Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är klimakteriet?

Klimakteriet är ett uttryck för den period då kroppen genomgår stora hormonella förändringar. För båda kön handlar det om att hormonnivåerna sjunker i betydande omfattning.

GÅ TILL: Så behandlar du besvär i klimakteriet

I perioden bildar kvinnor mindre av det kvinnliga könshormonet östrogen medan män gradvis producerar mindre mängder av det manliga könshormonet testosteron.

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Klimakteriet för kvinnor

Det är normalt kvinnans övergångsålder som kallas för klimakteriet. I perioden minskar fertiliteten eftersom kvinnans äggstockar blir mindre och mindre mottagliga för de hormoner som styr äggens mognad. Äggen börjar så smått att lösas upp och ägglossningens funktion förändras.

När du kommer i klimakteriet är det primärt hormonerna progesteron och östrogen som påverkas. Progesteron gör livmodern redo att ta emot ett befruktat ägg, och är det hormon som minskar först. Därefter minskar utsöndringen av östrogenet, det kvinnliga könshormonet, när klimakteriet sätter in.

Övergångsåldern uppträder i samband med kvinnans menopaus. Det betyder att menstruationsblödningarna börjar avta. Först går det längre tid mellan dem och till sist upphör de helt. Menopausen är alltså kvinnans allra sista menstruationsperiod. Därför är övergångsåldern och menstruation också oupplösligt förenade.

Många kvinnor upplever oregelbunden menstruation i början av deras övergångsålder. Fram till den tidpunkt då menstruationen upphör kan menstruationen vara mindre eller mer riklig än normalt. Du kan också få mer frekventa menstruationer och andra rubbningar fram till det att blödningarna alltså upphör helt.

GÅ TILL: Symptom och tecken på klimakteriet för kvinnor

Femi Daily Intimkräm
En återfuktande kräm som motverkar lukt, klåda, kliar, svider och torrhet i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 149 kr
Försäljningspris Från 149 kr Ordinarie pris
Femi Daily Intimkräm - En återfuktande kräm som motverkar lukt, klåda, kliar, svider och torrhet i underlivet

Övergångsålder för män

Även män kommer i övergångsåldern, även om symptomen och besvären typiskt sett är fler för kvinnor. Många män upptäcker inte alls att de kommer i övergångsåldern eftersom förändringarna inte alls är lika stora som de är för kvinnor.

Mannens övergångsålder kallas andropaus. Den inträffar när testiklarna börjar fungera sämre, det vill säga att de börjar producera mindre testosteron än tidigare.

Emellertid upphör produktionen av testosteron inte på samma markanta sätt som vad gäller för kvinnors östrogenproduktion. Män upplever i stället en mer gradvis minskning av det manliga könshormonet.

GÅ TILL: Symptom och tecken på övergångsåldern för män


Hur länge varar övergångsåldern?

En sak är säker: Övergångsåldern kommer förr eller senare. Det är dock mer osäkert hur länge denna period varar – för det handlar nämligen om just en period. Längden på perioden varierar från person till person. Medan vissa är i klimakteriet i ett par år, kan andra uppleva att perioden pågår i fem år eller ända upp till tio år. Det finns därför inget definitivt svar på hur länge övergångsperioden kan pågå. Allt är helt individuellt.


När börjar övergångsåldern och när slutar övergångsåldern?

Klimakteriet börjar typiskt sett mellan 45-55 års ålder. I genomsnitt går kvinnor igenom klimakteriet vid en ålder av 52 år. Det betyder dock inte att klimakteriet inte kan sätta in både tidigare och senare. Hos vissa kan övergångsåldern börja omkring 30 års ålder medan andra kommer i klimakteriet först vid omkring 60 års ålder.

Det är mycket olika när klimakteriet börjar, men i de flesta fall sker det alltså någon gång mellan det att man är 45-55 år.

När övergångsåldern slutar beror givetvis på när den börjar. Om du kommer i klimakteriet som 45-åring kan perioden sluta när du är 55 år – men du kan också komma ur perioden när du är 48 år eller 50 år. Det finns inget definitivt svar på när din övergångsålder är till ända.


Hur känns övergångsåldern? Symptom och tecken på klimakteriet för kvinnor

Gemensamt för både män och kvinnor i övergångsåldern är att perioden kan vara förenad med psykiska och fysiska förändringar. Medan vissa blir mycket besvärade av förändringarna finns det andra som knappt märker nedgången i hormonnivåerna.

Hur vet du om du är i övergångsåldern? Kroppen skickar några olika signaler. Värmevallningar, torra slemhinnor, huvudvärk och ömma bröst är bara några av kroppens signaler. Här får du en överblick av de vanligaste tecknen på att du är i klimakteriet. Det finns nämligen fler besvär som du kan vara uppmärksam på.

Värmevallningar

Ett av de vanligaste symptomen på klimakteriet är värmevallningar eller blodvallningar. En plötslig hetta sprider sig i ansiktet och ut mot överkroppen. För en del kvinnor kan vallningarna också åtföljas av hjärtklappning.

Vallningarna uppstår eftersom hormonnivåerna i kroppen dalar samtidigt som hjärnans kontrollcenter för kroppstemperaturen ändras. Denna del av hjärnan kallas hypotalamus, och den aktiverar svettkörtlarna i större utsträckning när du är i klimakteriet.

Vallningarna kan upplevas som besvärande eftersom du blir överväldigad av en enorm värme som får ansiktet att blossa upp och du känner att du måste ta av jackan eller tröjan. Men, hur länge varar perioden med vallningar i klimakteriet? De obehagliga värmevallningarna varar ofta i ytterligare tre till fyra år efter att din menstruation helt har upphört.

Sömnproblem

Trötthet är en annan sak som ofta hör klimakteriet till. Ett annat mycket obehagligt besvär under övergångsåldern är nämligen sömnproblem. Du vaknar oftare och lättare, och du sover inte lika tungt som tidigare. Det kan göra dig trött och lättirriterad i vardagen.

Sömnproblemen kan också uppstå i samband med vallningar då du kan få hastiga och rikliga svettningar, vilket kan hindra en god nattsömn.

Yrsel och huvudvärk

Yrsel i klimakteriet är ytterligare ett symptom som många kvinnor upplever. Hjärnan får hela tiden kemiska signaler, och när hormonnivåerna fluktuerar påverkas dessa signaler. Samtidigt är övergångsåldern förenad med ökade nivåer av insulin och kortisol. Denna kombination gör att ditt blodtryck påverkas, vilket kan leda till yrsel och huvudvärk.

Viktuppgång

Om du plötsligt börjar gå upp i vikt, trots att du inte äter annorlunda än tidigare, kan det vara ett tecken på att du är i klimakteriet. Många går upp i vikt under övergångsåldern. Orsaken är återigen de hormonella förändringar som kroppen genomgår.

När hormonet progesteron minskar innan östrogenet gör det, blir mängden estradiol i kroppen för högt i förhållande till kroppens övriga hormoner. Estradiol är en ”farlig” form av östrogen, eftersom den får din kropp att lagra fett – särskilt mitt på magen. Fettcellerna bidrar till att öka estradiolproduktionen ytterligare, vilket betyder att ännu mer fett lagras. Därför är det för många kvinnor svårt att få bukt med fettet när de väl har kommit in i ”den onda cirkeln”.

LÄS OCKSÅ: Så får du hjälp med viktminskning med Aloe Vera kur

Håravfall

Håravfall för kvinnor i klimakteriet är ett besvärande problem. Det är närmare en tredjedel av alla kvinnor som drabbas. Håret börjar tunnas ut på toppen och på sidorna av huvudet, medan den främre hårgränsen normalt förblir intakt – i motsatt till vad som gäller för män. Håravfallet hos kvinnor beror på den plötsliga obalansen i hormonnivåerna.

Torra slemhinnor

Torra slemhinnor i näsa, ögon eller slida är ett vanligt symptom på övergångsåldern. Det kan till exempel göra det svårt att sätta i kontaktlinser och göra sex till en smärtsam upplevelse. Särskilt torra slemhinnor i slidan är för många ett vanligt problem.

Östrogenproduktionen i äggstockarna utsöndrar flytningar och gör slemhinnorna och slidan fuktiga. När östrogenproduktionen minskar markant innebär det att slemhinnorna i slidan blir torrare och därmed också tunnare och mer sårbara. Det kan ge besvär i vardagen, men det är särskilt vid samlag som torrheten i slidan kan orsaka smärtor. Det finns också en risk för sprickor.

LÄS OCKSÅ: Behandling av torra slemhinnor i slidan

Led- och muskelsmärtor

Upplever du att dina leder och muskler blir mer stela och ömma när du rör dig? Ledsmärtor är ett tecken på klimakteriet, eftersom hormoner är ett unikt smörjmedel för muskler och leder. När hormonproduktionen faller får varken leder eller muskler samma smörjning i maskineriet och då blir det mer besvärligt att röra på sig på samma sätt som tidigare.


Symptom och tecken på övergångsåldern för män

Även om många män inte upplever minskningen av testosteronproduktionen i övergångsåldern som kvinnor gör med minskningen av östrogen, och därför inte alltid märker att de är inne i perioden, finns det ändå några symptom och tecken på att du som man är i övergångsåldern.

Vallningar

Precis som kvinnor kan också män drabbas av värmevallningar. Dessa vallningar kan åtföljas av en känsla av hjärtflimmer och dessutom vara orsak till dålig sömnkvalitet.

Humörsvängningar

Det manliga könshormonet testosteron har en avgörande påverkan på humöret – det hjälper nämligen till att reglera det. När hormonnivåerna dalar kan därför humöret göra detsamma. Det kan i vissa fall leda till depression och generell nedstämdhet.

När testosteronnivåerna i blodet minskar, kan män också bli mer känsliga än vanligt. Därför kan övergångsåldern innebära ett skifte i både kropp och sinne.

Minskad sexlust

Ett annat tecken på övergångsåldern för män kan vara minskad sexlust. När produktionen av det manliga könshormonet minskar upplever många män att de förlorar sin sexdrift. Därför spelar testosteronnivåerna en viktig roll för mannens lust till samlag.

Slöhet och trötthet

Får du mindre och mindre energi till även de vanliga sysslorna i vardagen? Då kan det vara ett symptom på att du är i övergångsåldern. Förutom att den minskade testosteronproduktionen är en stor del av orsaken till den låga energinivån, bidrar också den sämre sömnkvaliteten till ökad trötthet.

Mer magfett

Fett omkring magen kan i många fall vara ett tecken på minskade nivåer av det manliga könshormonet. Därför lider många män också av att kroppen antar en tunnliknande form när de kommer i övergångsåldern. Fettet sätter sig nämligen typiskt fast omkring magen. Dessutom kan ökad vätska i kroppen också sammankopplas med övergångsåldern.

Övergångsålder för rökare och astmapatienter

En ny europeisk studie, som har använt data från Institut for Folkesundhed vid Aarhus Universitet, har slagit fast att lungorna vid övergångsåldern försvagas så markant att det motsvarar rökning av 20 cigaretter per dag i 10 år.

Därför kan övergångsåldern ta hårt på lungorna hos rökare och KOL- och astmapatienter, eftersom deras lungkapacitet redan är nedsatt. Därför är det en god idé att hålla sig borta från både aktiv och passiv rökning samt andra former av föroreningar i luften.


Kan man bli gravid i övergångsåldern?

I klimakteriet blir kvinnans äggproduktion successivt mindre, och ägglossningarna blir mer oregelbundna. Det betyder därför att det blir successivt svårare att bli gravid. Du kan dock faktiskt fortfarande bli gravid, även om du är i övergångsåldern. Chansen minskar dock drastiskt eftersom det är färre ägg som kan befruktas.

Fram till menopausen, då din menstruation helt upphör, finns fortfarande en blygsam äggproduktion. När menstruationen upphör är det för att det inte finns fler ägg i äggstockarna, och då har du inte längre möjlighet att bli gravid.


Så behandlar du besvär i klimakteriet

Omkring en tredjedel av alla kvinnor i klimakteriet har så stora besvär att de i hög grad påverkar vardagen. Många av dessa kvinnor lider i det tysta, men det finns det inget skäl att göra. Det finns nämligen mycket hjälp att få. Läs här om behandlingsmöjligheterna för de vanligaste besvären i övergångsåldern.

Behandla värmevallningar i klimakteriet

Upp emot 75% av alla kvinnor upplever vallningar i klimakteriet. Några drabbas värre än andra. Vallningarna kan idag behandlas på olika sätt. Du bör därför alltid uppsöka läkare för att få information om möjligheter till behandling. Värmevallningar kan bland annat behandlas med hormonbehandling för att balansera hormonnivåerna, och det är ofta just den behandlingen som läkaren föreslår. Vanligtvis ordinerar läkare östrogen i pillerform.

Många kvinnor vill dock inte tillföra hormoner eftersom det i vissa fall kan ge biverkningar. Är du en av dessa kvinnor finns det andra alternativ som kan lindra de besvärande vallningarna. Du kan bland annat använda dig av rödklöver. Denna lilla ört med en rosa blomma kan effektivt lindra symptom. Det är dock inte själva växten som ger verkan, utan ett jästextrakt från den som sägs ha positiv verkan på symptomen när du dricker den. Du kan hitta rödklöverextrakt som saft i de flesta hälsokostbutiker. Saften kan du blanda med exempelvis juice.

Lindra torra slemhinnor i klimakteriet

Torra slemhinnor, särskilt i slidan, kan vara så besvärande vid klimakteriet att de för många ger en väsentligt försämrad livskvalitet. Har du torra slemhinnor i slidan behöver du dock inte lida i onödan. Det finns något du kan göra åt besvären.

Gå till din läkare och ta reda på vilken behandling som är bäst. Precis som vid blodvallningar är en hormonbehandling en bra lösning. Vid torrhet i slidan sker behandlingen dock lokalt med syfte att öka östrogenproduktionen och därmed också fuktigheten i slidan.

Det är alltså en god idé att rådfråga läkare. Om du inte vill genomgå en hormonbehandling kan du också själv göra mycket för att hjälpa de torra slemhinnorna i slidan på vägen. Australian Bodycare har utvecklat naturliga produkter, som just har fokus på att motverka torrhet i intimområdena kring de yttre könsdelarna. Femigel och Femidaily kompletterar varandra och hjälper mot intim torrhet, klåda och irritation.

Femigel

Femigel är en produkt för dig som redan har besvär med irritation, torrhet och klåda i intimområdet. Det är en naturlig gel som vårdar intimområdets känsliga hud. I ett kliniskt försök upplevde hela 94% av testpersonerna att gelen lindrade irritation och torrhet i intimområdet. Den stora anledningen är det höga innehållet av Tea Tree Oil, som med sina unika egenskaper verkar kylande, lindrande och lugnande på irriterad hud. Dessutom motverkar gelen effektivt bakterier samtidigt som den bevarar den naturliga bakteriefloran.

Femigel Intim Gel
Vårdande gel för intimområdet som motverkar lukt, torrhet och klåda
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 129 kr
Försäljningspris Från 129 kr Ordinarie pris
Femigel Intim Gel - Vårdande gel för intimområdet som motverkar lukt, torrhet och klåda

Femi daily

Femi daily används med fördel i kombination med Femigel för att förebygga torrhet, klåda och irritation. Femigel fungerar i princip som första hjälpen mot ett redan existerande problem med torrhet medan Femi daily vårdar på daglig basis. Gelen motverkar, precis som Femigel, bakterier och bevarar hudens naturliga fuktnivå, så att den förhindras att torka ut och skapa obehag. Båda geler är för övrigt dermatologiskt testade och pH-reglerade, så du kan lugnt använda dem på även mycket känslig hud.

Med gelernas lätta konsistens absorberas de snabbt utan att kladda. Har du stora besvär, använd Femigel två gånger dagligen genom att applicera den kring slidöppningen. Vid mindre allvarliga besvär räcker det att applicera gelen en gång var tredje dag. Smörj med Femi daily omkring slidöppningen varje dag för att få hjälp med att återskapa den rätta fuktbalansen.

Femi Daily Intimkräm
En återfuktande kräm som motverkar lukt, klåda, kliar, svider och torrhet i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris Från 149 kr
Försäljningspris Från 149 kr Ordinarie pris
Femi Daily Intimkräm - En återfuktande kräm som motverkar lukt, klåda, kliar, svider och torrhet i underlivet

Energi och gott humör med rätt livsstil

Både män och kvinnor lider i övergångsåldern av nedsatt humör och mindre energi. Det finns dock mycket man själv kan göra för att stärka både energinivåer och humör. Är du ganska stillasittande i vardagen? Blir det ganska mycket rödvin och röda biffar emellanåt? Du kan med fördel syna din livsstil ordentligt i sömmarna. Bland annat kan rätt kost hjälpa till att dramatiskt reducera besvären i övergångsåldern.

Ät mängder av långsamma, sunda kolhydrater. Det betyder att du bör ersätta alla de osunda, vita varianterna med mörkt bröd, fullkornspasta, quinoa och liknande. Baka också alltid med grovt mjöl – även i söta bakverk. Även om frukt smakar härligt sött, så försök att äta mer grönt än just frukt. Ta också ett kosttillskott med sunda fetter. När du är i klimakteriet har du speciellt god användning för fettsyrorna omega-3 och -6, som är essentiella fettsyror för din knopp.

För också in mörka bär, nötter, fisk, morötter och bladgrönsaker i din kost. De är nämligen alla späckade med antioxidanter som hjälper till att hämma de fria radikaler som påskyndar kroppens åldrande.

Motionera gärna ofta och var mer aktiv i vardagen. Cykla till jobbet eller rasta hunden en extra gång. Du kan också prova att minska på stimulantia som alkohol och kaffe. Varför då, kanske du undrar? För män är träning ett sätt att öka testosteronproduktionen, och genom att inta mindre mängder av de stimulantia som binder testosteron till dina celler kan du föra mer av hormonet ut i blodbanorna. På så sätt får du mer av din energi och din sexlust tillbaka.


Produkter – Australian Bodycare

3 produkter till intimvård
3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris
3 produkter till intimvård - 3 produkter för intimvård mot torrhet, lukt, klåda eller annat obehag i underlivet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram