Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Inåtväxande hårstrå – vad är det?

Ett inåtväxande hårstrån är ett hårstrå som växer inåt eftersom det inte kan tränga igenom huden, eller för att det tvingas tillbaka in i huden. Inåtväxande hårstrån kan uppstå överallt på kroppen eller i ansiktet där det finns hårväxt. De kan drabba både män och kvinnor. De uppkommer oftast i samband med rakning och därför har män problem med inåtväxande hårstrån oftast i ansiktet och på halsen, medan kvinnor upplever problem med inåtväxande hårstrån i samband med rakning av ben, armhålor och vid intimrakning.

Ett inåtväxande hårstrå kan också uppkomma i samband med friktion eller tryck, som för exempel när man har på sig åtsittande kläder. Det kan gälla tajta jeans eller elastiska nylonstrumpor. Personer med krulligt hår och män med ökad kroppsbehåring har också en tendens till att utveckla inåtväxande hårstrån mer än andra.


Ett inåtväxande hårstrå är inte farligt, men det ser inte vackert ut. Det börjar som en röd prick på huden som kan orsaka klåda, sveda och rodnad. Oftast ser det ut som en finne, vilket många förväxlar det med. Förekommandet av inåtväxande hårstrån kan orsaka estetiska besvär, speciellt på synliga ställen.

Ett inåtväxande hårstrå som lämnas obehandlat kan utveckla sig till en infekterad, svullen och smärtsam finne eller böld på huden – en hårsäcksinflammation. Därför finns det många goda skäl att behandla inåtväxande hårstrån – och förhindra dem från att överhuvudtaget uppstå igen.


Vad orsakar inåtväxande hårstrån?

När ett hårstrå bildas i en hårsäck börjar det växa tills det så småningom tränger igenom huden. Men om det finns något som blockerar håret från att växa rakt upp kommer det att växa åt sidan – under huden. På detta vis uppstår ett inåtväxande hårstrån. I vanliga fall brukar det vara döda hudceller som blockerar dess utväg.

Ett inåtväxande hårstrå kan också uppstå när spetsen av hårstrået tvingas tillbaka in i huden, eller in i hårsäcken där det ursprungligen kom ifrån. Detta kan ske på grund av åtsittande klädet som trycker konstant mot huden, eller efter rakning.

Rakgel mot röda prickar efter rakning
Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Rakgel mot röda prickar efter rakning - Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
After Shave Balm
After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
After Shave Balm - After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning

Inåtväxande hårstrån efter rakning

Rakning kan vara påfrestande för huden. Tyvärr återgäldar huden därför oftast med sveda, klåda, röda prickar, skäggpest och inåtväxande hårstrån.

Rakning är den vanligaste orsaken till att inåtväxande hårstrån uppstår. Man kan få dem överallt på hela kroppen där man rakar sig – i ansiktet och på benen, under armarna, på ryggen, på de intima delarna och på andra kroppsområden.

Symptomen kan likna, men inåtväxande hårstrån och röda prickar (s.k. skäggpest) är inte detsamma.


Skäggpest uppstår på grund att bakterier tränger in hårsäcken och följaktligen inflammerar den. Röda prickar, som är ett bevis på skäggpest, kan utveckla sig till finnar eller blåsor fyllda med inflammerat var. Sådana varansamlingar kallas också för furunklar. I vissa allvarliga fall kan de utveckla sig till riktiga bölder. Oftast orsakas sådana inflammationer av bakterierna stafylokocker och streptokocker.

Däremot, som tidigare nämnt, beror inåtväxande hårstrån av att stråna tvingas tillbaka in i huden och börjar växa inåt mot huden. Symptomen på inåtväxande hårstrån kan vara desamma som vid skäggpest – irriterad hud med röda prickar som kliar och svider. Dessa prickar kan också utvecklas till inflammerade finnar eller bölder.

LÄS OCKSÅ: Så behandlar du skäggpest.


Inåtväxande hårstrån på grund av åtsittande kläder

Ett inåtväxande hårstrå kan också uppstå när spetsen av hårstrået trycks tillbaka in i huden, eller in i hårsäcken från vilken det ursprungligen kom ifrån. Detta kan ske på grund av åtsittande kläder som trycker mot huden. För exempel kan det bero på tajta jeans eller elastiska nylonstrumpor som konstant trycker mot huden och hindrar hårstråna från att växa ut.

Problem med inåtväxande hårstrån får man speciellt efter rakning, och därför kan tajta kläder i samband med rakning öka risken för inåtväxande hårstrån. Det rekommenderas därför att undvika snäva jeans eller alldeles för tighta elastiska tros- eller strumpkanter de första dygnen efter rakning eller hårborttagning med vax.

Intimrakning utan inåtväxande hår och röda rakfinnar
3 produkter mot rakfinnar och inåtväxande hår vid intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 617 kr
Intimrakning utan inåtväxande hår och röda rakfinnar - 3 produkter mot rakfinnar och inåtväxande hår vid intimrakning

Inåtväxande hårstrå som inte kan växa ut.

Ett inåtväxande hårstrå kan uppstå på grund av att det blockeras och aldrig når hudytan. Om hårstrået fängslas under hudytan kommer det att fortsätta växa under huden. Detta ger en bra grogrund för att inflammerade bölder ska utvecklas.

Detta fenomen – ett inåtväxande hårstrån som inte har uppstått på grund av rakning – kan förekomma överallt på kroppen, men ses oftast hos män med kraftig behåring mellan skinkorna. Det inåtväxande hårstrået bildar en vätskefylld grop (en cysta).

Om cystan blir infekterad av bakterier utvecklas den till en röd smärtsam böld. Denna cysta kallas för en pilonidalcysta och sitter oftast i mitten av ryggslutet där skinkorna delar sig vid ändtarmsöppningen. Ibland kan det vara nödvändigt att få den bortopererad.


Vad kan man göra åt ett inåtväxande hårstrå?

Den bästa man kan göra för att behandla ett inåtväxande hårstrå är att se till att det i första hand inte uppstår. Om du redan har fått ett inåtväxande hårstrå finns det som tur är bra möjligheter att behandla och bli av med det.


Så tar du bort inåtväxande hårstrån

  1. Börja med en mild peeling på det området de inåtväxande hårstråna finns. På detta vis avlägsnar du överflödig talg, fett, smuts, döda hudceller och andra partiklar som kan täppa till huden. Du kan använda en eksfolieringskräm och eventuellt en skrubbhandske.
  2. Mjukgör och fukta området med en varm, fuktad kompress. Du kan för exempel använda en handduk som du sköljer i varmt vatten och sedan vrider ur. Ett annat sätt att mjuka upp huden är att ta ett varmt bad.
  3. Avlägsna försiktigt det inåtväxande hårstrået med en steril pincett eller nål. Om huden är ordentligt mjukgjord och varm kommer hårstråna lättare upp till hudytan och blir mer synliga. Gräv inte i huden efter hårstrået eftersom detta kan orsaka skador på huden.
  4. Rengör området där det inåtväxande hårstrået har suttit noggrant med vatten och tvål. Välj gärna bland produkter för inåtväxande hårstrån med desinficerande egenskaper.
  5. Kom ihåg att i framtiden alltid exfoliera huden regelbundet för att avlägsna talg, fett, smuts och döda hudceller, och därmed minimalisera risken att nya inåtväxande hårstrån kommer upp igen. Applicera på huden en bra bodylotion, aftershave balm eller spray varje gång efter att du har rakat dig. Detta motverkar hudirritation och inåtväxande hårstrån. Det finns en rad olika produkter som skulle kunna sätta stop på inåtväxande hårstrån. Välj produkter som lugnar huden. Tea tree oil och aloe vera är för exempel kända för deras antibakteriella och klådhämmande egenskaper.

 

Alternativa behandlingar av inåtväxande hårstrån

Utöver exfoliering, varma och fuktiga kompresser, och nål eller pincett; finns det olika huskurer du kan vidta för att avlägsna ett inåtväxande hårstrå.

En bit uppblött bröd i varm mjölk kan för exempel mjukgöra huden så pass att det blir lättare att avlägsna det ingrodda strået. Lite salt i varmvatten kan också hjälpa. Ren citronjuice är även det ett effektivt medel mot inåtväxande hårstrån. En annan huskur är att massera in lite kaffe på området, vilket mjukgör huden, och efteråt avlägsnas det ingrodda hårstrået mycket lättare.

Laserbehandling och operation

Om du trots alla försök inte kan bli av med de inåtväxande hårstråna kan en laserbehandling som avlägsnar hårväxten permanent vara en lösning. Med en laserbehandling avlägsnas alla inåtväxande hårstrån och annan behåring en gång för alla. Fördelen är att du framtiden inte behöver bry dig om rakning eller andra hårborttagninjhgsmetoder. På detta vis slipper du också inåtväxande hårstrån.

I värsta fall kan det vara nödvändigt att operera bort ett inåtväxande hårstrå. Det är ovanligt förekommande och behövs bara om det inåtväxande hårstrået har inflammerats så pass att en varig och öm böld har utvecklats, och som inte kan avlägsnas på ett annat sätt.

Rakgel mot röda prickar efter rakning
Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Rakgel mot röda prickar efter rakning - Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
After Shave Balm
After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
After Shave Balm - After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning

Vad kan man göra för att undvika inåtväxande hårstrån?

Inåtväxande hårstrån uppstår främst till följd av rakning. Därför gäller de förebyggande råden speciellt för personer som rakar sig. Upplever du ofta inåtväxande hårstrån bör du förstås också kontrollera att problemet inte beror på att du har på dig för åtsittande kläder.

Goda råd vid rakning

Beträffande inåtväxande hårstrån och rakning gäller det i synnerhet att ta god hand om huden och sköta den ordentligt före, efter, och mellan rakningarna. Inåtväxande hårstrån uppstår inte så lätt på en mjuk och välfuktad hud.

Innan du börjar raka dig kan du förbereda huden genom att tvätta och rengöra den med varmt vatten och använda en mild kräm som förebygger inåtväxande hårstrån – använd gärna en med antibakteriella egenskaper. Du kan eventuellt ta ett varmt bad för att huden ska mjukna upp och göra det lättare för dig att raka utan att du skär dig.

När huden är ren och torr kan du använda raklödder eller rakkräm innan du sätter igång med rakningen. På detta vis desinficeras huden och risken för att skärsår ska uppstå minskar. Kom ihåg att raka medhårs – detta minskar risken för inåtväxande hårstrån. Om du är tvungen att raka mothårs på vissa ställen, bör du göra det med speciell försiktighet.

När du har rakat klart är det viktigt att du ser till att avlägsna eventuellt överflödigt raklödder från huden innan du smörjer in den med en bra aftershave som motverkar inåtväxande hårstrån.

Många föredrar produkter som innehåller tea tree oil eller aloe vera eftersom dessa produkter är kända för att vara milda mot huden samtidigt som de bekämpar bakterier. Undvik helst produkter som innehåller parfym eftersom dessa kan förvärra eventuella hudirritationer efter rakning. Du kan även använda särskilda produkter som är speciellt anpassade för förebyggning och behandling av inåtväxande hårstrån.

Att hålla hygienen är speciellt viktigt när man rakar sig. Använd därför alltid rena rakartiklar och ersätt dina rakblad ofta med nya rena rakblad. Det är också viktigt att du undviker att dela med dig rakhyvlar och dylikt med andra personer.

Det finns hudområden på kroppen som är speciellt känsliga och där huden är särskilt tunn. Ett av dessa områden är huden vid bikinilinjen. Kvinnor – och män – som intimrakar sig måste se till att sköta huden ordentligt här för att minska risken att inåtväxande hårstrån uppstår.


FAQ om inåtväxande hårstrån


Varför uppstår inåtväxande hårstrån?

Ett inåtväxande hårstrå uppstår när strået hindras från att växa ut ur huden. Istället växer det inåt mot huden. Detta kan bero på att hårstrået inte kan tränga igenom hudytan och fortsätter att växa under huden.

En annan orsak är att strået tvingas tillbaka in i hårsäcken där det ursprungligen kom ifrån. Anledningen till detta kan för exempel bero på åtsittande kläder eller rakning.


Vad är skillnaden på inåtväxande hårstrån och skäggpest?

Ett inåtväxande hårstrå uppstår när ett strå växer under huden. Detta kan leda till en hårsäcksinflammation. Skäggpest uppstår däremot på grund av bakterier som tränger in i hårsäcken efter rakning och orsakar en inflammation. Orsakerna är alltså olika, men symptomen är sig lika.


Hur blir man av med inåtväxande hårstrån?

Exfoliering är ett bra vapen mot inåtväxande hårstrån. När du exfolierar huden avlägsnas talg, fett, smuts och döda hudceller som täpper till huden. Efter behandlingen sak du se till att huden är mjuk och fuktig innan du försiktigt börjar dra ut hårstrået med en steril pincett eller nål. Kom ihåg att smörja in ordentligt efteråt med produkter som har desinficerande och bakteriedödande egenskaper.


Kan kvinnor få inåtväxande hårstrån?

Både män och kvinnor kan få inåtväxande hårstrån. Ett inåtväxande hårstrå kan uppstå överallt där det finns hårväxt, och överallt där man rakar. Dessutom kan ett inåtväxande hårstrå också uppstå grund av den ständiga friktionen åtsittande kläder åstadkommer.


Kan man få inåtväxande hårstrå överallt på kroppen?

Inåtväxande hårstrå kan uppkomma överallt på kroppen där det finns hår. Oftast förekommer de i samband med rakning. Beträffande män är det därför vanligare att de uppstår i ansiktet eller på halsen, medan beträffande kvinnor uppkommer de framförallt på benen, under armarna och vid bikinilinjen.


Hur kan man undvika inåtväxande hårstrån?

Det bästa man kan göra för att undvika inåtväxande hårstrån – utöver att sluta raka sig – är att exfoliera huden med jämna mellanrum, för exempel ett par gånger i veckan. Dessutom är det viktigt att du tar hand om din hud på bästa sätt när du rakar dig. Efter rakningen är det väsentligt att du håller huden mjuk och välfuktad med en bra body lotion eller en aftershave kräm.


Produkter Från Australian Bodycare:

Intimrakning utan inåtväxande hår och röda rakfinnar
3 produkter mot rakfinnar och inåtväxande hår vid intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 549 kr
Försäljningspris 549 kr Ordinarie pris 617 kr
Intimrakning utan inåtväxande hår och röda rakfinnar - 3 produkter mot rakfinnar och inåtväxande hår vid intimrakning

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram