Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är klåda i ändtarmen?

Klåda i och vid ändtarmen, också kallad analklåda, är en irritation, som drabbar många svenskar. Tillståndet kan vara återkommande eller t.o.m. bli kroniskt. Och det är alltså en känsla av klåda, som både kan vara en lättare eller svårare klåda runt ändtarmsöppningen. Oavsett vad, så medför klåda i ändtarmen ett obehag.

Det är helt normalt, att klådan varierar under dagen. Exempelvis upplever många, att analklådan tilltar under natten. Och det är också mycket karakteristiskt, att ändtarmsklådan kan försvinna i flera dagar och veckor för att återvända.


Varför uppstår klåda i ändtarmen?

Ändtarmsklåda uppstår till viss del hos alla. Precis som det kan klia andra ställen på kroppen ibland, kan det också vid ändtarmen. Men om det blir ett återvändande problem, och klådan inte försvinner igen, kan det finnas flera orsaker, som kräver behandling.

Hemorrojder

En av de vanligaste orsakerna till klåda i ändtarmen är hemorrojder, som är små blodårsutpåsningar i ändtarmen. Därför åtföljs hemorrojder också ofta av blod i toaletten eller små blodstänk på toalettpappret. För när du har avföring, går det hål på blodutpåsningen, så färskt blod ofta ses i toaletten. Det är dock viktigt att uppsöka läkare, om du upplever blod i förbindelse med dina toalettbesök – det kan vara ett helt fredligt tillstånd, men kan också vara symptom på allvarliga sjukdomar som exempelvis cancer i tarmen. Hemorrojder är dock helt ofarliga, även om de är mycket irriterande, eftersom de ofta gör ont och kliar förfärligt mycket.

Repa i ändtarmen

Analklåda kan också uppstå efter en spricka eller repa i ändtarmens slemhinna. Åkomman kallas också analfissur. En repa i ändtarmen åtföljs ofta av en stärk kliande känsla, och det är samtidigt mycket smärtsamt att gå på toaletten. Repan kommer typiskt, för att du har haft förstoppning – och den hårda avföringen har därför rivit ett hål i slemhinnan. Precis som med hemorrojder kommer en repa i ändtarmen att ge lite friskt rött blod på avföringen eller på toalettpappret. Men det är även här viktigt att låta en läkare undersöka dig för att utesluta allvarliga sjukdomar.

Eksem vid ändtarmen

Om du upplever irriterande klåda vid ändtarmen, kan orsaken också vara en hudsjukdom som exempelvis eksem. Du har kanske eksem andra ställen på kroppen, som också visar sig som eksem vid ändtarmsöppningen. Eksemen kan dock också uppstå vid ökad fuktighet i ändtarmsområdet – och det ger anledning till en starkt kliande känsla.

Springmask eller svamp

Springmask kan vara orsaken till klåda i och vid ändtarmen. Även om springmask oftast anses vara en åkomma för barn, kan vuxna alltså också vara smittade av masken, som visar sig som vita trådar i avföringen eller vid ändtarmen. Åkomman ger ofta ökad klåda på kvällen och natten. Dessutom kan svamp vid ändtarmen vara orsak till en irriterande känsla av klåda. Svamp uppstår, om du genom längre tid har ett mycket fuktigt område omkring ändtarmen.

Överdriven eller dålig hygien

Om du inte tvättar dig tillräckligt i ändtarmsområdet, kan det snabbt komma att klia. Det beror på att rester från exempelvis avföring sitter och irriterar din hud. God personlig hygien är därför viktig, men faktiskt, så kan överdriven hygien också vara orsak till, att det kliar där bak. Om du tvättar dig för mycket med tvål, avlägsnar du nämligen hudens naturliga fettlager, och det gör din hud irriterad, så klåda uppstår.


Behandling av klåda vid och i ändtarmen

Gemensamt för alla ovanstående åkommor är alltså, att de kliar vid ändtarmsöppningen. Och även om du kliar, hjälper det ofta inte mycket, och du dras in i en ond cirkel – när du kliar, förvärras analklådan typiskt.

För att lindra klåda och irritation vid ändtarmen kan du i stället använda Australian Bodycares Tea Tree Oil-produkter. Använd exempelvis Femi Daily, som fuktar din hud tillräckligt och hjälper med att upprätthålla hudens egen fuktbalans. Krämens aktiver är naturliga, så du kan använda den utan att bekymra dig om hårda kemiska medel, men i stället fokusera på att lindra din analklåda effektivt.

Krämen verkar dessutom svalkande, så obehag och en brännande känsla minskas, precis som de aktiva ingredienserna hjälper med att återuppbygga en sund och frisk hud utan bakterier. Smörj försiktigt krämen omkring ändtarmsöppningen i små cirkulära rörelser, så krämen arbetas ordentligt in i huden.


Hygien

Hygienen är som sagt också avgörande för ett sunt analområde utan irritation och klåda. Se därför till att tvätta dig regelbundet – gärna morgon och kväll. Du ska helst använda en effektiv tvål. Till det kan du använda Australian Bodycare Intim Wash, som effektivt rensar huden för bakterier. Tvålen innehåller aktiver som är bra för din hud, men hård mot bakterier. Tvålen motverkar bakterier. Bakterier kan sätta sig fast och formera sig i området, så de kan sitta och orsaka klåda. Fördela en liten mängd tvål i handen och tvätta området försiktigt – skölj därefter grundligt med vatten.

Ett fuktigt område omkring ändtarmen ger som sagt också anledning till klåda och irritation. Därför bör du undgå underkläder i syntetiska material och generellt stramt sittande kläder. Gå efter bomullsunderkläder och löst sittande kläder, så din hud kan andas och inte stängs in i ett material som inte kan föra bort svetten.

För kvinnor är det till och  med en god idé att använda tamponger hellre än bindor. Med en binda i trosorna bildas extra fukt, och det kan både ge svamp i slidan och ändtarm.

För att slippa din analklåda, är det också viktigt, att du låter bli att klia. Även om det är svårt och kräver stor självbehärskning, kommer det blott att förstärka den kliande känslan.

Intimtvål för daglig intimvård
Intimtvål för daglig tvätt av intimområdet, Kan minska besvär som t.ex. klåda, sveda eller irritation i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Intimtvål för daglig intimvård - Intimtvål för daglig tvätt av intimområdet, Kan minska besvär som t.ex. klåda, sveda eller irritation i underlivet
Analklåda salva & Intimtvål
2 produkter mot klåda vid ändtarmen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 249 kr
Försäljningspris 249 kr Ordinarie pris
Analklåda salva & Intimtvål - 2 produkter mot klåda vid ändtarmen

Undgå klåda i ändtarmen

Tea Tree Oil-krämen är första hjälp till klåda, men du kan också supplera din behandling av klådan på andra sätt.


Toalettbesök

För att behandla repor och hemorrojder ska du äta mera fiberrikt, det vill säga grovt bröd och massor av grönsaker, precis som du ska dricka rikligt med vatten under dagen, så du ’smörjer’ dina tarmar invändigt. När du sitter på toaletten är det också viktigt att sitta rättt. Det er ingen fåtölj, där du sitter tillbakalutad med en tidning – även om det är frestande. Sitt istället lätt framåtböjd. På så vis hjälper du din matsmältning på väg. Dessutom ska du också undgå att sitta för länge på toaletten.

Vid klåda i ändtarmsöppningen, som orsakats av hemorrojder och repor, är det viktigt, att du får inarbetat goda toalettvanor. Bägge åkommor uppstår typiskt efter förstoppning, och därför är det viktigt, att du går på toaletten så snart behovet uppstår. Håller du dig, blir din avföring nämligen hård och ojämn, så den blir svårare att bli av med.

Köp också rätt toalettpapper. Många köper billigt toalettpapper, för det ska ju bara användas till att torka ändan med. Men du gör faktiskt klokt i att tänka extra över ditt toalettpapper. Se till att köpa papper som är tillräckligt mjukt. Grovt toalettpapper är hårt för bakdel och ändtarm, och du riskerar därför irriterad hud.

Gå också efter oparfymerat toalettpapper, även om det är frestande att ge et frisk fläkt med en parfymerad variant. Toalettpapper med parfym irriterar din hud och ger därmed anledning till obehaglig klåda.


Produkter Från Australian Bodycare:

Intimtvål för daglig intimvård
Intimtvål för daglig tvätt av intimområdet, Kan minska besvär som t.ex. klåda, sveda eller irritation i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Intimtvål för daglig intimvård - Intimtvål för daglig tvätt av intimområdet, Kan minska besvär som t.ex. klåda, sveda eller irritation i underlivet
Analklåda salva & Intimtvål
2 produkter mot klåda vid ändtarmen
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 249 kr
Försäljningspris 249 kr Ordinarie pris
Analklåda salva & Intimtvål - 2 produkter mot klåda vid ändtarmen

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram