Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är nagelsvamp – och vem drabbar det?

Nagelsvamp är den vanligaste nagelsjukdomen, och det uppskattas, att helt upp till 10-20 % av den vuxna befolkningen i Sverige lider av nagelsvamp. Män har dessutom lite större tendens att få nagelsvamp än kvinnor.

Alla kan få nagelsvamp, men risken stiger markant med åldern. Det anslås, att hälften av alla över 70 år har nagelsvamp. Det är således mycket flera äldre än unga, som lider av nagelsvamp. Dock är idrottsutövare och andra, som går för länge i täta och inte-andningsbara skor, också speciellt i riskgruppen för att få nagelsvamp.

Nagelolja för missfärgade naglar
Nagelvård för missfärgade gula naglar, skivade och grova naglar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 189 kr
Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
Nagelolja för missfärgade naglar - Nagelvård för missfärgade gula naglar, skivade och grova naglar

Nagelsvamp beror på en svampöverväxt

Nagelsvamp kallas också tinea unguium eller onychomycosis på latin och orsakas normalt av de svampar, som heter dermatofytter. Svamparna utsöndra ett enzym, som kan nedbryta det hårda keratin, som finns i nagelcellerna, och det förstör naglarna.

Det finns svampsporer överallt på vår hud och vår kropp – och i vår omgivning. Det är helt naturligt. Precis som det också finns bakterier överallt. Men om svamparna plötsligt får alltför gynnsamma växt förhållanden, kommer de att formera sig våldsammare än annars och angripa till exempel hud eller naglar.

Man kan få nagelsvamp på både fingernaglar och tånaglar, men det förekommer oftast på tånaglarna.


Hur ser nagelsvamp ut – och hur känns det?

Man kan få svamp över det mesta av kroppen – det vill säga överallt på huden och på naglarna. När man får nagelsvamp, visar det sig genom att nageln får en gul eller vit missfärgning, den blir tjockare och ojämn. Nageln spricker kanske, och nagelkanterna kan smulas sönder. Nageln lossnar kanske också från huden.

Man kan få nagelsvamp i både tånaglar och fingernaglar, men i de allra flesta tillfällen är det tånaglarna som drabbas. Det kan bero på att fingernaglarna oftast får mera luft än tånaglarna. Dessutom är blodforsyningen bättre till fingernaglarna än till tånaglarna.

Nagelsvamp börjar typiskt i stortånageln. Gör du inte något åt problemet, kommer nagelsvampen ofta att sprida sig därifrån och vidare till de andra tånaglarna. Svampen kan också sprida sig till huden omkring naglarna, hudområdet mellan tårna och vidare till fotsulorna. Så se till at få nagelsvampen behandlad, innan den sprider sig för mycket. Den försvinner tyvärr inte av sig själv.

Naglarna ser inte fina ut, när man har fotsvamp, och det är ju i sig själv irriterande. Men det kan dessutom också göra ont att ha nagelsvamp, speciellt om det inte behandlas och hinner utveckla sig.

Huden vid sidan av nageln kan reagera med smärta, sveda, klåda och utslag. Slutligen kan den infektion man har i nageln vid nagelsvamp, betyd att nageln kommer att lukta lite.

Varför får man nagelsvamp?

Nagelsvamp beror på en infektion med de svampar, som heter dermatofytter. Nagelsvamp kan dock också bero på den svamp, som heter Candida Albicans. Den orsakar dessutom ofta svamp i huden, i munnen och i slidan.

De mikroskopiska svamparna, som inte kan ses med blotta ögat, trivs allra bäst i fuktiga och varma miljöer, och därför lever de bra på fötterna och tånaglarna, som ofta är inspärrade i tätt sittande skor, som huden inte kan andas genom.

Vi har svampar överallt på kroppen, och det finns svampar överallt i vår omgivning. Men när svamparna har speciellt goda växtförhållanden, kommer de att formera sig mera, än de annars ville göra. Och så kan de angripa till exempel hud eller naglar. De svampar, som angriper naglarna, utsöndrar ett enzym, som kan nedbryta det hårda keratin, som finns i nagelcellerna, och det förstör naglarna.

Svampen kan angripa genom även den minsta lilla spricka i nageln eller huden, och därifrån börjar den så att växa.

Nagelsvamp kan uppstå direkt i nageln. Men ofta kommer du att ha blivit smittad med fotsvamp, som är mycket mera smittsam än nagelsvamp. Obehandlad fotsvamp kan sedan sprida sig till nageln, och nagelsvampen har uppstått.

LÄS OCKSÅ: Så förebygger och behandlar du fotsvamp

Olika faktorer kan öka risken för att få nagelsvamp, bland annat följande:

 • Användning av tätt sittande skor, som fötterna inte kan andas i.
 • Användning av strumpor i ett syntetiskt och tätt material.
 • Bara fötter i ett delat badrum.
 • Användning av strama skor, som klämmer ihop tårna för mycket.
 • Fuktiga fötter.
 • Dåligt blodomlopp.
 • Diabetes
 • Nedsatt immunförsvar.

Hur smittar nagelsvamp?

En del svamptyper smittar mycket lätt från person till person, medan andra typer av svamp inte smittar alls. Svamp i huden, till exempel fotsvamp, är en mycket smittsam form av svamp. Nagelsvamp kan smitta, men är inte den mest smittsamma svampinfektionen. Dock kan en obehandlad nagelsvamp sprida sig från den angripna nageln och vidare till de andra naglarna, och eventuellt också vidare till huden omkring naglarna, huden mellan tårna och fotsulan.

Eftersom fotsvamp är en mycket smittsam svampinfektion, är det ofta härifrån, att nagelsvampen kommer. Du har kanske badat utan badsandaler i omklädningsrummet i svimehallen eller motionscentret. Här har du så smittats med fotsvamp. Du upptäcker det kanske inte, eller så har du kanske bara inte fått något åt det, och plötsligt har fotsvampen blivit till nagelsvamp.

Du kan också ha fått fotsvamp utan att ha smittats av andra, och så kan fotsvampen sprida sig till naglarna, där en nagelsvamp uppstår.

Fotsvamp kan alltså sprida sig till naglarna, där den kan utvecklas till nagelsvamp. Det går däremot sällan andra vägen – att nagelsvamp utvecklar sig till fotsvamp.

Nagelsvamp kan drabba alla människor och beror inte på dålig hygien. Du kan bli smittad utan att själv ha orsakat det. Så det finns ingen orsak att tycka det är pinsamt, om du har fått nagelsvamp. Det viktigaste är att få gjort något åt det så fort som möjligt.


Hur kan nagelsvamp behandlas?

De allra flesta nagelförändringar beror på nagelsvamp, men inte alla. Vita eller gula naglar och förtjockade naglar kan bero på nagelsvamp, men det kan också ha andra orsaker, till exempel psoriasis. En hudskrapning och ett nagelprov hos läkaren kan avgöra, om det är svamp, eller om det beror på något annat. Läkaren kan inte av göra med blotta ögat, om nagelförändringarna beror på nagelsvamp. Därför är det nödvändigt med ett prov av nageln och huden under nageln, som sedan odlas i ett laboratorium.

Behandling för nagelsvamp tar tid

Det är viktigt att få behandlat din nagelsvamp så fort som möjligt, för svampinfektionen kommer inte att försvinna av sig själv. Om du går länge med en obehandlad svampinfektion, kan det bli svårare och ta längre tid att få bukt med svampen – och du kan riskera, att nagelsvampen hinner sprida sig till andra naglar eller hudområden.

Nagelsvamp är dock tyvärr en af de svampinfektioner, som kan vara mycket svår att bli av med. Många människor slutar därför med att leva en stor del av sina liv med nagelsvamp, även om de upprepade gånger har försökt att få bukt med nagelsvampen. Men ju tidigare du kommer i behandling, desto bättre.

När det handlar om nagelsvamp, ska du beväpna dig med tålamod. Det kan lätt ta upp till ett år, innan du har sluppit nagelsvampen – om det alltså lyckas. Det tar länge för en tånagel att växa ut, och nagelsvampen är inte helt borta, före den nya nageln har vuxit helt ut.

Nagelolja för missfärgade naglar
Nagelvård för missfärgade gula naglar, skivade och grova naglar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 189 kr
Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
Nagelolja för missfärgade naglar - Nagelvård för missfärgade gula naglar, skivade och grova naglar

Vad kan du göra själv för att förebygga nagelsvamp?

Det alla bästa är förstås att undgå nagelsvamp, för det är en af de svampinfektioner, som kan vara mycket svår att bli av med igen.

Först och främst handlar det om att se till att hålla en god hygien. Du skal sköta och vårda dina fötter, hålla dem torra och rena och tänka över, vilka skor du utsätter dem för. Dessutom kan du försöka att undgå att bli smittad med nagelsvamp eller fotsvamp av andra. Smittofaran är typiskt störst, om du går med bara fötter på platser, där andra också går barfota. Det är till exempel i delade badrum på offentliga platser. Använder du badsandaler här, har du gjort mycket för att minimera smittofaran.

Här är några goda råd till, hur du själv kan förebygga nagelsvamp:

 • Du kan uppsöka din läkare, om du har misstanke om nagelsvamp eller fotsvamp, så du fort kommer igång med en behandling, om du har svamp.
 • Du kan se till att fötterna får luft så ofta som möjligt.
 • Du kan byta ut de syntetiska strumporna mot strumpor av bomull eller ull.
 • Du kan se till att torka dine fötter grundligt efter bad, så fötterna inte är fuktiga.
 • Du kan se till att gå så lite som möjligt i tätt sittande skor, som huden inte kan andas i – och allra helst undgå skor av syntetiskt material.
 • Du kan komma ihåg att använda badsandaler, når du badar i offentliga delade badrum.
 • Du kan använda fotpuder på fötterna för att hålla dem torra.

Behandling med kirurgi

I en del tillfällen måste man välja att avlägsna nageln vid ett kirurgiskt ingrepp. Problemet är emellertid, att det inte avlägsnar infektionen. Men det kan vara nödvändigt att avlägsna nageln för att kunna behandla infektionen bättre under nageln. Och kanske för at nageln är i ett tillstånd, som inte gör den värd att behålla.

Laserbehandling

Laserbehandling är ännu en behandlingsmöjlighet, som i många tillfällen visar goda resultat. Här värms nageln upp med laser, och det skulle kunna avlägsna nagelsvampen utan att ta bort nageln. Biverkningar förekommer inte riktigt, förutom lite smärta, medan behandlingen pågår.

Laserbehandling av nagelsvamp är också en god möjlighet för de människor, som inte kan tåla en tablettkur – eller när tablettkuren inte fungerar.

Gamla husråd mot nagelsvamp

Svamp, inklusive nagelsvamp, är inget nytt problem. Och därför har det genom tiden uppstått en lång rad husråd mot svamp. Några av de husråd som nämns, är bland annat ättika och atamon. Några av råden fungerar säkert, medan andra nog har en mera tvivelaktig effekt. Men om råden låter ofarliga, kan det inte skada att pröva dem – förutom att det därmed går längre tid, innan du kommer i en annan behandling för din nagelsvamp.

Atamon är till exempel ett medel, som används till att konservera livsmedel och drycker, så tillväxten av mögel- och jästsvampar hämmas. De flesta känner igen det i förbindelse med sylt eller syltning. Det finns därför de, som hävdar, att atamon också kan användas mot nagelsvamp genom att pensle atamon på nageln. Läkarna hävdar däremot att atamon inte fungerar mot dermatofytter, som är just de svampar som orsakar nagelsvamp.


Tablettbehandling

Om undersökningarna hos läkaren har etablerat, att det är nagelsvamp du har, kommer han eller hon typiskt att erbjuda dig en tablettbehandling. Vilken typ av preparat du ska använda, beror mycket på vilken typ av svamp det handlar om.

Allt tyder på, att tablettbehandlingen är det mest effektiva medlet mot nagelsvamp. Tabletterna kan dock ge vissa biverkningar. Det handlar bland annat om magsmärtor, diarré, huvudvärk, hudutslag och påverkning av levern. För en del människor är biverkningarna så stora, att de måste avbryta behandlingen med piller.

Tabletterna ska typiskt tag över en period på 6-12 veckor, men för vissa kommer behandlingen att pågå i 6 månader eller längre.. I loppet av den perioden kommer läkaren att ta blodprover flera gånger, för att följa utvecklingen och eventuella biverkningar.

Hos en del människor verkar pillren bara så länge de tas, och när pillekuren är slut, blossar nagelsvampen upp igen. I de tillfällen kan det vara värt att se på andra möjligheter för behandling.

Behandling med nagellack

Nagelsvamp kan också behandlas med en form av nagellack, som innehåller ett svampdödande medel mot nagelsvamp. Ofta uppnår man dock bäst resultat, om behandlingen med nagellack suppleras med en tablettbehandling.

Handköpsmedicin

Det finns inga effektive medel mot nagelsvamp, som du kan få som handköpsmedicin. Det är också viktigt att fastslå, att det faktiskt handlar om nagelsvamp, så därför är det nödvändigt att ta en tur förbi läkaren för att låta honom eller henne se på det. Nagelsvamp är ett mycket utbrett problem, så läkaren är van vid att se på det.


FAQ om nagelsvamp

Hur behandlar man nagelsvamp?

Den vanligaste och mest effektiva behandlingen av nagelsvamp är en tablettbehandling, eventuellt kombinerat med en speciell nagellack, som innehåller ett svampdödande medel. Dessutom är det viktigt att alltid hålla fötterna sunda och här kan du t.ex. använda naturmedel som innehåller till exempel tea tree oil eller aloe vera.


Vad är nagelsvamp?

Nagelsvamp er en mycket vanlig åkomma, som ger förtjockade, missfärgade och förstörda naglar. Nagelsvamp orsakas normalt av de svampar, som heter dermatofytter. Svamparna utsöndrar ett enzym som kan bryta ner det hårda keratin, som finns i nagelcellerna, och det förstör naglarna.


Hur ser nagelsvamp ut?

Nagelsvamp visar sig vid, att nageln får en gul eller vit missfärgning, den blir tjockare och ojämn. Nageln spricker kanske, och nagelkanterna kan smulas sönder. Kanske lossnar nageln också från huden. Man kan ha nagelsvamp på både tå- och fingernaglar, men det ses oftast på tånaglarna.


Vad är orsaken till nagelsvamp?

Nagelsvamp orsakas normalt av de svampar, som heter dermatofytter. Om svamparna plötsligt får allt för gynnsamma växtförhållanden, kommer de att formera sig våldsammare än annars och angripa till exempel hud eller naglar. Svamparna utsöndrar ett enzym, som kan nedbryta det hårda keratin som finns i nagelcellerna, och det förstör naglarna.


Kan nagelsvamp göra ont?

Det kan vara smärtsamt att have nagelsvamp. Speciellt om det hinner utveckla sig och bli allvarligt, innan du kommer i behandling.


Kan nagellack ge nagelsvamp?

Man får inte nagelsvamp av att använda nagellack. Det ska finnas svampsporer på nageln och huden för att man kan få nagelsvamp. Ofta kommer du att ha fått nagelsvamp, för att du tidigare har blivit smittad med fotsvamp, som sedan har spridit sig till naglarna och har utvecklat sig till nagelsvamp.


Hur fort smittar nagelsvamp?

När nagelsvampen först har fått fart, kan den vara svår att bli av med. Och så länge du har nagelsvamp riskerar du att smitta dine andra naglar. Det kan gå ganska fort, så se till att komma i behandling så snart du upptäcker nagelsvampen.


Kan nagelsvamp försvinna av sig själv?

Nagelsvamp kan inte försvinna av sig själv, så upptäcker du något som liknar nagelsvamp, gäller det att få det undersökt hos läkaren och behandlat så fort som möjligt. Annars riskerar du att det blir värre, och att det sprider sig till flera naglar och kanske till fötterna.


Produkter från Australian Bodycare:

Nagelolja för missfärgade naglar
Nagelvård för missfärgade gula naglar, skivade och grova naglar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 189 kr
Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
Nagelolja för missfärgade naglar - Nagelvård för missfärgade gula naglar, skivade och grova naglar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram