Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är Aloe Vera?

Du har säkert, liksom övriga världen, någon gång stiftat bekantskap med Aloe Vera i något sammanhang. Aloe Vera är en mycket populär suckulent med långa, rosliknande, taggiga stjälkar som är berömd för sina unika egenskaper för hudvård. Växtens välgörande egenskaper har varit kända i flera tusen år.

Växtens blad innehåller en gel, som har en läkande effekt på hudskador som småsår, brännsår, finnar och liknande. Med ett högt innehåll av antioxidanter, mineraler, vitaminer och aminosyror hjälper gelen hudens läkningsprocess. Dessutom kan den verka hämmande på hudens åldrande – och därför finns den med som fast ingrediens i många kosmetikamärkens olika anti aging-produkter.


Därför kan Aloe Vera kur hjälpa dig med viktnedgång

Aloe Vera är alltså först och främst känt för sina egenskaper för hudvård, men den unika Aloe Vera-växten ger också fördelar för din inre hälsa.

Det är inte vetenskapligt bevisat att aloe vera har alla effekterna nedan, men det gör inte ont att försöka.

Med Aloe Vera får du en helt naturlig produkt, som kan främja snabb viktminskning. Det är möjligt eftersom Aloe Vera i samband med viktminskning har följande fördelar:

  • Aloe Vera rensar effektivt ut gift och slaggprodukter ur kroppen.
  • Aloe Vera främjar mag-tarmsystemets funktion och förebygger matsmältningsproblem.
  • Aloe Vera hjälper till att stabilisera blodsockernivån.

Farväl till hälsoskadliga slaggprodukter

När du dricker aloe vera gel, hjälper du kroppen att rensa ut de gifter och slaggprodukter som motverkar en god hälsa. Aloe vera har nämligen en unik förmåga att absorbera de skadliga ämnena så att du kan bli av med dem. Dessutom stimuleras hela kroppens reningsmekanismer, inklusive gallgångar, lungorna och njurarna, vilket ger dig en fräsch och lätt känsla i kroppen. Detta kan samtidigt ge effekter på din vikt.

När du renar kroppen från gifter kan du minska några kilo på vikten. En Aloe Vera kur fungerar därför som en kickstart för en viktminskning. Det fungerar dock endast om du samtidigt följer en sund kostplan för viktminskning. Kuren fungerar inte om du samtidigt fyller kroppen med bland annat ohälsosamma fetter.


Undvik lös/trög mage

Aloe Vera fungerar som ett naturligt laxermedel. Den silkesliknande konsistensen på gelen smörjer dina tarmar från insidan och underlättar tarmfunktionen. Det främjar matsmältningen så att du får en normaliserad avföring utan vare sig lös eller trög mage. En frisk mage är också nyckeln till en hälsosam viktminskning. På detta sätt bevaras kroppens och tarmflorans naturliga balans så att du får en hälsosam grund för en varaktig viktminskning.

I takt med att matsmältningen främjas kan Aloe Vera också förbättra din ämnesomsättning och förbränning av fettsyror. Med ökad metabolism bränner du fett snabbare, vilket gör att din fettprocent reduceras.


Se till att blodsockret är stabilt

Ett instabilt blodsocker är inte gynnsamt för viktnedgång. Med instabila blodsockernivåer blir du nämligen snabbare sugen på sötsaker, vitt bröd och andra kolhydrater som inte direkt underlättar viktminskning. I kölvattnet av ett instabilt blodsocker följer också ett instabilt humör som kan göra det svårare att motstå frestelsen att äta sötsaker. En viktig faktor i en kur för viktminskning är att hålla blodsockret på en stabil nivå hela dagen, och det kan en dryck med Aloe Vera hjälpa dig med.

Enligt studier kan Aloe Vera bidra till att hålla blodsockret i schack så att det inte sker stora svängningar i varken blodsockernivåer eller humör. På det sättet blir det lättare att hålla händerna borta från sötsakerna. Dock ska du fortfarande komma ihåg att Aloe Vera inte ensamt kan hålla blodsockret stabilt. Det gäller att du följer en sund kostplan. Aloe Vera kan dock hjälpa dig en bit på vägen.


Gå ned i vikt med med Aloe Vera juice

En Aloe Vera kur kan vara till god hjälp för att få bort de överflödiga kilon som kan vara både ohälsosamma och mindre attraktiva. Aloe Vera är dock som sagt bara ett komplement till en sund och näringsriktig kosthållning. Ät mängder av grönsaker och undvik vitt bröd, pasta och socker.

Om du vill hoppa på en Aloe Vera kur, är en Aloe Vera juice ett bra sätt att få ett kosttillskott som är gynnsamt för din viktnedgång. Med juicen får du nämligen en välsmakande Aloe Vera dryck, samtidigt som du kan ta upp de välgörande egenskaperna optimalt.

Hälsosamma recept på juice för viktminskning

Om du har en Aloe Vera-växt hemma, kan du tillverka juicen från grunden. Har du inte det, kan du köpa färdiga geler. Fördelen med att tappa gelen direkt från plantan är att du får ett 100% naturligt innehåll av Aloe Vera.

Fräsch limesmak

Om du vill ha en enkel och uppfriskande smak, är denna enkla Aloe Vera juice något för dig. Häll vatten i en kastrull och pressa i rejält med limesaft i vattnet. Blanda ner en matsked Aloe Vera gel i vattnet och rör om ordentligt i det varma vattnet. Drick juicen varm och toppa med en klick akaciahonung för att ge den syrliga smaken lite sötma. Juicen är perfekt för en kickstart på dagen.

Boost från bär

Både jordgubbar och blåbär är fulla av antioxidanter som verkar inflammationshämmande. Dessutom är de proppfulla av lösliga fibrer som främjar matsmältning och en sund viktminskning. Blanda en näve jordgubbar och blåbär med en matsked Aloe Vera gel och 1-2 deciliter vatten (beroende på vilken konsistens du vill ha). Mixa i en blender eller en juicer.

Söta frukter

Älskar du söta frukter? Varför då inte mixa ihop en Aloe Vera juice full av söta smaker? Mixa ananas med papaya eller mango för en tvättäkta exotisk juice. Häll i en matsked Aloe Vera gel tillsammans med 1-2 deciliter vatten och din favoritfrukt, och mixa tills du får en len konsistens. Juicen är god som eftermiddags- eller kvällsdrink när sötsuget sätter in.

Grön juice

Om du inte äter tillräckligt med grönsaker kan en Aloe Vera grönsaksjuice vara ett bra val. Gör en läcker knallgrön juice med 100 gram grönkål, ett par äpplen, saften från en citron, ett par morötter och lite ingefära. Tillsätt en matsked Aloe Vera gel och njut juicen kall.

Färdiga juicer och drickgeler

Om du vill ge din viktminskning en boost med en Aloe Vera kur, men inte vill göra din egen juice, kan du köpa både färdigblandade Aloe Vera juicer och drickgeler i mataffären. Det finns olika smaker, så du kan hitta en som passar dig bäst.

Medan en Aloe Vera juice redan är blandad, består en drickgel av gelen från Aloe Vera-plantan. Den kan du antingen dricka som den är eller blanda i din morgonjuice. Den rekommenderade doseringen är en matsked två eller tre gånger dagligen cirka 15 minuter före frukost eller annan större måltid.

Ger Aloe Vera juice biverkningar?

För att rensa ut de gifter och slaggprodukter som byggs upp i kroppen, bör du dricka en Aloe Vera juice kur i 7-10 dagar i rad, så att du renar kroppen ordentligt och kan se resultat. Du bör dock inte köra en Aloe Vera kur i samband med viktminskning i mer än 10 dagar i sträck. Gör uppehåll mellan kurerna. Stora mängder Aloe Vera gel under längre tid kan nämligen ge laxerande effekt. Därför är det också viktigt att du följer den rekommenderade dosen på en matsked gel 2-3 gånger dagligen för att få bästa nytta av kuren.


Andra fördelar med Aloe Vera gel

Förutom att Aloe Vera gel hjälper dig att bli av med de överflödiga kilona genom att först och främst ge din kropp en detox, får du som en bonus också en vitaminboost för kropp och hud. Aloe Vera är nämligen full av vitaminer. Gelen innehåller A-, C- och E-vitamin tillsammans med flera olika B-vitaminer. Därutöver är gelen späckad med 20 viktiga mineraler, däribland zink, kalcium, magnesium och järn. Dessutom innehåller Aloe Vera 18 av de totalt 20 aminosyrorna, däribland alla de åtta essentiella.

Det näringsrika innehållet i gelen från Aloe Vera-bladen betyder därför att gelen kan ge ytterligare fördelar som:

  • Förbättrat immunfö.
  • Extra proteiner som stärker muskler och leder.
  • Minskad inflammation i kroppen.

Motståndskraftigt immunförsvar

Ett starkt immunförsvar är viktigt för din hälsa. Immunförsvaret är nämligen kroppens skydd mot sjukdomar. Om du därför ofta drabbas av förkylningar, influensa eller infektioner, kan ditt immunförsvar kanske behöva lite hjälp. Aloe Vera gel kan bidra till att stärka de vita blodkropparna som fungerar som soldater i kroppens försvar. Du får en starkare mur som hjälper dig att stänga ute virus och bakterier. Aloe Vera är en adaptogen växt, och dess gel anpassar sig till de förhållanden den möter.

Stärk muskler och leder

Aloe Vera gel består av rika mängder proteiner, som är viktiga för muskler, senor och leder. Proteiner kallas ofta kroppens byggstenar, och därför är de självklart viktiga för den ram som muskler och leder bildar i kroppen. Kroppens vävnader, såsom muskler och leder, består nämligen av en stor andel proteiner. Aloe Vera ger musklerna i din kropp extra näring i form av proteiner så att du kan stärka både dem och dina muskler och senor.

Minskad inflammation i kroppen

Virus och bakterier kan angripa kroppen och ge upphov till inflammationer. Även sår och andra skador och för mycket sol kan orsaka inflammationer, så virus eller bakterier är inte alltid orsaken. Alla typer av inflammationer kan emellertid ge symptom som svullnader, utslag och rodnader.

Gelen från Aloe Vera bekämpar inflammation i kroppen. Det gäller allt från bakterieangrepp i huden (som finnar) till överbelastningsskador.

Det finns alltså många fördelar med att använda en Aloe Vera kur. Du kan både få ett smalare midjemått och ge kroppen bästa förutsättningar att må bra. Vägen till ett sunt yttre börjar nämligen med ett sunt inre.

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram