✔ Snabb leverans & fri frakt från 349 kr

Follikulit – hårsäcksinflammation

Professionellt uppdaterad: 22/3/2023

Varenda hår på kroppen växer i sin egen hårsäck. Follikulit betyder att det har gått bakterier i en eller flera hårsäckar. Inflammation i en hårsäck ses ofta på benen, i hårbottnen eller efter intimrakning – men problemen kan uppstå överallt på kroppen där det växer hår. Det är obehagligt och kliar, men det kan behandles och undgås med bra vård.

» Gå direkt till behandling

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Anne har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Vad är Follikulit?

Follikuliter liknaer små finnar. Om du tittar noga efter, kan du ofta se ett litet hårstrå i mitten. Det är tecken på att det är inflammation i hårsäcken. Man kan få en enda eller flera follikuliter och de kliar mer eller mindre.

Tillståndet beror som regel på gule stafylokocker och är finnliknande prickar, speciellt hos yngre män, i hårbotten och på håriga områden i övrigt. Follikulit är också mycket vanligt hos både män och kvinnor.

Follikulit försvinner om det behandlas. Om det fortsätter att komma tillbaka, är det viktigt att undersöka var smittkällan är, t.ex. om man själv, eller andra i familjen har stafylokocker i näsan eller andra ställen på kroppen.

 


Varför uppstår inflammation i hårsäckarna?

Friktion mot huden, tätt sittande kläder eller om du svettas mycket och har torr hud är alla saker som ökar risken för inflammation i hårsäckarna.

 • Follikulit kan också uppstå efter rakning.
 • Bubbelbad/spabad kan vara en möjlig smittkälla.
 • Hårsäcksinflammation uppstår oftare om du redan har problem med eksem.

Var på kroppen kan Follikulit uppstå?

Du kan få Follikulit alla ställen på kroppen och i ansiktet där det finns hårväxt.

 • Hårbottnen
 • Ansiktet
 • Benen
 • Intima områden

Behandling av Follikulit

Follikulit kan behandlas och vårdas på olika sätt:

 • Tvätta med tvål som innehåller klorhexidin. Det är också viktigt med vanlig tvätt med tvål och rikligt med vatten.
 • Antibiotika kan också hjälpa på Follikulit. Men det finns en risk för att användande av antibiotika kan föra till resistens mot antibiotika och risk för kontaktallergi.
 • Det är en god idé att borsta huden med en hamphandske innan rakning.
 • För att förebygga återfall av Follikulit är det viktigt att utrota bakterierna från smittstället. Det kan vara i näsan och det kan avslöjas genom att du får taget ett prov.
 • Follikulit i skäggregionen behandlas med lokalbehandling med antibiotika eller med tabletter.
 • Om du har utbredd Follikulit (furunkulos) är antibiotika nödvändig och du skal uppsöka läkare.

Vård av hud och hårbotten

Om du har problem i hårsäckar är det en god idé att vårda huden genom att tvätta huden och hårbottnen med antiseptisk tvål.

Vid problem i hårsäckar i hårbottnen rekommenderar vi daglig vård med hårbottenkuren Scalp Cure, shampoot Hair Clean och vår balsam Hair Care.

På kroppen rekommenderar vi att du använder Body Wash, Body Lotion och Body Cream.

3 produkter mot mjäll och torr och kliande hårbotten

Allt du behöver för torr hårbotten eller mjäll samlat i ett paket

399 kr 409 kr


Rakning av det intima området

Vid intimrakning riskerar man lätt att få röda och kliande prickar på huden kort tid efter rakningen. Dessa röda prickar kallas också rakfinnar och beror på att bakterier tränger ner i hudporerna.

Därför är det allra viktigaste för en vällyckad intimrakning utan röda prickar att hålla huden ren. Vid intimrakning kan du med fördel använda Intim Wash, Intim Shave och Intim Balm.

Undgå att dela din rakmaskin, handdukar och tvättlappar med andra.

3 produkter till intimrakning

3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

399 kr

Undgå strama kläder

Du kan också prova att förhindra Follikulit att komma tillbaka med dessa tips:

 • Undgå strama kläder. Det hjälper med att reducera friktion mellan din hud och kläderna.
 • Om du använder gummihandskar regelbundet ska du vända dem ut och in efter varje gång, skölja med tvål och vatten och torka grundligt.
 • Ta bara varma bad i ett rent badkar och gå bara i uppvärmda swimmingpooler. Kom ihåg att rengöra bubbelbad och pooler regelbundet och tillsätt klor som rekommenderat.

Vård av intimområdet

Om du har problem i det intima området kan du använda Femigel, som vårdar effektivt vid sveda, klåda och obehag i intimområdet. Tack vare Tea Tree Oils antiseptiska egenskaper verkar gelen vårdande, lindrande och lugnande på den känsliga huden.

Femi Daily vårdar och stöder Femigel och motverkar bakterier som ger klåda, irritation och lukter. Samtidigt vårdar och upprätthåller den också den naturliga bakteriefloran och bevarar den naturliga fuktnivån i området.

Produkterna från Australian Bodycare är pH-reglerade till intimt bruk och dermatologiskt testade, så vi kan försäkra om att våra produkter är hudvänliga – också för folk med sensitiv hud.

3 produkter till intimvård

3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

349 kr 399 kr