Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Hårborttagning – var, hur och varför?

Hårborttagning är absolut ingen ny företeelse i historien. Den har praktiserats i årtusenden av både kvinnor och män över hela världen. Anledningen är förstås uppenbar – många av oss har generande behåring på oönskade ställen.

Om du har beslutat dig för att sätta igång med att försöka avlägsna den generande hårväxten måste du först hitta en effektiv metod som är skräddarsydd för dig. Det vanligaste metoderna är rakning, vaxning, hårborttagningskrämer, laserbehandling och plockning.

De olika metoderna har både för- och nackdelar, och stora prisskillnader. Några metoder kan du uträtta själv hemma och vissa erfordrar besök på hudvårdsklinik. Vissa metoder ger bättre resultat på ett speciellt område på kroppen eller ansiktet, och vissa på andra ställen. Somliga metoder passar inte lika bra för alla människor och resultaten skiljer sig ofta en del mellan individer. Det är alltså mycket man måste tänka på.

Därför rekommenderas det i hög grad att du jämför noggrant de olika metoderna som finns innan du beslutar dig för vilken metod du ska använda. I detta avseendet undviker du att spendera pengar på ineffektiva metoder som inte ger dig önskvärda resultat.


Olika hårborttagningsmetoder – fördelar och nackdelar

De allra flesta människor avlägsnar oönskad hårväxt av estetiska skäl. Bara professionella idrottare som simmare eller cyklister tar bort sin hårväxt av rent praktiska skäl. Annars så tar de flesta bort sitt hår på vissa områden på kroppen och på ansiktet, för att de inte tycker det ser bra ut med hårväxt där. Om du är en av dem som vill bekämpa den generande hårväxten måste du först hitta en bra hårbortagningsmetod. En metod som är anpassad till dig.


Rakning

Rakning är den hårbortagningsmetod som är mest utbredd. Inte minst om man räknar med männen som rakar sig nästan varje dag för att avlägsna sin skäggväxt. I denna artikel ska vi dock inte rikta vårt intresse på den manliga ansiktsrakningen.

Hårbortagningsmetoden de allra flesta använder för första gången är onekligen rakning. Den är lätt till hands och okomplicerad. Allt du behöver är rakhyvel och du kan sätta igång med att avlägsna hår var du vill på hela kroppen.

Det rekommenderas förstås att man inte bara använder en rakhyvel rätt och slätt. Det kan vara påfrestande för huden om man inte fuktar och mjukar upp den innan rakningen. Ett varmt bad kommer att förbereda huden och dessutom få hårstråna att resa sig, vilket kommer att ge en effektivare rakning. En annan väsentlig faktor är att hålla huden bakteriefri eftersom det är lätt att man får små sår under rakningen som kan leda till att bakterier tränger in i såren och orsakar skada. Det rekommenderas därför att du använder en bodywash som bekämpar bakterier.

Dessutom är det viktigt att vårda huden ordentligt efter rakningen, för att undvika hudirritation och eventuellt skäggpest som är ett inflammationstillstånd i huden som uppstår efter rakning. Avsluta därför rakningen med att applicera en bra antibakteriell kräm som t.ex. en speciell aftershave balsam som innehåller kylande och vårdande ingredienser.

I stället för en vanlig rakhyvel kan du använda en rakapparat för kvinnor, en ladyshave, som är lämplig för tunnare hårstrån, och inte grova manliga.

5 Fördelar med rakning:

 1. Det är en billig metod.
 2. Det är lätt och snabbt att göra.
 3. Du kan göra det själv hemma
 4. Det är smärtfritt – om du inte skär dig.
 5. Fint resultat med mjuk och len hud direkt.

4 Nackdelar med rakning:

 1. Man måste raka ofta för att undvika synliga hår eftersom de växer ut snabbt igen.
 2. Hårstråna känns grova och stubbiga när de växer ut.
 3. Det finns risk att du får röda prickar och inåtväxande hårstrån, framförallt på den känsliga huden vid bikinilinjen.
 4. Det finns risk att bakterier sprider sig till andra ställen på kroppen om du inte håller rakhyveln ren.

Video: Rakning – Step By Step

Body Wash med Tea Tree Oil
Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Body Wash med Tea Tree Oil - Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
Body Balm
Vårdande after shave balm mot röda prickar efter rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Body Balm - Vårdande after shave balm mot röda prickar efter rakning

Hårbortagningskräm

Föredrar du att utföra din hårborttagning själv så är det en bra idé att försöka dig på olika hårbortagningskrämer. Du kan köpa här. Det finns olika varianter av hårbortagningskrämer för ansiktet, benen, bikinilinjen o.s.v.

En hårbortagningskräm är en kräm med alkaliska kemikalier som löser upp håret precis under ytan av huden. Man applicerar krämen på huden och låter den stå en stund. Därefter avlägsnar man krämen (och håren) med en liten spatel som medföljer. Innan du använder krämen är det viktigt att du läser bruksanvisningen noggrant. Försök att inte tvätta huden med varmt vatten innan användning, eftersom porerna öppnas och huden riskerar att bli kraftigt irriterad. Vissa tycker att de får utmärkta resultat med hårbortagningskrämer, medan andra anser att resultaten inte är tillfredställande nog. Det gäller alltså att prova sig fram och se vilken hårbortagningsmetod passar dig bäst.

6 Fördelar med hårbortagningskräm:

 1. En relativt billig metod
 2. Utförs lätt och snabbt
 3. Du gör det själv därhemma
 4. En smärtfri metod
 5. En bra metod för känsliga områden som t.ex. bikinilinjen

3 Nackdelar med hårbortagningskräm:

 1. Ett flertal krämer ger dåliga resultat och är inte lämpliga för alla.
 2. Håren växer snabbt ut igen
 3. Krämen har ingen och god doft och innehåller kemikalier.

Vaxning

Vaxning kan utföras på hemmaplan eller på en skönhetssalong av en kosmetolog. Det är uppenbart dyrare att få det utfört på en salong, men man slipper besväret och dessutom utförs det av en erfaren kosmetolog. Det krävs nämligen en speciell teknik för att avlägsna håren och det kan vara svårt att bemästra det, i alla fall i början.

När man ska utföra en vaxbehandling börjar man med att applicera varmt vax på det område som ska behandlas. Därefter lägger man på en speciell remsa av papper eller tyg på vaxet, och sedan drar man snabbt på remsan med ett ryck. På detta viset fastnar hårstråna på remsan. Varje hårstrå rycks ut från roten, vilket innebär att man är hårfri en mycket längre period än när man rakar eller använder hårbortagningskräm. Det måste dock erkännas att det gör ont när hårstråna rycks ut på detta viset.

Många väljer vaxbehandling som hårbortagningsmetod för intima områden för att det är lättare och inte så obehagligt som rakning. Det finns olika stilar som tillämpas, för exempel, en Hollywoodstil är när all könsbehåring avlägsnas. Med en brasiliansk hårborttagning avlägsnas allt könshår förutom en liten landningsbana eller trekant på venusberget. Med en tangavaxning, eller en California vaxning, avlägsnas bara de hår som är synliga när man har på sig en tangatrosa.

4 Fördelar med vaxning:

 1. Den varar längre – upp till flera veckor.
 2. Det är en förhållandevis snabb metod.
 3. Du undviker stubbiga hårstrån eftersom de som kommer upp är mjuka.
 4. Man kan vaxa överallt på hela kroppen och ansiktet.

6 Nackdelar med vaxning:

 1. Det gør ondt.
 2. Det är smärtsamt.
 3. Det är inte billigt – speciellt om vaxningen utförs på en skönhetssalong.
 4. Det är krångligt att göra det hemma.
 5. Det finns risk att du får röda prickar och inåtväxande hårstrån några dagar efter vaxningen.
 6. Hårstråna måste ha en viss längd (ca. en halv centimeter), annars kan de inte ryckas ut. Detta betyder att du är tvungen att gå runt med oönskad hårväxt i flera dagar för att hårstråna ska nå den längd som krävs.

Laserbehandling

För att avlägsna oönskad hårväxt med en laserbehandling behövs det att man besöker en hudvårdsklinik. Laserbehandling är en mycket effektiv hårbortagningsmetod, men den kräver sin tid. Själva behandlingen tar inte så lång tid, men du kan behöva ett antal behandlingar innan håren avlägsnas permanent.
Hårborttagning med laser kallas även för IPL (intensivt pulserande ljus) eller Ellipse hårborttagning. Denna behandling går ut på att en koncentrerad ljusstråle träffar hårstrået och leder värmen ner till hårsäcken. Den intensiva hettan bränner hårsäcken och förstör hårstråets rot. Detta är inte farligt och smärtar bara en aning.

Fördelar med laserbehandling:

 • Efter flera behandlingar når du ett mer eller mindre hårfritt resultat.
 • Man kan behandla hela kroppen, även ansiktet.

Nackdelar med laserbehandling:

 • Det är en mycket dyr metod
 • Den har bara bra effekt på mörka hårstrån. Röda, blonda och gråa hårstrån kan inte behandlas.
 • Hårborttagningen är inte 100% permanent.

Andra hårbortagningsmetoder

De vanligaste hårbortagningsmetoderna är som sagt rakning, hårbortagningskräm, vaxning och laserbehandling. Det finns dock några metoder till som också används.

Sockring är en urgammal hårbortagningsmetod från Mellanöstern. Den påminner mycket om vaxning, men istället för vax används en sockerpasta. Metoden framkallar mindre smärta och är skonsammare mot huden. Dessutom behöver inte hårstråna ha en viss längd för att avlägsnas.
Det är inte dock alla salonger som erbjuder sockring, och precis som vaxning är det inte speciellt billigt.

Plockning är en metod som de flesta har provat på. Med en pincett avlägsnar man snabbt och lätt hårstrån som växer ut här och där. Detta är en effektiv metod, men den är ganska smärtsam och tidskrävande om det inte gäller enskilda hårstrån som behöver avlägsnas. Därför är det en metod som används främst för att avlägsna hårstrån på ögonbrynen, eller på små områden på kroppen eller ansiktet.
Det är en billig metod som bara kräver en pincett. Men var försiktig när du plockar ögonbrynen för de växer inte ut lika snabbt. Se till att ha bra belysning och plocka ett hårstrå i taget.

Hårborttagning med epilator påminner mycket om rakning med rakapparat. Skillnaden är att med epilatorn avlägsnas håren från roten. Detta gör uppenbarligen ganska ont, och är det är en relativt tidskrävande metod, speciellt om det är benen som ska behandlas. Fördelen är att du kan göra det hemma när det passar dig.Det är inte alla som får bra resultat med en epilator, och vissa ger upp för de står inte ut med smärtan. Men om du väl lyckas med det, kommer det att dröja flera veckor innan du behöver epilera dig igen. Epilering är dock påfrestande för huden och det finns risk att det uppkommer små röda prickar och inåtväxande hårstrån, precis som med vaxningen.

Hårborttagning med tråd är en urgammal metod från Mellanöstern. Denna metod kräver en speciell teknik och mycket erfarenhet för att man ska lyckas. Man presterar tekniken genom att hålla en tunn bomullstråd i båda händerna och dra ut hårstråna med ett knyck. Det är en mycket effektiv metod, om man behärskar tekniken, och den är inte så smärtsam som vaxning. Det tar lång tid att behandla större hudpartier så därför är hårborttagning med tråd, eller threading som det också kallas, lämpligast för små områden i ansiktet.

Body Wash med Tea Tree Oil
Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Body Wash med Tea Tree Oil - Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
Body Balm
Vårdande after shave balm mot röda prickar efter rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Body Balm - Vårdande after shave balm mot röda prickar efter rakning

Viktigt att komma ihåg före och efter hårborttagning

Det råder ingen tvekan om att hårborttagning är påfrestande för huden. Därför är det viktigt att du vårdar huden både före och efter hårborttagningen.

Innan du börjar med hårborttagningen är det en bra idé att tvätta huden med en bra antibakteriell duschtvål. Detta både rengör och mjuknar upp huden. Om du ska raka den generande hårväxten, rekommenderas det att du tar ett varmt bad innan som mjuknar upp håren och huden, vilket kommer att göra rakningen lättare. Om du använder dig av andra metoder, som vaxning eller hårbortagningskräm, är det viktigt att du även i dessa fall rengör huden och avlägsnar den från bakterier.

När du är klar med hårborttagningen behöver huden omsorgsfull vård. Smörj in den med en bra bodylotion, eller ännu bättre, en speciell aftershave balsam som vårdar huden efter rakning. Den har en lindrande och kylande effekt på irriterad hud. Aftershaven kan också hjälpa till att förebygga röda prickar, inåtväxande hårstrån och irriterad hud som ofta är hudens reaktion efter en påfrestande behandling.

Inåtväxande hårstrån orsakas av inflammationer i hårsäckarna som gör att hårstråna växer inåt. Oavsett vilken hårborttagningsmetod man använder sig av, efterlämnas hårsäckarna öppna och mottagliga efter att man har rakat eller ryckt ut hårstråna. Om det finns bakterier på huden tränger de lätt in i hårsäckarna och orsakar inflammationer. Därför är det mycket viktigt att hålla huden ren med en antibakteriell tvål, och vårda den med en antiseptisk lotion som sluter porerna och motverkar uppväxten av bakterier efter hårborttagningen.


Kan hårborttagning vara permanent?

När man pratar om permanent hårborttagning menar man oftast laserbehandling s.k. IPL (intensivt pulserande ljus) eller Ellipse hårborttagning.

Hårborttagning med laser går ut på att ljusenergin omvandlas till värmeenergi. När den koncentrerade ljusstrålen träffar hårstrået leds värmen ner till hårsäcken. Den intensiva hettan bränner hårsäcken och förstör hårstråets rot. Ljusstrålen kan dock bara fångas upp av mörka hårstrån och därför är laserbehandling inte effektiv på blonda, grå eller röda hårstrån.

Det kanske låter lite skrämmande med laserbehandling, men om det utförs korrekt är det ingen fara. Det handlar bara om ljus som omvandlas till värme. Det kan göra en aning ont under behandlingen, speciellt om den utförs på känsliga områden. Det känns ungefär som man får en lätt smäll med ett gummiband, och man upplever en snabb värmepuls eller en ögonblicklig brännande känsla. Man känner ingen smärta efter behandlingen.

För att få ett hårfritt resultat krävs det ett antal behandlingar eftersom hårsäckarna befinner sig i olika växtfaser. Antalet behandlingar beror på faktorer som hormonell nivå, ålder, hårtyp m.m. Man ska räkna med 5 – 10 behandlingar för att bli av med allt hår, men resultatet är inte alltid 100% permanent. Även om de behandlade hårsäckarna är förstörda, kan nya hårsäckar uppkomma och nya hårstrån växa ut. Därför behöver du följa upp med ytterligare laserbehandlingar efter en period.

För att få en laserbehandling krävs det att du besöker en hudvårdsklinik. Det är en ganska dyr hårborttagningsmetod eftersom varje behandling kostar en del, och man behöver ju ett antal behandlingar för att få resultat. Man kan köpa laserapparater som är utsedda för hemmabruk, men de är rätt dyra, och dessutom varnar experter och Socialstyrelsen för användningen av dem.


Problem som kan uppstå vid hårborttagning

Hårborttagning är påfrestande för huden och den förbrukas när man utför hårborttagning. Eftersom vissa har känsligare hud, varierar det från individ till individ hur huden reagerar.

Några typiska reaktioner som kan uppstå i samband med hårborttagning är hudirritation, röda prickar och inåtväxande hårstrån, och speciellt vid rakning, småsår i huden.

Dessa reaktioner kan vara svår att undvika, speciellt om du har känslig hud. Det finns dock vissa saker du kan göra för att undvika besvären. Innan du sätter igång med hårborttagningen är det bra om du rengör och mjukgör huden med en bra duschtvål som avlägsnar bakterier. Efteråt, när du har avlägsnat håren, se till att vårda och lugna huden med en aftershave balsam eller en bodylotion.


7 myter: Det visste du inte om hårborttagning

Myt 1: Hårstråna blir grövre om du rakar.

Det är en gammal myt som inte har något förhållande till verkligheten. Myten har antagligen uppstått för att kortare hårstubb verkar grövre än långa hårstrån.


Myt 2: Håren blir inte så grova om du använder hårborttagningskräm

När man använder hårborttagningskräm kapas hårstråna av precis under huden, men när de växer ut är de precis lika grova som när de växer ut efter rakning.


Myt 3: Det är farligt med laserbehandling.

Hårborttagning med laser innefattar att ljusenergi omvandlas till värmeenergi som leds ner till hårsäcken. Den intensiva hettan bränner hårsäcken och förstör hårstråets rot. Detta är riskfritt eftersom det är bara hårsäcken som förintas.


Myt 4: Det växer ut färre hårstrån om man vaxar sig

När man vaxar rycker man ut hårstråna från roten, i motsats till rakning. Det tar längre tid för hårstrået att växa ut, men det kommer att komma upp någon gång, för hårsäcken har inte förstörts.


Myt 5: Huden kan bli bränd av vaxning

Det är viktigt att vaxningen utförs korrekt. Vaxet måste värmas upp för att det ska fungera, men inte för mycket. Alldeles för varmt vax kan skada huden. Det är därför viktigt att den som utför vaxningen har en viss erfarenhet.


Myt 6: Man får kraftigare behåring av hårborttagning

Man får inte mer hår om man avlägsnar sin hårväxt. Hårstråna kan dock se tjockare och grövre ut när de börjar växa ut igen.


Myt 7: Håren växer snabbare efter hårborttagning

Hårstråna växer varken snabbare eller långsammare för att man avlägsnar dem. Dessutom får man inte mer hår eller grövre hårstrån av hårborttagning.


FAQ om hårborttagning

Hur länge är man hårfri efter en hårborttagning?

Det beror på vilken metod du använder dig av. Rakning är metoden som varar minst, medan laserbehandling är metoden som varar längst.


Hur länge är man hårfri om man efter att ha använt en hårbortagningskräm?

När man avlägsnar håren med en hårbortagningskräm kapas hårstråna av precis under huden. Därför dröjer det lite längre innan de växer ut än när man har rakat dem.


Kan man få bidrag för hårborttagning?

Man kan inte få bidrag för vanlig kosmetisk hårborttagning. Bara vid svåra fall, som extrem hårväxt på ansiktet (på kvinnor), eller om ens behåring är mycket kraftig p.g.a. något sjukdomstillstånd. Då kan man få bidrag för att avlägsna den generande hårväxten med laser.


Är permanent hårborttagning med laser farlig?

Det är inte farligt att avlägsna håren med laser. Vid en laserbehandling omvandlas ljusenergin till värmeenergi som bränner och förstör hårsäcken. Det är bara hårsäcken som förstörs, och inte huden runtomkring eller några organ.


Är en hårborttagning med laser permanent?

Hårborttagning med laser kräver ett antal behandlingar för att hårstråna ska försvinna permanent. Men även om hårsäcken är förintad kan det uppkomma nya hårsäckar som kräver nya behandlingar. Därför kan man inte garantera att man förblir 100% permanent hårfri i framtiden av en laserbehandling.


Hur många behandlingar krävs det för permanent hårborttagning med laser?

Det varierar från person till person. Faktorer som hormonnivå, ålder och hårtyp spelar roll. I regel ska du räkna med ungefär 5 – 10 behandlingar.


Vad kostar permanent hårborttagning med laser?

Det är den dyraste hårborttagningsmetoden, men också den effektivaste. Priserna varierar från klinik till klinik, så det är bra om du jämför dem innan du beställer tid. Den totala kostnaden kommer att bero på hur många behandlingar du behöver göra, vilket skiljer sig åt mycket mellan individer.


Var kan man köpa vax för hårborttagning?

Du kan köpa vax på Life eller på stormarknader om du vill vaxa dig själv. Annars kan du boka tid på en skönhetssalong och få en vaxbehandling av en kosmetolog.


Produkter Från Australian Bodycare:

Body Wash med Tea Tree Oil
Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Body Wash med Tea Tree Oil - Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
Body Balm
Vårdande after shave balm mot röda prickar efter rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Body Balm - Vårdande after shave balm mot röda prickar efter rakning

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram