Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Torr hud – vad är det, och vem drabbar det?

Alla – både kvinnor och män, unga och gamla – kan få torr hud i kortare eller längre perioder. De flesta av oss har nog upplevt att ha lite torr hud på händerna eller torra läppar, när det är vinter och bitande kallt ute. En bra och närande hudkräm kan lösa problemet för de flesta, och det allra bästa är om du också kommer ihåg att använda en kräm till torr hud förebyggande, när huden har blivit normal och mjuk igen.

Generellt är vi alla mer utsatta för att få torr hud, när det är vinter och kallt, och klimatet är torrt både ute och inne. Förutom det, så är äldre människor och människor med allergi, eksem eller astma mer utsatta för att få torr hud. Slutligen kan metaboliska problem, diabetes och vissa typer av medicin också orsaka torr hud. Personer, som ofta tvättar händer med tvål eller rengöringsprodukter, till exempel i förbindelse med sitt arbete, är också betydligt mer utsatta för att få torr hud. Därför bör de använda en tvål till torr hud.

Klåda är det viktigaste symptomet på torr hud – och det mest irriterande med att ha torr hud. Det kan också göra ont, när huden stramar och kliar. Lyckligtvis är torr hud inte något, man behöver att finna sig i – för det finns goda möjligheter att behandla och förebygga.

LÄS MERA: Produkter mot torr hud


Vilka är symptomen på torr hud?

Torr hud kliar. Det är obehagligt och irriterande, och det kan göra ont, när huden känns stram. Kanske spricker huden också, och så gör det ännu mera ont. Huden blir ojämn och torr, och det kommer röda fläckar. Huden kan också börja fjälla.

Når man kliar sig, har klådan faktiskt en tendens att bli värre. Men det är svårt att låta bli att klia. Är det riktigt svårt, kan man riskera att klia och skrapa så mycket, att det går hål på huden. Så får bakterierna lätt tillgång, och det kan ge inflammation, som i värsta fall ska behandlas med antibiotika. Det finns alltså många orsaker att göra något åt klådan och den torra huden, innan det blir så illa.

Torr hud kan förekomma över hela kroppen, men uppträder speciellt ofta i ansiktet, på läpparna, på händerna, på underarmarna och på underbenen.

3–pack för att lindra klåda på kroppen
Klådstillande produkter för irriterad hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 349 kr
Försäljningspris 349 kr Ordinarie pris 389 kr
3–pack för att lindra klåda på kroppen - Klådstillande produkter för irriterad hud

Vilka är orsakerna till torr hud?

Torr hud beror på att det fattas vatten i hudens översta lager, som också kallas epidermis. Fettinnehållet i överhuden är det, som hjälper med att hålla på fukten. När man blir äldre, minskar antalet talgkörtlar i huden, innehållet av naturlig olja i huden blir därmed mindre, och förmågan att hålla på fukten i huden faller därför. Äldre människor är således speciellt utsatta för att få torr hud.

Hälsa och ärftlighet

Det verkar vara så att torr hud kan vara ärftligt. Man kan alltså vara genetiskt predisponerad för hudproblem som torr hud. Man kan också vara genetisk predisponerad för allergi, astma och eksem, som också kan medverka till att utveckla torr hud.

Sjukdomar som låg eller hög ämnesomsättning, diabetes och lever- eller njursjukdomar kan orsaka torr hud. Felaktig kost og, till exempel brist på A-vitamin, kan också medverka till att ge torr hud. Och slutligen kan vissa medicintyper påverka huden, så den blir mer torr. Det kan till exempel vara produkter mot finnar, allergi eller för högt blodtryck.

Hormonella förändringar påverkar huden. Det ser man till exempel i förbindelse med oren hud i puberteten. I klimakteriet kommer många kvinnor således att uppleva, att deras hud blir mer torr.


Tvål och rengöringsmedel

På en del arbetsplatser är det nödvändigt att tvätta händer ofta. Tvål och kemiska rengöringsmedel eller rengöringsmedel med alkohol är hård kost för händerna. Så personer, som ofta tvättar händer, är speciellt utsatta för att få torr hud. Det är därför viktigt, att de kommer ihåg att vårda händerna extra bra med medel mot torr hud för att undgå det.

Generellt är det viktigt att se på de tvålar, rengöringsprodukter och krämer, du använder, om du upplever att få torr hud. De kan vara för tuffa mot huden, och så kan det hjälpa att bara byta till en mildare produkt.


Kläder av ull och syntetiska material

Om du har tendens till torr hud, kan du uppleva att det hjälper att hålla dig från kläder, som är gjorda av ull eller syntetiska fibrer. Det kan irritera huden och göra den torra huden värre. Kläder av bomull är typiskt mer behagligt att ha på, om huden är torr och kanske kliande.

Årstidernas påverkan

Torrt, kallt och blåsande vinterväder är inte bra för huden. De flesta av oss kan märka, hur huden blir mera stram och torr när det är kallt och blåsande ute. Så skruvar vi upp värmen inne. Det ger varmt och torrt inneklimat och en låg fuktighet, och det är inte heller bra för huden. För de flesta av oss kan man lyckligtvis tala om säsongsbetonat torr hud: Vi får torr hud på vintern – om sommaren har vi däremot inga problem med torr hud.

För de flesta är en bra kräm och några bra läpprodukter allt som behövs. Men för människor, som redan är predisponerade för torr hud, kan vintervädret göra det betydligt värre. För dem handlar det om att förebygga och att behandla med bra produkter, innan det blir alltför illa.

Atopiskt eksem

Det är inte ovanligt, att till och med små spädbarn drabbas av mycket torr hud och barneksem, också kallat atopiskt eksem eller atopisk dermatitis. Det är en vanlig hudsjukdom, som förekommer ofta. Ofta börjar den, när barnet är några månader gammalt, och så fortsätter den kanske i några år och hos en del ända fram till puberteten.

Huden blir mycket torr och ojämn. Den kan börja vätska, och der kan bildas blåsor. Det är obehagligt och gör ont. Eksemen ses ofta i ansiktet, på halsen, på baksidan av handlederna, bakom knäna och i armvecket.

Atopiskt eksem kan behandlas med en fet fuktgivande kräm och med en speciell salva mot atopiskt eksem innehållande kortison. Det är viktigt att använda en närande och fuktgivande kräm flera gånger om dagen för att tillföra huden rikligt med fukt, också i de perioder när eksemet inte synligt.


Goda råd mot torr hud

Torr hud går inte på något sätt över av sig själv, så det är nödvändigt att göra en insats för att få bukt med problemet. Vad du ska göra, beror mycket på, hur allvarligt du har drabbats av torr hud. Men lyckligtvis finns det goda möjligheter att få bukt med din torra hud med den rätt behandling och inte minst en bra förebyggande vård.


Dagens tips mot torr vinterhud

Exfoliera huden 1-2 gånger i veckan. Många kommer kanske ihåg att använda en face-scrub i ansiktet, men kom också ihåg att exfoliera hela kroppen med en body scrub. Det hjälper huden med att uppta din fuktighetskräm bättre.

Body scrub från Australian Bodycare är en exfolierande scrub med sandelträ-nötskal och naturlig Tea Tree Oil som motverkar torr vinterhud och avlägsnar orenheter i huden.

Använder du en Body Scrub från Australian Bodycare får du masserat och rensat de översta lagren i huden från döda hudceller, avlägsnat orenheter i huden och rensat den helt på djupet. Till exfolieringen används sandelträ-nötskal, och produkten innehåller glycerin och allantoin, som fuktar och mjukgör huden.

Video: Vad gör jeg med torr hud?

Body Scrub / Kroppsskrubb: Peeling för kroppen
Djuprengörande kroppsskrubb med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 169 kr
Försäljningspris 169 kr Ordinarie pris
Body Scrub / Kroppsskrubb: Peeling för kroppen - Djuprengörande kroppsskrubb med 100 % naturlig Tea Tree Oil
Hudkräm & body lotion
Hudkräm där vårdar och förebygger torr och oren hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 169 kr
Försäljningspris Från 169 kr Ordinarie pris
Hudkräm & body lotion - Hudkräm där vårdar och förebygger torr och oren hud

Temperaturer ute och inne

Vinterväder med köld och vind är inte bra för huden. Det kan också vara hårt för huden att klara de många skiften mellan kyla ute och varma temperaturer inne. Och den torra luften bägge ställen är inte heller något huden tycker om.

Det är svårt att ändra på klimatet, men du kan se till att vårda din hud väl med fuktgivande krämer, så den kan klara väder och vind bättre. Inne kan du se till att vädra ordentligt. Gröna planter medverkar också till ett bra inneklimat. Och så kan du se till att det inte är alltför varmt. En öppen spis är mysig, men den bidrar till värmen och den torra luften.

Solen är härlig, men för mycket sol kan verka uttorkande på huden. Så njut av solen i små doser.

Vatten och tvål

Långa, varma bad är härliga, men de är hårda mot huden. Så om du har tendens till torr hud, kan du med fördel avkorta badtiden lite och skruva ner temperaturen. Det finns inte heller någon orsak att bada flera gånger om dagen.

Tvål och rensande kroppsprodukter är svåra att vara utan. Men välj dina produkter med omsorg, så du undgår dem som är hårdast mot huden. Produkter som motverkar bakterier och har ett hudvänligt pH-värde kan vara till stor nytta för din hud. Vår Body Wash med den antibakteriella Tea Tree Oil, motverkar med att hålla huden fri från oönskade bakterier.

Har du stora problem med torr hud, ska du inte gnugga och gnida för mycket på din hud. Pröva istället, om du kan badda huden torr med en extra mjuk handduk.


Använd en bra och fuktgivande kräm

När du har badat, ska du komma ihåg att smörja in dig väl över hela kroppen med en närande och fuktgivande kräm. Har du mycket torr hud, ska du välja en fet kräm, exempelvis vår Body Cream. Har du inte så stora problem med torr hud, kan du nöjas med en tunnare kräm. Till den dagliga förebyggande vården av torr hud rekommenderar vi vår body lotion till torr hud med tea tree oil som motverkar bakterier.

Kom ihåg en bra kräm till ansiktet. Huden i ansiktet är finare och tunnare än huden på kroppen, så därför ska du välja en kräm, som är specielt lämpad till ansiktshuden. Det hjälper speciellt om du använder en anisiktstvätt, här är det viktigt att välja en ansiktstvätt till torr hud.

Till läpparna fås också speciella krämer, som vårdar och skyddar väl mot väder och vind. Även händerna är mycket utsatta, så de ska ha extra uppmärksamhet med en bra handkräm utan parabener. Vintervädret är hårt mot händerna, och att tvätta händerna för ofta är också hård kost för huden på händerna.

Det kan finnas tillfällen, när det är nödvändigt att supplera krämen med en salva som innehåller kortison. Det gäller bland annat där, var den torra huden åtföljs av ett atopiskt eksem.

Generellt är det viktigt att använda kräm ett par gånger om dagen, gärna mera, om det är nödvändigt. Man kan dock köpa hur många krämer som helst, men de verkar bara, om man kommer ihåg att använda dem!

Hudkräm & body lotion
Hudkräm där vårdar och förebygger torr och oren hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 169 kr
Försäljningspris Från 169 kr Ordinarie pris
Hudkräm & body lotion - Hudkräm där vårdar och förebygger torr och oren hud

Använd kläder av bomull

Ull och syntetiska tyg kan irritera huden, och om huden redan är torr och irriterad, finns det ingen orsak att irritera den ytterligare. Bomull är ett mycket mer behagligt material att använda, speciellt direkt mot huden.


Titta på din kost

Det är viktigt att dricka rikligt med vatten, för den torra hud kan också komma inifrån, om du inte får tillräckligt med vätska.

Dessutom kan livsmedel med ett högt innehåll av fettsyror möjligen också ha en effekt på huden. Valnötter och fet fisk som tonfisk, lax och makrill har till exempel ett högt innehåll av Omega 3-fettsyror.


FAQ om torr hud


Vad gör jeg med torr hud?

Det är viktigt att tillföra torr hud rikligt med fukt. Det kan du göra med en fet, närande och fuktgivande kräm. Dessutom kan du se på de tvålar och rengöringsprodukter, du använder. Eventuellt kan du byta till mildare och mera hudvänliga produkter. Långa och varma bad är inte bra för en torr hud. Och slutligen kan det vara en god idé att undgå ull och syntetiska tyg mot huden.


Vad er den vanligaste orsaken till torr hud?

Det kan finnas många orsaker till torr hud. Äldre människor och människor med allergi, eksem eller astma är speciellt utsatta för att få torr hud. Det samma är personer, som ofta tvättar händer, exempelvis i förbindelse med deras arbete. Vädret påverkar också din hud mycket. Blåsande och kallt vinterväder är hård kost för huden.


Kan torr hud klia?

Torr hud kliar för det mesta. Och det är inte bra för huden, när man kliar sig. Det kan på sikt ge tjockare och mörkare hud. Därför är det mycket viktigt att få bukt med den torra och kliande huden.


Kan torr hud ge finnar?

Man kan bra ha torr hud och finnar samtidigt. Faktiskt, så ska man akta sig för att använda alltför tuffa och uttorkande produkter i kampen mot oren och finnig hud. Gör man det, torkar man ut huden, och så kommer huden att själv börja producera mera fett, och det ger en god grogrund för finnar.


Vad gör man när man får torr hud av handtvätt?

Det är hårt för huden att tvätta händer ofta. Men är du tvungen till det, till exempel på grund av ditt arbete, är det viktigt att välja en mild tvål utan alkohol och kemiska ämnen. Kom också ihåg att smörja händerna ofta med en bra och vårdande handkräm.


Kan man alltid få bukt med torr hud?

I de allra flesta tillfällen hjälper en bra och vårdande kräm mot den torra huden. I en del tillfällen kan det dock vara nödvändigt att supplera med en salva som innehåller kortison. Dende flesta är receptbelagda, så här ska du tala med din läkare. Dessutom kan du bland annat se på de tvålar och rengöringsprodukter, som du använder, och eventuellt byta ut dem mot några mildare produkter. Finns det inget som hjälper, ska du tala med din läkare, så ni kan hitta en annan lösning.


Produkter från Australian Bodycare

Body Wash med Tea Tree Oil
Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 119 kr
Försäljningspris Från 119 kr Ordinarie pris
Body Wash med Tea Tree Oil - Shower Gel med 100 % naturlig Tea Tree Oil
Hudkräm & body lotion
Hudkräm där vårdar och förebygger torr och oren hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 169 kr
Försäljningspris Från 169 kr Ordinarie pris
Hudkräm & body lotion - Hudkräm där vårdar och förebygger torr och oren hud

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram