Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad kan du göra mot torra och spruckna läppar? 

Det bästa förebyggande mot torra läppar är rätt läppvård. Det bästa och snabbaste sättet att göra detta är att använda ett bra läppbalsam som återfuktar utan att torka ut. 

Huden på läpparna är tunn. Detta avslöjar den röda färgen, vilket är blodkärlen som är mer synliga än på resten av ansiktet. Läpparna har dessutom varken svett- eller talgkörtlar, vilket leder till en vätskeförlust som ökar förekomsten av torra läppar. 

Ett bra läppbalsam lägger en skyddande film över läpparna och tillför näringsrik fukt för att förhindra att läpparna spricker. Om du ofta är på språng och befinner dig i växlande luftfuktighet bör du göra det till en vana att alltid ha ett läppbalsam till hands. På så sätt kan du komma ikapp torra läppar innan de spricker och gör ont.

Läppbalsam för vård av torra läppar
Tre stycken Lip balm med tea tree oil för torra läppar och vård av förkylningssår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 299 kr
Försäljningspris Från 299 kr Ordinarie pris 599 kr
Läppbalsam för vård av torra läppar

Vårda dina läppar med näringsrik Tea Tree Oil

Med Lip Balm från Australian Bodycare ger du dina läppar de bästa förutsättningarna för att hålla sig friska och mjuka. 

Lip Balm är berikad med den eteriska oljan Tea Tree Oil som motverkar bakterier och reparerar huden. Därför är den särskilt lämplig för spruckna läppar som behöver en vårdande första hjälpen. Läppbalsamet har en klassisk form som du vrider för att fördela produkten. 

Ge dina läppar ett lager läppbalsam vid sänggåendet 

Om du ofta lider av torra läppar ska du applicera ett tjockt lager läppbalsam innan du går och lägger dig. På så sätt kan den verka medan du ligger stilla och inte slickar dig på läpparna eller pratar.

Kvällstid är generellt sett en bra tidpunkt för produkter som hårbehandling, riklig ansiktskräm och läppbalsam eftersom det ger produkterna tid att göra sitt jobb: att återfukta och balansera hår, hud och läppar.

Andra tips för torra läppar

När du har hittat ett bra läppbalsam finns det andra åtgärder du kan vidta för att bekämpa torra läppar. Vi beskriver några av dem här. 

Var uppmärksam på om du använder läppstift ofta 

Älskar du att komplettera din outfit med ett knallrött läppstift? Kontrollera då om det kan vara orsaken bakom dina torra läppar. 

Det finns en myriad av läppstift på marknaden, vissa bättre än andra. Välj ett som inte är för torrt men som lätt kan spridas på läpparna. Du kan lätt hitta läppstift som har en matt finish men som inte torkar ut dina läppar. 

När du har tagit bort läppstiftet använder du ett bra läppbalsam för att återfukta läpparna innan du applicerar läppstiftet igen. 

Undvik att pilla på torra läppar

Om du har mycket torra läppar syns de ofta som vita flingor. Det kan vara frestande att pilla på huden, men om du vill ta hand om dina läppar bör du undvika det. 

När du plockar på den känsliga huden på dina läppar kan det resultera i små sår, vilket är värre än den ursprungliga situationen. Om dina läppar har blivit spruckna kan du applicera vårt Lip Balm och sluta pilla på dem - och sedan ha tålamod tills huden har läkt igen.

Läppbalsam för vård av torra läppar
Tre stycken Lip balm med tea tree oil för torra läppar och vård av förkylningssår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 299 kr
Försäljningspris Från 299 kr Ordinarie pris 599 kr
Läppbalsam för vård av torra läppar

Varför får du torra läppar?

Även om kallt väder ofta är orsaken till spruckna läppar kan det också finnas andra orsaker. Läs mer om dem här. 

Dina läppar är uttorkade 

Precis som resten av din hud kan huden på dina läppar bli uttorkad. Det bästa rådet för att motverka uttorkning är att dricka mycket vatten - cirka 1,5 liter per dag. Detta ökar fukten i huden och minskar risken för uttorkning.

Du andas genom munnen 

Det sker omedvetet, men om du inser att du andas genom munnen - särskilt utomhus - kan dina läppar drabbas. Andas i stället genom näsan så att dina läppar inte utsätts för ett konstant luftflöde som kan torka ut dem. 

Du återfukta dina läppar med saliv

När dina läppar är torra är den mest naturliga reaktionen att återfukta dem med saliv. Men paradoxalt nog behöver dina läppar bara fukt - inte vatten (i form av saliv). Enzymer i saliv gör att läppar gör ont och svider mer. 

Du lider av förkylningssår

Ungefär 20 % av den vuxna befolkningen lider av återkommande herpesvirus (förkylningssår), som visar sig som kliande och sveda och senare sår på läpparna. 

Torra läppar sägs provocera fram utbrotten, så om du har återkommande herpesutbrott är det en bra idé att förebygga torrhet med ett bra, neutralt läppbalsam.

Vårt Lip Balm med Tea Tree Oil är ett bra val här, eftersom oljan består av vårdande och reparerande egenskaper.

Tänk på att utbrott inte kan stoppas med läppbalsam, utan bör försvinna på egen hand inom 7-10 dagar.

Vad kan du göra för att undvika torra läppar? 

Om du vill undvika torra läppar i första hand finns det åtgärder du kan vidta. Till dessa hör att hålla sig i framkant inför de skiftande årstiderna, särskilt sommar och vinter. 

Vinter

För många innebär vintern spruckna och brännande läppar. Tunn hud kan ha svårt att klara av temperaturförändringarna både inne och ute, så det är klokt att ta hand om dem innan frosten sätter in och du befinner dig i den torra luften från värmelement.

Använd ett fuktgivande läppbalsam inför vintern så att dina läppar klarar sig oskadda genom de kalla månaderna.

Sommar

Sommarvärmen kan också orsaka torra läppar. Kom dessutom ihåg att ta hand om solens strålar när det gäller dina läppar. Precis som du applicerar solkräm bör du använda ett läppbalsam med SPF på sommaren.

Du kan använda solkräm på läpparna i nödfall, men det kan göra att läpparna känns grova och torra. Så det är mycket bättre att använda ett läppbalsam med SPF - helst SPF 30 eller högre.

Läppbalsam för vård av torra läppar
Tre stycken Lip balm med tea tree oil för torra läppar och vård av förkylningssår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 299 kr
Försäljningspris Från 299 kr Ordinarie pris 599 kr
Läppbalsam för vård av torra läppar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram