Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Varför får man röda knoppar efter att man har rakat sig?

Röda små knoppar, så kallade rakfinnar, kan uppkomma överallt där man har rakat sig. Med andra ord kan man få dessa små knopparna på ansiktet, på benen, på ryggen, i armhålorna och vid intimrakningen.

Denna hudirritation, som oftast framkallar klåda och värk, kallas även för skäggpest. Det är en inflammation i huden som orsakas av rakning eller andra hårborttagningsmetoder.

Skäggpest uppstår när det bildas en bakterieinfektion som inflammerar hårsäcken. Dessa utslag, eller röda prickar, kan utveckla sig till inflammerande finnar med var. I vissa fall kan de även utveckla sig till stora värkande bölder.

För att undvika och förebygga skäggpest är det bäst att följa vissa råd om hur man ska raka sig. Om man ändå fortsätter att ha problem med röda prickar och utslag finns det andra alternativa sätt att bota dem.


Intimrakning för kvinnor

Det bästa sättet att undvika hudirritationer är att bara låta håret växa fram överallt där det vill. På detta viset sparar vi även på tid, pengar och onödig pina. Hursomhelst är det nästa inga kvinnor som gillar den tanken. De tar istället fram olika rakgrejer och ger in sig i en ojämn kamp mot den oönskade hårväxten.
Det är många som tycker att det räcker med att raka sig bara på benen och under armarna. Vissa vill dock avlägsna könshåret på bikinilinjen, eller på hela könet. Detta gäller speciellt för många yngre kvinnor som anser att intimrakning är ett måste.


Olika metoder för intimrakning

Det finns många olika metoder för att avlägsna oönskad hårväxt. De vanligaste är rakning, vaxning, epilering, plockning, laserbehandling och hårborttagningsmedel. Vaxning är effektivt, men att utföra vaxning på sig själv är väldigt svårt och de flesta besöker därför en kosmetolog för detta syfte.


Laserbehandling är också en effektiv metod som avlägsnar hårväxten mer eller mindre permanent. Det är dock en dyr metod som många inte har råd med. Den mest förekommande metoden är att raka sig. Det är snabbt, lätt, billigt, och du kan göra det hemma.

3 produkter till intimrakning
3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimrakning - 3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

Rakhyvel, rakapparat eller epilator

När du ska intimraka dig kan du använda rakhyvel, rakapparat eller en epilator. Alla dessa rakartiklar har sina för- och nackdelar. Rakhyveln är billig och lätt att använda, men det är däremot lätt att skära sig på den.

Med en rakapparat/ladyshaver finns det en mindre risk att du skär dig, men den kostar rätt så mycket. En epilator är en elektrisk maskin som drar ut hårstrån från roten och ger en längre hårfri period. Det är dock en ganska smärtsam metod som tar tid och dessutom är en epilator inte så billig heller.

Den främsta nackdelen med alla tre metoderna är du riskerar att få irriterad hud med utslag, röda prickar och klåda. För att undvika detta bör du sköta huden ordentligt både före och efter rakningen.


Goda råd vid intimrakning för kvinnor

 • Se till att du har gott om tid, och att du har bra belysning.- Se till att du har gott om tid, och att du har bra belysning.
 • Börja med att ägna dig åt att få huden och hårstråna mjuka genom att ta ett varmt bad. Använd en bra och mild tvål som rengör och mjuknar upp huden. Australian Bodycare Body Wash innehåller antiseptiskt Tea Tree Oil som dessutom återställer hudens naturliga balans. Body Wash är lämplig för intimtvätt eftersom det innehåller glycerin som återfuktar och skyddar huden.
 • Förebygg röda prickar efter rakning – se lösningen här
 • Om hårstråna är för långa rekommenderas det att du först trimmar dem med en sax innan du börjar intimraka dig.
 • Applicera raklödder eller rakkräm på fuktad hud innan du börjar.
 • Använd en ren rakhyvel, rengjord rakapparat eller epilator.
 • Börja med att raka medhårs (riktning som känns behagligast) och sedan mothårs. Kom ihåg att skölja rakhyveln många gånger emellanåt.
 • Raka samtidigt som du töjer ut huden. Detta ger ett bättre resultat och risken att du skär dig är mindre.
 • Skölj av huden ordentligt efter intimrakningen och återfukta med en bra aftershave-produkt som är speciellt lämpad för denna situationen. En populär produkt är vår Body Balm som innehåller Tea Tree Oil med antiseptiska egenskaper som förebygger inflammationer. Förutom detta innehåller Australian Body Balm ett extrakt av tasmansk peppar som känns behaglig mot huden, och dessutom dämpar irritationer.
 • Undvik tajta trosor, och trosor av syntetiska material direkt efter intimrakningen eftersom de ökar risken för hudirritationer. Ta istället på dig ett par lösa bomullstrosor.
 • Får du trots allt skärsår när du har rakat dig, är det praktiskt att behandla dem ett antiseptiskt medel som t.ex. Body Balm eller Body Lotion som du kan inhandla på apoteket eller i en hälsokostbutik.

Body Balm
Vårdande after shave balm mot röda prickar efter rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Body Balm - Vårdande after shave balm mot röda prickar efter rakning

Olika metoder av intimrakning

Man hör ofta olika exotiska benämningar på intimrakning, som motsvarar hur mycket av könshåret man rakar av.

En Hollywood stil innebär att man avlägsnar all behåring på könet. Med en brasiliansk eller en fransk stil avlägsnar man också allt hår och men lämnar en smal ”landningsbana” eller en trekant. En Californian stil eller en (full) bikini är när man har tagit bort allt hår förutom det som täcker venusberget.


Det är viktigt att man vårdar huden före och efter rakning

Rakning är en påfrestning för huden och framförallt vid intimrakning, där områdena är extra känsliga. Detta betyder att om du väljer att raka dig på dessa områdena måste du vårda huden noggrant före och efter rakningen. Det är viktigt att försöka minska eller undvika helt risken för hudirritationer som klåda, röda utslag och ingrodda hårstrån.

Innan du börjar raka dig ska du se till att hårstråna är mjuka. Detta uppnår du bäst med en varm dusch. Det är en bra idé att använda en mild antiseptisk tvål som avlägsnar smuts och bakterier. När huden har torkat applicerar du raklödder, rakgelé eller en liknande produkt som är avsedd för rakning.

Det är viktig att du sköljer av huden ordentligt efter rakningen så den är ren. Efter detta bör du applicera en aftershave-produkt som återfuktar huden. Många föredrar att använda en aftershave-kräm med aloe vera eller Tea Tree Oil. Vår Body Balm är speciellt utvecklad för att användas efter rakning eftersom den innehåller Tea Tree Oil. Den förebygger hårsäcksinflammationer och infektioner i eventuella småsår, samt verkar lugnade för huden och reducerar hudirritationer tack vare det tasmanska peppar extraktet. Det är väsentligt att du provar dig fram till en produkt som passar speciellt din hud.

En rekommendation är att undvika starkt parfymerande produkter efter intimrakning eftersom de oftast orsakar hudirritationer.


Risker med intimrakning

Utöver risken för utslag, infektioner och hårsäcksinflammationer vid intimrakning, varnar läkare att kvinnor har högre risk att få underlivsinfektioner eftersom hårstråna fungerar som en naturlig barriär mot bakterier. Om du får en underlivsinfektion är det bäst att du lägger av med att raka av allt ditt könshår, och se till att raka dig mindre omfattande.


Intimrakning för män

När man pratar om intimrakning tänker man oftast på kvinnor. Det är dock faktiskt många män som rakar testiklarna och runt könet. Det börjar bli mer och mer vanligt, framförallt bland yngre män.

Rakning på olika delar av kroppen är något både män och kvinnor ägnar sig åt, framförallt av estetiska själ. Sanningen är att rakning är påfrestande för huden och risken för klåda, röda utslag, finnar och bölder är stor. Men vi rakar oss ändå för vi tycker att vi är snyggare utan hår. D.v.s. om huden är len och slät och inte full av kliande utslag.

Det är alltså väsentligt att vårda huden både före och efter intimrakningen om du vill undvika hudirritationer och röda prickar.

3 produkter till intimrakning
3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimrakning - 3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

Metoder för intimrakning

Majoriteten av männen som intimrakar sig använder rakhyvel, rakapparat, eller hårtrimmare. Somliga väljer dock att besöka en skönhetssalong för en vaxbehandling. Resultatet håller längre – men det gör ont, är dyrare och tar tid.

Laserbehandling är ett annat alternativ som är mer eller mindre permanent, men väsentligt dyrare.

Intimrakning med rakhyvel, trimmare eller rakapparat

De flesta män använder rakhyvel, trimmare och rakapparat för intimrakningen. Du kan använda de samma som du använder till ansiktet, men se till att byta ut rakbladet först eller rengöra rakapparaten före och efter intimrakningen. I annat fall finns det risk att bakterier förflyttas från ansiktet till könsorganet och vice versa. En annan viktig detalj är att rakhyveln ska vara vass eftersom huden skadas lättare av ett slitet och slött blad.

Generellt sagt är hygienen en väsentlig faktor när du intimrakar dig, såsom skötseln av huden innan och efter rakningen.

Goda råd till män som intimrakar sig

 • Se till att du har gott om tid och bra belysning. Ta det lugnt och brådska inte, om du inte vill skära dig!
 • Börja med att ägna dig åt att få huden och hårstråna mjuka genom att ta ett varmt bad. Använd en bra och mild tvål som rengör och mjuknar upp huden. Australian Bodycare Body Wash innehåller antiseptiskt Tea Tree Oil som dessutom återställer hudens naturliga balans. Body Wash är lämplig för intimtvätt eftersom det innehåller glycerin som återfuktar och skyddar huden.
 • Förebygg röda prickar efter rakning – se lösningen här
 • Applicera raklödder eller rakkräm på fuktad hud innan du börjar.
 • Använd en ren rakhyvel eller en rengjord rakapparat/ trimmare.- Börja med att raka medhårs riktning som känns behagligast och sedan mothårs. Kom ihåg att skölja rakhyveln många gånger emellanåt.
 • Raka samtidigt som du töjer ut huden. Detta ger ett bättre resultat och det finns en mindre risk att du skär dig.
 • Skölj huden ordentligt efter intimrakningen och återfukta med en bra aftershave produkt som är speciellt lämpad för denna situationen. En populär produkt är vår Body Balm som innehåller Tea Tree Oil med antiseptiska egenskaper som förebygger inflammationer. Förutom detta innehåller Australian Body Balm ett extrakt av tasmansk peppar som känns behaglig mot huden, och dessutom dämpar irritationer.
 • Undvik tajta boxershorts och underkläder av syntetiska material direkt efter intimrakningen eftersom de ökar risken för hudirritationer.
 • Får du trots allt skärsår när du har rakat dig, är det praktiskt att behandla dem ett antiseptiskt medel som t.ex. Body Balm eller Body Lotion som du kan inhandla på apoteket eller i en hälsokostbutik.

Vårda huden före och efter rakningen

Rakning är en påfrestning för huden och framförallt vid intimrakning, där områdena är extra känsliga. Om det är första gången kan besvären vara större, men huden vänjer sig efter några gånger. Detta betyder att om du väljer att raka dig på dessa områdena måste du vårda huden noggrant före och efter rakningen. Det är viktigt att försöka minska eller undvika helt risken för hudirritationer som klåda, röda utslag och ingrodda hårstrån.

Innan du börjar raka dig ska du se till att hårstråna är mjuka. Detta uppnår du bäst med en varm dusch. Det är en bra idé att använda en mild antiseptisk tvål som avlägsnar smuts och bakterier. När huden har torkat applicerar du raklödder, rakgelé eller en liknande produkt som är avsedd för rakning.

Det är viktig att du sköljer av huden ordentligt efter rakningen så den är ren. Efter detta bör du applicera en aftershave produkt som återfuktar huden. Många föredrar att använda en aftershave kräm med aloe vera eller Tea Tree Oil. Vår Intim Balm är speciellt utvecklad för att användas efter rakning eftersom den innehåller Tea Tree Oil. Den förebygger hårsäcksinflammationer och infektioner i eventuella småsår, samt verkar lugnade för huden och reducerar hudirritationer tack vare det tasmanska peppar extraktet.

Det är väsentligt att du provar dig fram till en produkt som passar speciellt din hud.

En bra idé är att undvika starkt parfymerande produkter efter intimrakning eftersom de oftast orsakar hudirritationer.


Rakning av benen – Män och Kvinnor

Många kvinnor rakar benen, framförallt på sommaren, då deras klädsel oftast består av shorts, korta kjolar och bikini. Det är få kvinnor som vill visa benen med en så kraftig hårväxt som kan få t.o.m. den manliga populationen att avundas.

Det finns emellertid också män som rakar benen. Orsakerna är oftast kosmetiska, precis som hos kvinnorna, eller för att de är idrottare och vill minska friktionen när de cyklar eller simmar.

Vilka metoder finns för att avlägsna hårväxten på benen?

Det finns många olika tekniker som avlägsnar håren på dina ben. Du kan använda en hårborttagningskräm, epilera dig, vaxa dig, göra en laserbehandling (mer eller mindre permanent hårborttagning), eller som de flesta gör – raka benen med en rakhyvel eller en rakapparat/ladyshaver.

Nackdelar med rakning av benen

En av de främsta nackdelarna med rakning av benen är att hårstråna växer ut snabbt igen. Du måste alltså raka dig ungefär varannandag för att hålla benen lena. Många tror felaktigt att hårstråna blir grövre med rakning, det blir de inte, men de känns stubbiga när de börjar växa ut.

Den största nackdelen med rakning av benen med rakhyvel eller rakapparat är dock att du riskerar att få irriterad hud med kliande prickar och inåtväxta hårstrån. Det både känns och ser obehagligt ut.

Vissa personer kan få s.k. rakfinnar efter att de har rakat benen. De ser ut som eksemutslag, men är istället en form av skäggpest som utmärker sig i form av röda kliande prickar. Detta inflammationstillstånd i huden kan uppstå efter rakning om bakterier tränger in de känsliga hårsäckarna och inflammerar dem. De röda prickarna kan utveckla sig till finnar med var och i värsta fall till bölder. Det är sällan detta händer på benen, men om problemet är omfattande bör du söka läkarhjälp.

Fördelar med rakning av benen

Att raka benen är en enkel och snabb metod som du själv kan göra hemma, vid vilket tillfälle du känner för. Det är dessutom billigt eftersom du bara behöver en rakhyvel eller en rakapparat. Resultatet är genast märkbart med en len och slät hud, utan smärta, om du inte råkar skära dig förstås.

Vissa använder rakhyvel och andra rakapparat/ladyshave. Du får prova dig fram och se vad som passar dig bäst.


Goda råd vid rakning av benen

 • Börja med att rengöra och mjuka upp huden ordentligt med varmt vatten. Använd en bra och mild antiseptisk tvål som rengör och mjuknar upp huden. Vår Body Wash innehåller antiseptiskt Tea Tree Oil och dessutom glycerin som återställer hudens naturliga balans. Body Wash är lämplig för rengöring innan rakning eftersom den återfuktar och skyddar huden.
 • Börja med att rengöra och mjuka upp huden ordentligt med varmt vatten. Använd en bra och mild antiseptisk tvål som rengör och mjuknar upp huden. Vår Bodycare Body Wash innehåller antiseptiskt Tea Tree Oil och dessutom glycerin som återställer hudens naturliga balans. Body Wash är lämplig för rengöring innan rakning eftersom den återfuktar och skyddar huden.
 • Applicera raklödder eller rakkräm på huden innan du börjar rakningen för att minska risken för skärsår.
 • När du har rakat benen skölj av eventuella rester av raklödder eller andra produkter ordentligt. Applicera därefter en bra och näringsrik aftershave-kräm. Australian Body Balm är speciellt lämpad för att användas efter rakning eftersom den innehåller antiseptisk Tea Tree Oil och ett extrakt av tasmansk peppar som känns behaglig mot huden, och dessutom dämpar irritationer.
 • Ett gott råd är att exfoliera benen en gång i veckan eftersom detta hjälper till att avlägsna döda hudceller och minska risken för röda prickar och inåtväxta hårstrån.
 • Använd alltid en rakhyvel som är ren, och dela inte med dig den med andra.

Problem med röda prickar och finnar efter rakning.

För många av oss är det nödvändigt att raka sig eller att använda hårborttagningsmedel. Detta är förstås påfrestande för huden eftersom ett vasst rakblad förs över det. Har man otur kan det leda till att huden reagerar med röda, kliande prickar som kan bli infekterade till finnar.

Varför får man röda prickar och finnar efter att man har rakat sig, och hur ska man förebygga eller vårda dem, när man väl har fått dem? Det ska vi se på längre ner.

Varför får man röda utslag och finnar efter rakning?

Man kan få röda prickar oavsett var på kroppen man rakar sig. På benen, på ryggen, i armhålorna eller på könsorganen.
Röda prickar som kliar, värker och är ömma beror oftast på skäggpest. Det är ett inflammationstillstånd i huden som orsakas av just rakning eller annan hårborttagning.

Man kan få skäggpest på alla områden på kroppen där det finns hår som avlägsnas med rakning. Skäggpest heter pseudofolliculitis barbae på latinska och det framgår tydligt på benämningen att det är ett tillstånd som orsakas av rakning.

Skäggpest uppstår när en bakterieinfektion leder till att en hårsäcksinflammation bildas. Detta uppenbarar sig i form av röda prickar som utvecklar sig till inflammerade finnar med var, och som i sin tur utvecklas, i värsta fall, till stora bölder.

Man kan få röda prickar överallt där man rakar sig. Samma princip gäller också för finnar. Det är alltså inte bara på ansiktet man får finnar efter rakning utan de kan uppkomma på benen, i armhålorna, på ryggen, på könsorganen och överallt där man har dragit med rakhyveln.

Att vi alla har bakterier och svamp överallt på kroppen och på huden är helt normalt och oskadligt. När bakterierna hittar sin väg till en hårsäck kan det dock uppstå en hårsäcksinflammation. De vanligaste bakterierna är stafylokocker och streptokocker och har du riktig otur kan du överföra dessa bakterierna från huden ner till hårsäcken.


Hur kan jag förebygga röda knoppar och finnar efter rakning?

Om du vill undvika röda irriterande prickar på huden är det säkraste att självklart inte raka sig alls. Du kan även försöka att raka dig väldigt sällan så att huden hinner att hämta upp sig mellan varje rakning.

Om inte detta är möjligt, finns det som tur är andra sätt att förebygga röda prickar och finnar efter rakning.

Först och främst måste du ta hand om din hud väl och vårda den ordentligt både före, mellan och efter rakningen. Kom ihåg att alltid använda en ny rakhyvel och aldrig dela med sig den med någon annan. Detta kan annars leda till att ni smittar varandra med skäggpest.

Innan du rakar dig förbered huden genom att tvätta och rengöra den ordentligt med varmt vatten och en mild body wash som exempelvis Australian Bodycare Body Wash, som är mycket effektiv mot bakterier och återställer hudens naturliga balans. Den åstadkommer en mycket mjuk och smidig hud som är lättare att raka utan att du riskerar att orsaka skador på den. Efteråt applicerar du raklödder eller rakgelé som dessutom desinficerar huden och minskar risken för skärsår.

När du har rakat dig skölj av eventuella rester av raklödder eller andra produkter ordentligt. Applicera därefter en bra och näringsrik aftershave-kräm. Många uppskattar produkter med Tea Tree Oil eller Aloe Vera, för de vekar lugnande på huden. Vi rekommenderar vår Australian Body Balm som är speciellt lämpad för att användas efter rakning eftersom den innehåller antiseptisk Tea Tree Oil som minskar risken för inflammationer, och dessutom lindrar och återfuktar huden.

Det rekommenderas att du exfolierar huden en gång i veckan. Exfolieringen avlägsnar döda hudceller och minskar framkomsten av röda prickar och inåtväxta hårstrån.

3 produkter till intimrakning
3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimrakning - 3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

Hur ska man vårda röda knoppar och finnar?

Om du trots alla goda råd har fått röda prickar och finnar, finns det dessbättre en del du själv kan göra för att minska symptomen.

De röda prickarna och finnarna försvinner i regel relativt fort. Trots detta måste du behandla de röda prickarna, annars riskerar du att de utvecklar sig till skäggpest. Om du försöker aktivt att vårda dem brukar de oftast försvinna ganska snabbt, och de hinner inte utveckla sig till finnar.

En metod som är mycket effektiv mot röda prickar är att använda en antiseptisk kräm som t.ex. vår Body Balm efter rakning.

Får du små skärsår eller rivsår efter att du har rakat dig kan det vara praktiskt att behandla dem med ett antiseptiskt medel som du kan inhandla på apoteket eller i en hälsokostbutik. Australian Bodycare Face Balm är också lämplig eftersom den innehåller antiseptisk Tea Tree Oil och ett extrakt av tasmansk peppar som verkar lugnande på irriterad och skadad hud.

Det finns många olika naturprodukter som har en antiseptisk, lindrande och klådhämmande effekt. De kan innehålla lavendel, Tea Tree oil eller aloe vera. Detta är precis vad du behöver när du har fått skäggpest. Naturprodukterna finns antingen i krämform eller i form av olja som du kan applicera eller badda på.

Naturprodukter med lavendel, aloe vera eller tea tree oil kan du hitta i olika former i hälsokostbutiker. Där kan du också få goda råd och bli informerad om hur produkterna används.


Rakning av skägg

Tillhör du en av dem som inte vill gå runt i skägg? Då har du inget annat val än att raka dig. Vissa män behöver raka sig varje dag, och vissa en gång i veckan. Det vanligaste är att männen använder rakhyvel eller rakapparat, men det finns de som använder rakborste eller rakkniv. Det är sällan någon använder något annan metod att avlägsna sitt skägg.

Ta tid på dig när du rakar skägget

Åtskilliga män som vill raka skägget snabbt använder en engångsrakhyvel och raklödder, eller en rakapparat utan raklödder förstås. Det är dock inte många som kommer ihåg att applicera en aftershave efteråt.

Men vissa män lägger verkligen ner mycket tid och energi på en old-school rakning. De masserar in olja i skäggstubben, använder hemmagjort raklödder som appliceras med en mjuk rakborste, och därefter rakar de skäggstubben med ett perfekt rakblad. Efteråt och innan rakningen masserar de ansiktet lätt med en varm handduk för att förbereda respektive lugna huden.

Det är en bra idé att lägga ner mycket tid på rakningen, oavsett om du använder dig av den ena eller den andra metoden. Vi moderna människor har mycket att lära oss från de gamla barberarna med sina knivar och borstar. De ägnade tid åt att förbereda huden före rakningen, och efteråt hjälpte de huden att återhämta sig efter ”misshandeln”. Få är det numera som gör detta, de bara tar hyveln eller rakapparaten och rakar.

Somliga män tycker att de har bättre kontroll över rakningen om de använder en rakhyvel och vissa anser att det är smidigare med en rakapparat. Vi kan alltså dra slutsatsen att det definitivt är en smaksak på vilket sätt man ska raka sig.

Problem med utslag efter skäggrakningen

Oavsett om du använder rakhyvel eller rakapparat finns det risk att du drabbas av röda utslag på ansiktet, hakan och halsen d.v.s. skäggpest. Vissa män anser att skäggpesten reduceras när de använder rakapparat, och vissa att den förvärras. Det bästa sättet är att prova sig fram och se vad som passar dig bäst.

Det bästa du kan göra för att förebygga röda prickar och finnar är att vårda din hud. Innan du rakar dig bör du tvätta ansiktet med varmt vatten och en mild ansiktstvätt. Vår Face Wash innehåller antiseptiskt Tea Tree Oil som bekämpar bakterier och är lämplig att använda innan rakningen. Om du rakar dig med en rakhyvel eller ett rakblad bör du använda raklödder och efter det en bra aftershave kräm, så at huden återhämtar sig.

Vår Face Balm är speciellt utvecklat för att användas efter skäggrakning. Den innehåller antiseptisk Tea Tree Oil och ett extrakt av tasmansk peppar som är känd för sina lugnande egenskaper och dämpar irriterad hud.


Rakning av hår på ryggen

Är du en av de män som lider av hår på ryggen? Du kan antingen låta dem vara eller ge dig i kast med att raka dig på ryggen.

När du rakar ryggen gäller samma regler som för när du rakar resten av kroppen. Huden ska förberedas innan rakningen, och efteråt ska den behandlas med en lugnande produkt.

Rakning av ögonbrynen

Ögonbrynen spelar en central roll i vårt ansikte. Det gäller att alltså vara väldigt försiktig och säker på vad man gör om man vill raka dem. Ögonbrynshår växer nämligen mycket långsamt, och det är lätt att man rakar av för mycket.

Skälen till att man rakar ögonbrynen är oftast för att de är stora och buskiga eller för att man vill åstadkomma en modernare form. I vilket fall som helst gäller det att vara försiktig!

Rakning av armhålor

De flesta kvinnor tycker inte om när hårväxten under armarna syns. Den enda lösningen är att förstås att avlägsna den. Majoriteten använder rakning som lösning eftersom det är snabbt, lätt och billigt. Det är en utmärkt metod. Men även här, precis som på andra områden på kroppen, kan de röda prickarna poppa upp efter rakningen.

För att undvika detta är det viktigt att du använder raklödder när du rakar armhålorna och att du dessutom tar god hand om huden där efter rakningen. Vår Body Balm är bra att använda efter att man har rakat sig i armhålorna eftersom den innehåller antiseptisk Tea Tree Oil. Den hindrar inflammationer att uppkomma i eventuella småsår. Det tasmanska pepparextraktet, som Body Balm också innehåller, verkar lugnande och reducerar hudirritationer.

Efter att du har avlägsnat håret från armhålorna rekommenderas det att du använder en deodorant utan aluminium. 

Exfoliering av huden

För att bekämpa de röda rakningsprickarna och finnarna är det till en fördel att exfoliera din hud. På detta viset avlägsnas alla döda hudceller från huden vilket resulterar i en hälsosammare hud, och risken för röda prickar och finnar reduceras.

Exfoliering är inte lämplig för huden varje dag, utan bara en till två gånger i veckan.

Läs mer om exfoliering här.


FAQ om rakning


Hur rakar kvinnor sitt könshår?

Rakning an könshår kallas också för intimrakning och det utförs på precis samma sätt som på resten av kroppen. Eftersom huden där nere är extra känslig så gäller det att vara särskilt försiktig. Väsentligt är att man vårdar huden både före och efter rakningen. Oftast använder man rakhyvel eller rakapparat.


Hur rakar män sitt könshår?

Män väljer oftast rakapparat, rakhyvel eller trimmer när de ska raka sitt könshår. Det väsentligaste är att vara ytterst försiktig när du rakar, så du inte skär dig. Dessutom se till att förbereda huden ordentligt innan rakningen och därefter vårda den.


Hur kan man undvika klåda efter rakning?

Klåda och röda utslag är ett mycket vanligt fenomen efter rakning. Den bästa metoden för att undvika det är att vårda huden för och efter rakningen. Klåda och röda prickar orsakas av skäggpest som uppstår när en bakterieinfektion bildas som inflammerar hårsäcken.


Hur kan man förebygga röda prickar efter rakning?

Om du inte vill ha röda prickar efter rakningen är det väsentligt att du tvättar och rengör huden ordentligt innan. Använd raklödder när du rakar dig och applicera efteråt en bra och vårdande aftershavekräm. Välj helst en oparfymerad kräm med antiseptiska egenskaper.


Varför får man röda prickar efter rakning?

Röda prickar orsakas av skäggpest som uppstår när en bakterieinfektion bildas som inflammerar hårsäcken. Karakteristiskt för skäggpest är röda små prickar.


Hur ofta bör man raka sig?

Om din hud fick bestämma så skulle du raka dig så sällan som möjligt. Rakning är påfrestande för huden, men i regel så får man raka sig hur ofta man vill. Du kan raka dig när du anser att det är nödvändigt, bara du ser till att vårda huden ordentligt.


Hur snabbt växer håret ut efter rakningen?

Hår växer lite i taget. Hur mycket varierar från person till person. När du rakar dig skärs hårstrået av nära huden, och kan därför bli synligt ganska snabbt igen. För att håren inte ska synas är det nödvändigt att man rakar sig varje eller varannandag.


Hur stoppar man blödningar efter rakning?

För att undvika skärsår och blödningar ska du se till att huden är mjuk och varm när du rakar. Om du trots det skär dig och det blöder, kan du badda skärsåret med en vätska med lite alkohol i,Tea Tree Oil eller applicera någon speciell kräm. Du kan dessutom använda en klump alun, en kristall liknande sten, som kyler och hjälper att stoppa blödningar.


Hur förebygger man finnar efter rakning?

Det bästa sättet att förebygga finnar efter rakning är att vårda huden före och efter. Använd lämpligen en aftershavekräm som parallellt är nerkylande, läkande, vårdande och antiseptisk.


Är intimrakning farlig?

I regel är det inte farligt, varken för män eller kvinnor, att intimraka sig. Det gäller förstås att vara försiktig, så du inte skär dig där nere när du rakar. Det är också viktigt att du vårdar huden före och efter rakningen så att inte det inte uppstår någon inflammation som kan resultera i en böld.


Vad är bäst: rakning eller vaxning?

Det finns fördelar och nackdelar med både rakning och vaxning. Rakning är en lätt, snabb och billig metod som dessvärre inte håller så länge. Vaxning däremot håller längre, men behandlingen är tidskrävande och dyr. Dessutom är det en metod som många säger orsakar mycket smärta.


Vad är intimrakning?

Intimrakning är när män och kvinnor rakar av könshåret.


Kan man använda tvål vid rakning?

Tvål kan du använda när du tvättar och rengör huden innan rakningen. När du rakar dig bör du dock använda raklödder eller rakgelé som är mer lämpliga för rakning än tvål.


Produkter Från Australian Bodycare:

3 produkter till intimrakning
3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimrakning - 3 produkter mot inåtväxta hår, skäggpest och röda rakfinnar efter intimrakning

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram