Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Varför får man mjäll i håret?

Mjäll är irriterande och besvärande, men lyckligtvis helt ofarligt. Allra oftast orsakas mjäll av en överväxt av jästsvampen Pityrosporum Ovale. Det är en svamp, som finns i hårbottnen på alla vuxna, precis som vi har flera andra svampar på kroppen. Det är allt helt normalt. Det är först, när det sker en överväxt av svampen, att det blir till besvärande mjäll.


Obalans i kroppen, nedsatt immunförsvar eller hormonella förändringar

Normalt klarar kroppen själv av att reglera, att det inte sker en överväxt av de olika svampsporerna. När det ändå sker ibland, är det för att det har uppstått en obalans i kroppen, eller att immunförsvaret är nedsatt. Det kan också ske som följd av en penicillinbehandling, hormonella förändringar eller annat. Det är till exempel inte onormalt, att tonåringar upplever mera mjäll än annars, eftersom det just i puberteten sker en hormonell förändring i kroppen.

En hög talgproduktion utgör en god grogrund för en ökad svampväxt. Och en hårbotten med mjäll har typiskt en hög produktion av talg, vars ändamål är att se till att naturligt smörja och skydda vår hud, så den inte blir uttorkad.

När talgproduktionen är högre än normalt, är det typiskt på grund av en ökad produktion av hormoner. Det kan förklara tendensen att män oftare får mjäll än kvinnor, och att tonåringar oftare får mjäll än andra. Produktionen av manligt könshormon stimulerar nämligen talgproduktionen.


Mjällexem och sjukdomar

I de flesta tillfällen finns det alltså helt harmlösa orsaker till, att du utvecklar mjäll. I enstaka tillfällen kan det dock finnas andra orsaker. Mjäll kan komma av hudåkomman mjällexem (seboroisk exem), som ger mycket mjäll. Här har du ofta inte endast mjäll i hårbottnen, men också mjäll, rodnad och klåda i ansiktet, öronen, ögonbrynen och kanske på överkroppen.

Vitaktig mjäll och klåda i hårbottnen kan dessutom orsakas hudsjukdomen psoriasis. Ringorm, som är en svampinfektion, kan också ge mjäll. Och slutligen finns det olika andra sjukdomar, som kan ge mjällbildning. Det är bland annat sjukdomar som Parkinsons, stroke och hiv/aids. När immunförsvaret är nedsatt på grund av sjukdom, får man lätttare olika andra åkommor, som exempelvis mjäll i håret.

LÄS MER: Så blir du av med mjälleksem

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Fet eller torr hårbotten

När man har mjäll, kan man också samtidigt ha en torr hårbotten, som saknar fett och talg. Men man kan också ha mjäll och en oljig hårbotten, som har för mycket fett och talg. Mjäll kan alltså uppstå i bägge typer av hårbotten. I båda tillfällen är hårbottnen irriterad, och det ger typiskt klåda i hårbottnen.

En irriterad hårbotten kan uppstå av bara, till exempel, att huden inte får tillräckligt med luft. Använder du mössa hela dagen, kan du faktiskt därmed riskera att lägga grogrunden för en irriterad hårbotten med mjäll och klåda.


Vem kan få mjäll?

Mjäll kommer av avflagning av döde hudceller från hårbottnen. Varenda dag avstöter vi alla massor av döda hudceller, men i mindre grad. När det blir så mycket, att det tydligt kan ses, är det, det vi kallar mjäll.

Alla människor kan få mjäll, både män och kvinnor. Det ser dock ut som om män oftare får mjäll än kvinnor.

Mjäll ses tidigast i puberteten. Helt små barn och spädbarn kan dock få något, som liknar mjäll i hårbottnen. Det är inte mjäll, men kallas arp, och är ett mjällexem.


Hur kan man bli av med mjäll?

Mjäll är en irriterande hudåkomma, men lyckligtvis finns det goda möjligheter att både behandla och förebygga mjäll, om du använder rätt produkter mot mjäll.


Shampoo mot mjäll

I de allra flesta tillfällen kan du själv behandla mjäll med en bra mjällshampoo som innehåller ingredienser, som bekämpar svampar och bakterier. Det är viktigt, att det samtidigt är en shampoo, som är mild och hudvänlig, så den inte torkar ut och irriterar hår och hårbotten. Hair Clean Shampoo med naturligt innehåll av tea tree oil är ett bra bud på en shampoo, som tvättar, vårdar och samtidigt förebygger och behandlar förekomsten av mjäll.

LÄS MER: Mjällschampo – allt du behöver veta

Tea Tree Oil Schampo
Mjällschampo till torr eller fet hårbotten.
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Tea Tree Oil Schampo - Mjällschampo till torr eller fet hårbotten.

Hårbottenkur och naturliga oljor

Föredrar du att använda rena naturmedel, så finns det olika möjligheter. Aloe vera och tea tree oil är till exempel kända för att verka effektivt mot klåda och motverka bakterier. Ättika och kokosolja är andra naturliga medel, som en del menar verkar effektivt mot mjäll.

Lyckligtvis finns det hårprodukter, där de naturliga ingrediensererna redan ingår, så du inte behöver göra dina egna.

En bra hårbottenmask eller hårbottenkur kan vara ett bra supplement till en shampoo mot mjäll. Du kan också hitta en med naturliga ingredienser, om du föredrar det. Scalp Serum är ett bra exempel på en kur, som är mild och vårdande, men samtidigt verkar effektivt mot mjäll och klåda i hårbottnen.


Användning: Step by step


När inget annat fungerar

De flesta människor kan få bukt med deras mjäll, om de använder en bra mjällschampo, som effektivt bekämpar svampar och bakterier. I speciellt svåra tillfällen av mjäll kan du behöva en mjällschampo som innehåller tjära, svavel eller zink. Den ska du köpa på apoteket.

Fungerar den inte heller, måste du en tur till läkaren för att eventuellt få ett recept på en starkare medicinsk schampo mod svamp, en salva eller en tablettkur. Men det är sällan, att det går så långt – de flesta kan klara problemet med en bra mjällschampo, eventuellt tillsammans med en hårkur mot mjäll.

LÄS MER: Bli av med mjäll


Hur kan du förebygga mjäll?

Hår och hårbotten mår bra av ljus och luft, så tenderar du att få mjäll, bör du tänka över, hur mycket du använder din mössa och cykelhjälm. En mössa på huvudet hela dagen är inte bra för hårbotten och hår. Sol i moderata mängder är däremot bra för huden och därmed också for hårbottnen.

När du använder stylingprodukter, så se till att de inte kommer helt ner i hårbottnen. De ska bara användas i håret, annars riskerar du att smörja och irritera hårbottnen onödigt.

Sköt om din hårbotten och dig själv. Stress kan påverka hår och hud och därmed hårbottnen. Välj en bra schampo, som passar till just din hårbotten. Ta dig god tid när du tvättar håret, så du får masserat in schampon ordentligt i hårbottnen – och se till att få sköljt allt ut igen. Har du problem med mjäll, så använd en hårbottenkur, som vårdar och rensar på djupet, gärna dagligen. När du har fått bukt med din mjälllande hårbotten igen, kan du använda den förebyggande emellanåt.

LÄS MER: Guide till perfekt vård av ditt hår!


Produkter Från Australian Bodycare:

4–pack för mjäll och torr hårbotten
Hårprodukter för mjäll, torr hårbotten, irritation eller fett hår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 569 kr
Försäljningspris 569 kr Ordinarie pris
4–pack för mjäll och torr hårbotten - Hårprodukter för mjäll, torr hårbotten, irritation eller fett hår

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram