Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Har du problem med din hårbotten?

Om du är välsignad med att ha rikligt med hår på huvudet, är hårbotten säker inget du ägnar många tankar åt. Förutom om det plötsligt börjar klia i hårbotten, eller om du får andra symptom som du inte har haft innan. Om du är skallig kan du naturligtvis lätt upptäcka problemet; fast lika lätt som det är att se det, lika svårt är det att dölja ett problem i hårbotten om man har en kal hjässa.

Ett par problem som är hårbottenrelaterade är torr eller fet hårbotten, klåda, eksem och olika blemmor som kan komma upp i hårbotten.

Alla upplever under perioder problem med hårbotten, men för vissa är problemen mer konstanta. Oavsett vad problemen i hårbotten beror på, finns det goda möjligheter att behandla de flesta hårbottenproblem – eller i alla fall lindra symptomen.

Hårbottenproblem har varken med ålder eller kön att göra. Både män och kvinnor kan få problem med hårbotten. Därutöver förekommer det i alla åldersgrupper; från nyfödda bebisar till barn, ungdomar, vuxna och åldringar.


Problem med torr hårbotten

Talgkörtlar finns på hela kroppen, förutom för på handflatorna och fotsulorna. I hårbotten är talgkörtlarna mer frekvent förekommande. Talgkörtlarna utsöndrar talg som de producerar av fett och döda hudceller. Talgens uppgift är att göra huden vattentät, och smörja in och skydda vår hud från att torka ut och bli spröd.


Symptom och orsaker

När vi tvättar håret avlägsnar vi fettet från vår hårbotten. Om vi tvättar håret för ofta, eller använder ett alldeles för starkt schampo, kan detta leda till en torr hårbotten. Det kan dock finnas andra orsaker för en torr hårbotten. Sjukdomar som högt eller lågt blodtryck, diabetes, lever och njursjukdomar, astma, eksem och allergier, samt vissa typer av medicin kan orsaka torr hud. Om du inte får i dig tillräckligt med vätska, och har dåliga kostvanor eller vitaminbrist kan detta också leda till att din hud blir torr. Äldre människor är oftast i riskzonen för att få torr hud eftersom deras kropp inte producerar mycket talg längre.

Torr hud och torr hårbotten får man i allmänhet oftare på vintern än på sommaren. Detta beror på att kyla, vind och låg luftfuktighet torkar ut huden. Därför är huden och hårbotten i större behov av omtänksam vård under vintertiden.

När man har torr hårbotten, och man kliar på den, lossnar oftast vita torra fjäll och faller ner på axlarna. Torr hårbotten är dock inte samma sak som mjäll. Anledningen till att mjäll uppstår beror på en svampinfektion som orsakar oljiga och gulaktiga mjäll, medan torr hårbotten beror på att huden är uttorkad.

Att behandla och förebygga

De flesta upptäcker att de har torr hårbotten först när det börjar klia i den. Det första du måste gör är att försäkra dig att det inte handlar om huvudlöss. Är detta fallet måste lössen behandlas med ihärdig luskamning och speciella lusschampo. Om det inte handlar om huvudlöss kan du prova med att byta till ett milt schampo mot torr hårbotten och tvätta håret mer sällan, alltså att undvika tvätta håret varje dag.

Om vår hud känns torr smörjer vi in den med en bra mjukgörande kräm. Detta är lite svårare att göra på hårbotten, om du inte är skallig förstås. Istället kan vi behandla hårbotten genom att använda schampo och balsam för torr och känslig hårbotten.

Det är viktigt att schampot som vi använder är milt och skonsamt så att det inte bidrar till att torka ut hårbotten ännu mer. Vårt Hair clean shampoo tvättar håret rent från stylingprodukter och andra orenheter. Det innehåller Tea Tree Oil som bekämpar bakterier och andra mikroorganismer som bidrar till irritationer och problem i hårbotten.

Vid svårare hårbottenproblem rekommenderar vi vår Scalp Cure treatment mask som är en hårbottenkur som effektivt avlägsnar bakterier, och har en lugnande och lindrande effekt på hårbotten.

Det är viktigt att du behandlar en torr hårbotten. Inte bara för att den orsakar besvär, utan för att du riskerar att få sår i hårbotten på grund av kliandet. Dessa sår kan vara en ingångsväg för bakterier.


Video: Förebygga och behandla

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Problem med klåda i hårbotten

En kliande hårbotten är en hårbotten som är irriterad. Om du har hårbottenproblem är klåda det första symtomet som tyder att något är fel. Eftersom klåda är ett symtom är det viktigt att hitta orsaken till den, och inte bara behandla klådan.


Symtom och orsaker

Orsakerna till klåda i hårbotten kan vara många och varierande. Huvudlöss kan för exempel orsaka intensiv klåda i hårbotten. Därutöver kan klåda bero på allt från en vanlig allergisk reaktion, till allvarligare sjukdomar.

Klåda, sveda och irritation i hårbotten kan för exempel bero på svamp. En annan åkomma som också kan orsaka klåda är mjäll. Om din hårbotten är förr torr eller för fet, är detta också en orsak till klåda. Likaså orsakar olika typer av eksem och psoriasis klåda i hårbotten.

Orsakerna till att hårbotten kliar kan alltså variera. Utöver klådan kan man uppleva irritation och smärta. Om man kliar för mycket kan det bildas sår på hårbotten som gör mycket ont. Dessutom finns det risk att dessa sår blir infekterade av bakterier. Därför är det viktigt att man behandlar klådan så fort man känner av den.


Förebygga och behandla

Det första du måste göra när det kliar i hårbotten är att kontrollera att du inte har huvudlöss (du behöver förstås inte frukta dem om du är skallig). Om du upptäcker löss är det ganska uppenbart att klådan beror på dem. Således kommer klådan i hårbotten att försvinna så fort du har gjort dig av med huvudlössen. Om du inte har löss men hårbotten fortsätter att klia, kan orsaken vara ett alldeles för starkt och uttorkande schampo. Orsakerna till en kliande hårbotten kan vara många och olika, och därför kan det vara svårt att hitta upphovet till klådan.

Om man har klåda i hårbotten är det bra att kontrollera sitt schampo. Fortsätter klådan även om man har bytt till ett mildare schampo kan den för exempel orsakas av eksem, psoriasis, eller allergi. I detta fall är det viktigt att du söker läkarhjälp för klådan så du kan få hjälp att bli av med den. Lösningen brukar vara en tablettbehandling med antihistaminer eller en salva mot klåda.

Om klådan beror på svamp i hårbotten kan ett schampo med svamphämmande ingredienser oftast lösa problemet. Mjäll orsakas också av svamp, och därför kan ett mjällschampo eller ett schampo mot svamp i hårbotten hjälpa mot mjällen. Om du är svårt angripen av mjäll kan du behöva en tablettkur eller en speciell kräm/salva. Många nöjer sig dock med att bekämpa mjällen med naturliga medel. Australian Bodycare Scalp Serum är en effektiv hårbottenkur mot torr hårbotten som innehåller naturlig, antiseptisk Tea Tree Oil. Hårbottenkuren hämmar klådan samt verkar lindrande och lugnande.


Problem med eksem i hårbotten

Eksem är en mycket vanlig hudåkomma som många personer lider av. Eksem kan förekomma överallt på hela kroppen, och även i hårbotten. Karakteristiskt för eksem är röda utslag eller blåsor och irriterad och kliande hud. Efterhand kan huden bli torr och börja fjälla. Hos vissa uppkommer eksem endast en enda gång, medan vissa lider av eksem livet ut.

Olika typer av eksem kan drabba hårbotten. I allmänhet blir eksem värre under vintern eftersom vind och kyla i samband med låg luftfuktighet inte är gynnande.

Eksem behandlas med fuktgivande krämer. I hårbotten kan man använda ett milt schampo som inte torkar ut huden. I vårt sortiment finns Hair Clean Shampoo som rengör håret effektivt samt har klådhämmande egenskaper. Dessutom innehåller det antibakteriell Tea Tree Oil som bekämpar bakterier effektivt.


Mjälleksem

Mjälleksem som också kallas för seborroiskt eksem kan ge klåda i hårbotten. Mjälleksem ses ofta hos spädbarn (så kallad arp), men även hos män och vuxna i övrig. Mjälleksem orsakas av en jästsvamp som växer i hårbotten och heter Pityrosporum Ovale.

Om man har mjäll i hårbotten är det bra att använda ett schampo och/eller olja med svamphämmande effekt.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Soleksem

Vid soleksem blir huden rödlätt med små knottror och blåsor som kliar. Soleksem beror på att huden reagerar mot solens strålning för man har en överkänslighet till solen eller för att man har vistats i den för lång tid. Personer som inte har något hår är naturligtvis mer i riskzonen för att få soleksem i hårbotten än personer som har huvudet täckt med hår. Soleksem behandlas med fukt och naturligtvis med att hålla sig ifrån solen under en tid.


Problem med fet hårbotten

Fet hårbotten är ett problem som många lider av. Om du har problem med fet hårbotten brukar håret snabbt bli fett och klumpa ihop sig, vilket säkert leder dig till att tvätta det varje dag. För kroppen är detta en tydlig signal till talgkörtlarna för att de ska producera mer talg för att skydda hårbotten från att torka ut. Men ju mer talg hårbotten producerar desto fetare blir hårbotten och håret. Om du har problem med fett hår läs här om hur du kan bli av med fett hår.

Alla kan ha problem med fet hårbotten, fast oftast förekommer fet hårbotten i samband med fet och oren hud eftersom man har en överproduktion av talg, och täppta talgkörtlar.


Att förebygga och behandla

Det bästa man kan göra för att slippa fet hårbotten är att tvätta håret varannan dag istället för varje dag. I början kan det kännas obehagligt att gå runt med fett hår, men efterhand kommer situationen att förbättras. Du kan eventuellt använda ett torrschampo som absorberar upp fettet de dagar du inte tvättar håret.

Fet hårbotten kan ibland förekomma med torrt hår. Det är viktigt att schampoo man använder är ämnat åt hårbotten och inte hårtopparna. Du kan applicera balsam på topparna eller använda en hårinpackning. Kom ihåg att inte applicera balsam på hårbotten eftersom detta kan leda till att hårbotten blir ännu fetare.

Det finns många olika milda schampon för fet hår- och hårbotten med naturliga ingredienser. En av dem är vår Hair Clean schampo som effektivt avlägsnar fett och stylingprodukter från hår och hårbotten.

Om din feta hårbotten beror på problem med huden i allmänhet, såsom finnar och oren hud, är det bra om du söker läkarhjälp. En tablettbehandling mot finnar kan möjligtvis också hjälpa med problemet med fet hårbotten. Dessutom kan speciella krämer och salvor för finnar också användas för att behandla fet hårbotten.


Problem med psoriasis i hårbotten

Psoriasis är en kronisk inflammationssjukdom som orsakas av in inflammation i de övre hudlagren. Symptomen är röda, utmärkande utslag som täcks av vitaktig, glittrande och fjällande hud. De angripna områdena kan orsaka klåda.

Hårbottenpsoriasis är en mycket vanlig typ av psoriasis som drabbar ungefär varannan psoriasispatient. Den förekommer oftast i hårfästet runt öronen, nacken eller pannan och kännetecknas av röda fläckar eller kliande fjällande utslag.

Psoriasis kan inte botas, men symptomen kan lindras med hjälp av olika behandlingar. Sådana behandlingar kan vara krämer, salvor, schampon, skum och lösningar. Andra behandlingsmetoder kan vara ljusbehandling, klimatvård med solbad eller läkemedel i form av tabletter eller sprutor. Vår hårproduktserie tillför fukt till hårbotten och verkar klådstillande.


Problem med ateromer i hårbotten

Om du upptäcker en stor knuta i hårbotten är det bra om du låter en läkare undersöka den. Det kan vara frågan om en aterom. Aterom är en svulst som bildas i hudens talgkörtlar. Den kallas även för talgknuta, förstorad talgkörtel eller hårsäcksinflammation.

En aterom är en cysta (en vätskefylld blåsa) som uppstår på grund av en talgkörtel täpps till. Den är fylld med en samling döda hudceller (som har stötts bort) och talg. En ateroms storlek kan variera från ett par millimeter, upp till 5- 10 mm och ännu större.

Ateromer är ofarliga men om de lokaliserar sig på områden som kan upplevas som kosmetiskt generande kan man avlägsna dem med kirurgiskt ingrepp. Om en aterom blir infekterad är symptomen desamma som på en böld. Ateromen svullnar och huden blir varm, röd och öm. En infekterad aterom bör avlägsnas. En alternativ behandling är tea tree olja som är effektiv mot ateromer och bölder.


FAQ om hårbotten


Vad är skillnaden på mjäll och torr hårbotten?

Vad är skillnaden på mjäll och torr hårbotten?När man har torr hårbotten kan man uppleva att det kliar och man fäller torra vita fjäll. Torr hårbotten och mjäll är inte dock inte detsamma. Mjäll beror på en svampinfektion som karakteriseras av oljiga gulaktiga mjäll, medan torr hårbotten beror på torr hud.


Vad gör jag om jag har torr hårbotten?

Det första man måste göra vid torr hårbotten är att byta till ett mildare schampo och tvätta håret mer sällan. Du kan också använda en olja mot torr hårbotten. Om detta inte fungerar bör du låta en läkare undersöka din hårbotten eftersom orsakerna till torr hårbotten kan variera.


Hårbottenkur för torr hårbottenVad orsakar torr hårbotten?

Torr hårbotten beror på att talgkörtlarna inte producerar tillräckligt med talg och huden därför torkar ut. Olika sjukdomar kan också orsaka torr hårbotten. Slutligen bidrar även vintern med dess kalla och blåsiga väder till att hud och hårbotten blir torr.


Varför gör det ont i hårbotten?

Det kan göra ont i hårbotten på grund av klåda eller för att hårbotten är känslig och irriterad. En annan orsak kan vara eksem eller någon sjukdom. Därför är det bäst att du uppsöker läkare för en undersökning om du har ont i hårbotten under en längre tid utan anledning.


Varför kliar det i hårbotten?

Det kan finnas många orsaker till att hårbotten kliar. Allt från torr hårbotten till fet hårbotten, svamp, psoriasis, eksem och andra orsaker. Givetvis kan klådan också bero på huvudlöss. I vårt sortiment kan du hitta schampot hair clean som effektivt bekämpar bakterier i hårbotten som orsakar mjäll, klåda och irritation.


Varför luktar min hårbotten?

Orsakerna till att du upplever att din hårbotten luktar illa kan vara många. Dt kan bero på svamp, fet hårbotten eller eksem. Kort sagt – en hårbotten som är ur balans. Detta kan givetvis också bero på att du inte tvättar håret tillräckligt ofta.


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten
Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 409 kr
3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten - Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram