Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Allt fler män intimrakar sig

Det är inte bara kvinnor som avlägsnar sin kroppsbehåring. Allt fler män, särskilt yngre åldrar, föredrar att avlägsna sitt hår på kroppen. Och det är inte bara på ryggen, utan även på bröstet och på benen som de tar tag i hyveln och sätter igång. Att raka de intima delarna på kroppen är något som män också har börjat göra, och som har ökat enormt under de senaste åren.

Rakning kan tyvärr orsaka röda prickar, klåda och hudirritationer i allmänhet. Detta gäller inte minst för huden ”därnere” som är extra känslig, ömtålig och tunn. Om du vill slippa röda prickar och kliande hud läs följande nyttiga tips och råd om intimrakning för män. De gäller att ha rätt teknik, ordentliga verktyg, och ett par bra produkter för huden före och efter rakningen.


Fördelar och nackdelar vid intimrakning

Skönhetsidealen idag kräver att man inte har någon könsbehåring alls. Om man alltså vill följa modet, eller bara slippa allt hår därnere, gäller det att man tar fram rakhyveln eller trimmern.

I stort sett intimrakar sig folk enligt mode, smak eller bekvämlighet. Det är alltså inte nödvändigt att intimraka sig av hygieniska skäl. Man kan hålla området rent därnere även med hårväxt.

Nackdelarna med intimrakning är vanligtvis problem med irriterad hud, röda prickar, sveda, klåda, inåtväxande hårstrån och inflammationer i hårsäckarna. Det är inte alla män som upplever hudirritationer efter intimrakning, men vissa gör det. Turligt nog finns det ett par saker man själv kan göra för att undvika obehag i samband med intimrakning.


Fördelar och nackdelar vid intimrakning

Det finns faktiskt inte så många fördelar med intimrakning eftersom det handlar mer om en estetisk smaksak. Många upplever att det är skönare utan könshår och att det är lättare att hålla hygienen därnere utan hårväxt. Poängen är att man kan hålla i hygienen vare sig könsdelarna är hårbeklädda eller inte. Det handlar alltså mer om en modefråga eller en vanesak om man intimrakar sig eller inte.

Nackdelarna är däremot flera. Irriterad hud, röda prickar, sveda, klåda, inåtväxande hårstrån och hårsäcksinflammationer kan vara negativa bieffekter vid intimrakning; förutom om du vet vad du ska göra för att förebygga dem.


Steg for steg guide

Majoriteten av männen som intimrakar sig upplever hudbesvär efter rakningen. Om du ändå vill fortsätta med intimrakningen – vilket de flesta vill, framförallt yngre män – är det bara att följa ett par enkla råd. En bra början är denna guide som du förslagsvis kan följa.

Hår växer snabbt. Om du sålunda vill ha len och mjuk hud måste du raka dig var och varannan dag. Huden mår dock bra av att vila ut lite ibland, och därför är det bra om du tar en paus från intimrakningen lite då och då. Försök göra det så ofta som möjligt.

3 produkter till intimrakning
3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimrakning - 3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

Guide för intimrakning

Först och främst gäller det att inte ha bråttom när man intimrakar sig. Dessutom gäller det att ha bra belysning och överhuvudtaget bra uppsyn till vad du gör.

Om könshåren är långa är det bra att trimma dem lite med en sax eller en elektrisk trimmer innan du börjar raka. På detta vis undviker du att dra hyveln allt för många gånger över samma hudyta, vilket irriterar huden ytterligare.

Innan du sätter igång ordentligt är det viktigt att du förbereder huden genom att mjuka upp och rengöra den noggrant. Detta gör du med ljummet vatten och en mild duschtvål. Således är en snabb dusch en bra startpunkt.

Vissa föredrar raklödder eller rakkräm när de rakar. Detta är en bra lösning förutsett att du rakar av håren med rakhyvel och inte använder rakapparat.

Använd alltid en ren rakhyvel eller rengjord trimmer eller rakapparat för att undvika bakterier på huden. Dessutom är det viktigt du använder en rakhyvel som är skarp och relativt ny, ingen halvgammal slö hyvel.

Se till att du tänjer huden och stramar den samtidigt som du rakar dig. På detta vis blir det lättare att raka och undvika skärsår.

Efter intimrakningen bör du skölja huden ordentligt med vatten för att avlägsna eventuella rakskumsrester. Använd sedan en speciellt lämpad mild och vårdande after shave eller body balm eftersom huden kan lätt bli torr och känslig efter rakning. Välj gärna produkter utan parfym som innehåller lugnande naturmedel som t.ex. aloe vera eller tea tree olja. Det är viktigt att du hittar produkter som är anpassade för just din hud.

Undvik att använda tajta byxor eller tights direkt efter intimrakningen eftersom detta kan leda till att huden irriteras.

Om du vidtar alla försiktighetsåtgärder men ändå får skärsår kan de behandlas med ett antiseptiskt medel som du kan köpa här.


Intimrakning utan röda prickar

Det är många män som upplever röda prickar på ansiktet efter rakning. Dessa prickar kallas också för rakfinnar. Vissa män lider konstant av dem, medan andra kanske har fått uppleva dem en eller två gånger i sitt liv. Det beror på hur känslig hud du har och hur du behandlar den i samband med rakning.

Precis som du kan få röda prickar efter rakning i ansiktet, så kan du få dem på den känsliga huden på könsorganen efter intimrakning. Det är precis lika smärtfyllt och generande i detta område. Turligt nog finns det mycket man kan göra själv för att slippa sådana besvär. Det gäller att hålla huden i bra skick genom att rengöra och fukta den. På så sätt minskar du risken för irritation eller att smuts och bakterier tränger in i huden och orsakar röda inflammerade rakfinnar.

Att vårda huden före och efter intimrakning är viktigt. Därför måste du komma ihåg att använda milda och vårdande produkter varje gång du rakar dig.

Den australiska tea tree oljan är ett naturmedel som är känt för sin bakteriedödande, kylande och lindrande effekt. Dessa egenskaper gör tea tree oljan lämplig att applicera i samband med rakning. Australian Bodycare har en aftershave med tea tree oil som minskar uppkomsten av röda prickar och lugnar huden efter rakning.

Australian Bodycare erbjuder dessutom ett komplett set för intimrakning som innehåller alla produkter som behövs före och efter rakning: Intim Wash, Intim Shave och Intim balm


Undvik klåda efter intimrakning

Många män upplever problem med hudirritationer efter intimrakning. Klåda och röda prickar. Detta är ytterst obehagligt och ser definitivt inte vackert ut. Vanligtvis kommer de röda prickarna direkt efter rakningen, medan kliandet kommer när stråna börjar växa ut igen (efter en dag eller två).

Det bästa medlet mot klåda är att använda bra produkter som är hudvänliga – före, under och efter rakningen. Dessutom är det viktigt att du har gott om tid när du intimrakar dig. Tid att raka dig försiktigt, med omsorg och låta produkterna verka på din hud. En liten tid extra, som är väl spenderad.


Rakapparat, rakhyvel eller trimmer – vad är bäst?

Oavsett om du rakar dig i ansiktet eller på kroppen, är det en fråga om smaksak med vad du föredrar att raka dig med – rakhyvel, rakapparat eller trimmer.

Om du föredrar att använda rakhyvel till både ansiktet och intimrakningen är det viktigt att du inte använder samma hyvel på båda områdena. Det är det ju inte så fräscht eftersom du riskerar att överföra bakterier från det ena området till det andra. Dessutom är risken att skära sig större med en hyvel än med en rakapparat eller trimmer.

Många män använder därför rakapparat eller trimmer till intimrakningen. Det finns särskilda trimmer för sådana avseenden, så kallade kroppstrimmer eller bodygroomer.

Vissa kvinnor föredrar att ta bort håren på benen med en epilator; en elektrisk maskin som drar ut håren från roten. Den kan även användas för intimrakning av både män och kvinnor, men detta kan vara rätt smärtfyllt. Fördelen är att resultatet varar längre, så det är upp till dig om du vill testa din smärtgräns.

Se till att alltid använda en rengjord rakmaskin med ett rent blad för att undvika bli smittad av bakterier. Kom ihåg att vårda din hud före, under och efter rakningen genom att hålla den ren och fuktig. På detta vis undviker du röda prickar och klåda efter intimrakningen.


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter till intimrakning
3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimrakning - 3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram