Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Intimrakning – vem, vad, varför?

De flesta kvinnor, oavsett ålder, rakar sig regelbundet under armarna och på benen. Många av dem, framförallt yngre damer under 40, föredrar att intimraka underlivet också. De rakar oftast bikinilinjen, men vissa föredrar att raka av hela könsbehåringen. På detta område, där huden är extra känslig och tunn, kan det vara lite av en utmaning att lyckas raka utan att hudirritationer som klåda och röda prickar uppstår.

Föredrar du att vara hårfri och slät därnere, gillar du säkert inte råd som: ”sluta raka dig”. Om detta är fallet måste du se till att hitta metoder som tillåter dig fortsätta intimrakningen, utan att behöva ha röda kliande rakfinnar.

Här kan du läsa mer om intimrakning, och få goda råd och vägledning om vad du ska ta hänsyn till när du rakar dig. En guide för att du ska slippa röda prickar och ihärdig klåda efter intimrakning.


Varför rakar man de intima delarna?

Mode och skönhetsideal ändras från årtionde till årtionde – detsamma gör vår inställning till könsbehåring. De flesta av oss påverkas av modetendenserna, varken vi vill det eller ej. Just nu är det på modet att inte ha mycket könsbehåring – det ses nästan som okvinnligt – och därför föredrar många kvinnor att ta sig an intimrakning.

3 produkter till intimrakning
3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimrakning - 3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

Fördelar och nackdelar vid intimrakning

Det finns faktiskt inte så många fördelar med intimrakning, förutom att det känns skönare och många upplever att det är lättare att hålla hygienen utan hår därnere. Det är helt personligt. I vilket fall som helst kan man hålla i hygienen i underlivet vare sig man har hår eller inte; så att intimraka sig handlar mer om en modefråga eller en vanesak.

Nackdelarna är däremot fler. Problem som röda prickar, sveda, klåda, inåtväxande hårstrån och inflammationer i hårsäckarna är vanliga; förutom om du vet vad du ska göra för att undvika bieffekterna.

LÄS OCKSÅ: 3 (vanliga) fel du absolut inte får göra vid intimrakning


Intimrakning – steg för steg

Över hälften av alla kvinnorna som intimrakar sig upplever besvär. Ändå fortsätter majoriteten av kvinnor under 40 att regelbundet raka sig i underlivet. Som tur är finns det mycket du själv kan göra för att reducera besvären, bara du uppmärksammar några enkla råd som rör intimrakning. Följ för exempel dessa riktlinjer steg för steg när du intimrakar dig.

Eftersom stråna växer ut snabbt behöver de flesta raka ungefär varannan dag för att de ska lyckas vara helt hårlösa. Kom ihåg att låta huden ta en vilopaus från rakningen då och då.


Riktlinjer för intimrakning

Först och främst gäller det att inte ha bråttom när man intimrakar sig. Dessutom gäller det att ha bra belysning och överhuvudtaget bra uppsyn till vad du gör.

  1. Förbered huden genom att mjuka upp och rengöra den noggrant innan rakningen. Detta gör du med ljummet vatten och en mild intim wash.
  2. Om könshåren är långa är det en bra ide att trimma dem lite med en sax innan du börjar raka. På detta vis undviker du att dra hyveln allt för många gånger över samma hudyta.
  3. Vissa föredrar att applicera raklödder eller rakkräm på huden när de intimrakar sig.
  4. Använd alltid en ren rakhyvel och rengjord trimmer eller epilator; för att undvika att bakterier överförs till huden. Dessutom är det viktigt du använder en rakhyvel som är skarp och relativt ny, ingen halvgammal slö hyvel.
  5. Se till att du tänjer huden samtidigt som du rakar den. På detta vis blir det lättare att raka och undvika skärsår.
  6. Skölj huden ordentligt efter intimrakningen för att avlägsna eventuella produktrester. Avsluta med en mild och vårdande intim after shave eftersom huden kan lätt bli torr och känslig efter rakning. Välj gärna produkter utan parfym som innehåller lugnande naturmedel som t.ex. aloe vera eller tea tree olja. Det är viktigt att du hittar produkter som är anpassade för just din hud.
  7. Undvik att använda tajta trosor eller trosor av syntetiskt material direkt efter intimrakningen eftersom dessa kan orsaka hudirritation. Använd hellre lösa bomullstrosor.
  8. Även om du vidtar alla försiktighetsåtgärder och du ändå får skärsår, går det att behandla dem med ett antiseptiskt medel som du kan köpa här.

Video: Intimrakning – Stef För Steg


Undvik röda prickar efter intimrakning

Oavsett var på kroppen man rakar sig, i ansiktet eller på kroppen, finns det alltid en risk att man får ett par röda prickar en kort tid efter rakningen. Dessa röda prickar kallas också för rakfinnar.

Som tur är finns det ett par saker du kan göra själv för att undvika olika besvär efter en intimrakning. Det väsentligaste är att hålla huden ren och mjuk för att bakterier ska förhindras från att tränga in i huden och orsaka röda inflammerade prickar.

Därför är det bästa vapnet mot röda prickar att använda bra, milda och vårdande produkter – både före och efter rakningen.

Ett naturmedel som är känt för sin bakteriedödande, kylande och lindrande effekt är den australiska tea tree oljan. Dess egenskaper är lämpade för produkter som används i samband med rakning. Australian Bodycare har en aftershave med tea tree oil som minskar uppkomsten av röda prickar och lugnar huden efter rakning.

Australian Bodycare erbjuder dessutom ett komplett set för intimrakning som innehåller alla produkter som behövs före och efter rakning: Intim Washintim ShaveIntim Balm.

LÄS OCKSÅ: Få en slätraking utan röda knoppar – så slätrakar du dig utan att få röda knoppar


Bli av med klåda efter intimrakning

Många lider av hudirritationer efter att de har intimrakat sig. Oftast framkommer besvär med kliande hud och röda prickar som inte ser så vackra ut.

Om du vill slippa klåda efter intimrakning gäller det att du behandlar din hud med hudvänliga produkter före, under och efter rakningen. Den tid det tar, och de pengar du spenderar kommer att vara väl använda. Mycket få människors hud tål att rakas utan förberedning och vård efteråt.

Det tar inte lång tid att applicera ett par bra produkter när du intimrakar dig, och resultatet blir så mycket bättre. Det gäller att hitta produkter som är bra och hudvänliga, och som din hud tål.  I särklass är detta produkter utan parfym, men med kylande, lugnande och klådhämmande effekter.


Rakapparat, rakhyvel eller epilator – vad är bäst?

Om du använder vax för att avlägsna din hårväxt tar det längre tid innan håren börjar växa ut igen än om du använder en rakhyvel eller rakapparat. Å andra sidan kan många uppleva att vaxning är påfrestande för huden, framförallt på de ställen där huden är tunn och känslig.

De flesta föredrar därför att intimraka sig själv hemma med en rakapparat, epilator eller rakhyvel.

En epilator är en elektrisk maskin som drar ut håren från roten. Fördelen med detta är att resultatet varar längre, å andra sidan tar det lång tid och är tämligen smärtsamt. Dessutom är en epilator en dyr affär.

De flesta föredrar alltså att raka sig med en rakapparat eller en rakhyvel. En rakapparat är självklart dyrare än en rakhyvel, men risken att du skär dig med en rakapparat är mindre. Det handlar lite av en smaksak om du föredrar en rakapparat eller en rakhyvel.

Oavsett vad du använder, se till att rakbladet eller rakmaskinen är ordentligt rengjorda för att undvika att bakterier sprids till huden. Dessutom ska du se till att hålla din hud ren, mjuk och insmord för att undvika röda prickar och andra besvär som kan uppkomma i samband med intimrakning.


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter till intimrakning
3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimrakning - 3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram