Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är munsår - och vem kan få dem?

Alla kan få munsår, och majoriteten av den vuxna befolkningen i Sverige (uppskattningsvis ca 80%) har redan herpesvirus i kroppen. Barn kan också få munsår, och ofta får man faktiskt herpesviruset i kroppen som barn, vanligtvis i åldern 1-5 år.

Munsår, också kallad för, förkylningssår är en mycket smittsam hud- och slemhinnesjukdom som orsakas av infektion med herpes simplex-virus (HSV). Förkylningssår orsakas av infektion med herpes typ 1, även känt som HSV-1 eller herpes labialis. Det är den typ av herpes som kan orsaka infektion på och runt läpparna, men också i munnen, halsen, nacken, ögonen, näsan och hakan.

Munsår är mycket smittsamt och sprids genom direktkontakt med hud eller slemhinnor. När du har haft ett herpesutbrott kommer herpesviruset att ligga vilande i nervsystemet under resten av ditt liv. Viruset kan sedan "väckas" några eller många gånger under livet och resultera i nya herpesutbrott. Tyvärr finns det inget botemedel eller vaccin mot herpesvirus, men du kan vara medveten om vad du kan göra för att förhindra nya utbrott och behandla symtomen på utbrott, och naturligtvis bör du vara noga med att inte föra smittan vidare till andra.

Förutom herpes labialis är genital herpes också en mycket vanlig herpessjukdom. Den är också känd som HSV-2, eller genital herpes, och orsakar infektion i huden och slemhinnorna på och runt könsorganen. Slutligen finns det herpes zoster, som är den latinska termen för bältros; ett mycket smärtsamt hudutslag.

Läppbalsam för vård av torra läppar
Tre stycken Lip balm med tea tree oil för torra läppar och vård av förkylningssår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 299 kr
Försäljningspris Från 299 kr Ordinarie pris 599 kr
Läppbalsam för vård av torra läppar

Vilka är symtomen på munsår?

Symtomen på munsår är desamma oavsett var de uppstår: små blåsor med klar vätska i huden eller slemhinnorna. Det kan vara på och runt läpparna, i munnen, halsen, hakan, näsan och ögonen. Blåsorna är ömma och smärtsamma. Det känns som om de bränner och svider. Inom några dagar förvandlas blåsorna till sår och sedan till sårskorpor som faller av.

Det tar ett tag innan huden återgår till det normala och ser normalt ut igen, eftersom såren måste läka och sårskorporna måste falla av.

Du kommer aldrig att bli av med ditt herpesvirus, men frekvensen av utbrott varierar kraftigt. För de som har tur händer det bara några få gånger i livet, medan andra ständigt plågas av nya och besvärliga herpesutbrott.

Det kan finnas många olika orsaker till nya utbrott, bland annat stress, ett försvagat immunförsvar (till exempel bara en förkylning eller influensa), feber, starkt solljus och, när det gäller kvinnor, menstruation.

Den första infektionen och efterföljande utbrott

Den första infektionen med HSV-1 kallas primärinfektion. Den första infektionen är vanligtvis den värsta och kan, förutom blåsor, orsaka sår och blåsor i munnen, feber, huvudvärk och värk i kroppen, dvs. influensaliknande symptom. Den första infektionen kan vara i upp till 14 dagar.

Efterföljande utbrott varar vanligtvis kortare tid, kanske 2-7 dagar, och är mycket mildare. Ofta är det enda märkbara tecknet på utbrottet ett synligt och obehagligt munsår eller munsår på eller runt läpparna eller någon annanstans i ansiktet eller på halsen.

De flesta känner igen utbrottet en stund innan munsåret blir synligt genom att det sticker, bränner och svider i huden. Om du har varit med om det förut vet du vad som väntar. Ofta kommer munsåret inom bara några timmar. Det är viktigt att få behandling direkt så att du kan minimera omfattningen av utbrottet.

Förkylningssår på läpparna

De flesta förknippar munsår med synliga blåsor och sår på och runt läpparna. I 9 av 10 fall är det där du ser munsår.

Du kan ha en enda blåsor på läppen, men du kan också ha ett stort kluster av blåsor. Att ha många blåsor är naturligtvis mer smärtsamt, våldsamt och synligt än att bara ha en. Båda är dock lika normala.

Förkylningssår i mun och svalg

Herpesviruset HSV-1 kan också angripa munnen (munhåla, tandkött och gom), tungan och halsen. Precis som på läpparna är symptomen här smärtsamma blåsor och blåsor. Förkylningssår finns dock oftast utanför munnen på läpparna, så de flesta blåsor i munnen orsakas inte av förkylningssår, utan av något annat.

Förkylningssår på näsan och hakan

Förkylningssår kan spridas till huden på hakan eller ovanpå näsan eller in i näsan, där det också finns slemhinnor. Även här är symptomen vätskefyllda blåsor, ofta i små eller stora kluster.

Förkylningssår i ögonen

Herpesvirus HSV-1 kan också påverka ögonområdet (hornhinnan och andra delar av ögat), med symptom som vanligtvis inkluderar röda ögon, smärta, obehag och suddig syn. I värsta fall kan det leda till hornhinneinflammation, vilket kan leda till synstörningar eller blindhet.


Hur överförs munsår?

Herpes och munsår är mycket smittsamma. Många människor har redan smittats av herpesviruset som barn. Vanligtvis har detta skett när en vuxen med ett munsår har kysst barnet. Det kan också ha hänt när en vuxen med munsår har petat på såret och sedan rört vid barnet med viruset på fingrarna.

Förkylningssår smittar genom direktkontakt via slemhinnor eller sprickor i huden. Du kan smittas både när herpes är i utbrott och när herpes är "vilande". Risken för infektion är dock störst när det finns blåsor och sår. Under viloperioden bör risken för infektion inte vara särskilt hög.

Det är viktigt att vara extra noga med handtvätten när man har ett munsårsutbrott. Om du glömmer att tvätta händerna efter att ha vidrört ett munsår på till exempel läpparna och sedan petar dig i ögat, näsan eller hakan, riskerar du att sprida infektionen till dessa områden.

Förkylningssår kan inte överföras via blod. Du kan inte heller bli smittad genom att dela handduk eller dricka ur samma glas som någon som har ett munsår. Med andra ord måste det finnas en direkt kontakt mellan hud och slemhinnor.

Barn och vuxna med atopiskt eksem (även känt som barneksem) har ett dåligt immunförsvar mot virus och bakterier. De kan därför vara särskilt mottagliga för munsår.

Förkylningssår på läpparna

När du har ett utbrott av munsår på läpparna bör du undvika att kyssas för att inte sprida infektionen. Och om du inte själv har munsår bör du naturligtvis undvika att kyssa någon med ett utbrott av munsår så att du inte riskerar att bli smittad.

Du bör också undvika oralsex när du har ett utbrott av munsår, eftersom du kan föra smittan vidare till dina könsorgan. Och du bör undvika att ha oralsex med någon som har herpes på könsorganen. Annars riskerar du att bli smittad med herpes, vilket kan leda till munsår.

Läppbalsam för vård av torra läppar
Tre stycken Lip balm med tea tree oil för torra läppar och vård av förkylningssår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 299 kr
Försäljningspris Från 299 kr Ordinarie pris 599 kr
Läppbalsam för vård av torra läppar

Förkylningssår i mun och svalg

Förkylningssår kan spridas till munnen. Vanligtvis har du smittats - och kan föra smittan vidare - på samma sätt som förkylningssår på läpparna: genom kyssar och beröring.

Förkylningssår i halsen kan orsakas av oralsex med en man som har genital herpes.

Förkylningssår på näsan och hakan

Om du får ett munsår på näsan, inuti näsan eller på hakan beror det oftast på att du har fått ett munsår på läpparna, glömt att tvätta händerna och sedan petat på näsan eller huden på näsan eller hakan.

Det viktigaste för att undvika infektion är att vara extra noga med att tvätta händerna när du har ett utbrott av munsår.

Förkylningssår i ögonen

Förkylningssår i ögonen beror vanligtvis på att du har petat dig i ögat efter att ha petat dig i ett förkylningssår på läpparna - och glömt att tvätta händerna innan.


Behandling av munsår

Som nämnts kan munsår och andra typer av herpes inte botas eftersom det ännu inte finns någon behandling eller något vaccin mot herpes, men symptomen kan behandlas.

Det vanligaste är att använda en salva eller kräm mot munsår som innehåller Aciclovir. Det är viktigt att applicera salvan så snart du känner att ett utbrott är på väg. Om du har haft munsår några gånger kommer du att märka av symtomen stickningar, sveda och ömhet i läppen. Genom att påbörja behandlingen tidigt kan du minimera utbrottet.

Om du påbörjar behandlingen tidigt kan du minimera omfattningen och varaktigheten av utbrottet. Du kan till och med ha turen att slippa blåsor från första början.

Förutom kräm/salva finns det små plåster som behandlar munsåret och kan hjälpa till att dölja såret.

För särskilt svåra fall av munsår eller ofta återkommande utbrott kan du prova en tablettbehandling. Du behöver ett recept från din läkare. En tablettkur kan inte bota munsår, men det kan innebära färre och lindrigare utbrott.

Tea Tree Oil

Om du upplever en stickande och pirrande känsla i huden är ett spot stick som innehåller Tea Tree Oil effektivt för att lindra denna känsla. Förutom Spot Stick kan du använda en ansiktstvätt som innehåller tea tree-olja som en förebyggande åtgärd. Kom ihåg att inte peta på munsåret eftersom du kan sprida infektionen någon annanstans på kroppen och riskerar att infektera såret med bakterier.

Spot Stick med Tea Tree Oil
Punktbehandling mot finnar, fet och oren hud
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 99 kr
Försäljningspris Från 99 kr Ordinarie pris 299 kr
Spot Stick med Tea Tree Oil - Punktbehandling mot finnar, fet och oren hud

Hur kan du förebygga munsår?

Om du inte själv har munsår handlar det om att undvika infektion. Det kan du göra genom att undvika att kyssa någon som har munsår om du inte själv har det. Och genom att inte ha oralsex med någon som har genital herpes.

Om du redan har herpesviruset HSV-1 i kroppen handlar det om att förhindra nya utbrott av munsår. Dessa utbrott kan ha många olika orsaker, inklusive stress, ett försvagat immunförsvar (till exempel bara från en förkylning eller influensa), feber, sjukdom, svår förkylning, starkt solljus och, när det gäller kvinnor, menstruation är kända för att bidra till nya utbrott.

Tyvärr kan du inte göra så mycket åt de flesta av dessa orsaker. Du kan dock försöka undvika stress, göra vad du kan för att undvika att bli förkyld och sjuk samt undvika extrem kyla och solljus.

Det handlar bland annat om att stärka ditt immunförsvar. Det kan du göra genom att leva och äta hälsosamt, dricka mycket vatten, sova tillräckligt, motionera och undvika stressiga situationer.

Få av oss har en hälsosam livsstil hela tiden och äter tillräckligt med grönsaker. Så naturligtvis kan du göra det lilla extra för att komma ihåg att äta hälsosamma grönsaker. Dessutom kan du överväga att ta ett extra vitamintillskott. Vitaminerna B, C och D nämns som särskilt viktiga i detta avseende.

Se till att du tar väl hand om dina läppar och huden runt munnen med ett bra läppbalsam och fuktkräm. Spruckna och torra läppar gör det lättare för ett nytt utbrott av munsår. Hitta ett bra läppbalsam - det är värt investeringen. Ansiktskräm och ansiktsbalsam som innehåller tea tree-olja håller dina läppar i gott skick.

Slutligen är det viktigt med god handhygien när du har ett munsår - annars riskerar du att smitta dig själv någon annanstans i ansiktet eller smitta andra. Så när du har fått ett munsår på läppen eller applicerat salva på ett sår är det mycket viktigt att du kommer ihåg att tvätta händerna efteråt.

Läppbalsam för vård av torra läppar
Tre stycken Lip balm med tea tree oil för torra läppar och vård av förkylningssår
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 299 kr
Försäljningspris Från 299 kr Ordinarie pris 599 kr
Läppbalsam för vård av torra läppar

FAQ om munsår


När är munsår smittsamt?

Om du har herpes labialis i kroppen kan du i princip alltid smitta andra med dina munsår. Risken är dock absolut störst om du har ett herpesutbrott med blåsor som spricker och vätskande sår. Mellan utbrotten är risken för infektion mycket låg.

Hur länge varar munsår?

I princip kan du alltid smitta andra med dina munsår om du har herpesviruset i kroppen. Men i verkligheten är smittorisken störst när man har ett herpesutbrott med blåsor som spricker och sår som vätskar.


Hur smittar munsår?

Förkylningssår smittar genom direktkontakt via slemhinnor eller sprickor i huden. Med andra ord måste det finnas kontakt mellan huden och/eller slemhinnorna. Vanligtvis överförs munsår genom kyssar eller beröring. Det smittar inte om man t.ex. delar glas eller handduk med någon som är smittad.


Hur blir man av med munsår?

När du väl har fått herpesviruset i kroppen kan du aldrig bli av med det. Frekvensen av munsårsutbrott varierar dock kraftigt. När du har ett utbrott av munsår bör du applicera en kräm/salva mot munsår eller använda andra alternativa medel mot munsår så snart som möjligt.


Hur ser munsår ut?

Munsår uppträder som små, klara, vätskefyllda blåsor i huden på och runt läpparna eller andra områden som näsan eller hakan. Blåsorna är ömma och smärtsamma. Blåsorna förvandlas senare till sår och sedan sårskorpor som faller av.


När är det okej att kyssas efter ett munsår?

Det är en bra idé att undvika kyssar och direkt beröring av munnen när du har ett utbrott av munsår. Viruset finns främst i vätskan i såret, så undvik att kyssas tills såret har torkat ut helt och det inte finns några sprickor. Om den person du vill kyssa redan har herpesviruset i kroppen är det ingen fara.


Kan man få munsår i munnen?

Herpesviruset HSV-1, känt som herpes labialis, kan också orsaka munsår/blåsor inne i munnen (i munhålan, på gommen och på tandköttet).


Hur utvecklas munsår?

Förkylningssår orsakas av infektion med herpesviruset HSV-1. När du väl har viruset i kroppen kan du aldrig bli av med det. Det varierar dock mycket från person till person hur ofta man får ett utbrott i form av ett munsår.


Är herpes och munsår samma sak?

Förkylningssår orsakas av infektion med herpesviruset HSV-1. Så munsår är herpes. Det finns också herpesviruset HSV-2, även känt som herpes genitalis eller genital herpes. När människor pratar om herpes hänvisar de ofta till genital herpes.


Kan munsår spridas till könsorganen?

Förkylningssår kan spridas till könsorganen - och vice versa. Så om du har ett herpesutbrott, kom ihåg att tvätta händerna efter att ha rört vid ett område med ett utbrott. Undvik dessutom att vidröra könsorganen med munnen.


Kan man få munsår av stress?

Stress är en av de faktorer som kan utlösa ett herpesutbrott om du redan har herpesviruset i kroppen.


Kan man få munsår i näsan?

Näsan är en av de platser där du kan få munsår, även om de oftast finns runt munnen. Näsan är dock särskilt sårbar eftersom den har slemhinnor. Du kan få munsår både inuti och utanför näsan.


Kan man få munsår på hakan?

Förkylningssår kan spridas hela vägen ner till hakan. Behandlingen är densamma som för munsår på läpparna. Vanligtvis är det en kräm/salva mot munsår, men det finns också andra alternativ.


Kan man få munsår på tungan?

Du kan få munsår på tungan och andra delar av munnen, men munsår är vanligast på och runt läpparna.


Är det möjligt att förebygga munsår?

Det bästa du kan göra för att förebygga munsår är att leva och äta hälsosamt, dricka mycket vatten, sova tillräckligt, motionera och undvika stress. Detta kommer att stärka ditt immunförsvar, vilket är det bästa förebyggandet. Dessutom är det viktigt att alltid tvätta händerna efter att ha vidrört ett munsår.


Ska jag sticka ett hål i ett munsår?

Du bör inte sticka hål på ett munsår. Det hjälper inte läkningsprocessen. Tvärtom riskerar du att infektera blåsan med bakterier och orsaka en hudinfektion. Och det kommer att se mycket värre ut och ta längre tid att läka.


Kan man simma med ett munsår?

Du kan simma med munsår. De överförs endast genom direktkontakt via slemhinnor eller sprickor i huden. Detta sker vanligtvis genom kyssar eller beröring. De överförs inte genom att man simmar i en simhall eller badar på en gemensam badplats.


Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram