Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Finnar i ansiktet – vad man ska göra?

Finnar är svåra att dölja – speciellt när de sitter i ansiktet. Och därför är det extra irriterande och obehagligt att ha finnar just där. Det kommer lätt att påverka oss psykiskt, och det betyder kanske, att man undgår vissa situationer.

Det är synd, och därför finns all orsak att söka hjälp mot finnarna. Lyckligtvis finns det också mycket, du själv kan göra för att både bekämpa och förebygga finnar i ansiktet – och på resten av kroppen för den delen, om du också har problem med finnar där.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Så kan du behandla finnar i ansiktet

Finnar försvinner inte bara av sig själv här och nu. Det kräver en insats, om du vill få bukt med finnarna. Du kan naturligtvis sätta dig ner och vänta på att de försvinner med åldern och det sker för de flesta människor, när tonåren är på väg att vara över.

Men vill du gärna slippa finnarna innan dess – eller hör du till de olyckliga, som fortfarande lider av finnar, även om du är långt från tonåring mera – så kräver det en daglig insats med rätt produkter till hands. Men är du redo för det, finns det lyckligtvis också goda utsikter till en finare och renare hud.

Varför får man finnar?

Finnar är hormonellt betingade. Det är därför, att det är just i puberteten, att de flesta får finnar. När kroppen bildar extra många hormoner, bildas också extra mycket talg i hårsäcken eller talgkörteln, som då kommer att stoppas till, eftersom talgen inte kan komma upp til hudens yta och ut.

Kommer det därefter bakterier ner i talgkörteln eller hårsäcken – och det kan vara svårt att undgå – kommer det att bildas en infektion, och så har du en finne.

Behandling av finnarna – steg för steg

När man ser en stor finne i ansiktet, kan det kannas mycket frestande att klämma den. Det är inte det bästa du kan göra, för du riskerar att skada huden, så du får ärr. Men kan du inte motstå frestelsen, så gör det försiktigt, och använd gärna ett rent papper, så du inte tillför flera bakterier till såret.

LÄS OCKSÅ: 10 goda råd mot oren hud i ansiktet

Den bästa behandlingen av finnar är lite mer långsiktig. Det handlar nämligen om att se till att hålla huden ren. Döda hudceller, överflödigt fett, dagens smuts och förorening, bakterier, eventuell makeup och annat, som kan förorena huden, ska tvättas bort varje dag.

Resultatet efter 4 veckors användning av vårt Face Kit

Här är de steg, du bör följa varje dag i kampen mot finnarna:

Steg 1.

Tvätta din hud grundligt morgon och kväll med ljumt vatten och en bra tvättkräm speciellt för ansiktet. Face wash från Australian Bodycare innehåller tea tree oil, som motverkar bakterier. Samtidigt är den mild och effektiv, så den rensar huden för smuts, bakterier och annat, som kan stoppa till porerna, men utan att torka ut och skrubba onödigt på huden.

Steg 2.

När du har tvättat huden, kan du rensa huden på djupet med en skin tonic. Igen är det viktigt, att du använder en produkt, som är speciellt utvecklad till en oren hud med finnar. Med face tonic är du säker på att få en mild produkt, som rensar porerna effektivt, och samtidigt ser innehållet av tea tree oil till att motverka förekomsten av bakterier i porerna.

Steg 3.

När man har finnar, kan man lätt få lust att skrubba och rensa huden lite för mycket i hopp om, att det kommer att få finnarna att försvinna. Men du riskerar snarare att torka ut din hud, och det kommer bara att få huden att producera mera fett för att kompensera. Istället ska du se till att tillföra din hud den rätta fukten i rätt mängd. Det gör du genom att använda en mild och vårdande ansiktskräm, som riktar sig speciellt till hud med finnar. Face cream är mild, irriterar inte huden och motverkar bakterier i porerna och på hudens yta.

Steg 4.

Behöver du en här och nu-behandling av en irriterande finne, som plötsligt poppar upp, kan du använda en liten spot stick. Den är lätt att ha med i väskan eller fickan. Den verkar mot bakterier, samtidigt med att den vårdar och stärker huden. Den läkande effekten får huden att fortare bli fin igen.

Lider du av finnar i ansiktet i svår grad, och hjälper den dagliga hudvården inte, bör du uppsöka en läkare eller hudläkare och tala med honom eller henne om möjligheten för att få en medicinsk behandling i form av kräm eller salva eller en pillerkur. I en del tillfällen kan det vara den rätta behandlingen.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Video: Behandling av finnarna – steg för steg


Så kan du förebygga finnar i ansiktet

Behandling av finnar och förebyggande av finnar är i hög grad två sidor av samma sak. Det handlar om att följa en god daglig rutin, där du tvättar, rensar och fuktar din hud.

Det är lätt och behöver inte ta mer än ett par minuter morgen och kväll. Och med rätt produkter till hands kommer du ganska snart att kunna se resultat.

Kom därför ihåg att varje dag – morgon och kväll – vårda och sköta om din hud med följande rutiner:

  1. Tvätta din hud med ljummet vatten och en bra ansiktstvätt. Det kan vara face wash som innehåller antibakteriell tea tree oil mot finnar.
  2. Rensa därefter din hud med en skintonic. Face tonic rensar porerna effektivt och motverkar bakterier.
  3. Fukta din hud med en bra ansiktskräm speciellt till finnar och oren hud. Face cream är en mild och vårdande dagkräm, som motverkar bakterier, och den irriterar inte huden – Se hela urvalet av hudkräm här.

Om du är redo att göra en liten insats varje dag, kan du alltså själv göra mycket för att undgå finnar i ansiktet i framtiden. Lider du också av finnar andra ställen på kroppen, är det samma principer som gäller: Huden ska tvättas, rensas och vårdas med fukt.

När det handlar om förebyggande av finnar, spelar kosten antagligen inte så stor roll. Det finns i alla fall inga bevis för att fet och osund mat ger finnar och oren hud. Men en sund kost och livsstil är bra för vår hälsa, helt generellt. Och man vet, att stress kan påverka huden, eftersom stress har indflytande på hormonbalansen, och därmed kan stress öka förekomsten av finnar.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram