Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är svampinfektion – och vem får det?

Det finns svampsporer överallt på huden och kroppen – och i vår omgivning. Det är helt naturligt. Men när svampsporerna växer så mycket att de irriterar oss, säger man att man har fått svamp.

Alla kan få svampinfektion – pojkar och flickor, män och kvinnor i alla åldrar. Det är irriterende, men mycket vanligt. Lyckligtvis kan svamp behandlas. Och det finns också mycket, du själv kan göra för att förebygga nya svamputbrott.

Orsakerna till svampinfektion och symptomen på svamp är olika beroende på var på kroppen svampen uppträder. Klåda, sveda och irritation är dock gemensamma drag för de flesta svamptyper.

Svampinfektion är en mycket vanlig åkomma, som normalt är helt ofarlig. Några av de vanligaste typerna av svamp är fotsvamp, nagelsvamp, svamp i hårbottnen, svamp i underlivet och slidsvamp.

Man uppskattar till exempel, att omkring 10-15 % av den svenska befolkningen lider av fodsvamp, att 15-20 % av alla vuxna över 40 år har eller har haft nagelsvamp, och att de flesta kvinnor på en eller annan tidpunkt upplever att ha skedesvamp.


Klicka nedanför och läs mera omkring de vanligaste typerna av svamp och hur du blir av med dem.


Vad er symptomen på svampinfektion?

Svamp kan uppträda över det mesta av kroppen. Symptomen varierar allt efter, var på kroppen svampen uppträder.

Svampinfektion i huden

Svampangrepp på huden runt omkring på kroppen ses typiskt som stora eller små ringformade fläckar. Fläckarna kan ha en blek färg centralt i fläckan och en röd, fjällande kant, kanske med små blåsor. Ofta kliar svampen på huden.

Candida-svampen är en jästsvamp, som finns i små mängder på varje normal hud. Men i speciellt fuktiga områden, till exempel i skrevet, i armhålorna och under bröstet, kan det förekomma en överväxt av svampen, och så kommer du att uppleva symptom som rodnad, irritation, fjällande och kanske små blåsor på huden.

Pityrosporum ovale-svampen finns också på en normal hud. En överväxt av denna svamp kan ge brun-gula eller vita fläckar på halsen, armarna och den översta delen av kroppen, också kallad Pityriasis Versicolor. Feta krämer och sollotion kan förvärra symptomen.

Svampinfektion på fötterna

Svamp på fötterna ses oftast mellan tårna. Helt precis börjar det mycket ofta mellan fjärde och femte tå. Du kommer typiskt att upptäcka det genom att det kliar mycket, och det finns kanske sprickor och mjäll. Fotsvamp kan också sprida sig till fotsulan, där du kan få irriterande blåsor.

LÄS OCKSÅ: Så behandlar du fotsvamp

Svampinfektion på händerna

Svamp på händerna visar sig oftast som röd och fjällande hud. Svamp på händerna uppträder vanligast hos män.

Svampinfektion i ljumsken

Svamp i skrevet, eller ljumsksvamp, visar sig som de flesta andre svamptyper med kliande, röda och kanske fjällande fläckar på huden, som ofta kliar och svider. Här, i hudvecken mellan lår och mage, är det fuktigt och varmt, och det ger goda förhållanden för svampväxt.


Svampinfektion på naglarna

Nagelsvamp är en mycket vanlig åkomma. Oftast är det tånaglarna som angrips. Men fingernaglarna kan också angripas av svamp. Vid nagelsvamp får nageln typiskt en gulaktig eller vitaktig missfärgning, nageln blir tjockare, och den lossnar kanske. Du kan läsa här hur nagelsvamp kan behandlas.

Det är långt från alla nagelförändringar, som beror på nagelsvamp. Vita eller gula naglar kan bero på nagelsvamp, men kan också ha andra orsaker. En hudskrapning och ett nagelprov hos läkaren kan avgöra, om det är svamp, eller om det beror på något annat. Gå alltid till läkaren om du är osäker. De kan också anvisa dig det bästa medlet mot nagelsvamp.

Nagelolja för missfärgade naglar
Nagelvård för missfärgade gula naglar, skivade och grova naglar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 189 kr
Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
Nagelolja för missfärgade naglar - Nagelvård för missfärgade gula naglar, skivade och grova naglar

Svamp i munnen

Svamp i munnen beror på jästsvampen Candida Albicans. Hos små barn kallar man också svamp i munnen för torsk. Symptomen är vita eller gula fläckar i munhålan. Fläckarna kan vara lätt svullna. Om man skrapar plättarna, kan det uppstå små sår, som blöder lätt. Svamp i munnen kan ge en brännande och obehaglig känsla i mun och svalg.

Svamp i slidan

Slidsvamp beror typiskt på jästsvampen Candida Albicans, eller bara Candida. När man har svamp i slidan, upptäcker man det typiskt genom att det bränner, svider och kliar i slidan, på könsläpparna och i perineum. Ofta kan man också se vita eller gula flytningar, som kanske också är gryniga.

Män kan få svamp på ollonet eller förhuden. Det visar sig typiskt genom utslag som kliar och svider.

S MERA: Klåda i slidan – så blir du av med det

Blöjeksem hos små barn

Blöjeksem kan uppstå hos små barn, som använder blöja. Huden blir röd och synligt irriterad. Ofta kommer det att finnas sprickor och blåsor i huden. Det kliar och svider och är mycket obehagligt för barnet.


Varför får man svampinfektion?

Kroppen ser själv till att de naturliga svampsporer, vi alla har, inte växer för mycket. När det ändå händer ibland, är det typiskt för att kroppens naturliga förebyggande mekanism har blivit störd. Det kan vara vid sjukdom, där immunforsvaret är reducerat, i förbindelse med en penicillinbehandling, vid graviditet, vid menstruation, eller för att kroppens pH-värde har störts.

Stress och kost kan också vara orsak till svamp. När vi är stressade eller äter fel kost, kommer kroppen i obalans, och det kan få svampsporerna att växa mera än de borde.

Antibiotika slår ihjäl bakterier, men det betyder också, att svamparna i vår kropp får extra fina växtförhållanden. Behandlingar med antibiotika/penicillin är alltså också orsak till många svamputbrott.

Hudsvamp

Hudsvamp uppstår typiskt på grund av ovannämnda orsaker med obalans i kroppen, nedsatt immunforsvar, sjukdom, hormonella förändringar eller annat. Hudsvamp är dessutom också smittsamt, så man kan ha fått det av andra med svamp i huden.

Fotsvamp uppstår ofta hos idrottare och andra, som använder tätt sittande skor och svettas om fötterna.

Nagelsvamp

Nagelsvamp uppstår typiskt på grund av fuktiga fötter, som får för lite luft. Täta skor och syntetiska strumpor och skor är inte bra för fötterna, eftersom det ger en god grogrund för svampväxt. Det finns en rad andra orsaker till varför man får nagelsvamp – se dem här.

Slidsvamp

De flesta kvinnor kommer att uppleva att få svamp i slidan på en eller annan tidpunkt i sina liv – eller många gånger. Det är mycket vanligt och beror oftast på att pH-värdet i slidan har ändrats. Det kan till exempel hända om man tvättar sig med vanlig tvål, som inte har rätt pH-värde i förhållande till surhetsgraden i slidan.

Penicillin, vissa former av medicin och ett nedsatt immunforsvar kan också vara orsak till slidsvamp. Hormonella förändringar, till exempel under en graviditet, kan också ge svampsporerna bättre växtförhållanden.

Munsvamp

Svamp i munnen kan bero på sjukdom, till exempel så är diabetespatienter mera utsatta för att få svamp. Generellt uppstår svamp i munnen oftast hos människor, som av en eller annan orsak har ett försvagat immunförsvar.

Det kan också uppstå på grund av penicillinbehandling, bruk av tandprotes, metaboliska sjukdomar eller immundefekter, till exempel hos äldre människor, människor i behandling med kemoterapi eller aids-patienter. Storrökare och narkomaner är också i riskgruppen för att få svamp i munnen. Det samma är nyfödda barn


Hur kan svampinfektion behandlas?

Har du misstanke om, att du har en svampeinfektion, bör du uppsöka din läkare, så han eller hun kan undersöka, om det är svamp – och i så fall vilken typ av svamp – eller något helt annat. Läkaren kan snabbt och lätt undersöka det via en hudskrapning, ett nagelprov eller ett hårstrå.

Det är viktigt att få din svamp behandlad så fort som möjligt. Om du går länge med en obehandlad svampinfektion, kan det vara svårare och ta längre tid att få bukt med svampen.

Kommer du däremot fort i behandling för din svampinfektion, kan det ofta klaras med ett medel, som kan fås i handköp. Vissa naturmedel som Tea Tree Oil är kända för att motverka bakterier och kan medverka till att hålla huden ren och i gott skick.

Behandling av svamp i huden

Svamp i huden behandlas typiskt med en salva eller kräm. Hur ofta och hur länge, det ska smörjas, beror på svamptypen och preparatet. Det kan vara nödvändigt att supplera med en tablettbehandling.

Svamp i hårbottnen ska ofta behandlas med en svampdödande shampoo mot svamp, eventuellt kombinerat med salva/kräm och tablettbehandling.

Har man svamp i hårbottnen kommer det ofta att föra till problem med kliande hårbotten, läs via länken om hur du behandlar problemet.

[hair-serie-paketet]

 

 

 

 

 

Behandling av svamp på naglarna

Nagelsvamp kan behandlas med en form av nagellack innehållande ett svampdödande medel. Ofta är det också nödvändigt att supplera med en tablettbehandling. Generellt kan nagelsvamp vara svår att få bukt med, så här är det nödvändigt att beväpna sig med en viss portion tålamod. Läs här hurn man kan behandla nagelsvamp.

Nagelolja för missfärgade naglar
Nagelvård för missfärgade gula naglar, skivade och grova naglar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 189 kr
Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
Nagelolja för missfärgade naglar - Nagelvård för missfärgade gula naglar, skivade och grova naglar

Behandling av svamp i munnen

Svamp i munnen behandlas med ett svampmedel. Det kan vara som mixtur eller gele. Men först ska orsaken till svamp i munnen hittas, så orsaken också kan behandlas.

I en del tillfällen kan det hjälpa att skölja munnen med ett klorhexidin-preparat.

Behandling av svamp i slidan

Svamp i slidan kan i de allra flesta tillfällen behandlas med stickpiller, som hjälper med med svampdämpande effekt. Du kan också få en kräm, som har samma effekt. Eller du kan välja att kombinera både stickpiller och kräm. Bägge delar kan fås i handköp på apoteket. Du kan också pröva att smörja slidan med yoghurt naturell för att upprätthålla eller återskapa rätt surhetsgrad.

Fungerar stickpiller eller kräm inte, kan du få ett recept på en tablettbehandling hos din läkare.

Om du upplever problem med klåda, sveda, ömhet och irritation omkring slidöppningen, kan du förebygga genom att använda en gel med Tea Tree Oil , som kan medverka till att avhjälpa problemet. Australian Bodycare har utvecklat Femigel, som motverkar bakterier, klåda, torrhet och irritation.

Femigel Intim Gel
Vårdande gel för intimområdet som motverkar lukt, torrhet och klåda
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
Femigel Intim Gel - Vårdande gel för intimområdet som motverkar lukt, torrhet och klåda

Kan svampinfektion smitta?

Nogle typer av svamp kan smitta, medan andra typer av svamp inte smittar. Svamp i huden, till exempel på fötterna, på händerna och i skrevet, kan lätt smitta andra. Andra typer av svamp, till exempelvis blöjeksem hos små barn, kan däremot inte smitta. Nagelsvamp kan smitta, men gör det dock sällan.

Kvinnor med svamp i slidan kan smitta män, men det sker inte nödvändigtvis, för att kvinnan har svamp. Män med svamp på ollonet eller förhuden kan däremot inte smitta kvinnor med svamp.

Svampinfektioner i huden kan smitta från människa till människa, till exempel i simhallen, på badrummet, via fuktiga handdukar eller vid mera intim kontakt. Fotsvamp kan man alltså lätt få, om man ofta duschar ställen, där många andra också duschar.

Svampinfektion i huden kan också smitta från djur till människa. Det kan till exempel vara katter, hundar, marsvin eller kalvar, som kan smitta vid beröring. Den formen av svamp kallar man också ringorm. Det är viktigt, att också djuret behandlas – och att man undgår ytterligare kontakt, tills svampen är borta.


Vad kan du göra för att förebygga svampinfektion?

Man bestämmer inte själv om man får svamp, men det finns dock ändå flera saker, du själv kan göra för att förebygga att du blir angripen av svamp.

Här är vad du själv kan göra för att förebygga svamp i huden:

 • Du kan undgå kontakt med katter, hundar, kalvar och andra djur, som kanske har en svampinfektion.
 • Du kan se till att få luft till fötterna varje dag – och att torka fötterna och huden mellan tårna ordentligt efter varje bad.
 • Du kan använda badsandaler i simhallen och i delade badrum.
 • Du kan se till att ta på rena strumpor varje dag – och undgå gärna strumpor i syntetiska material, som gör det svårare för huden att andas.
 • Du kan undgå att dela handduk med andra – och har du själv till exempel nagelsvamp på tårna, kan du använda en annan handduk till resten av kroppen.
 • Du kan använda rena och torra dukar i hudveck, som är angripna av svamp.
 • Du kan undgå feta krämer och sollotion, om du har tendens till Pityriasis Versicolor på grund av Pityrosporum ovale-svampen.

Här är vad du själv kan göra för att förebygga svamp på naglarna:

 • Du kan se till att fötterna får luft så mycket som möjligt.
 • Du kan byta ut de syntetiska strumporna med strumpor av bomull eller ull.

Här är vad du själv kan göra för att förebygga svamp i munnen:

 • Du kan se till att upprätthålla en god munhygien genom att supplera tandborstningen med en borstning av tungan och munhålan med en mjuk tandborste.
 • Du kan undgå tobaksrökning.
 • Du kan se till att undgå socker och sötsaker, som kan främja svamp i munnen.

Här är vad du själv kan göra för att förebygga svamp i slidan:

 • Du kan undgå att använda trosor av syntetiskt material och undgå att använda bindor, om du har tendens till att få svamp i slidan igen och igen.
 • Du bör alltid undgå att tvätta dig med vanlig tvål i slidan, eftersom det kan störa den naturliga pH-balansen. Välj istället en intimtvål med rätt pH-värde.

FAQ om svamp


Hur ser svamp i slidan ut?

Har du svamp i slidan, kommer du typiskt att uppleva, att det bränner, svider och kliar i slidan, på könsläpparna och i perineum. Ofta får du också vita eller gula flytningar, som kanske också är gryniga.


Vad är Candida-svamp?

Det finns olika svamptyper. Candida Albicans-svampen är en jästsvamp, som finns naturligt i kroppen. Men när der sker en överproduktion av Candida-svampen, kan det ge svamp bland annat i slidan, i munnen och på huden.


Kan svamp i munnen smitta?

Små barn med svamp i munnen kan smitta deras mamma på bröstvårtorna vid amning. Och generellt kan du smitta andra, om du har svamp i munnen – och bli smittad av andra.


Varför får man svamp i munnen?

Svamp i munnen kan uppstå av flera olika orsaker. Oftast drabbar det människor med ett nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller svaghet. Det kan också bero på rökning, bruk av tandprotes, en piercing i tungan, medicinbehandling och penicillinbehandling. Dessutom är nyfödda barn i riskgruppen.


Varför får man svamp på tungan?

Svamp på tungan beror på samma orsaker som svamp i munnen: Det drabbar oftast människor med ett nedsatt immunförsvar på grund af sjukdom eller svaghet. Rökning, bruk av tandprotes, en piercing i tungan, medicinbehandling och penicillinbehandling är också vanliga orsaker till svamp på tungan. Dessutom kan nyfödda barn få svamp på tungan, också kallad torsk.


Hur behandlas svamp på tungan?

Svamp på tungan och i munnen behandlas med ett svampmedel. Det kan vara som mixtur eller gele. Dessutom är det viktigt att ha en god munhygien.


Vad kommer svamp i slidan av?

Svamp i slidan beror på jästsvampen Candida. Det är mycket vanligt och beror på, att pH-värdet i slidan har ändrats. Det kan till exempel ske vid tvätt med tvål mot svamp, efter behandling med penicillin och vissa former av medicin och på grund av hormonella förändringar.


Är svamp i slidan farligt under graviditet?

Svamp i slidan är inte farligt för fostret och påverkar inte graviditeten. Det behandlas med stickpiller. Tablettbehandling rekommenderas inte till gravide.


Vad är svamp i matstrupen?

Svamp i matstrupen beror på Candida-svampen. Det behandlas med ett svampmedel som mixtur. Obehandlad svamp i munnen kan sprida sig till matstrupen, därför är det viktigt, att svamp alltid behandlas.


Vad hjälper mot svamp i munnen?

Svamp i munnen behandlas med ett svampdödande medel, som kan tas som mixtur eller gele Dessutom är det viktigt att ha en god munhygien. Röker du, kan det också hjälpa att lägga rökningen på hyllan.


Hur får man svamp i hårbottnen?

Svamp i hårbottnen ses oftast hos barn. De har typiskt blivit smittade av ett husdjur, som kanske inte själv har visat tecken på svamp, men människor reagerar kraftigare på svamp än djur. Det är viktigt att behandla svampen på både människan och husdjuret, annars kommer det att kunna smitta igen.

S MERA: Bli av med svamp i hårbottnen


Hur får man svamp i huden?

Svamp kan uppträda många olika ställen på kroppen. Ofta beror på det en obalans i kroppen, till exempel på grund av stress, fel kost, nedsatt immunförsvar eller hormonella förändringar. Men det kan också bero på, att du har blivit smittad av andra.


Hur får man bort svamp i slidan?

Svamp i slidan kan behandlas med stickpiller och/eller kräm med svampdödande effekt, som ser till att återskapa rätt surhetsgrad. Hjälper det inte, kan du få en tablettbehandling på recept hos din läkare.


Varför får spädbarn svamp i stjärten?

Svamp i stjärten eller blöjeksem beror på en tätt sittande blöja. De varma och fuktiga omgivningarna ger goda växtförhållanden för svampväxt.


Kan man få svamp i ändtarmen?

Man kan få svamp i ändtarmen. Ofta uppstår det, för att man har använt ett medel med binjurebarkhormon, till exempel mot klåda.


Kan svamp i slidan smitta?

Svamp i slidan kan smitta vid samlag, men gör det langt från alltid.


Kan svamp försena menstruation?

En utebliven menstruation beror inte på svamp i slidan – det beror på graviditet eller något annat.


Hur känns svamp i munnen?

Svamp i munnen kan vara rätt så smärtsamt och bör därför alltid behandlas. Symptomen är vita eller gula fläckar i munhålan. Om man skrapar fläckarna, kan det uppstå små sår, som blöder lätt. Munsvamp kan ge en brännande och obehaglig känsla i mun och svalg.


Är svamp en bakterie?

Vi har alla både svampar och bakterier i kroppen. Men svampar och bakterier är inte samma sak.


Är svamp en könssjukdom?

Svamp är inte en könssjukdom och smittar inte på samma sätt som en könssjukdom. Om du upptäcker något onormalt, bör du alltid låta en läkare se på det för att fastslå, om det är en könssjukdom eller svamp. Båda delar ska behandlas, men på olika sätt.


Är svamp i ljumsken farligt?

Det är inte farligt att ha svamp, inte i ljumsken heller. Men svamp bör behandlas, eftersom det är obehagligt och irriterande, och vissa typer av svamp kan också smitta andra.


Är vårtor en svamp?

Vårtor är inte det samma som svamp. I en del tillfällen kan svamp ge små blåsor på huden, som dock inte ska förväxlas med vårtor.

LÄS OCKSÅ: Så tar du bort dina vårtor


Hur fort försvinner svamp?

Svamp försvinner sällan av sig själv utan behandling, så därför handlar det om att fort komma i behandling för svamp, så du blir av med det och inte smittar andra.


Hur länge kliar svamp?

De flesta typer av svamp ger klåda, och typiskt försvinner klådan inte, före svampen är borta, så det gäller att komma i behandling så snabbt som möjligt.


Varför får man Candida-svamp?

Candida-svamp finnns på huden hos alla människor, men när det sker en överproduktion av svampen, börjar det att irritera. Ofta sker det i förbindelse med en obalans i kroppen, vid nedsatt immunförsvar, på grund av stress, fel kost eller hormonelle förändringar. Men det kan också bero på, att du har blivit smittad av andra.


Kan binjurebarkhormon ge svamp?

Binjurebarkhormon kan ge svamp, så man ska bara använda binjurebarkhormon, när det är strängt nödvändigt og i så kort tid som möjligt.


Kan kondomer ge svamp?

Kondomer kan inte ge svamp, men de kan ge irritation och klåda, som kan förväxlas med symptomen på svamp.


Kan man bli steril av svamp i slidan?

Svamp är obehagligt och irriterande och bör behandlas, men du kan inte bli steril av svamp i slidan.


Kan svamp försvinna av sig själv?

Svampen kommer mycket sällan att försvinna av sig själv, så du kan lika gärna komma i behandling, så snart du upptäcker svampen, så du slipper irritationerna så snabbt som möjligt.


Får man använda tampong när man har svamp?

Du får gärna använda tamponger när du har svamp, men du föredrar kanske att använda bindor istället.


Får man ha samlag när man har svamp?

Du får gärna ha samlag när du har svamp. Men se till att använda kondom, så du inte smittar din partner.


Får man duscha med svamp?

Du får gärna duscha när du har svamp. Men har du till exempel fotsvamp, som kan smitta andra, är det ju en god idé att använda badsandaler, när du duschar i ett delat badrum, så du inte smittar andra.


Produkter Från Australian Bodycare:

Body Wash med Tea Tree Oil
Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Body Wash med Tea Tree Oil - Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
Hudkräm & body lotion
Hudkräm där vårdar och förebygger torr och oren hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 169 kr
Försäljningspris Från 169 kr Ordinarie pris
Hudkräm & body lotion - Hudkräm där vårdar och förebygger torr och oren hud


Hitta mer information här:

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram