Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är skäggpest – och vem drabbar det?

Skäggpest uppstår på grund av en bakterieinfektion i en hårsäck. När hårsäcken är infekterad, uppstår ett infektionstillstånd, som visar sig i form av röda knoppar och öm hud. De små knopparna kan senare utveckla sig till små blåsor fulla av inflammerad vätska. En sådan vätskeansamling kallas också en furunkel. Och finns det många furunklar på samma ställe, kallar man det furunkulos.

I förbindelse med skäggpest har du kanske också hört beteckningen follikulitis eller hårkörtelinfektion, som används om ett tillstånd, när man har infektion i en hårsäck.

> Medel mot skäggpest – Se produkterna här

Skäggpest, som också har det latinska namnet pseudofolliculitis barbae, uppstår i förbindelse med rakning och hårborttagning. Det är därför oftast män, som rakar sig i ansiktet, som drabbas av skäggpest.

Men skäggpest kan uppstå i förbindelse med alla former av rakning och hårborttagning överallt på kroppen. Och därför kan kvinnor, som rakar sig under armarna, på benen, i bikinilinjen, eller som intimrakar sig, också uppleva att få skäggpest.

Skäggpest är ett våldsamt namn för något, som lyckligtvis är en oskadlig och ofarlig åkomma, även om det helt säkert är våldsamt irriterande och obehagligt att ha skäggpest.

Den lätta lösningen ville vara att låta skägget och håret gro, men det är i de flesta tillfällen ingen användbar lösning. Lyckligtvis finns det goda möjligheter att både förebygga och behandla skäggpest.

Det handlar om att vara medveten om några få och enkla saker, när du rakar dig eller tar bort håret. Och så finns det olika produkter, som du med fördel kan och bör använda före och efter rakning och hårborttagning.


Så behandlar du din skäggpest i ansiktet

Skäggpest är lyckligtvis en oskadlig åkomma, men det är irriterande och obehagligt att ha, så därför är det värt att veta vad du själv kan göra för att bli av med det.

Har du fått skäggpest, handlar det om att få det behandlat, så du blir av med de röda och ömma knopparna, och så du inte fortsätter med att smitta dig själv.

Kräm mot skäggpest

Vid milda tillfällen av skäggpest kommer du för det mesta att kunna få bukt med pesten med en kräm till skäggpest. Du kan få krämen på apoteket . Här kan du också få en tvål, som innehåller klorhexidin, som du kan tvätta huden med.


Ett naturligt medel mot skäggpest

Det finns flera olika naturmedel, som har en antiseptisk bakteriedödande, lindrande och klådstillande effekt. Allt vad du behöver när du angrips av skäggpest. Bland dessa finns naturmedel som innehåller tea tree oil mot skäggpest teträolja eller aloe vera.

Du kan till exempel få klådstillande krämer och tea tree oil aftershave, som du kan använda efter rakning. Du kan också få oljor med aloe vera eller tea tree oil, som du kan badda på huden, eventuellt i utspädd form.

Du kan hitta de olika naturmedlen i hälsokostbutiker. Här kan du också få råd och vägledning om hur man använder dem.

Så behandlar du skäggpest med produkter från Australian Bodycare

Rakgel mot röda prickar efter rakning
Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Rakgel mot röda prickar efter rakning - Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
After Shave Balm
After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
After Shave Balm - After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning

Metod:

 1. Tvätta området med Before Shave.
 2. Skölj grundligt med ljumt vatten.
 3. Raka med Shave Gel.
 4. Skölj grundligt med ljummet vatten.
 5.  Fördela After Shave på området efter rakning.

Alla rakprodukter innehåller Tea Tree Oil och lindrar irritation samt motverkar framkomsten av inåtväxta hår och röda knoppar och tillför huden fukt och vård.

Antibiotikabehandling

Gör det mycket ont, eller ser din skäggpest mycket allvarlig ut, bör du uppsöka din läkare och låta honom eller henne titta på det. I de flesta tillfällen kommer läkaren att ge dig en antibiotikabehandling, så infektionen slås ner. Det kan vara i form av en salva eller kräm mot skäggpest, som ska smörjas lokalt på huden.

I speciellt svåra tillfällen, till exempel när skäggpesten har utvecklat sig till bölder, kan det vara nödvändigt med antibiotika i tablettform, så hela kroppen behandlas.

Lad skägget gro

Det finns förstås också den möjligheten, att du helt enkelt låter skägget eller håret gro! För de allra flesta människor är det dock inte en möjlighet, de har lust att praktisera. Men det råder inga tvivel om, att det ville vara det bästa för huden.

Med rätt produkter och rätt behandling av huden och redskapen skulle det dock också vara möjligt att kunna raka sig utan risk för att få skäggpest på købet.


Hur ser skäggpest ut – och hur känns det?

De typiska symptomen på skäggpest är små röda knoppar på huden. Det är infektionen i hårsäcken och det efterföljande infektionstillståndet, der kan ses som en röd knopp. Som oftast kommer huden dessutom att vara svullen och öm.

Knopparna kan också ge klåda. I en del tillfällen kommer knopparna, eller några av knopparna, att utveckla sig till små blåsor, som är fulla av inflammerad vätska. De blir alltså till deciderade finnar. I värsta fall kan knopparna utveckla sig till riktiga bölder. Händer det, kan man också uppleva att få feber.

Förutom att det är smärtsamt att have skäggpest, så är det också irriterande att ha små röda knoppar, som är mycket tydliga för alla och svåra att dölja; speciellt om de sitter i ansiktet. Allt i allt är det alltså mycket obehagligt att ha skäggpest – det vet alla som har prövat det.

Fakta:

Använder du produkter med Tea Tree Oil efter rakning bekämpar du de bakterier som ger skäggpest och röda knoppar.

Tea Tree Oil är antiseptisk och motverkar därför bakterier och orenheter.

Läs om Tea Tree Oil – klicka här

Skäggpest kan uppstå alla ställen på kroppen. Alle de ställen, där det finns hår – och där man tar bort håret genom rakning eller på annat sätt. Män kommer alltså typiskt att få skäggpest i ansiktet, när de tar bort skägget vid rakning, därav namnet. Men både män och kvinnor kan få skäggpest alla andra ställen på kroppen, där de rakar sig eller tar bort hår.


Varför får man skäggpest?

Skäggpest kan uppstå efter rakning eller hårborttagning. Det beror på en bakterieinfektion, som uppstår i den hårsäck, där det hår som du har rakat sitter.

Vi har alla bakterier och svampar överallt i kroppen och på huden. Det är helt normalt och helt oskadligt. Men när bakterierna kommer ner i en hårsäck, infekteras hårsäcken, och det uppstår ett infektionstillstånd.

Det är typiskt bakterierna stafylokocker eller streptokocker, som ger infektionen. Vid rakning kan du alltså råka föra bakterier från huden ner i hårsäcken.

Personer med en hög talgproduktion och en fet hud är mer utsatta för skäggpest än andra. Det beror kanske på, att det här finns en hög förekomst av bakterier.

När du först har fått skäggpest i form av infekterade hårsäckar, riskerar du lätt att fortsätta med att smitta dig själv genom att bära infektionen vidare från hårsäck till hårsäck.

Du kan också smitta dig själv, om du använder rakgrejor, som inte är helt rena, och där det därför gömmer sig bakterier på rakbladet. Det kan antingen vara för att du själv har glömt att rengöra dina rakgrejor efter avslutad rakning, eller för att du har lånat rakgrejor, som inte var helt rena, av en annan.

Det är alltså viktigt att komma ihåg att rengöra dina rakgrejor när du är färdig med att raka dig. Och så är det viktigt att komma ihåg, att det inte är någon god idé att dela rakgrejor med andra.

Du kan smitta dig själv – och andra

Handdukar eller tvättlappar, som inte är helt rena, kan också lätt bära smittan vidare. Från dig själv till dig själv eller andra – eller från andra till dig. Så byt ofta handdukar – speciellt dem, som är i kontakt med den rakade huden.

Följande goda råd bör du alltid följa när du rakar dig:

 • Använd alltid bara dina egna rakgrejor. Låna inte ut dina egna rakgrejor till andra – och låna inte av andra.
 • Se till att använda en ny eller ren rakhyvel. Det är det viktigaste. Det är däremot inte viktigt, om din rakhyvel har två eller fyra blad, eller vad den har kostat.

Som med så mycket annat är det bättre att förebygga än att behandla. Det allra bästa är alltså, om du kan slippa få skäggpest – så slipper du irritationerna, och du slipper att behöva behandla det.

Först och främst handlar det om att se till att de bakterier, som vi alla naturligt har i huden, inte kommer ner i hårsäcken när du rakar dig. Det gör du genom att alltid upprätthålla en god hygien.

Det uppnår du bäst genom att helt enkelt inarbeta några få och enkla goda råd i dina dagliga rutiner. Det är inte något som tar länge. Och följer du råde, är du på god väg när det gäller att slippa skäggpesten i framtiden.

Rakgel mot röda prickar efter rakning
Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Rakgel mot röda prickar efter rakning - Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
After Shave Balm
After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
After Shave Balm - After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning

Så förebygger du skäggpest

 • Tvätta huden där du ska raka dig, innan du rakar, så du får bort alla bakterier. Du kan tvätta dig med ljummet vatten och en tvättkräm. Välj eventuellt en, som är speciellt beräknad till att använda innan rakning.
 • Använd rakskum varje gång du rakar dig. På så sätt glider rakkniven lättare, och det minskar risken för småsår och repor, som ger lättare tillgång för bakterier. Rakskummet desinficerar också huden.
 • Ta god tid på dig, när du rakar dig, och se till att använda en spegel, så du kan se vad du gör.
 • Raka alltid håren i groriktningen – inte mot groriktningen. Så irriterar du inte huden så mycket.
 • Se till att rensa och eventuellt desinficera dina rakgrejor varje gång du har använt dem, så att bakterierna tas bort.

Många människor upplever, att en elektrisk rakapparat är mycket mer skonsam mot huden än en rakhyvel. Så använder du en rakhyvel idag, kunde du investera i en rakapparat för att se, om det är en bättre lösning för dig.

Men kom också ihåg att rengöra den ren efter bruk, och kom ihåg att använda några bra produkter till huden efter rakning.

Oavsett hur du rakar dig, är en rakning en hård omgång för huden, så därför er det viktigt att vårda huden bra efteråt – och att göra huden klar till rakning innan.

 • Använd aftershave mot skäggpest eller en kräm, som är speciellt passande till att använda efter rakning, efter varje rakning. Det desinficerar, svalkar och vårdar huden.
 • Byt dina handdukar eller tvättlappar varje dag, om du använder dem på hudområden, som du har rakat.

FAQ om skäggpest


Vad är skäggpest?

Skäggpest ä ett infektionstillstånd i huden, som uppstår på grund av rakning eller hårborttagning. Skäggpest uppstår, när en hårsäck infekteras. Härefter uppstår ett infektionstillstånd, som visar sig i form av röda knoppar och öm hud. Skäggpest är en ofarlig åkomma, men det är obehagligt och irriterande att ha skäggpest.


Hur behandlas skäggpest?

Skäggpest kan behandlas med en kräm mot skäggpest. Krämen kan du få på apoteket. Du kan också behandla med Tea Tree Oil, som har en antiseptisk bakteriedödande, lindrande och klådstillande effekt.

Det kan bland annat vara medel som innehåller lavendel, tea tree oil teträolja eller aloe vera . Du kan hitta dem här. I svåra tillfällen ska skäggpest behandlas med antibiotika. Här ska du till läkaren för att få ett recept.


Hur ser skäggpest ut?

Skäggpest visar sig typiskt som små röda knoppar på huden. Det är infektionen i hårsäcken och det efterföljande infektionstillståndet, som kan ses som röda knoppar. Huden kommer dessutom oftast att vara svullen och öm.

Knopparna kan också ge klåda, och de kan utvecklas till små inflammerade blåsor fulla av vätska. I allra värsta fall kan knopparna utveckla sig till riktiga bölder.


Varför får man skäggpest?

Skäggpest uppstår efter rakning eller hårborttagning. Det beror på en bakterieinfektion, der uppstår i hårsäcken. Det er typisk bakterierne stafylokocker eller streptokocker, som ger infektionen i hårsäcken.


Kan kvinnor få skäggpest?

All som rakar sig eller tar bort hår hår på annat vis, kan riskera att få skäggpest. Så både män och kvinnor löper risken att få skäggpest. Orsakerna, symptomen och behandlingen är också den samma oavsett vem som får skäggpest – och oavsett var på kroppen skäggpesten uppträder.


När försvinner skäggpest?

Du kan ha tur, och så försvinner skäggpesten av sig själv, men det bästa är att behandla genast, så det inte blir värre. När du har skäggpest, kan du nämligen riskera att smitta dig själv, så skäggpesten blir ännu värre.

Därför är det viktigt att behandla genast med en kräm mot skäggpest, och att sedan förebygga skäggpest i framtiden genom att alltid vara uppmärksam på god renlighed och hygien hos både hud och rakgrejor.


Är skäggpest farligt?

Skäggpest är inte farligt, men det är obehagligt och irriterande att ha skäggpest, så därför är det en god idé att följa några få och enkla regler, när du rakar dig. Och att komma ihåg att använda några bra produkter till huden i förbindelse med rakning, för rakning är hårt för huden.


Kan skäggpest smitta?

Du kan smitta dig själv med skäggpest från hårsäckar, som du redan har skäggpest i, till andra av dina hårsäckar. Och du kan smitta andra med din skäggpest – och få skäggpest från andra – om du till exempel delar rakgrejor eller handduk med andra. Så kom ihåg, att rakgrejor är personliga och inget, som ska delas med andra.


Produkter från Australian Bodycare

Rakgel mot röda prickar efter rakning
Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 129 kr
Försäljningspris 129 kr Ordinarie pris
Rakgel mot röda prickar efter rakning - Rakgel mot röda rakfinnar och hårsäcksinflammation vid rakning
After Shave Balm
After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
After Shave Balm - After shave för röda prickar och inåtväxande hår efter rakning

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram