Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är svamp i ljumsken?

Svamp i ljumsken är en svampinfektion med dermatofyter (hudsvamp). Svampinfektioner i huden orsakas nämligen av olika typer av hudsvamp, som angriper olika områden på kroppen. De tre vanligaste typerna av svampar i huden är dermatofyter, candida och pityriasis versicolor. De angriper olika områden och de ger upphov till olika besvär.

Ljumsksvamp går också under det latinska namnet tinea crusis och ger särskilt besvär på insidan av låren. Den här hudsvampen kan dock också sprida sig till könsdelarna och skinkorna. Den är nära besläktad med andra svamptyper i tinea-familjen, såsom exempelvis fotsvamp och hårbottensvamp.


Orsaker till svamp i ljumsken

Svamp finns överallt på kroppen naturligt. Svamporganismerna lever av döda hudceller och så länge som huden hålls ren och torr hålls svampen i schack. På detta sätt upprätthålls balansen i huden så att svampen inte får chansen att föröka sig. Om det skulle ske, kommer hudens tillstånd att komma i obalans, och en svampinfektion i huden uppstår. Sådana infektioner kan ofta utvecklas till besvärande tillstånd.

Om huden hålls ren och torr skapas ett skydd mot svamptillväxt, och då blir hudsvampen harmlös. Men, så snart huden kommer i obalans är det fritt fram för organismerna att ta över. Det sker först i hudens översta lager, även kallat hornlagret. När svampen får övertaget skapar den enzymer som bryter ner hornlagret – och då är vägen öppen för ökad tillväxt.

Fuktiga förhållanden

Hudsvamp stortrivs i fuktiga och varma miljöer, och det finns vissa hudområden på kroppen som är speciellt sårbara för svampinfektioner. Ett av dessa områden är ljumsken/grenen.

Här är huden ofta fuktigare och varmare än vad den är på andra ställen på kroppen, och därför är grenen många gånger ett paradis för svampen. I ljumskens varma och fuktiga hudveck får de naturliga svampsporerna alla möjligheter att sprida sig och föröka sig för att till slut ge upphov till en svampinfektion, som brukar benämnas ljumsksvamp.

Dålig hygien

En svampinfektion i ljumsken orsakas normalt av den fuktiga miljön i grenen. I detta sammanhang är också den personliga hygienen en viktig faktor. Om du glömmer duschen efter träningen eller på andra sätt inte är noggrann med hygienen i det känsliga området, ger du svampen goda tillväxtförhållanden. Då bildas mängder av bakterier och fukt som svampen stortrivs i.

Nedsatt immunförsvar och andra behandlingar

Det är inte bara dålig personlig hygien och fuktiga förhållanden som är faktorer bakom svamp i ljumsken. Ofta beror en svampinfektion i området också på ett nedsatt immunförsvar. Ett sådant tillstånd ger nämligen svampen bättre förutsättningar att föröka sig.

Detta gäller primärt för allvarliga sjukdomar som smitta med HIV/Aids, eftersom sjukdomen angriper de vita blodkropparna som annars normalt oskadliggör främmande mikroorganismer som tränger in i kroppen. Även övervikt och mental stress kan vara bidragande orsaker till att försvaga ditt immunförsvar så att hudsvampen banas väg att föröka sig i ljumsken.

Om du genomgår en behandling med penicillin eller antibiotika löper du också ökad risk att få svamp i ljumsken. Antibiotika påverkar nämligen de naturligt förekommande mikroorganismerna på huden – och när den naturliga floran på huden hämmas får svampen goda tillväxtförutsättningar i ljumskområdet.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Vem har förhöjd risk att få svamp i ljumsken?

Fotsvamp är den mest utbredda formen av hudsvamp, men även ljumsksvamp är relativt vanligt förekommande. Svamp i ljumsken kan drabba alla, men det är särskilt personer med en aktiv livsstil, och som därför svettas mycket, som drabbas. Dessutom gäller det särskilt för manliga sportutövare. Svamp i ljumsken kan emellertid uppstå även hos personer med en mindre aktiv livsstil. Ett exempel är överviktiga, som kanske inte har en aktiv livsstil, men som svettas mycket ändå.

Även om svamp i ljumsken kan uppträda hos både män och kvinnor, är tillståndet mest utbrett hos män. Det kan bero på tättsittande underkläder, som bildar en fuktig miljö, och att män oftare tränar i samma träningskläder utan att tvätta dem mellan gångerna.

Naturliga smittvägar

Svamp i ljumsken kan smitta från person till person, även om det inte är särskilt smittsamt. Dock ska du vara uppmärksam på att ljumsksvamp alltså kan smitta i speciella fall.

Om du delar kläder eller handduk med en person som har svamp i ljumsken, kan smittan överföras till dig via textilierna. Svampen kan också överföras via direkt fysisk kontakt – exempelvis vid samlag med en partner som har svampinfektion i ljumsken.

Om du misstänker en svampinfektion i ljumsken, är det mycket viktigt att sätta in behandling, så att du inte smittar din partner eller andra.


Symptom på svamp i ljumsken

Hur vet du om du har svamp i ljumsken? Det finns ofta några tydliga symptom på ljumsksvamp – både hos män och kvinnor. Om du märker av följande besvär i grenen, är det stor risk att du har svamp i ljumsken.

Stark rodnad. Ett av de tydligaste symptomen på ljumsksvamp är klåda, irritation och rodnad i området. Utslagen syns tydligt som rödbruna fläckar och rodnader. De sträcker sig ofta över ett förhållandevis stort område som startar på insidan av låren och täcker mannens pung eller kvinnans könsorgan och slutar först vid området vid ändtarmen. Svampen kan också ge upphov till analklåda.

Fjällande hud och sprickor i ljumsken. Hud, som är infekterad av svamp, blir mycket irriterad. Det kan resultera i att huden fjällar och att små sprickor bildas. Huden kan falla av i större eller mindre flagor.

Brännande känsla och klåda. En svampinfektion i ljumsken kan ge en svidande eller brännande känsla, som kan åtföljas av klåda. Den brännande känslan kan vara mycket smärtsam och i allvarliga fall kan man bli klart hämmad av smärtan i vardagen.

Åtgärda problem med klåda och irritation

Om du känner igen ovan beskrivna symptom, eller om du har haft problem med ljumsksvamp tidigare, är det viktigt att du åtgärdar besvären. Detta så att du både lindrar obehaget och minskar risken att smitta andra.

Tea Tree Oil Gel från Australian Bodycare är baserad på naturliga ingredienser som effektivt lindrar, kyler och lugnar den irriterade huden – helt utan att ge ytterligare besvär. Med australiensisk Tea Tree Oil, som är känt för sina antiseptiska och antibakteriella egenskaper, får du hjälp att motverka problem med klåda och irritation. De naturliga och aktiva ämnena i gelen motverkar bakterier och kan främja ren och frisk hud.

Besvären i ljumsken lindras normalt inom en vecka.

Om du har det minsta tvivel om vad symptomen handlar om, eller om de inte har lindrats efter två veckors användning av gelen, bör du uppsöka läkare. Han eller hon kan undersöka närmare genom att ta ett hudprov och undersöka huden med mikroskop. I vissa fall kan du behöva komplettera med en tablettbehandling. I många fall kommer dock besvär som klåda och irritation att lindras vid användning av en gel.


Hur du kan förhindra svamp i ljumsken

Om du har lidit av svamp i ljumsken, och gärna vill undvika att besvären kommer tillbaka, eller om du helt vill undvika att få infektionen över huvud taget, kan du vidta några förebyggande åtgärder. Med få, men smarta, grepp kan du effektivt förebygga svampinfektioner i ljumsken.

Duscha eller bada varje dag  – kom särskilt ihåg att tvätta dig efter träning och andra fysiska aktiviteter. Använd gärna en antiseptisk tvål.

Använd en ren och torr handduk för att hålla dig torr och svettfri. Se också till att torka ljumsken noga efter duschen, så att det inte är fuktigt när du sätter på dig underkläderna.

Byt underkläder varje dag. Om du svettas mycket, bör du kanske byta underkläder ännu oftare, så att du undviker fuktiga underkläder som håller ljumsken fuktig och ger goda tillväxtmöjligheter för ljumsksvampen.

Undvik tättsittande underkläder eller byxor. Om tyget sitter för stramt omkring ljumsken kan din hud inte andas med resultatet att huden blir varm och skapar en grogrund för svamptillväxt.


Produkter Från Australian Bodycare

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram