

Ett bra schampo mot mjäll ska kunna sjunka in huden på hårbotten och hålla den frisk och fri från vanlig mjäll.

Det finns ett stort utbud på olika schampon mot mjäll; vissa fall av mjälleksem kan nämligen kräva en intensivare behandling. Vid mycket svåra fall av mjälleksem kan det vara nödvändigt att använda ett schampo mot mjäll som innehåller tjära, zinkpyrition eller ketokonazol.

Dessa svampdödande medel bidrar till att hålla svamp i hårbotten Pityrosporum ovale under kontroll och förhindrar överväxten av samma svamp.


Video: Så använder du schampo mot mjäll


Effektivt mjällschampo

Det finns många olika produkter på marknaden mot mjäll och det gäller att du hittar precis det mjällschampo som är effektivt för just ditt fall.

För att vara på den säkra sidan kan du med fördel välja ett all-round mjällschampo till att börja med; som håller hårbotten frisk och mjällen borta. Ett bra mjällschampo behöver inte kosta en förmögenhet, men det behöver inte heller vara det absolut billigaste du kan hitta.

I vissa fall kan du ha oturen att få tag på ett schampo som exempelvis torkar ut huden i hårbotten, och därmed förvärrar ditt mjällproblem.

Läs alltid på förpackningen, eller på produktinformationen om du handlar på nätet, vad schampot i fråga har för egenskaper. På så sätt kan du vara säker på att du köper ett schampo som är anpassat för just ditt hår och hårbotten.

Vanligtvis upplyses det att ett schampo mot svamp innehåller svamphämmande ingredienser och hormoner. På samma vis kan du bli informerad om schampot i fråga är avsett för torra mjällflingor eller feta mjällflak samt om det bör användas för vanliga mjäll eller mjälleksem.


Schampo med Tea Tree Oil

Några av de bästa produkterna på marknaden inom schampo mot mjäll och behandling av mjäll innehåller tea tree oil.
Tea tree oil är en naturlig olja som utvinns från det australiska tea tree-trädet, som växer i den nordöstliga delen av New Wales i Australien.

Tea Tree Oil innehåller inte mindre än 150 olika ämnen som verkar tillsammans, och hjälper tea tree oljan att bekämpa bakterier samt att förebygga en rad olika hudsjukdomar. Tea tree oil innehåller nämligen substanser som motverkar bakterier och klåda, och därför är ett schampo med tea tree oil ett effektivt medel mot mjäll.

Nedan kan du få information om vad du eventuellt kan göra själv för att slippa mjäll:

Börja med att använda ett vanligt mjällschampo om du lider av en lättare form av mjäll. Du kan prova olika mjällschampo för att hitta det som hjälper dig bäst.

Försök att undvika att klia dig i hårbotten när du har mjäll. Detta kan irritera huden ännu mer, och hjälper absolut inte mjällproblemet att försvinna snabbare. Se samtidigt till att förse ditt hår med gott om luft d.v.s. undvik hattar, mössor och kepsar om du lider av mjäll.

Om mjällbildningen är mer omfattande och svårare än vad du trodde i början, kan du prova på andra produkter förutom mjällschampo. Det finns nämligen andra mjällmedel också, inklusive hårkurer mot mjäll, krämer eller salvor. Hårbottenkuren från Australian Bodycare, Scalp Cure är en mycket effektiv kur mot hårbottenproblem. I motsats till andra liknande produkter är den så mild att den periodvis kan användas dagligen för att du ska komma till bukt med mjällen.

Om du lider av svår mjällbildning bör du överväga att prova ett starkare mjällschampo som innehåller selendisulfid. Denna ingrediens hjälper till att lossa på mjällen så att de lättare tvättas bort vid nästa schamponering.
Dessutom har schampot en hämmande effekt på produktionen av hornceller, vilket också bromsar mjällbildningen. Vissa medel innehåller salicylsyra som också hjälper till att lossa och avlägsna mjällen samt förhindra bildningen av eventuella sårskorpor på huden. Produkter med dessa medel klassas oftast som läkemedel och är därför receptbelagda och kan bara köpas på apoteket.

Det finns en rad olika starka läkemedel, varav visa kan köpas receptfritt, medan andra kan bara köpas med recept. Du kan exempelvis prova dig fram med produkter som innehåller svamphämmande medel såsom ketoconazol.

Dessa ämnen tränger in i huden och bekämpar den hudsvamp eller svamp i hårbotten som orsakar själva mjällbildningen. Sådana produkter är det bäst om du använder 2 eller högst 3 gånger i veckan under ett par veckor, varefter behandlingen trappas ned gradvis tills den stoppas helt.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

FAQ om mjällschampo


Vilket mjällschampo?

Vilket mjällschampo ska man välja, och hur vet jag vilket schampo är lämpligt för just mina mjällproblem?

Det beror helt och hållet på hur omfattande ditt problem är. Först och främst måste du fastställa vilken sorts mjäll du har, så att du vet vilken typ av mjällschampo du ska använda.

Om du har torra och vita mjäll räcker det med ett vanligt mjällschampo för att behandla mjällen. Om du däremot har oljiga och gulaktiga mjäll, kan det handla om mjälleksem, vilket kräver ett starkare schampo med svamphämmande ingredienser i.


Vilket mjällschampo är bäst?

Du kanske ofta ställer dig frågan: ”Vilket mjällschampo är bäst?” Detta är en fråga som majoriteten av alla svenskar också ställer. Praktiskt taget all vuxna upplever mjällproblem i mer eller mindre grad någon gång i sitt liv.

Hur omfattande mjällproblemet är kan dock variera mycket från person till person och därför kan det vara olika vilket mjällschampo är bäst för varje individ.

Som utgångspunkt ska du välja ett mjällschampo som inte innehåller en massa onödiga substanser eftersom dessa kan bara förvärra problemet. Detsamma gäller för andra hårprodukter, då faktiskt de ofta spelar en väsentlig roll i uppkomsten av mjäll.

Hair Clean Shampoo från Australian Bodycare är ett milt schampo som innehåller Tea tree oil som bekämpar och förebygger mjäll. Dessutom är den mild mot hårbotten och förser huden med fukt som hjälper till att hålla hårbotten frisk.

alltid läsa bruksanvisningen på det schampo du har valt för att försäkra dig att du använder det korrekt. Dessutom måste du veta att schampot är lämpligt för just ditt mjällproblem eftersom vissa mjällschampon kan förvärra ditt problem och eventuellt orsaka fler hudirritationer.


Hur använder man mjällschampo?

Svaret på frågan ”Hur använder man mjällschampo?” varierar beroende på schampot och dess bruksanvisning. De flesta schampon har dock samma tillvägagångsätt. Först masserar man in schampot i fuktigt hår, man låter det sitta i några minuter och därefter sköljer man ut det grundligt.

Det varierar från schampo till schampo hur ofta du bör använda det. Om du för exempel lider av mjälleksem och använder ett starkt mjällschampo, så kan 1 – 2 gånger i veckan vara tillräckligt. Andra mjällschampon som är mildare kan du använda varje gång du tvättar håret i ett par veckar, varefter du reducerar gradvis.

Du bör alltid läsa bruksanvisningen på det schampo du har valt för att försäkra dig att du använder det korrekt. Dessutom måste du veta att schampot är lämpligt för just ditt mjällproblem eftersom vissa mjällschampon kan förvärra ditt problem och eventuellt orsaka fler hudirritationer.


Vad är ett mjällschampo?

Ett mjällschampo är en hårvårdsprodukt som reducerar tillväxten av jästsvamp i hårbotten. Mjällschampot tränger in i hårbotten och hämmar överväxten av svamp vilket bidrar till att mjällproduktionen minskar.

Om du lider av mjälleksem eller andra hudåkommor så kan det vara lämpligt om schampot innehåller lindrande ingredienser som hjälper mot svullnad, irritation, rodnad och klåda.

De flesta mjällschampon innehåller antigen tjära, zinkpyrition eller ketokonazol. Detta är skillnaden mellan mjällschampon och andra hårvårdsprodukter.

Många produkter inom hår- och hårbottenvård är dock multifunktionella och är avsedda för flera syften. Ett mjällschampo kan sålunda minska mjällproduktionen samtidigt som det kan fungera som en fuktgivande och vårdande hårprodukt.


Vad är mjäll?

De flesta av oss har upplevt problem med mjäll under loppet av vårt liv. Vi har alla mjäll eftersom mjäll består av döda hudceller som har stötts bort från kroppen, och speciellt från det yttersta hudlagret i hårbotten.

Vår kropp producerar nämligen hela tiden nya hudceller och stöter bort gamla för att för att kunna förnya sig. Denna ständiga procedur är orsaken till att mjäll bildas.

Men det är inte alla som upplever speciellt svåra mjällproblem. I de flesta fall har vi mjäll av den torra varianten d.v.s. små vita fjäll som vanligtvis ses i hårbotten, håret eller på axlarna i form av vita fallande flingor.
Detta kan var tillräckligt irriterande och därför bör du överväga en behandling om mjällen orsakar dig fysiska eller psykiska problem.

Den andra typen av mjäll är mjälleksem som kännetecknas av gulaktiga och feta flagor och kallas även seborroisk dermatitis. Karakteristiskt i detta fall är rodnad, klåda och hudirritationer. Ett bra råd är att uppsöka läkare om du lider av seborroisk dermatitis för att du ska få den rätta behandlingen.

Mjäll framkommer på grund av många olika orsaker. En anledning kan vara för torr luft eller hudirriterande hårprodukter. Den vanligaste orsaken är dock överväxten av jästsvampen Pityrosporum ovale som finns i allas hud.

Denna svamp måste hållas i ett vilande stadie så den inte börjar överväxa, eftersom detta leder till att hudcellerna ersätts snabbare än nödvändigt och mjäll uppstår i hårbotten.

LÄS OCKSÅ: Varför får man mjäll?


Hur behandlar man mjäll?

Man kan behandla mjäll på olika vis. Den rätta behandlingen kan bestå av en typ av behandling eller en kombination av flera olika behandlingsmetoder.

Vad som är rätt behandling beror också på själva fallet. Om du har en speciell hudåkomma eller något annat, kan du behöva en särskild behandling. Medan om du bara har vanliga vita, torra mjäll kan ett vanligt mjällschampo som exempelvis Australian Bodycare Hair Clean hjälpa.


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram