Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är analklåda?

Analklåda är något, som alla människor har upplevt på vid något tillfälle. Ofta går det fort över igen, men för en del handlar det om en långdragen och mycket irriterande åkomma. Men det finns tyvärr ändå många som lider i tysthet och därför inte får gjort något åt problemet. Klåda, irritation och sveda just precis där uppfattas nämligen av många som lite pinsamt, och därför är det typiskt något, vi inte talar med varandra om.

Analklåda är ingen sjukdom, men däremot ett symptom på något annat. Klådan beror på att huden omkring ändtarmen har blivit irriterad, och det kan det finnas flera olika orsaker till.

Klåda i analöppningen och ändtarmen är något, som barn och vuxna i alla åldrar upplever. Analklåda ses hos både män och kvinnor, dock uppstår klådan lite oftare hos män än hos kvinnor – varför, vet man inte helt.

Symptomen på analklåda kan variera från en lätt och nästan obetydlig klåda till en starkt obehaglig sveda och klåda och en brännande känsla vid ändtarmen.

Analklåda om natten

Det är mycket vanligt, att klåda i analöppningen uppträder med olika intensitet under dagen och natten. Och det är inte speciellt ovanligt att ha problem med analklåda om natten. Inte minst hos barn kan klåda i ändtarmen på kvällen och natten vara ganska utbrett.


Vad är orsakerna till analklåda?

Medan symptomen på analklåda är ganska ensartade det kliar och svider, och det är nästan omöjligt att motstå lusten att klia, kan det däremot finnas flera olika orsaker till den irriterande klådan.

Den huvudsakliga orsaken till ändtarmsklåda är irritation av huden i och omkring ändtarmen. Det är dock inte alltid, man kan hitta den exakta utlösande orsaken till klådan, men här är några av de vanligaste orsakerna:

 • Hemorrojder kan ofta medföra klåda vid ändtarmen, och de är således en mycket vanlig orsak till analklåda. När man har hemorrojder, är det fuktigare i området vid ändtarmen, och klåda uppstår lättare i en fuktigt miljö.

 • Dålig hygien kan ge klåda i ändtarmsöppningen. Det är därför viktigt, att du alltid tar dig god tid och torkar dig grundligt, när du har varit på toaletten. Men undgå att använda grovt toalettpapper, eftersom det är för hårt mot huden. Om det är svårt att hålla en god hygien, till exempel på grund av hudflikar, som sitter i vägen kanske som följd av tidigare hemorrojder, kan det vara nödvändigt att ta bort dessa med ett operativt ingrepp.

 • Överdriven hygien kan faktiskt också vara en orsak till analklåda. Medan dålig hygien kan ge klåda vid ändtarmen, kan överdriven hygien det också. Om du tvättar dig alltför grundligt och för ofta, avlägsnar du fett från huden, och så är du mer utsatt för hudproblem som klåda. Så använd alltid en antiseptisk tvål vid tvätt – och undgå att skrubba och gnida. Och kom ihåg att använda mjukt toalettpapper vid toalettbesök. Parfymerat och färgat toalettpapper ger kanske en fin doft och färg i badrummet, men det kan också vara orsak till ändtarmsklåda, så nöj dig med det oparfymerade och ofärgade toalettpappret.

 • Springmask ger klåda vid ändtarmen – inte minst på kvällen och natten. Både barn och vuxna kan få springmask. Maskarna kan tydligt ses vid ändtarmsöppningen och i avföringen.

 • Repa vid ändtarmsöppningen också kallad en fissur kan ge klåda. Repan kan till exempel ha uppstått efter en förstoppning eller efter diarré.

 • Böld vid ändtarmen kan också typiskt medföra klåda. Det kan finnas flera olika orsaker till att det har uppstått en böld. Men det är viktigt att få gjort något åt både bölden och klådan.

 • Hudsjukdomar som psoriasis kan medföra klåda överallt på kroppen på grund av torr hud, och således också i och vid ändtarmen.

 • Eksem vid ändtarmen medför typiskt klåda. Eksemen kan ha uppstått av flera olika orsaker, till exempel efter hemorrojder, fissurer eller utpåsningar.

 • Svamp- eller bakterieinfektioner medför typiskt klåda, så har du en svamp- eller bakterieinfektion i eller vid ändtarmen, kommer du också att uppleva klåda där.

 • Utpåsning av ändtarmsöppningens slemhinna analprolaps eller utpåsning av ändtarmen rektumprolaps kan medföra klåda vid ändtarmen. Vid press mot ändtarmen krängs utpåsningen ut, vilket kan göra det svårt att hålla området rent efter toalettbesök, och därför kan det lättare uppstå analklåda.

 • Antibiotika kan medföra klåda i ändtarmen. En del människor kan således få problem med analklåda efter en antibiotikabehandling.

 • Livsmedel som kaffe, choklad, öl, nötter, kryddad mat och mjölkprodukter kan hos en del människor utlösa analklåda.

Intimtvål för daglig intimvård
Intimtvål för daglig tvätt av intimområdet, Kan minska besvär som t.ex. klåda, sveda eller irritation i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Intimtvål för daglig intimvård - Intimtvål för daglig tvätt av intimområdet, Kan minska besvär som t.ex. klåda, sveda eller irritation i underlivet
Analklåda salva & Intimtvål
2 produkter mot klåda vid ändtarmen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 249 kr
Försäljningspris 249 kr Ordinarie pris
Analklåda salva & Intimtvål - 2 produkter mot klåda vid ändtarmen

Behandling av analklåda: Hur kan man behandla analklåda?

Behandlingen av analklåda beror helt på den utlösande orsaken till klådan.

 • Beror på klådan till exempel hemorrojder, ska du have en salva hos din läkare till behandling för hemorrojder.
 • Beror på klådan springmask, ska du behandlas för det, och så kommer klådan också att försvinna.
 • Beror klådan kanske på hudflikar, som gör det svårt att upprätthålla en god hygien, kan lösningen vara att ta bort dessa hudflikar.
 • Beror analklådan på svamp, bakterier eller eksem, kan du få en gel för analklåda, som i de allra flesta tillfällen rätt snabbt kan få bukt med klådan.
 • Beror analklådan på dålig eller överdriven hygien, bör du naturligtvis i framtiden se på, vad du kan göra annorlunda, men här och nu behöver du något, som kan få bukt med klådan. Det kan du med en kräm mot analklåda.

Kräm mot analklåda

Har du problem med klåda, irritation och sveda vid ändtarmsöppningen kan du använda en gel med Tea Tree Oil. En gel med Tea Tree Oil verkar klådstillande och svalkande, samtidigt med att den återuppbygger ny sund hud.

Tea Tree Oil är känd för att motverka bakterier och verkar effektivt mot klåda och irritation, vilket gör en gel med Tea Tree Oil ideell om du har problem med klåda, irritation och sveda vid ändtarmsöppningen.

Upplever du ofta problem med ändtarmsklåda när du har intagit bestämda livsmedel, kan det vara en god idé att hålla dig från dem framöver.

Även om det kan kännas nästan omöjligt att motstå lusten att klia sig när det kliar riktigt mycket i och omkring ändtarmen, så är det en god idé att låta bli. Precis som med klåda alle andra ställen på kroppen, blir det bara ännu värre, när du kliar dig. Och du riskerar att klia dig så mycket, att du förstör huden och får små repor.

Det är viktigt att betona, att om du upplever blod i avföringen eller blod vid ändtarmen, bör du alltid gå till din läkare. I de allra flesta tillfällen kan orsaken vara helt harmlös, men i sällsynta tillfällen kan klådan bero på något mer allvarligt, till exempel ändtarmscancer.

Klåda vid ändtarm – Så blir du av med analklåda

Analklåda salva & Intimtvål
2 produkter mot klåda vid ändtarmen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 249 kr
Försäljningspris 249 kr Ordinarie pris
Analklåda salva & Intimtvål - 2 produkter mot klåda vid ändtarmen

Hur kan man förebygge analklåda?

Det bästa sättet att förebygga analklåda är att undgå orsakerna till klådan. Lider du till exempel av analklåda på grund av hemorrojder, bör du se på, hur du kan förebygga förekomsten av nya hemorrojder, och det kan du bland annat genom att undgå förstoppning.

Använd en kräm med Tea Tree Oil mot analklåda dagligen för att förebygga analklåda

Vid dagligt bruk av en kräm mot analklåda kommer du att förebygga problem med klåda, irritation och sveda vid ändtarmsöppningen. Krämen smörjs på efter behov vid ändtarmsöppningen en gång dagligen. Krämen motverkar bakterier och klåda, vilket gör att den är effektiv till att förebygga analklåda.

Förutom det, så är en god hygien något av det bästa, du kan göra för att förebygga analklåda. Du ska se till att torka, och eventuellt tvätta, dig grundligt efter toalettbesök. Men omvänt ska du inte heller torka och tvätta dig så grundligt, att du förstör och irriterar huden. Och du bör aldrig använda parfymerad tvål i och omkring ändtarmsöppningen. Det irriterar huden onödigt. Undgå också parfymerat och färgat toalettpapper, eftersom parfymen och färgämnena kan irritera huden.

Vill du gärna tvätta dig med mer än bara vatten, är det viktigt, att du alltid använder bra produkter. Väljer du till exempel Body Wash från Australian Bodycare, får du en skonsam, men effektivt rensande tvål, som motverkar bakterier och säkrar en god hygien. Body Wash kan användas överallt på kroppen. Och den antiseptiska Tea Tree Oil verkar effektivt mot både smuts och bakterier.

I en del länder är användandet av bidé eller toaletter med sköljfunktion ganska utbrett, och det är ingen dålig idé, när det handlar om att förebygga analklåda. Toalettpapper är nämligen inte alltid nog. Vatten rensar bättre. Men använder du inte bidé, kan du istället komma ihåg att tvätta dig grundligt med vatten och en mild och hudvänlig tvål, varje gång du är i bad.


FAQ om analklåda


Vad är orsaken till analklåda?

När man får klåda i och omkring ändtarmen, beror det på att huden är irriterad. Det kan det finnas många olika orsaker till. Det kan till exempel bero på hemorrojder, dålig eller överdriven hygien, springmask, repor eller bölder vid ändtarmsöppningen, eksem eller hudsjukdomar, utpåsningar vid ändtarmen, svamp- eller bakterieinfektioner eller antibiotika. Vissa livsmedel kan också utlösa analklåda hos en del människor.


Hur stoppar man analklåda?

Analklåda är irriterande och obehaglig, men det kan lyckligtvis i de allra flesta tillfällen kureras fort. Behandlingen beror på den utlösande orsaken till klådan. I många tillfällen kommer behandlingen att bestå av en Tea Tree Oil gel eller kräm, som användas vid ändtarmsöppningen.


Är analklåda farligt?

Analklåda är en obehaglig åkomma, men sällan farligt. I de allra flesta tillfällen beror klådan på något helt harmlöst, som dock naturligtvis ska kureras. Kureras åkomman, kommer klådan också typiskt att upphöra ganska snabbt. Bara i mycket sällsynta tillfällen beror analklåda på något mera allvarligt som ändtarmscancer.


Beror analklåda alltid på dålig hygien?

Det kan finnas många olika orsaker till analklåda. Bristfällig hygien är en av dem, men faktiskt kan överdriven hygien också medföra klåda i ändtarmen. Och utöver det kan det finnas många andra orsaker till att du plötsligen får klåda i ändtarmen. Men det är förstås alltid viktigt att se till att ha en god hygien i ändtarmsområdet. Det gör du genom att torka dig grundligt efter toalettbesök och genom att generelt se till att hålla området rent.


Det kliar i analöppningen – har jag fått mask?

Klåda i och omkring analöppningen kan bero på springmask och det kan drabba både barn och vuxna. Har du fått springmask, kommer du att kunne se maskar omkring analöppningen och i avföringen. Springmask ska behandlas med ett maskmedel, som du ska ha på recept av din läkare. Det kan dock också finnas många andra orsaker till klåda i analen. Det kan till exempel bero på hemorrojder, dålig eller överdriven hygien, repor, bölder, eksem eller annat.


Produkter Från Australian Bodycare:

Intimtvål för daglig intimvård
Intimtvål för daglig tvätt av intimområdet, Kan minska besvär som t.ex. klåda, sveda eller irritation i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Intimtvål för daglig intimvård - Intimtvål för daglig tvätt av intimområdet, Kan minska besvär som t.ex. klåda, sveda eller irritation i underlivet
Analklåda salva & Intimtvål
2 produkter mot klåda vid ändtarmen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 249 kr
Försäljningspris 249 kr Ordinarie pris
Analklåda salva & Intimtvål - 2 produkter mot klåda vid ändtarmen

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram