Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Så behandlar du dålig hy i ansiktet – 10 goda råd

Det är inte bara tonåringar som lider av finnar och oljig hy i ansiktet. Det är tyvärr många personer som har problematisk hy även i vuxen ålder. Finnproblem försvinner inte alltid av sig själv när man har fått tonåren överstökade.

Som tur är finns det många olika metoder du kan använda dig av för att slippa din finniga hy. Om du är beredd att göra en insats, och du gärna vill veta vad du ska göra- här är en rad goda råd.


1. Tvätta ansiktet noga

För att övervinna kampen mot finnar och dålig hy är det väsentligt att du rengör ansiktet grundligt varje morgon och kväll. På detta viset avlägsnar du överflödigt fett, döda hudceller, smuts, diverse föroreningar och eventuella makeuprester från huden.

Tvätta med ljummet vatten och en mild vårdande rengöringskräm som Face Wash från Australian Bodycare.

Den innehåller antibakteriell tea tree olja som både behandlar och förebygger dålig hy.

Om du har finnar och dålig hy är det viktigt att du håller huden ren så att inte porerna täpps igen och bakterier samlas i dem.

Ansiktstvätt mot finnar
Daglig ansiktsrengöring mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 159 kr
Försäljningspris Från 159 kr Ordinarie pris
Ansiktstvätt mot finnar - Daglig ansiktsrengöring mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy

2. Använd ansiktsvatten för djupare rengöring

Efter att du har tvättat av ansiktet ordentligt, och duttat det torrt med en handduk, kan du använda ett ansiktsvatten för djupare rengöring. Face Tonic från Australian Bodycare är en antibakteriell och mild skintonic som rengör på djupet utan att torka ut huden. Med en bomullstuss applicerar du tonern med mjuka pressande rörelser utan att gnida.

Kom ihåg att halsen är i behov av samma omsorg som ansiktet. Därför bör du tvätta och rengöra halsen på samma sätt, och med samma produkter, som ansiktet.

Toner ansikte med Tea Tree Oil
Djuprengörande tonic för daglig användning
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
Toner ansikte med Tea Tree Oil - Djuprengörande tonic för daglig användning

3. Tillför fukt

Även om du använder milda rengöringsprodukter som inte är så påfrestande och uttorkande för huden, kan du inte undvika att hyn torkas ut lite efter rengöringen. Det är därför viktigt att du avslutar ansiktsvården med att tillföra fukt till huden.

Detta gör du med att applicera en bra ansiktskräm som är speciellt anpassad för din hudtyp. Om du har fet och oljig hy är det bra om du använder en ansiktskräm som effektivt bekämpar och förebygger finnar och dålig hy.

Face Cream är en vårdande och fuktgivande ansiktskräm som du kan använda morgon och kväll. Den innehåller bl.a. tea tree olja som bekämpar effektivt bakterier och därmed finnar och dålig hy.

Video: För att ta bort oren hud på ansiktet

Ansiktskräm med Tea Tree Oil
Mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 169 kr
Försäljningspris Från 169 kr Ordinarie pris
Ansiktskräm med Tea Tree Oil - Mot finnar, För normal till fet hud samt blandhy

4. Begränsa finnarnas utveckling

När en finne eller en annan blemma väl kommer upp i ansiktet försvinner den inte på nolltid. Det finns tyvärr ingen speciell snabbkur som man kan anlita. Det man kan göra är att begränsa finnarnas och blemmornas utveckling genom att använda det smarta finnstiftet Spot Stick mot finnar och aknehy.

Detta stift tränger in i porerna och bekämpar bakterier samtidigt som det tillsluter porerna så att inte fler orenheter tränger in i dem. Parallellt hindrar Spot Stick huden från att torka ut under behandlingen.

Det lilla stiftet Spot Stick gör det möjligt för dig att koncentrera behandlingen på precis det stället finnen är, d.v.s. punktbehandla. Förutom att det bekämpar bakterier har det samtidigt en kylande och klådstillande effekt, och kan därför användas på myggbett eller småsår.

Spot Stick med Tea Tree Oil
Punktbehandling mot finnar, fet och oren hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 99 kr
Försäljningspris Från 99 kr Ordinarie pris 299 kr
Spot Stick med Tea Tree Oil - Punktbehandling mot finnar, fet och oren hud

5. Dölj din dåliga hy

Det är besvärligt att ha finnar och dålig hy i ansiktet eftersom det är ganska svårt att dölja. Du kan dock försöka kamouflera blemmorna med en concealer eller lite makeup om det får dig att känna dig bättre.

Så länge du använder produkter som är vattenbaserade, och inte oljebaserade, gör detta inte din hy värre. Det är förstås viktigt att du tvättar av ansiktet och rengör hyn grundligt varje kväll.


6. Rengör på djupet med en peeling

När du exfolierar eller peelar din hud avlägsnas det yttersta skiktet av döda hudceller, porerna rengörs och ny produktion av hudceller stimuleras. Samma procedur äger rum när du rengör ansiktet, men skillnaden med en peeling produkt är att den rengör mer på djupet. 

Exfoliering ger alltså en synbart fräschare och mer välmående hud och hjälper samtidigt till att bekämpa fet problemhy. Försök att använda en peeling eller en skrubbkräm ett par gånger i veckan.

Ansiktsmask med Tea Tree Oil
Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 189 kr
Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
Ansiktsmask med Tea Tree Oil - Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar

7. Låt huden andas

Det är viktigt att du låter huden andas under produkterna som du sätter på ansiktet. Därför bör du använda hudvårdsprodukter som inte ger din hud mer fett än nödvändigt och är speciellt lämpade för finnig hy.

Huden mår också bra av solljus och frisk luft. I rimliga mängder kan sol ha en lätt uttorkande effekt på huden, vilket kan ge mindre dålig hy.


8. Ät och lev sunt

Det finns inga direkta bevis på att fet och osund mat orsakar dålig hy. Det är dock allmänt känt att sund kost och livsstil stärker immunförsvaret och välbefinnandet, vilket i sin tur kan leda till en sundare hud.

Stress kan vara en annan faktor som påverkar huden negativt. Oftast får vi dålig hy när vi är stressade. Detta beror på att stress påverkar hormonbalansen och hormonproduktionen vilka är förknippade med utvecklingen av problemhy.


9. Sluta röka

Alla vet att kroppen inte mår inte bra av rök och cigaretter. Rökning påverkar faktiskt också huden negativt eftersom den blir mer gråaktig, grov och mister sin naturliga elasticitet. Om man slutar röka får man inte automatiskt mindre finnar, men man kan få en vackrare hud i allmänhet som är väl värt försöket.


10. Uppsök läkare om problemen kvarstår

Om man har svåra akne problem kan det vara nödvändigt att få en medicinsk behandling i form av en receptbelagd kräm eller en salva mot finnig hy, eller en tablettkur. Om du är kvinna kan även p-piller vara en lösning, eftersom de kan ha en gynnsam effekt på dålig hy. 


Produkter Från Australian Bodycare:

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram