Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är spruckna läppar?

Spruckna läppar är inte bara torra läppar. Torrheten är så allvarlig att huden flagnar och spricker. Detta kan ge upphov till sår och sprickor i munhålen, men även sår på läppen. Sår i munhålen och sprickor i läpparna som inte vill läka är smärtsamt och kräver att du anstränger dig för att få din hud tillbaka på rätt och hälsosam väg - vilket till exempel Australian Bodycares Lip Balm kan hjälpa dig med.

Vi guidar dig till hur du kan bäst göra detta längre ner i artikeln. Först och främst får du veta varför dina läppar kan bli så torra att de spricker och spretar.

Läppbalsam för vård av torra läppar
Tre stycken Lip balm med tea tree oil för torra läppar och vård av förkylningssår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 299 kr
Försäljningspris Från 299 kr Ordinarie pris 599 kr
Läppbalsam för vård av torra läppar

Varför får man torra, brännande och spruckna läppar?

Huden på läpparna är särskilt sårbar och spricker därför lättare än resten av kroppens hud. Detta beror på att huden är tunnare.

Den tunna huden gör att blodkärlen syns igenom, vilket ger läpparna en annan färg än den omgivande huden. Huden på läpparna saknar också pigment samt talg- och svettkörtlar. Därför är de mycket sämre skyddade mot sol och uttorkning.

Bristen på lipider gör huden sårbar för avdunstning och därför kan huden inte behålla fukt på samma sätt.

Det finns olika anledningar till att dina läppar kan spricka. Vi tar dig igenom de vanligaste orsakerna här.

Vind och väder 

Miljöfaktorer som vind, kyla och låg luftfuktighet är typiska orsaker till spruckna läppar.

Det är särskilt svårt att hålla läpparna friska och återfuktade i kalla och blåsiga förhållanden. De stora temperatursvängningarna på vintern, när du går från värmen i hemmet till kylan utanför, kan vara särskilt jobbigt för dina läppar, vilket gör att de torkar ut och till slut spricker.

Det är dock inte bara de låga temperaturerna på vintern som kan orsaka spruckna läppar. Solen och höga temperaturer är också hårda mot den känsliga huden.

Solen torkar ut den redan återfuktade huden på läpparna. Därför krävs det också uppmärksamhet när solen kommer fram om du vill undvika spruckna och torra läppar.

Brist på vitaminer

Kan vitaminbrist orsaka spruckna läppar? Det korta svaret är: Ja, det kan det.  

Om du har en tendens till spruckna läppar och sprickor i munnen kan det bero på vitaminbrist. Sprickorna uppstår vanligtvis om du saknar vitamin B2, B9 eller B12.

Brist på vätska 

Om din hud är uttorkad kan det leda till spruckna läppar och sprickor i munnen. Om du inte dricker tillräckligt med vätska kommer din hud inte att vara återfuktad från insidan. Detta kan påverka dina läppar, som kan bli så torra att de får sprickor och sår. 

Felaktig återfuktning 

Slickar du ofta dina läppar med tungan för att återfukta dem när de börjar torka ut och spricka? Detta har motsatt effekt.

När läpparna känns lite torra tenderar många att använda saliv från tungan för att återfukta dem. Den återfuktande effekten är dock kortvarig - när saliven väl har trängt in i huden lämnas du med läppar som är ännu mer torra och spruckna än tidigare.

Vatten - och därmed saliv - har en uttorkande effekt. Saliv innehåller enzymer som förstör de tunna hudlagren på dina läppar. Dina läppar behöver återfuktas med rätt fuktgivande medel.

Cigarettrök

Slutligen kan en orsak till spruckna läppar vara cigarettrök. Du behöver inte själv vara rökare. Men om du utsätts för mycket passiv rökning kan det påverka din fuktbalans.

Rök torkar ut huden och kan vara hård mot den känsliga huden på läpparna, som kan spricka.


Hur behandlar och förebygger man spruckna läppar?

Även om det finns olika orsaker till spruckna och nariga läppar finns det också flera sätt att behandla dem och bli av med sprickorna.

Både om skadan redan är skedd, eller om du vill ligga steget före och förhindra att dina läppar spretar eller spricker.

Använd rätt läppvård

Först och främst behöver läpparna en bra hudvårdsrutin med närande fukt om du vill säga adjö till sprucken hud. Ett läppbalsam är ditt främsta vapen i kampen mot spruckna läppar.

Ett läppbalsam återfuktar läpparna och lägger ett skyddande lager över den känsliga huden. Den starka barriären skyddar läpparna från väder och vind, medan fettlagret minskar avdunstningen från läpparna. Allt detta innebär att huden får rätt hjälp att behålla fukten.

När man väljer ett läppbalsam kan det vara frestande att välja ett med en trevlig doft eller smak. Detta är sällan en bra idé, eftersom produkter med doft eller smak vanligtvis innehåller ingredienser som kan irritera dina läppar. Och då riskerar du att slås tillbaka till de smärtsamma spruckna läpparna.

Australian Bodycares Lip Balm är speciellt framtagen för att återfukta dina läppar, så att du både kan förebygga och ge första hjälpen vid spruckna läppar. Läppbalsamet är fullmatat med vårdande ingredienser som australisk Tea Tree Oil, som bekämpar bakterier och lugnar och läker huden.

Applicera ett lager av den fuktgivande läppbalsam på dina läppar vid behov - du kan alltid ha den med dig när dina läppar behöver en boost av fukt. På så sätt undviker du att falla i fällan att använda ditt saliv som fukt.

Du kan också använda den på kvällen, när de fuktgivande ingredienserna verkligen kan verka sin magi.

Skydda dig mot solens hårda strålar 

Är dina läppar spruckna när solens strålar tittar fram bakom de vintertunga molnen? Solens hårda UV-strålar är hårda mot den känsliga huden på dina läppar. Och om du redan har spruckna läppar gör du klokt i att skydda dem extra väl mot solen. 

Det är viktigt att använda ett solstift med ett SPF som är speciellt anpassat för läppar. Den kommer att återfukta dina läppar samtidigt som den ger ett effektivt skydd mot UV-strålar. 

Drick, drick, drick

Det kan inte nog betonas. Vatten är hälsosamt. Även för din hud - och därmed för dina läppar. Om du har sprickor i munnen och spruckna läppar är det en bra idé att dricka mycket vatten.

Detta kommer att återfukta din hud inifrån och ut. Detta kan märkas i hudens fuktbalans, särskilt i läpparnas utsatta hudområde.

Läppbalsam för vård av torra läppar
Tre stycken Lip balm med tea tree oil för torra läppar och vård av förkylningssår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 299 kr
Försäljningspris Från 299 kr Ordinarie pris 599 kr
Läppbalsam för vård av torra läppar

Hur behandlar du spruckna läppar hos barn?

Det är inte bara vuxna som ofta besväras av spruckna och torra läppar. Många barn kan också drabbas av ömma läppar, särskilt under de kalla och blåsiga vintermånaderna.

Precis som för vuxna är det viktigt att barn som är benägna att få spruckna läppar dricker tillräckligt för att hålla huden återfuktad. Du bör se till att ditt barn dricker cirka 1,5 liter vatten om dagen, även om det inte är törstig, för att säkerställa tillräcklig vätskebalans.

För barn är ett läppbalsam också ett av de viktigaste lösningar för att få bukt med spruckna läppar och sår i munhålorna. De har också för vana att slicka sina läppar med tungan för att återfukta dem kortvarigt. Förklara för ditt barn att saliv bara gör saker och ting värre och hjälp dem att ta för vana att regelbundet smörja in läppbalsam på läpparna för att hålla dem återfuktade.

Ta också en titt på ditt barns tandkräm. Många tandkrämer är mycket skummande tack vare ämnet natriumlaurylsulfat. Detta ämne bryter ner hudens naturliga barriär och kan orsaka irritation, vilket leder till torra, spruckna läppar.


Vanliga frågor


Hur åtgärdar man spruckna läppar?

Om du vill bli av med spruckna läppar är det viktigt att återfukta läpparna. Återfukta dem med ett bra läppbalsam och kom ihåg att återfukta huden inifrån genom att dricka mycket vatten. 


Varför spricker dina läppar?

Dina läppar spricker eftersom huden på dina läppar är särskilt tunn och sårbar för fuktförlust. När dina läppar blir för torra riskerar du att få sprickor i munnen eller sår på läpparna. 


Vilka är tecknen på torra läppar?

Torra läppar är ett tecken på att din hud saknar fukt. Det kan också vara ett tecken på att din kropp har brist på vitamin B2, B9 eller B12. 


Är vaselin bra för torra läppar?

Vaselin kan vara bra att använda vid torra läppar. Nackdelen är dock att vaselin, till skillnad från ett läppbalsam, är mer oljigt och flytande. Det innebär att du kommer att råka ta bort produkten från dina läppar snabbare - och det gör inte mycket nytta. 

Läppbalsam för vård av torra läppar
Tre stycken Lip balm med tea tree oil för torra läppar och vård av förkylningssår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 299 kr
Försäljningspris Från 299 kr Ordinarie pris 599 kr
Läppbalsam för vård av torra läppar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram