10 goda råd för att bekämpa dålig hy i ansiktet

Professionellt uppdaterad: 30/9/2020

Fet hy med finnar, pormaskar och akne är ett hudproblem som kan vara extremt pinsamt, speciellt om man har det i ansiktet där det är svårt att dölja. Här får du en rad olika goda råd om hur du ska bli av med din problematiska hy, oavsett om du är tonåring eller vuxen.

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut på Varde Apotek
Anne har en farmacie kandidatexamen från SDU, och har de senaste åren arbetat som klinisk farmaceut på Apoteket. Dagligen ger hon råd till apotekets kunder samt till läkare om den optimala användningen av läkemedel.

Så behandlar du dålig hy i ansiktet – 10 goda råd

Det är inte bara tonåringar som lider av finnar och oljig hy i ansiktet. Det är tyvärr många personer som har problematisk hy även i vuxen ålder. Finnproblem försvinner inte alltid av sig själv när man har fått tonåren överstökade.

Som tur är finns det många olika metoder du kan använda dig av för att slippa din finniga hy. Om du är beredd att göra en insats, och du gärna vill veta vad du ska göra- här är en rad goda råd.


1. Tvätta ansiktet noga

För att övervinna kampen mot finnar och dålig hy är det väsentligt att du rengör ansiktet grundligt varje morgon och kväll. På detta viset avlägsnar du överflödigt fett, döda hudceller, smuts, diverse föroreningar och eventuella makeuprester från huden.

Tvätta med ljummet vatten och en mild vårdande rengöringskräm som Face Wash från Australian Bodycare.

Den innehåller antibakteriell tea tree olja som både behandlar och förebygger dålig hy.

Om du har finnar och dålig hy är det viktigt att du håller huden ren så att inte porerna täpps igen och bakterier samlas i dem.

Australian Bodycare Face Wash

Daglig ansiktsrengöring för män och kvinnor

159 kr

Se produkt

2. Använd ansiktsvatten för djupare rengöring

Efter att du har tvättat av ansiktet ordentligt, och duttat det torrt med en handduk, kan du använda ett ansiktsvatten för djupare rengöring. Face Tonic från Australian Bodycare är en antibakteriell och mild skintonic som rengör på djupet utan att torka ut huden. Med en bomullstuss applicerar du tonern med mjuka pressande rörelser utan att gnida.

Kom ihåg att halsen är i behov av samma omsorg som ansiktet. Därför bör du tvätta och rengöra halsen på samma sätt, och med samma produkter, som ansiktet.

Australian Bodycare Face Tonic

Djuprengörande tonic för daglig användning

129 kr

Se produkt

3. Tillför fukt

Även om du använder milda rengöringsprodukter som inte är så påfrestande och uttorkande för huden, kan du inte undvika att hyn torkas ut lite efter rengöringen. Det är därför viktigt att du avslutar ansiktsvården med att tillföra fukt till huden.

Detta gör du med att applicera en bra ansiktskräm som är speciellt anpassad för din hudtyp. Om du har fet och oljig hy är det bra om du använder en ansiktskräm som effektivt bekämpar och förebygger finnar och dålig hy.

Face Cream är en vårdande och fuktgivande ansiktskräm som du kan använda morgon och kväll. Den innehåller bl.a. tea tree olja som bekämpar effektivt bakterier och därmed finnar och dålig hy.

Video: För att ta bort oren hud på ansiktet

Australian Bodycare Face Cream

Närande creme med aktiva ingredienser för dag och natt

169 kr

Se produkt

4. Begränsa finnarnas utveckling

När en finne eller en annan blemma väl kommer upp i ansiktet försvinner den inte på nolltid. Det finns tyvärr ingen speciell snabbkur som man kan anlita. Det man kan göra är att begränsa finnarnas och blemmornas utveckling genom att använda det smarta finnstiftet Spot Stick mot finnar och aknehy.

Detta stift tränger in i porerna och bekämpar bakterier samtidigt som det tillsluter porerna så att inte fler orenheter tränger in i dem. Parallellt hindrar Spot Stick huden från att torka ut under behandlingen.

Det lilla stiftet Spot Stick gör det möjligt för dig att koncentrera behandlingen på precis det stället finnen är, d.v.s. punktbehandla. Förutom att det bekämpar bakterier har det samtidigt en kylande och klådstillande effekt, och kan därför användas på myggbett eller småsår.

Australian Bodycare Spot Stick

Mot pormaskar, finnar och oren hud

99 kr

Se produkt

5. Dölj din dåliga hy

Det är besvärligt att ha finnar och dålig hy i ansiktet eftersom det är ganska svårt att dölja. Du kan dock försöka kamouflera blemmorna med en concealer eller lite makeup om det får dig att känna dig bättre.

Så länge du använder produkter som är vattenbaserade, och inte oljebaserade, gör detta inte din hy värre. Det är förstås viktigt att du tvättar av ansiktet och rengör hyn grundligt varje kväll.


6. Rengör på djupet med en peeling

När du exfolierar eller peelar din hud avlägsnas det yttersta skiktet av döda hudceller, porerna rengörs och ny produktion av hudceller stimuleras. Samma procedur äger rum när du rengör ansiktet, men skillnaden med en peeling produkt är att den rengör mer på djupet. 

Exfoliering ger alltså en synbart fräschare och mer välmående hud och hjälper samtidigt till att bekämpa fet problemhy. Försök att använda en peeling eller en skrubbkräm ett par gånger i veckan.

Australian Bodycare Face Mask

Djuprengörande ansiktsmask mot pormaskar och finnar

189 kr

Se produkt

7. Låt huden andas

Det är viktigt att du låter huden andas under produkterna som du sätter på ansiktet. Därför bör du använda hudvårdsprodukter som inte ger din hud mer fett än nödvändigt och är speciellt lämpade för finnig hy.

Huden mår också bra av solljus och frisk luft. I rimliga mängder kan sol ha en lätt uttorkande effekt på huden, vilket kan ge mindre dålig hy.


8. Ät och lev sunt

Det finns inga direkta bevis på att fet och osund mat orsakar dålig hy. Det är dock allmänt känt att sund kost och livsstil stärker immunförsvaret och välbefinnandet, vilket i sin tur kan leda till en sundare hud.

Stress kan vara en annan faktor som påverkar huden negativt. Oftast får vi dålig hy när vi är stressade. Detta beror på att stress påverkar hormonbalansen och hormonproduktionen vilka är förknippade med utvecklingen av problemhy.


9. Sluta röka

Alla vet att kroppen inte mår inte bra av rök och cigaretter. Rökning påverkar faktiskt också huden negativt eftersom den blir mer gråaktig, grov och mister sin naturliga elasticitet. Om man slutar röka får man inte automatiskt mindre finnar, men man kan få en vackrare hud i allmänhet som är väl värt försöket.


10. Uppsök läkare om problemen kvarstår

Om man har svåra akne problem kan det vara nödvändigt att få en medicinsk behandling i form av en receptbelagd kräm eller en salva mot finnig hy, eller en tablettkur. Om du är kvinna kan även p-piller vara en lösning, eftersom de kan ha en gynnsam effekt på dålig hy. 


Produkter Från Australian Bodycare:

Australian Bodycare Face Kit

4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

499 kr

Se produkt