Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är svamp på huden?

Svamp på huden är en vanlig åkomma bland flickor, pojkar, män och kvinnor i alla åldrar. Att det är vanligt gör dock inte åkomman mindre besvärande. När huden blir infekterad av svamp förekommer svampen typiskt sett i hudens yttersta lager. Generellt sett finns två slags svamp som kan infektera din hud. Den ena är jästsvamp, den andra är dermatofyter.

Jästsvamp är en del av floran på huden, men förekomsten är normalt liten. När svampen får goda tillväxtmöjligheter kommer den emellertid att dra nytta av dem och orsaka vad vi benämner som hudsvamp. Hudsvamp, som medicinskt kan benämnas candidiasis, kan ge upphov till så kallade ringormar som är större eller mindre fläckar med en fjällande kant.

Vid infektion med Candida-svamp blir huden uppluckrad och röda fläckar uppstår. Ofta är fläckarna blekare i mitten och små blåsor kan också förekomma. Flera av fläckarna kan flyta ihop för att bilda stora områden med fjällande hud och det kan se ut som att man har en karta på huden. För Pityrosporum ovale-svampen, som också finns naturligt på huden, kan fläckarna i stället visa sig som vita eller gulbruna fläckar som fjällar.


Hur känns svamp i huden?

Svamp i huden är en mycket besvärande åkomma, som ger både fysiska och psykiska besvär. Det är inte nog med att svampen kan ge hudirritation, smärta och klåda – den ger också bildliga och bokstavliga skönhetsfläckar för både män och kvinnor.

Det kan kännas olustigt att träffa andra människor medan svampinfektionen pågår, vilket kan göra åkomman till ett socialt problem för många människor. Det stora obehaget med klåda kan också vara svårt att ignorera. När det kliar, så är den naturliga reaktionen att klia på huden. Men, när du kliar på hud infekterad av svamp, uppstår snart en ond cirkel i vilken kliandet inte lindrar klådan utan snarare förstärker den.

Är svamp på huden farligt?

Klåda, irritation, smärtor och rodnad på huden är ett obehagligt tillstånd. Men, även om svamp på huden är mycket besvärande för dem som drabbas, är åkomman i sig inte farlig. Emellertid kan svampinfektionen i vissa fall vara ett tecken på en underliggande sjukdom, och det betyder att det är klokt att snarast möjligt påbörja behandling för att se om det är en annan sjukdom som orsakar svamputslagen.

För personer med nedsatt immunförsvar kan svampinfektion i vissa fall också leda till mer allvarliga sjukdomar. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på att hudsvamp bör behandlas fortast möjligt för att minska risken för komplikationer för personer med försvagat immunförsvar.


Därför kan du få svampinfektioner

Orsakerna till att hudens normala mängd av svamporganismer plötsligt exploderar kan vara många. Allt beror på vilken typ av svamp det handlar om. Den vanligaste infektionen av svamp orsakas av Candida och åkomman går under namnet candidiasis.

Candida är, som sagt, en naturlig del av hudens flora. Om huden dock ständigt utsätts för fukt får svampen goda förutsättningar att föröka sig och orsaka en svampinfektion. Svamporganismer växer nämligen särskilt snabbt i fuktiga miljöer, och därför är speciellt varma och fuktiga delar av kroppen extra utsatta. Det handlar till exempel om armhålan, området under bröstet och i ljumsken. Svampinfektioner kan dock uppstå överallt på kroppen.

Normal, sund hy är normalt motståndskraftig nog att hålla svampen på avstånd, men om hudens tillstånd är försvagat eller skadat, är vägen öppen för svampen att föröka sig. Hudsvamp växer i hornlagret, det vill säga hudens yttersta lager. Eftersom svampen utvecklar enzymer, som effektivt löser upp det yttre skiktet på huden, blir förutsättningarna för svamptillväxt snabbt mycket goda.

Ofta hänger förekomsten av svampinfektion i huden samman med dålig hygien och ett nedsatt immunförsvar, exempelvis i samband med HIV eller bindvävssjukdomen lupus. Svamp i huden kan också uppstå vid hormonförändringar såsom under graviditet och vid behandling med antibiotika.

En antibiotikabehandling har nämligen påverkan på hudens flora av mikroorganismer, och därför kan en sådan behandling främja Candida-svampens tillväxt.

Fuktig hud förstärker svampinfektioner och därför är speciellt professionella idrottsutövare, som svettas flera timmar dagligen, extra utsatta för angrepp av svamp i huden.

Body Wash med Tea Tree Oil
Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Body Wash med Tea Tree Oil - Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
Hudkräm & body lotion
Hudkräm där vårdar och förebygger torr och oren hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 169 kr
Försäljningspris Från 169 kr Ordinarie pris
Hudkräm & body lotion - Hudkräm där vårdar och förebygger torr och oren hud

Så behandlar du hudsvamp

Om kroppen av någon anledning kommer i obalans och inte längre kan upprätthålla en naturlig mängd svamp på huden, och svampen därigenom orsakar en infektion, bör du låta en läkare undersöka dig. Det kan många gånger vara svårt att själv avgöra om huden är infekterad, så det är viktigt att en läkare ställer denna diagnos.

Genom att göra en hudskrapning, som undersöks i ett laboratorium, kan läkaren snabbt konstatera om det är fråga om hudsvamp – och i så fall vilken. Undersökningen kan också ge en idé om hur du har drabbats.

Det är nämligen viktigt att få rätt behandling, så svampen inte fortsätter att utvecklas på din hud. Ju längre du går med en svampinfektion i huden, desto svårare kan det bli att få bukt med den. Om du har den minsta misstanke om svamp, måste du därför kontakta en läkare.

De flesta svampinfektioner måste bekämpas med salvor som kan köpas på apotek. I mer allvarliga tillstånd med hudsvamp kan du också behöva komplettera med en tablettbehandling. I de flesta fall kommer dock en svampdödande salva vara tillräcklig, i varje fall om du börjar behandla svampinfektionen i ett tidigt skede.

Kan svamp smitta?

Svamp i huden kan vara smittsamt. Det beror på svamptypen. Smitta mellan människor kan ske i fuktiga miljöer. Golvet i badrummet eller miljöerna i simhallen är typiska platser där smittoriskerna är förhöjda. En fuktig handduk kan också vara ett sätt genom vilket svamp smittar, tät fysisk kontakt likaså.

Hudsvamp kan också smitta från djur till människa. Det handlar då framför allt om mjäll från hundar, katter, kalvar eller marsvin. Både djur och människor ska behandlas om svamp upptäckts.

Huruvida du är mottaglig för smitta är en individuell fråga, och faktorer som kön, ålder och immunförsvar spelar in.

Lindra besvär med klåda och irritation på huden

Använd exempelvis Australian Bodycare Tea Tree Oil Gel, som effektivt motverkar bakterier tack vare den australiensiska oljan från Tea Tree. Oljan har antiseptiska och bakteriehämmande egenskaper, som förutom att motverka bakterietillväxt också kan lindra och lugna torr, irriterad och kliande hud och därför kan användas vid svampinfektioner.

Gelens naturliga ingredienser är effektiva. Den bidrar därför till att motverka bakterier samtidigt som den hjälper dig att bevara en naturlig fukthalt i huden.

3–pack för att lindra klåda på kroppen
Klådstillande produkter för irriterad hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 389 kr
3–pack för att lindra klåda på kroppen - Klådstillande produkter för irriterad hud

Förhindra hudsvamp

Om du en gång har drabbats av svampinfektion i huden, är risken större att den återkommer. Därför är det särskilt viktigt att du vidtar några åtgärder för att förhindra nya infektioner.

Eftersom svamp i huden främjas av fukt, är det först och främst viktigt att hålla fukten till ett minimum.

Torka bort svett från huden

Se till att torka dig noggrant med handduk i hudveck och mellan tårna efter dusch/bad

Undvik att använda feta krämer på huden så att huden kan andas

Använd löst sittande kläder – exempelvis strumpor och underkläder i bomull. Kom ihåg att byta varje dag

Undvik nära kontakt med djur som kan misstänkas ha svampinfektioner

Använd tofflor i simhallen och i gemensamma omklädningsrum


Produkter Från Australian Bodycare

Body Wash med Tea Tree Oil
Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Body Wash med Tea Tree Oil - Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
Hudkräm & body lotion
Hudkräm där vårdar och förebygger torr och oren hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 169 kr
Försäljningspris Från 169 kr Ordinarie pris
Hudkräm & body lotion - Hudkräm där vårdar och förebygger torr och oren hud

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram