Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är klåda – och vem får klåda?

Klåda är ingen sjukdom, det är ett symptom på något annat. Därför är det mycket viktigt, att man alltid hittar orsaken till klådan, så man inte bara behandlar symptomen.

Klicka nedanför och läs mera omkring de vanligaste formerna av klåda och hur du blir av med dem.

Klåda i slidan

> Klåda i ljumsken

> Anal klåda

> Kliande hårbotten

> Klåda vid ändtarm


 

Klåda kan bero på allt från en mindre allergisk reaktion till en allvarlig sjukdom. Hos den praktiserande läkaren är klåda därför ett mycket vanligt symptom, som han eller hon ofta stöter på.

Det finns således många olika typer av klåda med många väldigt olika symptom och orsaker, som kräver mycket olika behandlingar. När det kliar, får vi en stark lust att klia på huden. Det känner vi alla igen, och det är en helt naturlig reaktion.

Klådan uppstår när ämnen som bland annat histamin stimulerar nervecellerna i huden. Hudklåda kallas pruritus på latin. Det kan förekomma ett speciellt ställe på kroppen eller över hela kroppen. Omfånget, förloppet och längden beror helt på vad det är som har utlöst klådan.

Alla kan få klåda, både unga och gamla, kvinnor och män. Det ser dock ut som att förekomsten av klåda stiger med åldern.


Olika typer av klåda

Klåda är något av det, som vi alla har prövat att ha. Det kliar ett ställe på kroppen, vi kliar lite, och så är det över. Bara genom att tänka på klåda, kan vi faktiskt tycka att det kliar. Och ser vi en annan klia sig, kommer vi också själva att få lust att klia oss. Det är helt naturligt och helt harmlöst.

Men i den andra änden av skalan hittas klåda, som är så dominerande och våldsam, att det är invalidiserande och kan skicka människor till självmordets rand.

Klåda ett ställe eller över hela kroppen

Klåda kan uppstå över hela kroppen från topp till tå. Det kan klia ett helt bestämt ställe i hårbottnen, i ansiktet, på halsen, på händerna, under armarna, i ljumsken, i underlivet, i ändtarmen, på benen, mellan tårna och under fötterna.

Kort sagt: Det kan klia överallt – och det kan också klia över hela kroppen på en gång. Ibland kliar det ett bestämt ställe, utan att man kan se något på huden. Andra gånger finns det tydliga röda knoppar, utslag, blåsor, fjällande hud, små svullnader i huden, torr hud, sprucken hud eller andra former av hudirritation.

Läs mera: Orsaker till analklåda och behandling av analklåda


Olika symptom

Klådan kan upplevas lätt och endast en smula irriterande. Det kan också kännas som om huden brinner. Det prickar, svider, kliar och gör ont. Klåda är alltså ett mycket brett begrepp. Det upplevs olika från person till person, eftersom vi har olika smärtgräns, och för att omfånget och symptomen är så olika.

Det viktigaste är därför att bli undersökt för sin klåda, om den har ett omfång och en varaktighet, som går ut över den normala klådan, som vi alla känner till. Orsakerna är väldigt olika, och därför är det nödvändigt, att du låter läkaren se din hud och dina symptom.


Vilka är orsakerna till klåda?

Klåda är ett mycket utbrett symptom. Så utbrett, att det är ett symptom, som finns med vid 2 % av alla konsultationer hos den praktiserande läkaren. Klåda kan se ut på många sätt och förekommer i många nivåer. Det är därför ett mycket brett begrepp, som har många olika orsaker. I många tillfällen kan man hitta orsaken till, varför det kliar. I andra tillfällen kan det vara svårt att hitta fram till den exakta orsaken.

Först och främst kan man skilja på inifrån kommande orsaker och utifrån kommande orsaker. Nedanför ses en lista över några av de ofta förekommande orsakerna. Men listan är långt från uttömmande, eftersom det kan finnas många andra orsaker till klåda.

3–pack för att lindra klåda på kroppen
Klådstillande produkter för irriterad hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 389 kr
3–pack för att lindra klåda på kroppen - Klådstillande produkter för irriterad hud

Inifrån kommande orsaker

 • Hudsjukdomar/-åkommor som nässelfeber, atopiskt eksem (astmaeksem), bältros och psoriasis
 • Svamp
 • Höfeber
 • Torrhet i huden
 • Svett
 • Hormonella ändringar, till exempel i förbindelse med graviditet. – Sjukdomar som vattkoppor och mässling.
 • Sjukdomar som diabetes, cancer, njursjukdomar, skrumplever, gallsjukdomar, lymförtelsjukdomar, blodsjukdomar, hiv och metaboliska sjukdomar.

Många hudsjukdomar och allergiska sjukdomar kan medföra klåda i huden, men orsaken kan också vara långt allvarligare sjukdomar, bland annat cancer. Torr hud är en mycket vanlig orsak till klåda i huden. Det ses speciellt hos äldre, och i Sverige ses det oftare i vinterhalvåret, när luftfuktigheten är låg, och klimatet är kallt och torrt.

För lite vätska kan också ge torr hud. Det är speciellt ett problem som upplevs hos äldre, som ofta inte längre har samma törstkänsla och därför glömmer att dricka tillräckligt med vatten.


Utifrån kommande orsaker

 • Kontakt med nickel, parfym, gummi, tvål eller annat.
 • Kontakt med pälsdjur.
 • Livsmedel, till exempel frukt, nötter och ägg.
 • Hudåkommor som skäggpest och mjäll.
 • Medicin, både ordinära läkemedel och naturläkemedel, och rusmedel som till exempel kokain.
 • Insektstick av bin, getingar, mygg, hästbromsar, myror och andra insekter.
 • Huvudlöss, skabb (scabies), kvalster, vägglöss och annat.

I en del tillfällen är det helt tydligt vad klådan beror på. Kliar det till exempel i hårbottnen, är det bäst att undersöka för löss – och finns det löss, så är det orsaken till klådan. Har du blivit stucken av en geting, en mygga eller en annan insekt, är det inte heller så svårt att hitta orsaken till klådan.

Börjar det plötsligt att klia på kroppen, och speciellt om natten, på en annars frisk person, kan der handla om skabb, som beror på ett kvalster. Kontakteksem eller en allergisk reaktion som följd av kontakt med något, som utlöser reaktionen, är en vanlig orsak till klåda.

Har du redan allergi, och rör du till exempel ett pälsdjur, kan det ge nässelfeber med klåda. Vissa drycker och livsmedel kan också utlösa en allergisk reaktion. Det samma kan kontakt med ämnen som till exempel nickel, parfym, tvättmedel eller tvål.

Rakning kan vara orsak till skäggpest med kliande knoppar på huden. Mjäll kan också ge klåda i hårbottnen. Om det är tillfället bör du titta efter en schampoo för kliande hårbotten. Läkaren kommer typiskt att börja med att se, om det finn en lokal orsak till klådan, till exempel en form av kontakteksem eller allergisk reaktion.

Därefter kommer han eller hon att undersöka, om det beror på en hudåkomma, som exempelvis atopiskt eksem. Annars ska det naturligvis fastslås, om det ligger en allvarligare sjukdom till grund för klådan. I många tillfällen känner man kanske redan till den allvarliga sjukdomen, och här är klådan en extra åkomma.


Hur kan man behandla klåda?

Om du vet varför du har klåda, behöver du inte uppsöka läkare. Det kan till exempel vara, om klådan beror på löss, insektstick eller skäggpest efter rakning. Vet du däremot inte varför det kliar, och fortsätter det att klia mycket, bör du alltid uppsöka din läkare för att hitta fram till orsaken.

Får du samtidigt andra symptom som svullnader i ansiktet, feber, andningsbesvär, yrsel eller andra allvarliga symptom, ska du genast uppsöka läkare. Generellt är det viktigt att hitta fram till orsaken till klådan, före man börjar behandla.

Det kan finnas många helt olika orsaker – en del är allvarliga, men de flesta är lyckligtvis inte så allvarliga. Det är dock viktigt att känna till orsaken. Först då kan man också hitta helt rätt behandling


Klåda ska behandlas

Oavsett, vad orsaken till klådan är, så finns det olika faktorer som kan förvärra klådan. Om det till exempel finns en inflammation i huden, kommer klådan att bli värre. Plågas du av klåda, kommer du att uppleva, att det typiskt blir värre, om du befinner dig i torra omgivningar eller i omgivningar, som är mycket varma eller mycket kalla. I perioder när du är stressad eller på annat vis psykiskt påverkad, kan du också uppleva att din klåda blir värre. Mild klåda är irriterande, men något man kan leva med, om den behandlas. Men svåra tillfällen av klåda kan vara så förstörande för livskvaliteten, att man nästan inte klarar av det. Om det kliar överallt, och man inte ens kan sova om natten p.g.a. sin klåda, är det mycket allvarligt och ska behandlas allvarligt.

En bra och vårdande kräm

Torr hud är en vanlig orsak till hudklåda. I Sverige ses det speciellt om vintern, när luften är kall och torr. Det bästa medlet mot torr hud är en fet och vårdande klådstillande kräm. Du kan också undgå långa, varma bad och överdrivet användande av tvål och parfymerade produkter. När du använder en tvål, så använd en bra tvål mot klåda

Dessutom verkar de mot bakterier, vilket kan vara bra, om du skulle råka riva hål på huden, när det kliar. Vi rekommenderar att du kombinerar spray mot klåda med vår Body Wash och Lotion, som vi har samlat i ett paket her.

3–pack för att lindra klåda på kroppen
Klådstillande produkter för irriterad hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 389 kr
3–pack för att lindra klåda på kroppen - Klådstillande produkter för irriterad hud

Medicin mot klåda

I en del tillfällen kan det vara nödvändigt att supplera krämbehandlingen med medicinsk tablettbehandling av klådan. Det är speciellt i tillfällen, när klådan beror på nässelfeber, höfeber och liknande. Här verkar antihistaminer ofta effektivt. I andra tillfällen kan en salva eller kräm ha större verkan. Det gäller till exempel, när det handlar om atopiskt eksem, svamp eller psoriasis. Der kan ofta vara tal om medel som innehåller binyrebarkhormon.

Andra medel mot klåda

När det kliar, hjälper det att svalka huden. Det kan du till exempel göra med ett kallt bad eller en påse frysta ärtor (väl inpackade för att undgå frostskador), om du inte har en gelepåse, som är gjord speciellt för ändamålet. Kliar det på kroppen när du svettas kan det hjälpa att snabbt byta tröja eller att skynda dig i bad, när du har dyrkat sport. Stress kan ha inflytande på utvecklingen av klåda. Så tänk över, om det finns något du kan göra för att slappna mera av och komma i bättre balans.


FAQ om klåda


Vad beror klåda över hela kroppen på?

Det kan finnas många olika orsaker till klåda över hela kroppen. Om klådan fortsätter, är det nödvändigt att du går till din läkare, så orsaken kan hittas, innan du endast behandlar symptomen.


Hur stoppar man klåda i underlivet?

Klåda i underlivet kan bero på svamp, som kan behandlas med stickpiller eller kräm. Det kan också bero på herpes eller en annan könssjukdom. Här är behandlingen salva eller tablettbehandling. Slutligen kan det bero på andra sjukdomar.

LÄS MERA: Klåda i slidan – så blir du av med det


Vad är klåda ett symptom på?

Klåda kan vara ett symptom på allt från en mindre allergisk reaktion till en allvarlig sjukdom. I många tillfällen beror klåda dock bara på torr hud och kan avhjälpas med en bra fuktighetskräm. Är du osäker på varför du har klådan – eller är klådan våldsam eller långvarig – bör du uppsöka din läkare.


Kan klåda vara cancer?

Klåda kan vara ett tecken på cancer, men beror lyckligtvis allra oftast på något mycket mindre allvarligt. Det är dock alltid en god idé att bli undersökt hos en läkare, som kan fastslå orsaken till din klåda.


Kan klåda vara psykiskt?

Klåda kan vara psykiskt betingat, till exempel kan stress eller depression utlösa klåda. Och omvänt kan våldsam, smärtsam och långvarig klåda också ge anledning till depression och stress.


Kan dammkvalster ge klåda?

Klåda är ett av de typiska symptomen på allergi mot dammkvalster. Klådan beror på en allergisk reaktion.


Kan stress ge klåda?

Stress kan förvärra din klåda – och stress kan också utlösa klåda.


Kan penicillin ge klåda?

Penicillin och flera andra former av medicin kan vara orsak till klåda. Så tar du penicillin, och får klåda, finns en sannolikhet, att medicinen är orsak till klådan.


Kan klåda vara ett tecken på graviditet?

Hormonförändringar, till exempel under en graviditet, kan vara orsak till klåda. Speciellt sist i graviditeten kan du också uppleva så kallad graviditetsklåda.


Vad beror klåda i ändtarmen på?

Klåda i ändtarmen kan bero på infektion, svamp, hudirritation, könssjukdom, hemorrojder eller något helt annat. I sällsynta tillfällen kan det bero på något allvarligare. Men det kan också bero på hudirritation, till exempel på grund av toalettpappret eller parfymerat tvättmedel.


Vad beror klåda i underlivet på?

Klåda i underlivet kan bland annat bero på svamp, herpes, en annan könssjukdom eller andra sjukdomar. Du bör tala med din läkare om klådan för att fastslå orsaken.


Produkter från Australian Bodycare

3–pack för att lindra klåda på kroppen
Klådstillande produkter för irriterad hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 389 kr
3–pack för att lindra klåda på kroppen - Klådstillande produkter för irriterad hud

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram