Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är något, de flesta har hört om – och kanske skämtat om – men vad vill det egentligen säga att ha hemorrojder? Kort sagt är hemorrojder blodfyllda utbuktningar av slemhinnan i ändtarmen. Man kan säga, att det är en form av åderbråck i ändtarmen (det vill säga, att blodådrorna har utvidgats och därför buktar ut från slemhinnans vägg). Hemorrojder uppstår, när slemhinnan i ändtarmen blir tunn och svag. Därmed kan blodådran under slemhinnan börja bukta ut och till sist sluta med att röra sig ut ur ändtarmsöppningen.

Hemorrojder är en godartad och ofarlig åkomma, som dock kan medföra betydliga irritationer som sveda, klåda, irritation, smärtor och kanske blödning vid toalettbesök.

Möjligheterna för behandling är lyckligtvis goda; oftast består behandlingen av kräm, eventuellt kombinerat med stickpiller. I enstaka tillfällen kan det vara nödvändigt med ett kirurgisk ingrepp för att avlägsna hemorrojderna.

Analklåda salva & Intimtvål
2 produkter mot klåda vid ändtarmen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 249 kr
Försäljningspris 249 kr Ordinarie pris
Analklåda salva & Intimtvål - 2 produkter mot klåda vid ändtarmen

Vem kan få hemorrojder?

Alla kan i princip få hemorrojder. Det är en mycket utbredd åkomma, som man uppskattar, att en tredjedel av den svenska befolkningen har stiftat bekantskap med, antingen en enda gång eller flera gånger som ett återvändande problem.

Hemorrojder är framför allt något som drabbar vuxna, och man menar således, att hälften av alla svenskar över 50 år har eller har haft hemorrojder. Sannolikheten för att få hemorrojder stiger med åldern. När yngre får hemorrojder, är det speciellt ofta kvinnor, som drabbas i förbindelse med graviditet och födsel. Det beror på att det här är ett starkt ökat tryck på venerna. Det samma är tillfället, när man till exempel har förstoppning och därför måste pressa extra mycket vid toalettbesök, när man lyfter något tungt eller irritationerellt har tungt fysiskt arbete. Kvinnor, som har fött många barn, har också en ökad risk för att få hemorrojder.

Vilka är symptomen på hemorrojder?

De flesta upptäcker, att de har fått hemorrojder, för att de plötsligt upplever sveda, klåda, irritation och/eller smärtor vid ändtarmsöppningen – oftast i förbindelse med toalettbesök. För många kan det också vara svårt att hålla sig ren efter toalettbesök.

En del upptäcker hemorrojderna, för att det finns lite blod på toalettpappret, när de torkar sig efter toalettbesök. Går det hål på en hemorrojd, kommer det att upplevas mycket mera våldsamt med blod i hela toaletten vid toalettbesök. En hemorrojd kan jämföras med en ballong, dock fylld med blod istället för luft. Går det hål på en hemorrojd, kommer det bara att blöda tills hemorrojden är tömd för blod. Men det ser våldsamt ut, och är det första gången det sker, får man sig något av en förskräckelse.

Handlar det om invändiga hemorrojder, kan de inte direkt ses eller kännas. Utvändiga hemorrojder kan däremot tydligt ses som synliga utbuktningar vid ändtarmsöppningen, och du kan märka dem, om du känner efter. I många tillfällen är det möjligt att stoppa utbuktningarna in i ändtarmen igen efter toalettbesök.

Läkare indelar hemorrojder i fyra kategorier eller grader, allt efter hur stora och irriterande utbuktningarna är:

  1. Inre hemorrojder, som blöder, men inte är synliga och som inte buktar ut.
  2. Inre hemorrojder, som endast buktar ut, när du pressar vid toalettbesök, och som därefter glider tillbaka av sig själv.
  3. Yttre hemorrojder, som är synliga och buktar ut, och som ska stoppas på plats efter toalettbesök.
  4. Yttre hemorrojder, som konstant buktar ut, och som inte kan stoppas på plats.

Behandling av inre och yttre hemorrojder

Det är obehagligt att ha hemorrojder, men lyckligtvis finns det goda möjligheter för behandling. Behandlingen beror i hög grad på om hemorrojderna är relativt små eller stora och irriterande.

Små, inre hemorrojder

Små, invändiga hemorrojder, som till exempel har uppstått på grund av förstoppning, kan i många tillfällen behandlas endast genom att få bättre fart på avföringen, så den blir mjuk och regelbunden igen. Det kan ofta uppnås genom att dricka rikligt med vatten och äta en fiberrik kost. Fibrer kan du bland annat få genom rågbröd, grovt bröd, havregryn och frukt. Du kan eventuellt supplera med en fiberprodukt som Husk. En akut förstoppning kan dessutom behandlas med ett avföringsmedel, som du kan få i handköp på apoteket.

På längre sikt kan inre hemorrojder, som uppstår på grund av förstoppning, ofta förebyggas genom att dricka rikligt med vatten/vätska, dyrka motion och äta en sund och fiberrik kost.

Större, yttre hemorrojder

Har hemorrojderna blivit större, och upplever du irritationer som smärta, sveda och klåda, kommer behandlingen typiskt att vara en kräm, som du kan få utan recept på apoteket. Krämen smörjs direkt på hemorrojderna och verkar lokalbedövande och smärtstillande.

Förutom de traditionella läkemedlen, som kan fås på apoteket, finns der också medel, som effektivt förebygger och behandlar ändtarmsirritationer som klåda, irritation och andra irritationer med yttre hemorrojder. Från Australian Bodycare kan du till exempel få en gel som innehåller australiensisk Tea Tree Oil, som motverkar klåda, sveda och irritation, och som därför med fördel kan användas till vård och lindring av irritationer vid ändtarmsöppningen.

Upplever du en plötslig smärta (oftast i förbindelse med toalettbesök), beror det antagligen på en stor hemorrojd, som har glidit ut ur ändtarmsöppningen. Ofta kan du själv knuffa den på plats igen, så den inte sitter fast och gör ont. Kan du inte göra det själv, så kommer din läkare att kunna göra det för dig.

Är du osäker – så uppsök läkare

Upplever du irritationer som smärta, sveda och klåda vid ändtarmsöppningen, eller är det plötsligt blod på toalettpappret eller i toaletten efter toalettbesök, så handlar det antagligen om hemorrojder. Men symptomen kan också bero på andra sjukdomar eller åkommor, och därför bör du låta en läkare se på det.

Läkaren kommer typiskt att kunna avgöra, om det handlar om hemorrojder, bara genom att se området. Utöver det kommer han/hon eventuellt att känna efter med ett finger i ändtarmsöppningen.

Din läkare kommer typiskt att föreslå behandling med en kräm eller salva mot hemorrojder, eventuellt supplerat med stickpiller. Endast i sällsynta tillfällen är hemorrojderna så stora och så irriterande, att det kan vara nödvändigt med ett kirurgiskt ingrepp för att avlägsna dem.

Kirurgisk behandling av hemorrojder

I de allra flesta tillfällen kan hemorrojder behandlas effektivt med en kräm. I mer sällsynta tillfällen kan det vara nödvändigt att företa ett kirurgiskt ingrepp för att få bukt med hemorrojderna.

Ibland kan det betyda, att läkaren lägger ett litet snitt i hemorrojden för att tömma den för blod. Detta föregår under lokalbedövning. I andra tillfällen, och om hemorrojden är lite större, kan metoden vara ett gummiband, som placeras stramt om hemorrojden. Detta kommer att stoppa blodtillförseln till hemorrojden, som därefter kommer att vissna och falla av. Det är den minst irriterande kirurgiska behandlingen, och den utförs ambulant och utan bedövning.

Handlar det om större och mycket irriterande hemorrojder, kan det vara nödvändigt att ta bort dem med ett operativt ingrepp. Ingreppet kan föregå antingen med lokalbedövning eller narkos allt efter, var hemorrojderna sitter, och hur stora de är.

Hemorrojder, som har försvunnit igen – med eller utan behandling – kan i några tillfällen efterlämna små lösa hudflikar, också kallade marisker. De är ofarliga, blöder inte och ger inte smärtor, men de betyder dessvärre, att det kan vara svårare att hålla sig ren i området efter toalettbesök. Irriterar de mycket, kan de tas bort med en mindre operation.

Kräm mot hemorrojder

I de allra flesta tillfällen kan hemorrojder behandlas effektivt med en kräm, som du kan få i handköp på apoteket. Krämen fungarer genom at reducera storleken på hemorrojden genom att få blodådrorna att dra ihop sig.

Beror hemorrojderna på förstoppning, är det viktigt att göra något åt förstoppningen. Det kan du göra på kort sikt med ett avföringsmedel och på längre sikt genom att äta mera fiberrikt, dricka mera vätska och dyrka mera motion – alltihop något, som medverkar till att hålla igång tarmarna.

Här och nu är det dock nödvändigt för de flesta att få en gel mot hemorrojder, som kan ta bort den irriterande och outhärdliga klådan, svedan och smärtan. Du kan få en kräm på apoteket eller i hälsokostbutiken, om du föredrar en produkt med ett mera naturligt innehåll. Det får du till exempel i Australian Bodycares gel med Tea Tree Oil, som passar bra till vård av irritationer som sveda, klåda och irritation vid ändtarmsöppningen. Produkter som innehåller Tea Tree Oil är kända för att verka effektivt mot klåda och irritation och kan därför med fördel användas vid ändtarmsirritationer vid ändtarmsöppningen.

Intimtvål för daglig intimvård
Intimtvål för daglig tvätt av intimområdet, Kan minska besvär som t.ex. klåda, sveda eller irritation i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Intimtvål för daglig intimvård - Intimtvål för daglig tvätt av intimområdet, Kan minska besvär som t.ex. klåda, sveda eller irritation i underlivet
Analklåda salva & Intimtvål
2 produkter mot klåda vid ändtarmen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 249 kr
Försäljningspris 249 kr Ordinarie pris
Analklåda salva & Intimtvål - 2 produkter mot klåda vid ändtarmen

Vilka är orsakerna till att man får hemorrojder?

Hemorrojder uppstår typiskt som följd av förstoppning eller i förbindelse med graviditet eller födsel. Upprepade tunga lyft och generellt tungt arbejde kan också vara orsak till utvecklingen av hemorrojder. När det är ett extra kraftigt tryck på venerna, kan det föra till, att presset på tarmslemhinnan i ändtarmen får blodådrorna att bukta ut, och så har man fått hemorrojder.

Hemorrojder uppstår när stödvävnaden omkring blodådrorna i ändtarmen blir överbelastad och svag. Det kan ske bland annat i förbindelse med graviditet, födsel og förstoppning, men det sker också generellt med åldern, och därför stiger risken för att få hemorrojder ju äldre vi blir.

Medan det kan vara svårt att göra så mycket åt risken för att utveckla hemorrojder under graviditet och födsel, kan man däremot tänka över sina toalettvanor och tunga lyft.

Har du tendens att få hemorrojder, och har du ett arbete med tunga lyft och långvarigt stående arbete, kan det vara en god idé att göra något för att ändra på arbetsförhållandena.

Lider du ofta av förstoppning och hård avföring, bör du se på vad du äter. En mer fiberrik kost med mera rågbröd, grovt bröd, havregryn och frukt, rikligt intag av vatten/vätska och regelmässig motion kommer att hålla igång magen och ge en mjukare avföring, så du lättare undgår förstoppning.

Det handlar också om goda toalettvanor. Du ska gå på toilettet, när du ska, och inte skjuta upp nöden. När du sitter på toaletten, ska du undgå att pressa för länge. Du bör inte heller sitta där för länge och läsa tidningen eller kolla mobilen.


FAQ om hemorrojder


Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är en form av åderbrock i ändtarmen, dvs. blodfyllda utbuktningar av slemhinnan i ändtarmen. Man kan ha små, invändiga hemorrojder, som sitter inuti ändtarmen, och större, utvändiga hemorrojder, som rör sig ut ur ändtarmsöppningen. Det är obehagligt och irriterande att ha hemorrojder, men det är lyckligtvis en ofarlig åkomma.


Varför får man hemorrojder?

Hemorrojder uppstår, när tarmslemhinnan i ändtarmen belastas och därmed blir tunn och svag. Det betyder, att blodådran under slemhinnan börjar bukta ut, och till sist kan den börja röra sig ut ur ändtarmsöppningen. Hemorrojder uppstår ofta som följd av förstoppning eller i förbindelse med graviditet eller födsel. Tunga lyft kan också vara orsak till hemorrojder.


Hur ser hemorrojder ut?

Hemorrojder är små runda, blodfyllda utbuktningar i ändtarmens slemhinna. De kan vara mycket varierande i storlek och vara mer eller mindre blodfyllda. Du kan ha små, invändiga hemorrojder i ändtarmen, som du inte kan se, och du kan ha stora, utvändiga hemorrojder, som är synliga, eftersom de har kommit ut ur ändtarmsöppningen.


Hur får man hemorrojder?

Hemorrojder uppstår typiskt på grund af förstoppning eller i förbindelse med graviditet eller födsel. De uppstår, när det finns ett extra kraftigt tryck på venerna i ändtarmen. Så blir stödvävnaden omkring blodådrorna i ändtarmen överbelastad och svag, och det kan få blodådrorna att bukta ut – och så har det uppstått en hemorrojd.


Hur känns hemorrojder?

Hemorrojder är mycket irriterande och kan medföra klåda, sveda, smärta och irritation i området omkring ändtarmen. Dessutom kan hemorrojder blöda, antingen droppande eller mycket, om der går hål på en.


Hur behandler man hemorrojder?

De allra flesta hemorrojder kan behandlas med en kräm som får hemorrojderna att krympa, och som motverkar klåda och irritation. Med en mera fiberrik kost kan du förebygga förstoppning, som är en vanlig orsak till hemorrojder. I en del tillfällen kan det vara nödvändigt att supplera med stickpiller. I sällsynta tillfällen, och med större hemorrojder, kan det vara nödvändigt att ta bort hemorrojderna med ett kirurgiskt ingrepp.


När försvinner hemorrojder?

Små, invändiga hemorrojder kan ibland försvinna av sig själv, speciellt om de har uppstått på grund av förstoppning, och du snabbt får gjort något åt förstoppningen. Större hemorrojder, som är synliga, kommer däremot sällan att försvinna av sig själv. De ska behandlas med en kräm, som får hemorrojderna till att krympa, och som verkar mot irritationer som klåda, sveda och irritation.


Kan hemorrojder försvinna av sig själv?

Små, invändiga hemorrojder kan i några tillfällen försvinna av sig själv, om du sätter in mot förstoppning med avföringsmedel och/eller en mera fiberrik kost. Större hemorrojder, som är synliga, ska du däremot inte förvänta att försvinnner av sig själv. De ska behandlas med en kräm.


Vad gör man åt hemorrojder?

Har du fått hemorrojder, ska de behandlas med en speciell kräm, som får dem att krympa, och som tar klådan, svedan och irritationen. Dessutom ska du vara extra uppmärksam på att göra dig ordentligt ren efter toalettbesök, eftersom det kan vara svårt när man har hemorrojder. Har du tendens till förstoppning, bör du äta en mera fiberrik kost, se till att dricka rikligt med vätska och dyrka regelmässig motion.


Varför kliar hemorrojder?

Hemorrojder kliar, och det beror primärt på att det kan vara mycket svårt att hålla sig helt ren i ändtarmsområdet när man har hemorrojder. Därför är det viktigt att behandla hemorrojderna med en kräm, som dels får hemorrojderna att krympa, og dels bekämpar klådan, svedan och irritationen.


Produkter Från Australian Bodycare

Analklåda salva & Intimtvål
2 produkter mot klåda vid ändtarmen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 249 kr
Försäljningspris 249 kr Ordinarie pris
Analklåda salva & Intimtvål - 2 produkter mot klåda vid ändtarmen

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram