Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Fet och oren hy uppstår när hudens naturliga oljeproduktion ökar och oljan blandas med döda hudceller, eftersom det leder till att porerna i huden proppas igen. När hyn blir fet är det fritt fram för orenheter.

Det leder till inflammation och finnar i ansiktet. Att tvätta ansiktet ofta med rätt produkter är det bästa sättet att bli av med bakterierna. Men det är lika viktigt att fundera över vad som ligger bakom fet hy.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Kan man rengöra huden för mycket?

Många har som rutin att rengöra huden i ansiktet varje dag, kanske både morgon och kväll, innan det är dags att lämna hemmet på morgonen och på kvällen innan läggdags. När man rengör huden tar man bort döda hudceller, rester av makeup och den smuts som har satt sig i ansiktet under dagen.

Det är en bra tanke. Men all rengöring kan bli för mycket för huden. Huden kan reagera med att producera mer olja, eftersom det är den naturliga reaktionen på uttorkning. Men man ska inte sluta rengöra huden. Istället kan man ta en närmare titt på de produkter man har hemma. Kolla vad de innehåller. Det kan kanske vara bra att byta till en annan, mildare produkt.


Varför får man fet hy?

Hormoner gör huden fet

Hormoner är en av de stora syndarna när problemet är fet ansiktshy.

I puberteten ökar kroppen sin produktion av det manliga könshormonet hos både flickor och pojkar. Det leder till att talgkörtlarna i huden börjar producera mer hudfett. Finnar uppstår på grund av en bakterie, som får näring från hudfettet. Det gäller alltså främst att avlägsna orenheter från huden med en vårdande produkt.

Man kan också uppleva fet hy, i större eller mindre utsträckning, under menstruationscykeln. Därför kan det vara en bra idé att veta när hyn är fet. Då kan man variera användningen av rengöringsprodukter så att man använder en kraftigare produkt när hyn är som fetast och en mildare produkt när det inte är så farligt.

Ohälsosam mat

Det finns inga bevis för att fet och ohälsosam mat ger oren hud. En kombination av goda råd är: Ät en hälsosam och varierad kost, drick rikligt med vatten och motionera varje dag. Om du mår bra syns det också på din hy.

Stress syns

Man kan se att stress påverkar huden i negativ riktning så att man får mer oren hud när stressbelastningen är hög under en längre tid. Det beror på att stress påverkar hormonbalansen och produktionen av hormoner och hormonbalansen hänger ihop med att oren hy utvecklas.

Oren hy går i arv

Vissa personer är helt enkelt mer utsatta för problem med fet och oren hy i ansiktet än andra och det kan gå i arv. Så här finns det en extra god anledning att ge ansiktshyn god vård och omsorg.


5 enkla steg till finare hy

När man rengör huden i ansiktet ska man vara noggrann och det kan betala sig i längden att lägga extra tid på rengöringsrutinen. Här guidar vi dig genom fem steg med ansiktsprodukter från Australian Bodycare, som kan bidra till att du slipper orenheter och finnar i ansiktet.

Steg 1 – ansiktsrengöring

Att rengöra ansiktet är en viktig del av den dagliga ansiktsvården. Därför är det viktigt att använda en produkt, som är mild mot huden, eftersom den används ofta. Men den måste samtidigt vara effektiv så att man får bort smuts och orenheter som annars sätter sig i hudens porer.

Face Wash från Australian Bodycare är en ansiktsrengöring som kan användas varje dag, både morgon och kväll. Face Wash vårdar, förebygger och är effektiv mot finnar och oren hy. Produkten innehåller naturligt rengörande Tea Tree Oil, som håller huden ren.

Steg 2 – rengör på djupet med ansiktsvatten

Många tror att ju kraftigare ett ansiktsvatten är, desto bättre är det. Men många typer av ansiktsvatten innehåller en hög andel alkohol och det kan vara hårda bud för alla hudtyper. Därför kan det vara en bra idé att leta efter några mildare alternativ, som effektivt avlägsnar orenheter och annan smuts, men samtidigt är milda och vårdar hyn.

Face Tonic från Australian Bodycare är ett ansiktsvatten utan alkohol. Detta ansiktsvatten innehåller rengörande Tea Tree Oil, som förebygger orenheter och hudproblem genom att rengöra på djupet och förhindra problem. Rengöringen sker skonsamt utan att torka ut huden.

Steg 3 – ansiktsserum 

Applicera ett par droppar vårdande Blemish Serum på nyss rengjord hy i ansiktet och på halsen och massera in ordentligt. Låt serumet tränga in i huden och verka – produkten ska alltså inte sköljas bort. 

Niacinamide Serum mot finnar och oren hud
med niacinamid 10%, Zink 1% och Tea Tree Oil mot oren hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Niacinamide Serum mot finnar och oren hud

Steg 4 – ansiktskräm

Face Cream från Australian Bodycare är en lätt och fuktgivande ansiktskräm, som är perfekt för daglig användning. Krämen är dryg att använda och tränger snabbt in när du använder rätt mängd. De noggrant utvalda aktiva ingredienserna förebygger, vårdar och motverkar effektivt oren hud och ser till att huden håller sig mjuk och hälsosam.

Steg 5 – ansiktsmask

Face Mask från Australian Bodycare passar alla hudtyper. Den lerbaserade masken rengör på djupet, gör hyn fräsch och motverkar att oren hud får fäste. För exfoliering av huden innehåller produkten krossade aprikoskärnor, som skonsamt tar bort döda hudceller och stimulerar hudens naturliga förnyelse.


Ett effektivt paket mot fet hy

Australian Bodycare har satt ihop ett paket med produkter som är speciellt utvecklat för dig, som kämpar med fet hy i ansiktet, finnar, pormaskar, torr hud eller andra typer av hudproblem i ansiktet. Med det här paketet är du väl rustad att kunna titta på dig själv i spegeln och se en vacker, smidig, slät och mjuk hy utan orenheter.

Paketet innehåller fem produkter för daglig ansiktsvård: Face Wash, Face Tonic och Face Cream samt en Face Mask för exfolierande djuprengöring och en Spot Stick för en effektiv första hjälpen mot finnar som plötsligt visar sig.

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram