Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är svamp i hårbotten?

Svamp i hårbotten är en hudsjukdom som oftast drabbar barn, men inte uteslutande. Det rör sig om en typ av svampinfektion som orsakas av en hudsvamp (dermatofytter). I de flesta fall smittas hårbottensvampen från husdjur. Det är en hudsjukdom som kräver behandling annars kan den i värsta fall ge upphov till håravfall och delvis skallighet.


Hur ser hårbottensvamp ut och vilka symptom ger den?

Alla kan bli drabbade av svamp, oavsett kön och ålder. Oftast är det dock barn som drabbas, och i de flesta fall överförs smittan från ett husdjur (hund, katt, marsvin, hamster, kanin, kalv och andra smådjur). Om så är fallet är det viktigt att man behandlar husdjurets svampinfektion annars finns det risk att man själv blir återsmittad.

Dessutom är det viktigt att behandla en svampinfektion i hårbotten eftersom den smittar från person till person med kroppskontakt. Tecken på svamp i hårbotten är röda fjällande områden på huden där hårstråna kan vara avbrutna.

Andra symtom är att hårbotten blir lätt irriterad och kliar. Lymfknutorna i nacken och på halsen kan svullna och bli ömma. I vissa fall kan de röda fjällande områdena bli inflammerande och under tiden kan det bildas ett kerion: en vätskeavsöndrande, varfylld böld.

Hårbottensvamp kan leda till håravfall.

En svampinfektion i hårbotten leder ofta till håravfall. Det är viktigt att behandlingen startas så tidigt som möjligt för att undgå att svampinfektionen sprider sig ytterligare. Det är också väsentligt att all hårbottensvamp behandlas, annars finns det risk för permanent håravfall och fläckvis hårlöshet. Om behandlingen genomförs korrekt kommer håret på de drabbade områden att växa ut igen, men det kommer att ta tid för håret att nå sitt ursprungliga skick.

Sök läkarkontakt för att få en diagnos

Symptomen på en svampinfektion i hårbotten kan vid första anblicken vara likadana som symptomen vid andra hudåkommor, som psoriasis eller mjälleksem. Det är därför viktigt att söka läkarkontakt om du har fjällande utslag, klåda och möjligtvis håravfall så att läkaren kan ställa rätt diagnos. Detta genomförs med hjälp av att ett prov från utslagen tas (en hudskrapning).


Hur behandlas svamp i hårbotten?

Svampen i hårbotten läker inte av sig själv. Det är viktigt att behandlingen startas så tidigt som möjligt innan eventuellt håravfall blir för omfattande.

En svampinfektion i hårbotten behandlas med svampmedel i tablettform eller flytande medicin i kombination med utvärtes svampmedel i form av salva eller kräm. Om det har bildats ett kerion kan det vara nödvändigt att komplettera med en kortisonbehandling under en tid.

Dessutom måste svampen i hårbotten behandlas med ett svampdödande schampo. Det är en bra idé att behandlar samtidigt med tabletter/mixturer/salva och schampo för att nå bra resultat. Ingen av de båda behandlingsformerna är tillräcklig var för sig.

Förutom detta är det bra om resten av familjen använder ett svampdödande schampo i förebyggande syfte, även om det (ännu) inte har konstaterats att hårbottensvampen har spritts till familjens andra medlemmar. Om du dessutom väljer ett milt schampo kan hela familjen lugnt använda det i förebyggande syfte under en länge tid.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Naturmedel mot hårbottensvamp

Det finns många naturmedel som har rykte om sig att vara effektiva mot svampinfektioner. Dessa naturmedel är bl.a. tea tree olja, sandelträolja, vitlök, gurkmeja, ingefära, lakritsrot och kamomill.

Du kan göra egna huskurer med svampmedel, med det lättaste är förstås att använda ett schampo som innehåller naturliga ingredienser som motverkar bakterier. Hair Clean Shampoo är ett milt och vårdande schampo för hela familjen. Det har en antiseptisk och bakteriedödande effekt och kan användas i såväl förebyggande syfte som en typ av behandlingsform av hårbottensvamp.

Utöver detta är det ett plus om du lägger på en hårbottenskur som Scalp Serum från Australian Bodycare. Den är också bakteriedödande och antiseptisk, och reducerar bakterier och svamp i hårbotten. På samma gång verkar denna hårinpackning lindrande och vårdande på hårbotten.

Hur kan man förebygga svamp i hårbotten?

En svampinfektion i hårbotten är smittsam och bör endast av den anledningen behandlas. Tills svampen har försvunnit är det vist att inte dela med sig handdukar, hårborstar och andra likande föremål. I allmänhet bör personliga saker som kommer i kontakt med hår och hårbotten, för exempel kammar, hårspännen, gummisnoddar, hattar m.m. inte lånas ut. Mössor, luvor och liknande måste tvättas i minst 60 grader för att inte svampbakterierna ska överleva. Frysning har ingen effekt på svampsporer. Därför kan det vara nödvändigt att kasta hårborstar, kammar och andra hårprodukter för att hejda spridning av smittan och eventuell återsmittning.

Om du har smittats av ett husdjur, måste även det behandlas. Annars finns risken att du återsmittas.

För att förebygga och undvika hårbottensvamp i framtiden kan du använda ett schampo som är effektivt mot svamp och bakterier. Du kan lätt hitta ett milt och hudvänligt schampo som kan användas dagligen av hela familjen, och på samma gång döda bakterier och svamp.


Varför får man svamp i hårbotten?

Svamp i hårbotten orsakas oftast av en smittning från ett husdjur som har hudsvamp. Svampinfektionen kan dock också orsakas på grund av andra faktorer.

Vi har många olika svampsporer överallt på hela vår hud och kropp – och i vår omgivning. Det är naturligt att vi inte förrän svampsporerna har börjat växa så mycket att de blir pinsamma som vi börjar inse att vi har utvecklat en generande svampsjukdom. I vanliga fall ser kroppen till att de naturliga svampsporerna inte växer för mycket. När detta emellertid händer är det på grund av att kroppens naturliga försvarsmekanism har rubbats. Detta kan ske i samband med en sjukdom, när man har nersatt immunförsvar, i samband med antibiotikabehandling, under graviditeten, vid menstruation eller för att kroppens PH-värde har blivit rubbat.

Kroppen kan också komma i obalans på grund av stress och felaktiga kostvanor, vilka är faktorer som ger svampsporerna god grogrund. Antibiotika dödar bakterier, men detta betyder också att svamparna i vår kropp får bättre växtmöjligheter.

Behandlingar med antibiotika kan således också orsaka svamp i hårbotten.


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram