Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Hur tar du bort hård hud på dina fötter?

Om du lider av förhårdnader på fötterna, vet du säkert att det inte känns så smickrande att hoppa i ett par luftiga skor när sandalsäsongen kommer. Det finns lyckligtvis lösningar på problemet.

Även om förhårdnader är irriterande och besvärande, är de inte farliga så länge de inte orsakar smärta. Ändå önskar många, särskilt många kvinnor, att bli av med den hårda huden. Faktiskt är det inte så svårt att lyckas. Det kan dock kräva en lite annorlunda behandling än vad du kanske tror. Många kvinnor tar för vana att mjuka upp fötterna i varma fotbad i timmar för att sedan använda pimpsten och fotfil.

Om du filar bort den döda huden från dina fötter blir du av med problemet här och nu. På sikt kommer du dock förvärra problemet med hård hud. När du filar eller skrapar av huden med pimpsten eller en fotfil, stimulerar du nämligen huden och resultatet blir att du får ännu mer hård hud på fötterna, och det är ju inte alls vad du vill.

Paket för torra fötter och hälar
Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 299 kr
Försäljningspris 299 kr Ordinarie pris 319 kr
Paket för torra fötter och hälar - Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor

Hård hud på fötterna – att mjukgöra huden

Det är inte bra för huden på dina fötter att vara i blöt i vatten för länge. I stället bör du mjukgöra den hårda huden på andra sätt. Använd exempelvis Australian Bodycare Foot Cream, som ger intensiv mjukgörning för torr och skadad hud.

Krämen ger dina torra fötter en fuktboost, så huden blir starkare och mer motståndskraftig. Hård hud beror nämligen på att huden blir torr, och i det tillståndet blir den mer sårbar för nya skador eftersom den inte är tillräckligt motståndskraftig att stå emot dem.

Foot Cream hjälper till att återuppbygga huden så att du kan få mjukheten tillbaka. Med naturliga ingredienser såsom australiensisk Tea Tree Oil motverkar krämen effektivt bakterier, så att huden får ro att läka snabbare, medan trollhassel effektivt stänger porerna i huden och förhindrar att den torkar ut.

Smörj försiktigt in krämen på dina torra fötter med hård hud i masserande rörelser. Använd den minst en gång om dagen, men helst två gånger, så att du ger huden en effektiv första hjälpen. Applicera den gärna morgon och kväll. Krämen fettar inte och den tränger snabbt in i den torra huden.

Som komplement kan du använda något så enkelt som en kökssvamp för exfoliering av de döda hudcellerna (med den grövre sidan av svampen). Det är ett mer skonsamt sätt att få bort dem än genom att använda fotfil och pimpsten. Kom dock ihåg att du behöver ha lite tålamod. Hård hud försvinner inte över en dag, så börja med processen i god tid om det snart är dags att lufta sandalerna.

Resultatet efter 2 veckors användning av Heel Repair & Foot Cream


Paket för torra fötter och hälar
Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 299 kr
Försäljningspris 299 kr Ordinarie pris 319 kr
Paket för torra fötter och hälar - Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor

Varför får du hård hud?

Huden är kroppens största organ, och den består av totalt tre lager: Överhud, läderhud och underhud. När du får hård hud beror det på att överhuden blir tjockare. Din hud är som tunnast på ögonlocken och handryggen, medan den är tjockast på handflatorna och på fotsulorna. Det är också på sistnämnda ställen som det är vanligast att få hård hud.

Förhårdnader är vanliga. De uppstår när din hud utsätts för tryck under en längre tid. Om huden på dina händer eller fötter utsätts för överbelastning en längre period, kommer huden att ta skada och bli hårdare. Om huden belastas endast i små doser kommer den emellertid att bevara sin mjuka kvalitet.

Vid större belastning under längre tid börjar den utsatta huden att tjockna och det är det tillståndet vi kallar förhårdnader. Om du har hård hud är det alltså din kropps naturliga sätt att berätta att något är fel och att du bör behandla den skadade huden.

Förhårdnader på stortå, häl och händer

Det är vissa ställen på kroppen där hård hud är lite extra vanligt förekommande. Det gäller särskilt stortån, hälen och händerna. Dessa ställen är nämligen mer utsatta för extra tryck eller belastning, och orsakerna att huden blir hårdare kan vara flera.

Om du går i fel skor, som inte passar dina fötter, exempelvis för att de är för små, kommer skon trycka mot foten med förhårdnader som följd. Detsamma gäller om du ofta går i spetsiga skor, som är för smala kring tårna. Den smala formen pressar ihop dina tår, så att de utsätts för tryck, och då kan hård hud uppstå på bland annat stortån.

Om du styrketränar på gym och lyfter vikter, kommer du garanterat uppleva att det bildas sammandragningar av hård hud på dina handflator. Orsaken är att huden belastas på samma ställen, och det regelbundet – vilket den inte tål. Hård hud på händer uppstår också generellt bland dem som har ett hårt fysiskt arbete. Byggarbetare och hantverkare är särskilt utsatta i och med att huden på händerna dagligen utsätts för påfrestningar. Över tid orsakar arbetet hård hud.

Både män och kvinnor kan ha hård hud på händer och fötter. Men, eftersom kvinnor generellt går i smala och ofta fel skor, är det oftare kvinnor som upplever besvär med hård hud på fötterna. Bland män är det vanligare med hård hud på händer och fingrar. Anledningen är att det är fler män än kvinnor som har hårda fysiska arbeten.

Liktornar på fötterna

Hård hud är ett besvärande problem, och om du inte gör något åt det kan liktornar utvecklas. Vad är det, kanske du undrar? Liktornar är en åkomma som uppstår om hård hud fortsätter att utsättas för tryck och belastningar till exempel genom användning av smala skor. När så sker kommer huden att börja producera nya celler och hornämnen.

Följden blir att den hårda huden bildar små knölar på mindre områden – särskilt under fötterna och på tårna. Så småningom kan de små hårda klumparna pressas in i huden och det är då som smärta kan uppstå. Smärtan kommer av att klumparna trycker mot läderhudens känsliga celler.

Liktornspenna med salicylsyra
Liktornsborttagare med mjukgörande och vårdande ingredienser for hård hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 159 kr
Försäljningspris 159 kr Ordinarie pris
Liktornspenna med salicylsyra - Liktornsborttagare med mjukgörande och vårdande ingredienser for hård hud

Förebyggande av hård hud och liktornar

Det bästa sättet att behandla hård hud och liktornar är genom att förebygga problemen. Faktiskt kräver det inte så mycket av dig. Se bara till att vårda din hud. Smörj in din hud med en fuktgivande creme varje dag. Gör det till en vana att lägga krämen på nattduksbordet, så att du kommer ihåg att applicera den innan du lägger dig.

Det är också viktigt att du använder rätt sko för din fot, så att skon inte trycker mot foten. Det gör inget om du går i spetsiga skor någon gång emellanåt, men du bör hålla användandet till ett minimum, så att du ger fötterna utrymme.

Använd de spetsiga, smala skorna när du ska på fest medan du bär bredare skor till vardags. Dessutom kan det vara en god idé att investera i inlägg eller andra sulor för dina skor, så att fötterna får ett mjukt underlag som motverkar att huden utsätts för tuff belastning.


Produkter Från Australian Bodycare:

Paket för torra fötter och hälar
Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 299 kr
Försäljningspris 299 kr Ordinarie pris 319 kr
Paket för torra fötter och hälar - Fotkräm och hälkräm med urea och tea tree oil för torra fötter och hälsprickor

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram