Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är fotsvamp – och vem drabbar det?

Fotsvamp är en mycket utbredd svampinfektion – faktiskt den vanligaste av alla. Den drabbar speciellt unga och vuxna, men sällan barn. Idrottsutövare och andra, som ofta har fötterna instängda i tätt sittande och inte-andningsbara skor, är extra utsatta för att få fotsvamp. Det engelska uttrycket för fotsvamp är faktiskt Athlete’s Foot, även om det altså inte uteslutande är idrottare som får fotsvamp.

Fotsvamp kallas också tinea pedis och angriper typiskt huden mellan de yttersta tårna (lilltån och den nästa). Härifrån kan den så sprida sig till huden mellan de andra tårna, tånaglarna och kanske vidare upp på foten.

Fotkräm med 10% urea mot torra fötter
Vårdande fotcreme med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 149 kr
Försäljningspris Från 149 kr Ordinarie pris
Fotkräm med 10% urea mot torra fötter - Vårdande fotcreme med 100 % naturlig Tea Tree Oil

Klåda och utslag

Du kommer typiskt att upptäcka fotsvampen på grund av den mycket irriterande klådan, som bara fortsätter klia. Mellan tårna kommer du också att kunna se ett rött, lite fjällande utslag. Och kanske finns det också små vätskefyllda blåsor.

Fotsvamp smittar lätt, så det är viktigt att gå igång med behandling, så snart du upptäcker något. På så sätt kan du kanske begränsa smittan – både till andra ställen av kroppen och till andra människor.


Hur ser fotsvamp ut – och hur känns det?

Fotsvamp sitter typiskt väl gömt mellan tårna. För det mesta börjar det i huden mellan de två yttersta tårna, och därifrån kan det så sprida sig vidare till de andra tårna, naglarna och foten.

Du kommer för det mesta att upptäcka det genom att det plötsligt börjar klia, svida och bränna mellan tårna. Det är en konstant klåda och brännande känsla, som inte låter sig ignoreras. Och klådan brukar bara bli värre, om du inte får gjort något åt fotsvampen.

När du tittar efter, kommer du typiskt att upptäcka, att huden mellan tårna är lite röd och fjällande. Senere kan det också komma små vätskefyllda blåsor, som svider och kliar. Fotsvamp kan också ge illaluktande fötter.

Mockasinsvamp

Om du upplever att det svider, kliar och bränner under fotsulorna, och du får mycket torr hud under fotsulorna och upp på sidan av fötterna, kan der vara tal om en annan typ av fotsvamp. Det är den sällsynta fotsvampen, som kallas mockasinsvamp.

Hos mockasinsvamp drabbar fotsvampen hela foten. Det ser ut som om du har gymnastikskor eller mockasiner på fötterna, och fårorna i huden är tydligt markerade. Om du inte får behandlat mockasinsvampen, kommer det att utveckla sig till ett kraftigt fjällande, som liknar eksem. Du kan också få ett liknande utslag i handflatorna.

Gå till läkaren med din fotsvamp

Det bästa, du kan göra, om du upplever symptom på fotsvamp (den ena eller den andra typen), är att gå till din läkare. Han eller hon kan fort ge en diagnos, för fotsvamp är en utbredd åkomma, som läkare ofta stöter på. Det är viktigt att komma fort i behandling, så du inte ger smittan vidare till andra eller till andra delar av din egen kropp.

Är läkaren osäker, kan det vara nödvändigt att ta en liten hudskrapning, som så ska skickas vidare till odling och undersökning. Det är helt smärtfritt att få tagit en hudskrapning, och det tar bara ett ögonblick. Det kan dock ta ett par veckor, innan du får svar på proven, för svampen ska först odlas, och det tar tid.

Varför får man fotsvamp?

Fotsvamp beror på en infektion med hudsvampar, som också kallas dermatofytter. Det är en svampart som vi alla har i kroppen, precis som vi har många andra svampar och bakterier i kroppen och på huden. Normalt är svampen helt oskadlig. Den lever av döda hudceller och gör ingen skada. Det är först när svamparna plötsligt får alltför gynnsamma växtförhållanden, att de börjar formera sig våldsammare än annars, och så kan de angripa till exempel hud eller naglar.

Svamparna tränger in i det yttersta lagret av huden. Det får huden att producera fler celler än normalt. När dessa celler pressas mot hudens yta, blir huden tjock och fjällande. Ofta kan det ses en röd kant på övergången mellan den normala huden och den sjuka huden. Den tydliga avgränsningen mellan den angripna huden och den normala huden ses ofta vid svampinfektioner i huden generellt, också andra ställen än på fötterna.

Fukt och värme

Svamparna trivs bäst i fuktiga och varma omgivningar, så om fötterna blir för varma och för fuktiga, ger du alltså svamparna lite för goda växt- och levnadsvillkor.

Fotsvamp är tämligen smittsamt, så du kan ha fått det av andra. Men du kan också ha fått fotsvamp utan att ha smittats av andra. Om fötterna är väl gömda i en fuktig och varm miljö en stor del av tiden, ger du svamparna goda förhållanden för att trivas och formera sig.


Hur kan fotsvamp behandlas?

Fotsvamp är lyckligtvis en helt ofarlig åkomma, som är lätt att behandla. Både möjligheterna för behandling och effekten av behandling är goda. Det viktigaste är bara att du inte bara ignorerar din fotsvamp – vilket också kan vara svårt på grund av den mycket irriterande klådan.

Du kan ha turen att din fotsvamp försvinner av sig själv, om fötterna får massor av frisk luft – och du inte är så hårt angripen. Men behandlar du inte din fotsvamp, riskerar du alltså också, att det blir värre. Så frågan är, om du verkligen vågar satsa på, att det försvinner av sig själv utan behandling?

Det är viktigt med behandling

Om du inte gör något åt din fotsvamp, riskerar du inte bara att det sprider sig och smittar vidare. Du kan också riskera, att de små repor och sår, som uppstår i huden på grund av fotsvamp, ger tillgång för bakterier. Om bakterier tränger in i huden, riskerar du att få en infektion som exempelvis rosen. Och så är det inte nog med en svampdödande behandling, då kan det också bli nödvändigt med en behandling med antibiotika.

Utan behandling riskerar du att smitta andra med din fotsvamp. Men du riskerar också, att fotsvampen sprider sig till andra delar av kroppen. Det kan till exempel sprida sig till naglarna, så du också får nagelsvamp. Och nagelsvamp är mycket svårare att kurera än fotsvamp. Så gå strax till läkaren, om du har misstanke om, att du har fått svamp mellan tårna eller på fötterna.

S MERA: Så blir du av med neglesvamp

Generellt så finns det olika möjligheter för behandling mot fotsvamp. Läkaren kommer som regel att föreslå kräm/salva eller en tablettkur. Men det finns också alternativa behandlingsmöjligheter, bland annat naturmedel, atamon och diverse husråd.

Fotgel med Tea Tree Oil
Lindrande gel mot klåda, sveda och rodnad mellan tårna
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Fotgel med Tea Tree Oil - Lindrande gel mot klåda, sveda och rodnad mellan tårna

Kräm eller salva mot fotsvamp

I de flesta tillfällen kommer läkaren att ge dig ett recept på en kräm mot fotsvamp eller salva med svampdödande effekt. Den ska smörjas lokalt på området en eller två gånger om dagen i några veckor. Hos de flesta är det en effektiv kur mot fotsvamp, och och biverkningar kommer endast att förekomma i mycket sällsynta fall. Även om symptomen har försvunnit, är det viktigt att fortsätta med behandlingen tiden ut, annars riskerar du, att fotsvampen inte är helt borta och därför fort kommer igen.

Tablettbehandling

Är du hårt angripen av fotsvamp, eller fungerar krämen/salvan bara inte på dig, kan läkaren ge dig en tablettkur. Har du fått infektion i dina sår eller repor, kan det dessutom vara nödvändigt med en antibiotikakur för att ner slå infektionen.

Naturlig behandling

Der finns flera olika naturmedel, som motverkar bakterier, samtidigt med att de är mycket hudvänliga. Det är bland annat naturmedel som innehåller tea tree oil (teträolja), kamomillolja, aloe vera eller lavendel. I en del länder är Tea Tree Oil godkänt som naturläkemedel, till behandling av fotsvamp.

Naturmedlen baddas på huden och motverkar bakterier, samtidigt med att de lindrar klåda och sveda. Du kan få de olika naturmedlen här.

Handköpsmedel

Du kan få olika medel mot fodsvamp. I de flesta tillfällen kommer de  att kunna kurera din fotsvamp. Det är dock mycket viktigt, att du fortsätter i hela behandlingsperioden, också även om symptomen håller på att försvinna. Annars riskerar du, att fotsvampen blossar upp igen.

Har du inte haft fotsvamp förr, är det kanske en god idé att låta din läkare se på det, så du är säker på, att det är fotsvamp. Får du det därefter igen, kan du kanske nöjas med att gå på apoteket och få ett handköpsmedel nästa gång.


Hur smittar fotsvamp?

Fotsvamp smittar genom hudflagor. Därför är smittofaran störst, om du går med bara fötter ställen, där många andra människor också färdas i bara fötter. Det är typiskt i delade badrum i simhallen, i motionscentret eller i sporthallen. Men det kan naturligtvis också vara vid utomhuspoolen eller på ett hotellrum.

Vi utstöter alla hudflagor, som inte kan ses med blotta ögat. Men flagorna lägger sig på golv, i mattor, i sängkläder, i strumpor och skor. Färdas du därför i bara fötter ett ställe, där en annan person med hudsvamp har gått med bara fötter, riskerar du alltså att bli smittad.

Det bästa, du kan göra, är därför att komma ihåg badsandalerna, när du ska bade i offentliga badrum. Eller generellt när du går i bara fötter på platser, där många andra människor också färdas barfotade.

Eftersom fotsvamp är mycket smittsamt, kan du alltså lätt ha smittats av andra. Och har du själv fått fotsvamp, kan du lätt skicka smittan vidare till andra.

Även om du färdas ett ställe, där det finns fotsvamp, är det dock inte säkert, att du blir smittad – inte heller även om andra blir det. För vi är inte alltid lika mottagliga för svampsporer, och två personer reagerar inte ens, även om de utsätts för den samma smitta.

Nagelsvamp stammar således ofta från en fotsvamp, som antingen inte har upptäckts, eller som har ignorerats för länge.

LÄS OCKSÅ: Hur kan nagelsvamp behandlas?

Fotsvamp och nagelsvamp

Från fotsvampen mellan tårna och på fötterna är det inte långt till tånaglarna. En obehandlad fotsvamp kan därför fort sprida sig till naglarna och ge nagelsvamp. Smittan går däremot sällan den andra vägen, eftersom nagelsvamp inte alls är lika smittsam som fotsvamp. Nagelsvampen är däremot något svårare att få bukt med än fotsvamp, så se till att bli av med din fotsvamp, innan den sprider sig till något värre.

Fotgel med Tea Tree Oil
Lindrande gel mot klåda, sveda och rodnad mellan tårna
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Fotgel med Tea Tree Oil - Lindrande gel mot klåda, sveda och rodnad mellan tårna

Vad kan du själv göra för att förebygga fotsvamp?

Det är viktigt att behandla fotsvamp, om du först har fått det. Men minst lika viktigt är det att förebygga utbrott av fotsvamp.

Det är viktigt med en god renlighet och hygien för att förebygga fotsvamp, men även om du har det, kan du ändå få fotsvamp, eftersom det är så smittsamt. Du kan dock minimera risken genom att följa några enkla råd och försiktighetsåtgärder.

Goda råd om förebyggande av fotsvamp:

  • Se till att torka fötterna ordentligt, och också mellan tårna, när du har duschat.
  • Byt ofta skor.
  • Byt gärna ut skor av konstmaterial med skor av läder, som huden bättre kan andas genom.
  • Låt fötterna få luft så ofta som möjligt – gå gärna i sandaler, om det är möjligt.
  • Byt strumpor varje dag – och byt ut de syntetiska strumporna med strumpor av bomull eller ull.
  • Se till att alltid hålla fötterna torra och rena.
  • Tvätta strumpor, sängkläder, handdukar och annat vid en temperatur på minst 60 grader C, annars slås svampsporerna inte ihjäl.
  • Har du fotsvamp, så torka fötterna till sist – och kasta därefter handduken till tvätt.

FAQ om fotsvamp


Hur ser fotsvamp ut?

Fotsvamp visar sig typiskt med klåda, sveda och en brännande känsla i huden mellan tårna. Huden kommer ofta att bli röd och lätt fjällande. Det kan också finnas små vätskefyllda blåsor på huden.


Vad är fotsvamp?

Fotsvamp är en mycket vanlig svampinfektion, som angriper huden mellan tårna. Typiskt startar fotsvampen mellan de yttersta tårna (lilltån och den näste), varifrån den sprider sig till de andra tårna och kanske resten av foten.


Vad är orsaken till fotsvamp?

Fotsvamp beror på en infektion med hudsvampar, som också kallas dermatofytter. Det är en svampart, som vi alla har på kroppen, och som normalt är helt oskadlig. Det är först, när svamparna plötsligt får allt för gynnsamma växtförhållanden (varma och fuktiga omgivningar), att de kommer att börja formera sig våldsammare än annars och angripa till exempel hud eller naglar.


Hur länge smittar fotsvamp?

Fotsvamp kan smitta så länge du har det. Därför gäller det att få det behandlat så fort som möjligt, så du inte smittar andra – eller smittar andra delar av din egen kropp, till exempel tånaglarna, så du också får nagelsvamp.


Hur behandlar man fotsvamp?

Det finns olika behandlingsmöjligheter när det gäller fotsvamp. De vanligaste, och dem som läkaren typiskt rekommenderar, är kräm/salva med en svampdödande verkan och eventuellt en tablettkur.
I förbindelse med fotsvamp upplever man ofta klåda och lös hud. Här kan naturmedel som innehåller tea tree oil (tetrsolja) vara en stor hjälp.


Kan man använda atamon mot fotsvamp?

Atamon är ett medel, som man använder till konservering av livsmedel och drycker, så växten av mögel- och jästsvampar hämmas. Man använder det bland annat i sylt. Det finns därför de som har fått den närliggande tanken, att atamon också kan användas mot fotsvamp. Läkevetenskapen hävdar dock, att atamon inte fungerar mot dermatofytter, som är just de svampar, som orsakar fotsvamp.


Kan fotsvamp försvinna av sig själv?

Du kan ha tur, och så kan massor av frisk luft till fötterna kurera din fotsvamp. Men du kan också riskera att bära smittan vidare till dig själv eller andra, om du inte gör något åt din fotsvamp. Så det bästa rådet mot fotsvamp är snabb behandling.


Kan fotsvamp smitta till andra ställen på kroppen?

Fotsvamp är mycket smittsamt, så du kan lätt sprida svampen vidare till andra delar av kroppen. Störst risk är det nog att fotsvampen sprider sig till tånaglarna och blir till nagelsvamp.


Produkter från Australian Bodycare:

Fotgel med Tea Tree Oil
Lindrande gel mot klåda, sveda och rodnad mellan tårna
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Fotgel med Tea Tree Oil - Lindrande gel mot klåda, sveda och rodnad mellan tårna

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram