Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är salicylsyra?

Salicylsyra är en organisk syra som är framställd av salicin, som kommer från pilträd. Det är ett antiinflammatoriskt medel och en betahydroxysyra – som förkortas BHA.

Salicylsyra/BHA är annorlunda än dess följeslagare AHA.

Lär dig skillnaden mellan BHA och AHA

Salicylsyra är en BHA, som är fettlöslig och tränger djupt ner i hudens porer. BHA jobbar med både de yttre och inre hudlagren – och verkar därför inifrån och ut.

AHA, som är en alfahydroxysyra, är en mjölksyra och fruktsyra. Medan BHA är fettlöslig är AHA vattenlöslig. Det betyder att den därför fungerar bäst på hudens yta där den jobbar så att huden kan ta upp fukt från cremer och liknande hudvårdsprodukter.


Vad används salicylsyra till?

Salicylsyra är en verklig superstjärna inom hudvård. Det är en populär ingrediens tack vare dess gynnsamma effekter, som hjälper huden genom att:

  • reducera mängden talg, som är hudens naturliga olja.
  • stimulera cellförnyelsen.
  • effektivt avlägsna döda hudceller.
  • rengöra på djupet så att porerna minskas.
  • ge huden en fin och klar glöd.
  • bekämpa pormaskarfinnar och fet hud.
  • mjukgöra din hud.

Första hjälpen för händer och fötter med hård hud

Lider du av hård hud på händer och fötter? Och har du ont på grund av liktornar, som känns som en kniv i foten för varje steg du tar?

Australian Bodycares Corn Stick är speciellt utvecklad för att motverka och förebygga hård hud och liktornar. Den kan användas över hela kroppen, men passar särskilt för dig som:

  • tränar och lyfter tunga vikter, som ger hård hud på händerna.
  • lider av hård hud efter trädgårdsarbete.
  • kämpar med smärtsamma liktornar.

Corn Stick är effektiv mot hård hud och liktornar tack vare mjukgörande salicylsyra, som bryter ner den hårda huden – och du kan därför komma till rätta med de smärtsamma liktornarna.

Produktens aktiva ingrediens Tea Tree Oil gör också huden riktigt ren så den torra, hårda huden inte blir irriterad.

Applicera Corn Stick som har en praktisk roll-on-applikator direkt på det utsatta området där du har hård hud eller en öm liktorn. Använd produkten fyra gånger om dagen för att bekämpa problemet på det mest effektiva sättet.

Var dock uppmärksam på att det tar tid att komma till rätta med hård hud och liktornar. Du bör beväpna dig med tålamod när du behandlar problemet.

Hur snabbt de lindrande resultaten kommer beror först och främst på hur hårt drabbad du är. I många fall upplever du en positiv effekt inom fyra, fem veckor, men det kan också ta längre tid.

Resultatet efter 4 veckors användning av Corn Stick

Liktornspenna med salicylsyra
Liktornsborttagare med mjukgörande och vårdande ingredienser for hård hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Liktornspenna med salicylsyra - Liktornsborttagare med mjukgörande och vårdande ingredienser for hård hud

Ge dig själv de bästa förutsättningarna för en vacker hud i balans

Salicylsyra är en populär och ofta använd produkt i många produkter i hudvårdsbranschen. Och du kan hitta ett hav av salicylsyraprodukter, bland annat en salisylcyra-creme, ett salisylcyra-serum och peelingprodukter med salicylsyra.

Peelingprodukter med salicylsyra

Salicylsyra i peelingprodukter är bra för dig med oren hud, förstorade porer och pigmentförändringar. Salicylsyra-peelingen rengör huden på djupet så att den får en jämn och vacker lyster.

T–zone BHA Exfoliant
2% BHA salicylsyra avlägsnar döda hudceller från ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 149 kr
Försäljningspris Från 149 kr Ordinarie pris
T–zone BHA Exfoliant - 2% BHA salicylsyra avlägsnar döda hudceller från ansiktet

Serum och creme med salicylsyra

Salicylsyra i cremer och serum ger huden bästa tänkbara villkor så att de fuktgivande ingredienserna i produkten kan tränga ner djupt i huden, och smuts, orenheter och döda hudceller inte blockerar den fuktgivande effekten.


Hur fungerar salicylsyra?

Salicylsyra har en unik förmåga att tränga djupt ner i huden där den rengör och löser upp det ”lim” som får de döda hudcellerna att klistra ihop och sätta igen hudens porer. Därför är salicylsyra också ett särskilt effektivt medel mot akne.

Har du problem med akne beror det på att hudens överskottstalg (naturlig olja), orenheter och döda hudceller klumpas samman till proppar som sätter igen porerna. Det skapar ett inflammationstillstånd i huden och utbrott av akne.

Salicylsyra motverkar utbrott av oren hud och tvingar huden att regenerera sig så den blir mjukare, fräschare och slätare. Med andra ord får du en vackrare och friskare hud med hjälp av salicylsyrans unika egenskaper.

T–zone BHA Exfoliant
2% BHA salicylsyra avlägsnar döda hudceller från ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 149 kr
Försäljningspris Från 149 kr Ordinarie pris
T–zone BHA Exfoliant - 2% BHA salicylsyra avlägsnar döda hudceller från ansiktet

Är salicylsyra säkert att använda?

De allra flesta tycker att syra låter som ett starkt och kraftfullt medel som man inte bör låta ömtålig hud komma i kontakt med. Men du kan tryggt använda salicylsyra i din hudvård om du gärna vill få en vackrare och slätare hud utan igensatta porer och inflammerade finnar. 

Salicylsyra innehåller aktiva ämnen utan vassa korn och därför exfolierar den huden skonsamt – helt utan att riskera att skada hudytan. 

Det är tillåtet att använda en koncentration på 2 % i danska skönhets- och vårdprodukter i vanliga receptfria läkemedel – så om denna procentsats anges på din produkt så kan du lugnt använda den i din hudvårdsrutin. 

Håll ett öga på vad huden klarar

Om du upplever att din hud är mycket känslig bör du ta det lite försiktigt. Det betyder att du inte nödvändigtvis ska använda dina salicylsyra-produkter varje dag, utan kanske varannan dag eller ett par gånger i veckan så att du inte övervårdar din känsliga hud.

Håll alltid ett öga på hur din hud reagerar på produkten. Det är den absolut bästa fingervisningen om hur din hud klarar behandlingen. Följ produktanvisningarna och respektera din hud om den visar att du bör ta det försiktigt.

Om du är gravid är det alltid en bra idé att rådgöra med en läkare innan du använder produkter med salicylsyra. Under en graviditet är huden mer ömtålig och det kan finnas vissa förhållanden du bör vara extra uppmärksam på när du är havande med ett barn.


Vanliga frågor om salicylsyra

Vad är salicylsyra?

Salicylsyra är en organisk betahydroxysyra som utvinns ur bark från pilträd och är ett antiinflammatoriskt medel.


Vad används salicylsyra till?

Salicylsyra används i väldigt många hudvårdsprodukter i skönhetsbranschen – allt från cremer och lotioner till peeling och serum. Ingrediensen passar bra för att komma till rätta med akne, igensatta porer, hård hud, pigmentförändringar och ojämn hudton.


Hur fungerar salicylsyra?

Salicylsyra har en särskilt god förmåga att rengöra huden på djupet. Det gör den genom att lösa upp det lim som får talg, fett, smuts och orenheter att bilda proppar i porerna så att du får oren och fet hud.


Är salicylsyra säkert att använda?

Det är inte farligt att använda salicylsyra så länge du håller dig till den tillåtna koncentrationen på 2 % i läkemedel. Om du har mycket känslig hud kan du hålla ett extra öga på hur mycket din hud tål och respektera när den berättar för dig att det är dags att ta en paus. Om du är gravid bör du konsultera en läkare innan användning.

Liktornspenna med salicylsyra
Liktornsborttagare med mjukgörande och vårdande ingredienser for hård hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Liktornspenna med salicylsyra - Liktornsborttagare med mjukgörande och vårdande ingredienser for hård hud

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram