Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är exfoliering?

Exfoliering, eller peeling, är en skönhetskur som är lämplig för alla hudtyper. När du exfolierar eller peelar din hud avlägsnas det översta skiktet av döda hudceller, porerna rengörs och ny produktion av hudceller stimuleras. Exfolieringen ger alltså en synbart fräschare och mer välmående hud, och hjälper samtidigt till att bekämpa fet problemhy med finnar.

Peeling eller exfolieringsprodukter innehåller aktiva ingredienser som kemiskt löser upp hudcellerna. Skrubb däremot löser upp hudcellerna mekaniskt. Skrubbkrämer innehåller små slipkorn medan exfolieringsprodukter innehåller fruktsyror som peelar huden. Många tycker därför att en exfoliering är skonsammare mot huden än en skrubbning.


Så exfolierar du huden

Varje dag producerar huden nya hudceller. De gamla döda hudcellerna avstöttes och samlas i ett tjockt lager på huden. Om detta inte avlägsnas får huden en grå nyans, och den känns grov och livlös. Dessutom skapar lagret av döda hudceller en utmärkt grogrund för finnar och andra plitor. Om du däremot ser till att exfoliera din hud regelbundet och avlägsna de döda hudcellerna, kommer huden att få en mer len yta och stråla av sundhet och friskhet. Förutom detta ger peeling en härlig lyster eftersom blodcirkulationen ökar.

Finnar och dålig hy är inte något som bara förekommer på ansiktet. Hela kroppen kan bli utsatt. Därför är det inte bara ansiktshuden som är i behov av rengöring, fukt och exfoliering. Man bör vårda kroppen på samma vis också.

Avstötningen av döda hudceller och produktionen av nya är en process som försiggår hela tiden. Ju äldre man blir desto långsammare blir denna process, och därför är det viktigt att hjälpa processen på traven när man har kommit upp i 30-års åldern. Tills dess sköter huden själv den naturliga avstötningen av döda hudceller. Följaktligen är unga personer oftast inte i behov av exfoliering.


Mekanisk eller kemisk exfoliering

Medan skrubbkrämer kan bara användas en gång i veckan eftersom de är ganska påfrestande för huden, kan exfolierings- och peeling produkter användas dagligen, och vissa av dem ett par gånger i veckan.

En behandling med skrubbkräm eller skrubbhandskar kallas också för mekanisk exfoliering. Om man däremot använder sig av produkter som innehåller syror eller enzymer som löser upp döda hudceller kallas det för kemisk exfoliering.

Båda dessa metoderna är effektiva eftersom de avlägsnar döda hudceller från det översta hudlagret. Mekanisk exfoliering kan dock vara ganska påfrestande för huden, framförallt om din hud är torr och känslig. Om så är fallet, bör du använda dig av kemisk exfoliering istället.


Exfoliering med salicylsyra

Oftast när man talar om exfoliering av huden eller exfolieringsprodukter hänsyftar man på BHA (Beta Hydroxy Acid) exfolieringen, d.v.s. exfoliering med salicylsyra. BHA exfoliering/exfoliering med salicylsyra är bland annat känd för sina antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper, och detta är precis vad du behöver om du peelar huden för att få bukt med dina finnar och din dåliga hy. Bakterier och inflammationer bekämpas nämligen effektivt med BHA exfoliering, vilket gör att du slipper finnar och oren hy.

T–zone BHA Exfoliant
2% BHA salicylsyra avlägsnar döda hudceller från ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 149 kr
Försäljningspris Från 149 kr Ordinarie pris
T–zone BHA Exfoliant - 2% BHA salicylsyra avlägsnar döda hudceller från ansiktet

Exfoliera kroppen – steg för steg

 1. Ta ett varmt bad för att porerna ska öppnas, och huden bli mer mottaglig för exfolieringen.
 2. Applicera exfolieringsprodukten med mjuka cirkulära rörelser. Denna kan vara en peelingkräm, en exfolierande tvål eller en exfolierande duschkräm. Vi rekommenderar Body Scrub.
 3. Rengör huden med en duschtvål, för exempel en bra body wash.
 4. Skölj av exfolieringsprodukten med ljummet vatten. Se till att skölja grundligt så huden befrias helt från eventuella produktrester.
 5. Badda huden torr med en handduk utan att gnida.
 6. Smörj in med en bra och återfuktande kroppslotion, t.ex. body lotion eller body cream.

Video: Exfoliera kroppen – steg för steg

Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan
3 produkter med naturlig tea tree olja
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan - 3 produkter med naturlig tea tree olja

Ta itu med den hårda huden på fötterna

Det är många personer som lider av hård hud och förhårdnader på fötterna. Oftast är det svårare att få huden mjuk och smidig på detta ställe. Det krävs alltså mer än vanliga exfolieringsprodukter för att få bukt på den hårda huden på fötterna.

Med en speciell peeling fotmask i form av exfolierande sockor kan du själv behandla dina fötter så de blir babylena inför sommaren – utan att behöva betala för en fotterapeut. Exakt i 90 minuter ska fötterna ligga i den exfolierade vätskan i plaststrumporna. Under tiden kan du slappna av och titta på någon film, eller läsa en bok. De följande dagarna kommer den hårda huden att börja falla av i flagor, och efter 7 – 10 dagar är fötterna mjuka och lena som babyfötter.


Speciellt om exfoliering och peeling i ansiktet

När man talar om peeling eller exfoliering är det ofta ansiktet man syftar på. Naturligtvis bör vi vårda hela kroppens hud, fast det är först och främst ansiktet som vi måste inrikta oss på. Ansiktet är för det mesta oskyddat och exponeras varje dag för yttre faktorer som väder, föroreningar och möjligen smink.

LÄS OCKSÅ: 10 goda råd för att bekämpa dålig hy i ansiktet

Eftersom ansiktshuden är ömtåligare än kroppshuden är det viktigt att du alltid använder speciella produkter för ansiktet när du vårdar det. Detta gäller även för peelingprodukter som du ska exfoliera med. Använd alltid produkter speciellt lämpade för ansiktshuden eftersom den är tunnare och mer delikat än kroppshuden. Glöm inta ett applicera en bra och fuktgivande ansiktskräm efter exfolieringen.


Exfoliera ansiktet – steg för steg

 1. Rengör hyn i ansiktet med ansiktstvätten du brukar använda.
 2. Fukta hyn med ljummet vatten. Använd gärna en tvättlapp som du kan låta ligga på ansiktet ett par sekunder. På detta viset öppnas porerna och gör ansiktshyn mer mottaglig för exfolieringen.
 3. Applicera peelingprodukten med mjuka cirkulära rörelser. Denna kan vara en peelingkräm, en exfolierande tvål eller en exfolierande rengöringskräm.
 4. Skölj av exfolieringsprodukten med ljummet vatten. Se till att skölja grundligt så huden befrias helt från eventuella produktrester.
 5. Dutta ett bra ansiktsvatten på hyn. Detta kan för exempel vara face tonic från Australian Bodycare, som är ett milt djuprengörande ansiktsvatten utan alkohol.
 6. Tillför fukt till huden med en bra ansiktskräm som passar din hudtyp och din huds speciella behov.

Video: Exfoliera ansiktet – steg för steg

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram