Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är akne?

Akne, eller acne vulgaris som det kallas på latin, är en hormonellt relaterad hudåkomma. Det finns inget egentligt botemedel mot akne, men det finns mycket man kan göra för att behandla och förebygga akne medan de är på gång.

Akne uppstår när kroppen ökar produktionen av hormoner under puberteten. Detta stimulerar talgkörtlarna till en ökad produktion av talgsekret. Samtidigt som produktionen av talg ökar kommer talgkörtlarnas utförselgångar att försnävas, så att talgen får svårt att komma ut, varvid inflammation och hudsvullnad uppstår.

Klicka här > Behandling av akne

Tonåringar och akne

Akne är ett stort problem för många, speciellt under tonåren. För de allra flesta försvinner aknen när man har fått tonåren överstökade. Det är förstås svårt att finna tröst i detta när man har hela ansiktet fullt av akne. Vissa personer kan dock ha akneproblem ända upp till vuxenåldern. Många upplever det psykiskt jobbigt att drabbas av akne, särskilt tonåringar, då utseendet under tonåren spelar en stor roll för många. Det kan därför vara skönt att veta vad man själv kan göra för att bekämpa aknen i dag, istället för att vänta på att de ska försvinna av sig själva någon gång i framtiden.

10 goda råd för att bekämpa dålig hy i ansiktet


Vilka drabbas av akne?

Alla människor kan få en finne eller en pormask emellanåt, fast när man pratar om akne som en hudåkomma syftar man på ständiga akneutbrott i mindre eller större utsträckning.

Akne är i första hand en hormonrelaterad hudåkomma. Det drabbar därför båda könen under puberteten, men kan också uppstå hos kvinnor i samband med menstruation och graviditet. Arvsanlag har också en viss betydelse för om man får akne. Om någon av dina föräldrar, eller båda två, hade svår akne som tonåringar är risken större för att du också får mycket akne.

Akne är i första hand en evig tonårsåkomma som når ett maximum i övre tonåren, för att sedan avta hos de flesta och försvinna helt under vuxenlivet. Det är dock inte ovanligt att vissa personer kan ha akneproblem ända upp i medelåldern. Detta kan vara besvärligt, men tyder absolut inte på någon sjukdom eller liknande. Behandling och förebyggning av akne tillämpas på samma tillvägagångsätt, oavsett ålder.

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Akne på ansikte och kropp

Akne uppkommer ofta i ansiktet, på bröstet och på ryggen men kan likväl företräda överallt på hela kroppen. Många upplever akne som skamligt oavsett var den uppstår, och särskilt om den är placerad på ansiktet där det är svårt att dölja den.

Akne i ansiktet

I ansiktet har huden en tendens till att bli mer fet på den så kallade T-zonen. Det är en zon som innefattar pannan, näsa och haka. Därför är uppväxten av akne mer intensiv här, men det hindrar inte akne och finnar från att sitta i hårbotten, kinder, vid tinningar och i öron.

På hakan eller kring näsan är oftast de små pormaskarna som dominerar, men de kan även företräda på andra områden på ansiktet, precis som inflammerade finnar med var kan.

LÄS OCKSÅ: Så får du bukt på med dina finnar på ansiktet.

Akne på halsen

Ofta kommer akne i ansiktet, men det är inte ovanligt att den sprider sig från ansiktet ner till halsen. Detta kan vara minst lika besvärande eftersom det är svårt att dölja akne på halsen, precis som det är på ansiktet.

Akne på ryggen och på bröstet

Det är mycket vanligt att ha akne och fet hy på ryggen och på bröstet. Speciellt på ryggen, eftersom talgkörtlarna här är större och utsöndrar mer fett samtidigt som huden inte får andas ofta nog.
På många, framförallt män, fortsätter aknen att uppkomma på ryggen medan den på ansiktet börjar avta. Detta kan vara irriterande, men det är långt ifrån ovanligt.

Akne på armarna och resten av kroppen

Tillhör du en av dem som har akne på ryggen, får du säkert ibland också finnar på överarmar, skuldror och bröst. Det är faktiskt väldigt få områden på kroppen som man inte kan få finnar på. Det är alltså helt normalt att ha akne på rumpan, eller att stöta på en finne på benen eller underarmarna.

Tråkigt nog är det alltså helt naturligt för akne att finnas överallt på ansikte och på kropp. Oavsett var aknen uppkommer, är orsaken alltid densamma. En överproduktion av hudfett i porerna eller talgkörtlarna, vilken leder till de täpps till och en inflammation uppstår.


Video: Behandling av finnarna – steg för steg

Ansiktsmask med Tea Tree Oil
Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 189 kr
Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
Ansiktsmask med Tea Tree Oil - Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar

Behandling av akne

Ord som akne, fet hy och finnar används omväxlande för att beskriva en problematisk hud. Långsiktigt kan det gälla om ungefär samma sak. Skillnaden är dock att medan alla kan få lite finnar, pormaskar eller fet hy, så är akne klassificerad som en hudsjukdom.

Det finns flera olika behandlingar mot akne, och det kan vara svårt att avgöra vilken av dem som är bäst. En behandling som är effektfull för en person, kan vara mindre effektfull för en annan, eller inte ge något resultat alls. Det gäller alltså att du provar dig fram, och ser vad som hjälper dig bäst.

Behandling tar tid

Observera att behandling av akne tar tid, oavsett vilken behandling man vidtar. Behandlingens effekt kan därför ses först efter sex till åtta veckor, och detta bara om den har följts konsekvent. Så det gäller att vänja sig vid några dagliga hudvårdsrutiner, som att rengöra och smörja in huden varje dag, eller att ta medicinering, om du är i behov av det.

Medicinsk behandling av akne

Akne kan förekomma i olika svårighetsgrader från lätt akne med pormaskar och finnar lite utspritt i ansiktet, eller svår akne med stora bölder och cystor som kan behöva en antibiotikabehandling.

Om du lider av en alvarligare form av akne är den bästa lösningen att uppsöka en hudläkare som kan förskriva receptbelagda läkemedel i form av salvor eller tabletter för en hormonell aknebehandling. Det finns många andra medicinska behandlingar av akne, som också kommer med diverse biverkningar. Detta kan du diskutera om med din hudläkare som kan ge dig mer information.

Kvinnor som har svår akne kan få p-piller som behandlingsmetod. P-piller har en lindrade effekt på aknen eftersom den oftast är hormonrelaterad.

Bekämpa akne med rätt hudvård

Om du lider av akne är det viktigt att du håller din hud ren. Det är alltså väsentligt att du avlägsnar smuts, bakterier och överflödigt fett från huden.

Grundregeln för att bekämpa akne är att tvätta och rengöra din hud dagligen med produkter speciellt lämpade för aknehy. Efteråt bör du alltid applicera en fuktighetskräm, så att huden inte torkar ut. En torr hud är inte gynnsam för bekämpning av fet hud eller aknehy. Tvärtemot, om huden är uttorkad kommer den att öka talgproduktionen för att kompensera för det bristande hudfettet, och det är ju något man inte vill om man har aknehy.

Välj en fuktighetskräm som är speciellt lämpad för fet hud/aknehy så att du är säker på att den innehåller de rätta ingredienserna.

Resultatet efter 4 veckors användning av vårt Face Kit

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Dölj din akne med ett täckstift

För att din akne ska vara mindre synlig kan det vara vist att täcka den. Det kan du göra med ett täckstift eller en concealer/foundation. Med ett bra täckstift som är speciellt lämpat för aknehy kan du faktiskt slå två flugor in en smäll. Stiftet kamouflerar dina finnar och pormaskar, samtidigt som det har en uttorkande och reparerande effekt på dem.

Behandling av akneärr

När man har finnar och pormaskar är det nästan omöjligt att låt bli att klämma, pilla och klia på dem. Detta bör du förstås undvika eftersom detta kan orsaka ärr, eller om du klämmer mycket, allvarliga hudskador.

Om du har ärr efter akne finns det behandlingar för avlägsna dem. De kan t.ex. innefatta en kemisk peeling, hudslipning eller en laserbehandling. För att få reda på mer om vilken behandling passar dig bäst, bör du rådgöra med hudläkare eller hudvårdsklinik.


Förebygg akne

Akne är en oönskad hudåkomma som vem som helst kan bli drabbad av. Är du en av dem som lider av akne finns det som sagt många olika behandlingar som kan nyttjas. En sak som du själv kan göra är att försöka förebygga nya akneutbrott.

Kost och livsstil får oftast skulden för akne. Det finns dock inga konkreta studier som kan verifiera detta på påståendet. Stress är en faktor som verkar ha en negativ effekt på akne, medan fet mat, choklad, godis, chips och cola är faktorer som ännu inte har bevisats att de kan orsaka akne. I vilket fall som helst är det inte hälsosamt att företa sig sådana kostvanor, så det är vist att inte överdriva med konsumtionen av dessa födoämnen.

En del studier visar att förtäring av olika magra mejeriprodukter kan vara förknippad med uppkomsten av akne. Det är naturligtvis värt ett försök att avstå från mjölprodukter under en tid för att se om det ger några resultat. Men glöm inte att förse din kropp med den nödvändiga kalken på ett annat vis.

Några saker du själv kan göra för att förebygga akne:

  • Huden mår bra av att andas, vilket sker när man bl.a. rengör huden ordentligt. Du bör därför göra det till en vana att tvätta och rengöra din hud på ansiktet och kroppen, morgon och kväll. Du kan använda en mild rengöringskräm som är speciellt lämpad för fet hud och aknehy. Det är viktigt att du rengör huden skonsamt utan att gnugga för mycket.
  • Huden måste fuktas även om den känns fet. Det är många som tror att man inte ska förse fet hud med ytterligare fukt, och försöka hålla den torr. Men gör du detta kan effekten bli den motsatta, vilket innebär att huden kommer att producera ännu mera fett. Använd därför en fuktighetskräm som är speciellt lämpad för fet hud och aknehy, två gånger dagligen, morgon och kväll. Välj en kräm som är vattenbaserad och inte oljebaserad.
  • Om du använder makeup ska du se till att skaffa vattenbaserade produkter och inte oljebaserade, eftersom de sistnämnda har en tendens till att täppa till porerna.
  • Lev sunt – drick rikligt med vatten, ät hälsosamt och motionera ofta. Det är bra för hela kroppen och ditt välmående. Dessutom ökar det blodcirkulationen, vilket ger en frisk hud.
  • Sol kan var bra för aknehy, till en viss gräns. Man ska inte överdriva med solexponeringen, och naturligtvis är det riktiga solljuset som gäller och inte konstgjord strålbelysning från ett solarium.

7 myter – Detta visste du inte om akne

Myt 1: Det är bara tonåringar som har akne

Akne är en hormonrelaterad hudåkomma. Det är därför vanligt att många som är i tonåren drabbas av akne, eftersom hormonerna under den här perioden genomgår en radikal förändring. För de allra flesta försvinner aknen efter tonåren, men vissa har tyvärr kvar sin akne ända upp till vuxen ålder.


Myt 2: Svår akne drabbar bara pojkar/män

Akne kan drabba alla. Både pojkar och flickor, eller kvinnor och män. Båda könen kan lida av svår akne. Skillnaden är att flickor och kvinnor ofta döljer ofta sin akne med make-up eller täckstift, och därför kan det tros att pojkar och män har mer akne eftersom den är mer synlig på dem.


Myt 3: Make-up och foundation bidrar till akne

Det är inget som tyder på att man får mer akne om man använder foundation eller andra typer av make-up. Om du har akne är det bra att du försäkrar dig om dina makeupprodukter är vattenbaserade eller oljebaserade eftersom de förstnämnda är bättre för aknehy, och reducerar risken för tilltäppta porer.


Myt 4: Chips och fet mat ökar akne

Det finns inga konkreta bevis att fet mat och sockerhaltiga födoämnen orsakar akne. Det är förstås bra för din hud att leva hälsosamt, men det finns inget som tyder på att kosten ökar uppkomsten av akne.


Myt 5: Bastu är bra för akne

Bastu och varma ångbad kan inte kurera din akne. Det är en myt att huden rengörs på djupet när du bastar. Tvärtemot kan höga eller låga temperaturer irritera huden till den grad att aknen förvärras, så var försiktig med bastubaden.


Myt 6: Akne smittar

Akne är inte smittosamt. De bakterier som finns i huden är inte av det slags som smittar. Så du kan varken bli smittad av akne, eller smitta någon annan med din akne.


Myt 7: Man får mer akne när man svettas

Du får inte mer akne om du tränar och svettas mycket. Det är naturligtvis viktigt att du tvättar av svetten från huden efter träningen, och tar på dig ett rent och torrt klädesplagg efteråt. 


Produkter Från Australian Bodycare:

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

FAQ om akne

Hur blir man av med akne?

Det finns inget botemedel för akne, men man kan få bra resultat med bra och regelmässig hudvård och eventuellt receptbelagda salvor eller tabletter.


Varför får man akne?

Akne uppkommer av en överproduktion av hormoner som leder till en ökad produktion av talg i talgkörtlarna, som i sin tur blir tilltäppta och en inflammation uppstår i huden.


Vad för bra mot akne?

Det bästa du kan göra för att bekämpa akne är att tvätta och rengöra din hud två gånger om dagen. Dessutom kan du prova på en kräm eller en salva speciellt lämpad för aknehud.


Hur får man bort akneärr?

Akneärr är svåra att få bort. De mest effektiva behandlingarna är laserbehandling eller hudslipning. Båda behandlingarna genomförs av en hudläkare eller på en hudvårdsklinik.


Är akne en sjukdom?

Nej, akne är ingen sjukdom, men det är en generande hudåkomma som drabbar många personer, speciellt under puberteten.


Vad är akne?

Akne är en hudåkomma som först och främst beror på hormonella obalanser. Därför drabbar akne personer när de är i tonåren. De kan även bli drabbade som vuxna, eller fortsätter att ha akne från tonåren till vuxenlivet.


Hur kan man dölja sin akne?

Ett bra täckstift och en täckande foundation är effektfulla produkter som är nödvändiga för att dölja din akne. Du kan lugnt företa dig med att dölja dem eftersom din akne inte förvärras. Tvärtemot finns det täckstift som döljer aknen, samtidigt som de bekämpar den.


Hjälper antibiotika mot akne?

Antibiotika kan vara ett nödvändigt hjälpmedel mot akne, framförallt om man är svårt akneangripen med stora bölder och cystor på huden.


Är akne och finnar det samma?

Alla kan få en enstaka finne då och då, men det är inte detsamma som att ha akne. Akne är en hudåkomma. Ord som akne, finnar och problemhud används dock förhållandevis.


Kan man få akne om man dricker mycket mjölk?

Experterna är inte eniga om huruvida stor roll kosten spelar för utvecklingen av akne och problemhud. Vissa av dem anser att mjölkprodukter med låg fetthalt kan orsaka akneproblem. Detta är dock inte helt bevisat. Om du beslutar dig för att undvika mejeriprodukter helt, bör du hitta ett alternativt sätt att inta kalk.


Är solarium bra för akne?

Sol är bra för hud och kropp, men i rimliga mängder. Det är dock den naturliga solstrålningen som är bra och inte solariumstrålningen. Solarium är alltså inte bra för akne. I verkligheten är varken höga eller låga temperaturer bra för huden. Den kan bli irriterad, vilket kan leda till fler akneutbrott.

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Hitta mer information här:

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram