Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad er ljumsksvamp?

Svamp i ljumsken är en riktigt obehaglig hudåkomma, som beror på en svampinfektion med hudsvampar, också kallade dermatofytter. Precis som med andra svampinfektioner är det en mycket vanlig hudåkomma.

Ljumsksvamp kallas också ljumsksvamp, och den latinska beteckningen är Tinea Cruris. Svamp i ljumsken är i ’familj’ med andra typer av svamp som fotsvamp, nagelsvamp og svamp i hårbottnen.


Vem får svamp i ljumsken?

Svamp i ljumsken är en irriterande åkomma, som kan drabba både kvinnor och män. Svamp i ljumsken ses dock speciellt ofta hos män, och speciellt hos män som är mycket aktiva och dyrkar sport. Sport och aktivitet betyder en mycket svettande, och det ger en fuktig miljö, som kan ge god växtgrund för en svampinfektion. Är du mycket aktiv, är det därför extra viktigt, att du är noga med hygienen – att du tvättar dig noga och torkar dig grundligt efteråt. Men låt bli att dela handduk med andra, om du har fått svamp i ljumsken, eftersom du kan riskera att skicka smittan vidare.

Svamp i ljumsken ses också ofta hos människor, som har en bristfällig hygien. En fuktig och instängd miljö ger goda förhållanden för svampväxt. Överviktiga människor kan därför också vara i farozonen, eftersom det kan vara svårare att hålla sig själv ren, om man är svårt överviktig. Det finns flera hudveck, som svamparna kan leva i, och hudveck betyder en optimal miljö för svampar, eftersom det är fuktigt och varmt där. Överviktiga svettas ofta också mera, och en svettig, fuktig miljö ger goda växtförhållanden för svamparna.

Slutligen så har människor med diabetes också en större risk för att få svamp i ljumsken och andra svampinfektioner generellt. Det beror på, att diabetiker har en förhöjd sockernivå i blodet, och det är något som svampar tycker om.


Varför får man ljumsksvamp?

Alla människor har svampsporer överallt på kroppen. Det är helt normalt och helt ofarligt. Svampsporerna lever av döda hudceller, och så länge de inte får möjlighet att formera sig mer än normalt, är balansen okej, och så gör de ingen skada. Får de däremot lite för goda växtförhållanden, börjar de bli irriterande, och så talar vi om, att man har svamp.

Svampsporer älskar värme och fuktiga förhållanden, och det är det i ljumsken – speciellt om du inte ser till att bekämpa fuktigheten och vara mycket uppmärksam på att upprätthålla en god hygien och en ren och torr miljö.

Vad är svamp – och hur blir du av med det?

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Ljumsksvamp hos män

Svamp i ljumsken förekommer oftare hos män än hos kvinnor, och det ses ofta hos sportutövare och män, som på det hela taget är mycket fysiskt aktiva. På engelska kallas svamp i ljumsken ju också ’jock itch’, som kan översättas med ’klåda hos idrottare’. Förutom det, så förekommer svamp i ljumsken oftare hos överviktiga män och hos män som har diabetes. Män som går i stramt sittande underkläder och strama kläder, är också i högre grad i farozonen för att få svamp i ljumsken.

Uppsummerar vi ovanstående, är det inte så underligt, att det ofta är unga män som får svamp i ljumsken: De är mycket ofta mer fysiskt aktiva och går ofta i stramt sittande underkläder och strama byxor!

Symptom på svamp i ljumsken hos män

De typiska symptomen på svamp i ljumsken hos män är ett tydligt rött eller rödbrunt utslag på huden, som svider och kliar. Huden är tydligt irriterad och kan också fjälla och bilda små sprickor. Området kan vara ganska stort och sträcka sig från området i ljumsken, inn mellan skinkorna och till insiden av låren och ind på pungen. Det angripna området är typiskt tydligt och skarpt avgränsat från det friska området

Ljumsksvamp kan smitta

Ljumsksvamp kan smitte, enten ved direkte kontakt hud mod hud eller ved indirekte kontakt, for eksempel fordi man deler håndklæde. Har du svamp i ljumsken, er det därför viktigt, at du straks søger behandling, så du ikke riskerar at sende smitten videre til andre.

Du kan också smitte dig selv, hvis du for eksempel har fodsvamp, som du ikke har sørget for at få behandlat. Opdager du symptom på svamp, er der altså god grund til straks at få det behandlat – så slipper du for klåda og irritation, og du sender ikke smitten videre til dig selv eller andre.


Ljumsksvamp hos kvinnor

Även om svamp i ljumsken oftare drabbar män än kvinnor, kan kvinnor också få svamp där nere. Svampar trivs allra bäst där det är fuktigt och varmt. Det är det typiskt i ljumskområdet, speciellt om du inte ser till att hålla en god hygien och snabbt byta från svettiga underkläder till torra och rena kläder.

Kvinnor med diabetes och överviktiga kvinnor har dessutom en ökad risk för att få svamp i ljumsken. Svampar trivs dessvärre extra bra hos diabetiker, der har en förhöjd sockernivå i blodet. För överviktiga beror det på, att hudveck ger svamparna en perfekt växtmiljö med både fukt och värme. Förutom det kan det vara svårare att hålla sig själv ren i hudvecken.

Slutligen så kan stramt sittande underkläder och att ofta gå i strama byxor också vara det, som är orsaken till en ökad svampväxt och därmed ett utbrott av svamp i ljumsken. Så byt eventuellt till lösare underkläder och mer löst sittande byxor, om du har problem med svampinfektioner.

Symptom på ljumsksvamp hos kvinnor

De typiska symptomen på svamp i ljumsken hos kvinnor är klåda och irritation. Huden svider och bränner, och oftast kan man se ett rött eller rödbrunt utslag på huden, som bildar en tydlig gräns till det friska hudområdet. Huden är irriterad, och den kan också fjälla och bilda små sprickor. Det angripna området i ljumsken kan vara rätt stort och sträcka sig til insidan av låren och området mellan skinkorna.

Du kan smitta och bli smittad med ljumsksvamp

Du kan smitta andra, om du har svamp i ljumsken – och du kan bli smittad av andra. Det kan ske vid direkt kontakt, hud mod hud, till exempel vid samlag med en partner, som har ljumsksvamp. Det kan också smitta vid indirekt kontakt, till exempel för at du delar handduk med en annan. Generellt är det därför en god idé att inte dela handduk med andra – och speciellt om du har en svampinfektion.

Har du svamp andra ställen på kroppen, till exempel fotsvamp, ska du också vara uppmärksam på, att du kan smitta dig själv och därmed exempelvis få svamp i ljumsken. Så se alltid till att få en svampinfektion behandlad genast.


Behandling av ljumsksvamp

Har du misstanke om, att den klåda, sveda och irritation, som du upplever, kan bero på svamp, är det en god idé att få din läkare att titta på det. Det gäller naturligtvis också, om du upplever liknande symptom, men är osäker på, vad det kan vara.

Om du känner dig rätt säker på att dine symptom beror på svamp – eller du känner igen symptomen, för att du tidigare har haft svamp – kan du dock nöjas med att gå på apoteket och köpa kräm mot svamp i ljumsken. Men försvinner symptomen inte efter ett par veckors behandling, bör du gå till din läkare.

Läkaren kan ofta göra diagnosen bara genom att se på huden. Men han eller hon kan också välja att tage en svampskrapning av huden till mikroskopi och dyrkning för att vara helt säker. Vissa former av eksem eller psoriasis kan nämligen likna svamp.

Behandling med krämer eller tabletter

Svamp i ljumsken är lyckligtvis en ofarlig åkomma, som relativt lätt kan behandlas. Läkaren vill typiskt rekommendera medicin i form av en svampdödande slidsvampkräm, som du ska smörja på huden. Den kan fås i handköp. I en del tillfällen, typiskt om krämen inte kan få bukt med din svampinfektion, kan en tablettkur på recept, komma på tal.

Når du påbörjar en behandling mot svamp i ljumsken, kommer du lyckligtvis normalt rätt fort kunna uppleva en lindring av din klåda och irritation. Och efter ett par veckor kommer svampinfektionen att ha försvunnit hos de allra flesta. Härefter handlar det då om att komma ihåg hur du kan förebygga svamp i ljumsken, så det inte kommer igen.

Tea tree oil mot klåda och irritation

Har du problem med klåda och irritation finns det medel med naturliga aktiver. Australiensisk tea tree oil är till exempel känd för att verka effektivt mot klåda och irritation.

Fördelen med att använda produkter med tea tree oil är, att du får använda dem obegränsat, eftersom de innehåller 100 % naturliga aktiver.

Du kan använda en fettkräm med tea tree oil, som är menad till mycket torr hud, på de utsatta ställena i ljumsken. Krämen kan också användas vid eksemhud, psoriasis och på torra skenben och fötter.

Hos Australian Bodycare hittar du Body Cream som innehåller tea tree oil. Du kan dessutom också supplera med en Body Wash som innehåller tea tree oil. Använd till exempel tvättkrämen varenda gång du går i bad – och använd krämen två gånger om dagen på torr hud.

Till kvinnorna finns ännu en produkt, som verkar effektivt mot klåda och hudirritation: Femigel från Australian Bodycare. Det är en gel, som är utvecklad till kvinnor mot klåda och irritation.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Förebyggande av svamp i ljumsken

En god hygien är det viktigaste verktyget, om du vill undgå svamp i ljumsken. Det handlar om att se till att hålla området rent och torrt, så du undgår fukt och värme i längre tid. Det gör du bäst genom att tvätta dig dagligen, helst med milda, oparfymerade produkter, så du inte irriterar huden onödigt. När du har tvättat dig, är det lika viktigt, att du kommer ihåg att torka dig grundligt, så området inte förblir fuktigt.

Dyrkar du mycket sport eller aktiviteter, där du kommer att svettas mycket, är det en god idé att alltid komma ihåg att duscha omedelbart efter träningen eller aktiviteten, så du inte går runt länge med fuktiga kläder och därmed håller ljumskområdet fuktigt.

Se också alltid till att byta underkläder varje dag. Och undgå gärna stramt sittande underkläder och strama byxor, om du har problem med svamp i ljumsken, eftersom det kan betyda att miljön i ljumsken hålls ännu mer instängd och därmed lättare blir fuktig och varm.

Även om man har svamp i ljumsken och/eller slidsvamp kan det vara en idé att supplera med en glidkräm med innehåll av tea tree oil vid samlag för att tillföra extra fuktighet. Glidkrämen motverkar bakterier och kan också användas vid svamp.

Kom ihåg-lista för att undgå svamp i ljumsken

Svamp i ljumsken är en vanlig åkomma, men genom att följa några få, men enkla regler kan du lättare undgå, att du får en svampinfektion

  • Se till att bada varje dag – och tvätta dig alltid omedelbart efter sport eller fysisk aktivitet.
  • Använd milda produkter när du tvättar dig i ljumsken.
  • Se till att torka dig grundligt när du har duschat.
  • Byt underkläder varje dag.
  • Undgå stramt sittande underkläder och strama byxor.
  • Dela inte handduk med andra.
  • Har du fått en svampinfektion, så använd en handduk i det infekterade området och en annan till resten av kroppen. Tvätta handdukarna ofta och vid minst 60 grader.
  • Förebygg eventuellt klåda och irritation genom att använda en kräm som innehåller tea tree oil; det är en naturlig produkt, som du alltid kan använda obegränsat.
  • Använd eventuellt en glidkräm till torr slida vid samlag för att tillföra fuktighet.

Eftersom svamp i ljumsken normalt kommer, om huden är fuktig och varm, handlar det alltså i hög grad om förebyggande, om du vill säkra dig att du inte får en ny svampinfektion kort efter. Så tänk över dina vanor – det tar inte mycket längre tid att tvätta sig varje dag och torka sig grundligt efteråt.


FAQ om ljumsksvamp


Hur får man svamp i ljumsken?

Ljumsksvamp uppstår typiskt för att huden är varm och fuktig. Det kan till exempel bero på att du dyrkar mycket sport och därför svettas mycket, eller att du går i stramt sittande underkläder och kläder, som inte låter huden andas tillräckligt. Det kan också bero på bristfällig hygien. Det är därför viktigt att du är uppmärksam på att holde huden i ljumskområdet rent och torrt. Slutligen kan en svampinfektion i ljumsken bero på, att du har blivit smittad av en annan, genom direkt eller indirekt kontakt.


Varför får man ljumsksvamp?

Ljumsksvamp kan uppstå om huden är varm, fuktig och instängd över en längre period. Det kan till exempel vara för att du dyrkar mycket sport och därför svettas mycket, för att du glömmer att tvätta dig tillräckligt ofta, för att du glömmer att torka dig grundligt efter badet, eller för att du ofta går i stramt sittande underkläder eller kläder, som gör det svårt för huden att andas.


Smittar Ljumsksvamp?

Ljumsksvampn kan smitta både vid direkt kontakt, hud mot hud, och vid indirekt kontakt, till exempel om du delar handduk med en annan. Svamp i ljumsken är inte en mycket smittsam åkomma, men har du fått svamp, bör du se till att få det behandlat genast, så du inte riskerar att smitta andra, till exempel din partner eller familjemedlemmar.


Luktar ljumsksvamp?

Svamp i ljumsken luktar inte. Det är irriterande och obehagligt, men det är inte tal om en vätskande och luktande infektion. De typiska symptomen är däremot klåda, sveda och irritation av huden.


Hur ser ljumsksvamp ut?

De typiska symptomen på ljumsksvamp är klåda, irritation och sveda. Huden kommer att bli röd eller rödbrun, och gränsen mellan den angripna huden och den friska huden kommer oftast att vara ganska tydlig och klart avgränsad. Dessutom kan huden börja fjälla och bilda små sprickor.


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram