Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är finnar?

Finnar är en missprydande och ganska besvärande hudåkomma som oftast drabbar unga personer under tonåren. Hos de flesta försvinner finnarna efter några år, men hos vissa fortsätter de att komma upp även om det var ett tag sen de var tonåringar.

Klicka här > Effektiv behandling av finnar


Finnar är hormonrelaterade

Finnar är en hormonrelaterad hudåkomma. De flesta som därför drabbas av finnar, drabbas av dem under puberteten. Under den här perioden producerar kroppen extra många hormoner som är orsaken till att det bildas för mycket talg i talgkörtlarna. Talgen som inte kan komma upp till ytan täpper därför igen mynningen på talgkörteln eller hårsäcken. Om det dessutom kommer ner bakterier i talgkörteln eller hårsäcken, är det nästan oundvikligt att en finne uppstår.

Karakteristiskt för en finne är att den är röd och fylld med gult var. Vissa får bara små finnar då och då, medan andra drabbas värre, och får stora ömma finnar på ansiktet och på kroppen. Detta kan vara extremt obehagligt, så därför är det värt att undersöka möjligheterna för förebyggning och behandling av finnar.


Man kan få finnar överallt på kroppen

Det första tecknet är oftast en enstaka finne i ansiktet. Har du tur kommer det inte komma upp mer än en finne lite då och då. Men hör du till de mindre gynnande, får du inta bara finnar på ansiktet utan på hela kroppen också. Det är definitivt inte ovanligt, men det kan vara besvärligt både kosmetiskt o psykiskt.

Finnar är i de flesta fall ärftligt så om någon av dina föräldrar, eller båda två, med hade mycket finnar finns det stor chans att även du blir drabbad. Detta är tyvärr ett faktum.

Paket förborttagning av pormaskar
Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 649 kr
Försäljningspris 649 kr Ordinarie pris 739 kr
Paket förborttagning av pormaskar - Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet

Finnar i ansiktet

Finnar i ansiktet är synliga och missprydande. Kan du dölja dem med ett stift eller en bra vattenbaserad foundation, finns det ingenting att oroa sig för. Men går det inte att dölja dem, är det ganska besvärligt att ha finnar i ansiktet.

10 goda råd för att bekämpa dålig hy i ansiktet

Finnar i pannan

Finnar uppkommer oftast på den så kallade T- zonen, där huden har en tendens att bli fet. Det är en zon som innefattar pannan, näsan, hakan och huden runt munnen. Området har formen av bokstaven T och därav dess namn.

Finnar på näsan

Om du har en tendens till akne är näsan det första området som blir angripet av små svarta pormaskar, även kallade komedoner. De uppkommer här eftersom näsan, och området på båda sidorna av näsan, har en tendens att bli fet under dagen. Utöver pormaskarna är det vanligt att ha riktiga finnar på detta område, vilket tyvärr är ett mycket blottat ställe.

LÄS OCKSÅ: Bli av med finnar på näsan

Finnar på hakan

T-zonen är ett område som börjar från pannan och slutar på hakan. Här har huden också en tendens att bli mycket fet, vilket gör uppkomsten av finnar vanlig.

LÄS OCKSÅ: Bli av med finnar på hakan

Finnar på resten av ansiktet och i hårbotten

De flesta får det största antalet finnar på pannan, näsan och hakan, men det är inte ovanligt att få finnar på kinderna, vid tinningarna och till och med i öronen. Du kan även få finnar på halsen, i nacken och i hårbotten. Eftersom hårbotten oftast är fet, ger det en god grund för finnar att utvecklas.

LÄS OCKSÅ: Undvik finnar i hårbotten – så behandlar du finnarna


Finnar på kroppen

Finnar kan uppkomma överallt på kroppen: på ryggen, på bröstet, på armarna, i armhålorna, på skuldrorna, på låren och på rumpan. Du kan alltså lätt få en finne på underarmen, vaden eller på vilket annat ställe som helst. Kort sagt finns det knappast något ställe på kroppen som finnar inte kan förekomma.

De förekommer oftast där många talgkörtlar är koncentrerande som t.ex. i ansiktet, på ryggen, på bröstet och på stjärten. Men eftersom vi har talgkörtlar överallt, kan finnar existera överallt också.

Alla som har haft finnar vet hur pinsamt det kan vara. Det förargliga är att man tror att finnarna lyser upp som ett stoppljus, och att alla kan se dem. För somliga personer kan detta innebära att de undviker att befinna sig i vissa sociala situationer, som att ta en tur till simhallen eller till stranden. I detta avseende är det inte längre bara frågan om ett hudproblem, utan ett psykologiskt problem som kan rubba självförtroendet. Det är alltså definitivt värt att försöka göra det bästa möjliga för att bekämpa de irriterande och pinsamma finnarna.

Finnar på ryggen

Om du har problem med finnar på ansiktet, har du sannolikt ofta problem med finnar på ryggen också. Här har huden också en tendens till att bli fet, och dessutom får detta området sällan någon luft.

Vissa personer, speciellt män, kan konstatera att fastän de i princip blivit av med finnarna i ansiktet, så fortsätter de att komma upp på ryggen under en längre period. Det är störande, men absolut inte ovanligt.

Finnar på armarna

Finnar på överarmarna ser man ofta på personer som i allmänhet har finnar och aknehy. Det är dock inte bara överarmarna som kan bli drabbade, utan också underarmarna. Du kan lätt stöta på en finne på underarmen, även om det är mindre förekommande här.

Finnar på benen

Finnutvecklingen på benen följer i stort sätt samma mönster som finnutvecklingen på armarna. I synnerhet drabbas låren av finnar, speciellt på översidan, och i mindre grad på undersidan. Det är dock inte ovanligt att du får en irriterande finne på vaden eller till och med på smalbenet.

Finnar i armhålorna

Armhålorna är definitivt inget finnfritt område. Du kan alltså få en röd och öm finne även här. Om du rakar dig under armarna finns det dessutom risk att du får ett inåtväxt hårstrå. Inflammeras hårsäcken kan den utveckla sig till en finne eller en böld. Om du är tveksam om det är en finne eller en böld, rekommenderas det att du söker läkarhjälp.

Finnar på skinkorna och rumpan

Är du en av dem som oturligt nog är drabbad av finnar, är det tyvärr få ställen på kroppen som du med säkerhet kan säga att du inte kommer att stöta på en finne. Skinkorna och rumpan är ett av de ställen som finnar ofta uppkommer också.

Oavsett var finnarna befinner sig, är orsaken alltid densamma: En överproduktion av fett i hudens porer eller talgkörtlar vilket leder till att de blir tilltäppta, och en inflammation uppstår.

Läs också: Finnar på skinkorna – Bli av med finnar på rumpan

Finnar i underlivet och blygdläpparna

Eftersom det med säkerhet finns talgkörtlar och hårsäckar i underlivet och på blygdläpparna kan det uppstå finnar här också. Det är ytterst obehagligt och dessutom smärtsamt, men absolut inte onormalt. Om du är tveksam om vad det är, bör du gå till en läkare som kan fastställa att det inte är en könssjukdom eller något annat.

Inkapslade finnar

Finnar utvecklas på ansiktet och kroppen, men inte bara på hudens ytskikt. Finnar kan också förekomma under huden.
Om du känner av en liten knuta under huden som kanske är lite öm och röd kan det vara en finne som inte har utvecklats än. Den kommer upp till ytan när den har mognat. Talgkörteln kan dock brista under huden och då har vi en inkapslad finne. Den känns som en liten hård knuta under huden och kallas även för en cysta.


Effektiv behandling av finnar

Finnar är en hudåkomma som drabbar många personer, oftast tonåringar. De flesta är beredda att göra nästan vad som helst för att befrias från finnarna. Det är många företag som har upptäckt detta, och därför finns det en mängd produkter på marknaden som lovar ren och frisk hud på nolltid.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Det finns inget mirakelmedel

Sanningen är att det inte finns något mirakelmedel som kan garantera resultat på så kort tid. Det gäller att alltså att handla klokt, och inte ge sig ut och köpa mindervärdiga produkter som kan ge dåliga resultat.

Oavsett vilken behandling du väljer måste du vara utrustad med tålamod. Beräkna med åtminstone 6-8 veckor innan du kan se skillnad. Dessutom ska du ska följa terapin till punkt och pricka för att få bra resultat.

Kurer med piller och salvor

Om du är svårt akneangripen är det fördelaktigt att du besöker en läkare som kan skriva ut receptbelagda salvor eller piller till dig. Oftast behövs det en hormonbehandling för svåra fall. Vid inflammationstillstånd som cystor eller bölder rekommenderas antibiotika.

Kvinnor kan även behandla sina finnar med p-piller. Eftersom finnar är hormonellt relaterade kan en behandling med detta hormonpreparat i många fall ge en önskad effekt.

Det finns dessutom många olika krämer och salvor som kan köpas receptfritt. Vissa är effektfulla, och vissa är mindre effektfulla. Somliga krämer ger resultat på en person, medan på en annan inga alls.

Rengör din hud ordentligt

Om du har finnar brukar huden ha en tendens till att bli fet. Det är därför viktigt att du tvättar och rengör huden morgon och kväll för att få bort det överflödiga fettet och bakterierna. Du ska dock inte skrubba och rengöra intensivt, eftersom detta kan torka ut och irritera huden.

Fastän huden är fet ska du vara försiktig så du inte torkar ut den för mycket eftersom detta kommer att ha en motsatt effekt, och huden kommer att reagera med att producera ännu mer fett. Således är det är väsentlig att rengöra huden med speciella produkter för finnar, och sedan förse den med fukt. Använd en bra fuktighetskräm som är särskilt anpassad för finnig hy.

Guide för att bekämpa finnar

Vi har också gjort en guide som du kan följa:

Paket förborttagning av pormaskar
Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 649 kr
Försäljningspris 649 kr Ordinarie pris 739 kr
Paket förborttagning av pormaskar - Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet

Förebygg finnar effektivt

Det är värt att försöka behandla finnarna när de väl har kommit, men det hade väl varit bättre om du hade kunnat förebygga nya finnangrepp.

Många olika faktorer spelar roll för förebyggning av finnar. Du kan prova dig fram och se vad som är bäst för dig. Det främsta är att leva sunt och ta god hand om sig själv och sin hud, fast det är ju bra att göra i vilket fall som helst.

Kost och livsstil

Det sägs ofta att man får finnar om man om man äter fet mat, godis, chips, cola, choklad och dylikt. Det finns dock ingen speciell undersökning som kan bevisa ett direkt samband mellan finnar och osund kost.

Det finns däremot studier som visar att det kan finnas en koppling mellan magra mejeriprodukter (ost och mjölk) och finnar. I stort sett är det knappast kosten som avgör om du får finnar eller inte, utan snarare en hormonell och genetisk benägenhet.

Detta betyder att även stress kan ha en negativ inverkan på finnar eftersom stress påverkar hormonbalansen.

Bra hudvård kan förebygga finnar

En fet hud med finnar behöver vårdas omsorgsfullt morgon och kväll. Det kan du göra om du tvättar och rengör din hud morgon och kväll med produkter speciellt avsedda för finnar. När du har tvättat och rengjort huden avlägsnas allt fett, det är därför viktigt att du efteråt förser huden med fukt. Använd en bra fuktighetskräm som är lämplig för hud med finnar. Även om huden känns fet måste den faktiskt förses med fukt, annars kommer den att börja producera ännu mer fett för att kompensera för den uttorkade huden

Om du använder makeup se till att du använder vattenbaserade produkter. Det förefaller att de är bättre för fet hud än produkter som är oljebaserade.


7 myter: Detta visste du inte om finnar

Myt 1: Finnar smittar

Bakterier som finns i finnar är bakterier som inte är smittsamma. Du kan alltså inte bli smittad av andras finnar, och inte heller smitta andra med dina finnar.


Myt 2: Finnar kan bekämpas med tandkräm

Tandkräm nämns ofta i samband med finnar. Det är dock inte lämpligt att använda tandkräm på finnar eftersom den innehåller slipmedel och andra ämnen som kan vara skadliga för din hud. Det finns inget som tyder på att tandkräm är bra mot finnar, så använd den i munnen och hitta en bra kräm för din hud.


Myt 3: Citron är ett bra medel mot finnar

Det sägs att citronjuice är ett effektivt medel mot finnar eftersom det torkar ut finnarna, fastän det inte är bevisat. Eftersom citronjuice är ganska harmlöst medel, skadar det inte att prova om du vill försöka dig på alternativa behandlingar.


Myt 4: Solarium är bra mot finnar

Solarium är inte bra i allmänhet – och inte för dina finnar heller. En viss uttorkande effekt på dina finnar kan solen ha, om du sitter i den med måtta. För mycket sol däremot är varken bra för din hud eller för dina finnar.


Myt 5: Du kan få finnar av onanering

Man får inte finnar om man onanerar. Myten har kanske uppstått eftersom många får finnar under tonåren. Det är också under denna perioden som tonåringar blir sexuellt medvetna och börjar utforska sin kropp med bl.a. onani.


Myt 6: Man får finnar av foundation och makeup

Den nutida makeupen anklagas inte längre för att vara boven i dramat för uppkomsten av finnar. Om du ser till att använda bra vattenbaserade produkter, och inte oljebaserade, borde foundation och makeup varken ge fler eller mindre finnar.


Myt 7: Man kan få finnar av mjölk

Det finns studier som pekar på att mejeriprodukter med låg fetthalt som mjölk och ost kan vara orsaken till att man får fler finnar. Om du beslutar att lägga av med mejeriprodukterna, se till att du inför kalk på ett annat vis.


FAQ om finnar

Hur blir man av med finnar?

Finnar kan behandlas med hormonpreparat i form av salva eller tabletter. Om du har finnar i mildare form kan du försöka med receptfria krämer och salvor.

Läs också artikeln: Effektiv behandling av finnar


Hur förebygger man finnar?

Finnar är en hormonellt relaterad hudåkomma, men ärftlighetsanlag kan också spela roll om du kommer att få finnar eller inte. Har du anlag för finnar är det viktigt att du rengör och vårdar din hud varje dag.


Hur får man bort finnar snabbt?

Det finns inget mirakelmedel som gör att finnarna försvinner. Det du kan göra är att använda ett stift eller en foundation om du vill dölja finnarna.


Varför får man finnar?

Finnar är en hormonrelaterad hudåkomma som orsakas av en överproduktion av hormoner. Detta leder till att det samlas för mycket talg i hårsäcken eller i talgkörteln, som blir täppt när inte talgen kan komma upp till ytan. Kommer det ner bakterier i talgkörteln eller hårsäcken bildas det en inflammation, och en finne uppstår.


Är vatten bra för finnar?

Det är bra för kroppen om man dricker rikligt med vatten. Vatten, sund kost och motion ökar blodcirkulationen i kroppen, som i sin del ger en frisk hud. Dessutom är det bra att tvätta huden med vatten och en rengöringskräm varje morgon och kväll.


Är fuktighetskräm bra för finnar?

Även om huden är finnig och fet ska den regelbundet förses med fukt, i annat fall kommer huden att själv producera mer fett. Det är dock viktigt att använda en kräm som är speciellt lämpad för finnig hud.


Är det bra för finnar att basta?

Att basta och göra ångbad sägs vara en effektiv kur mot finnar. Du ska dock inte räkna med stora resultat efter ett bastubad. Höga temperaturer kan däremot irritera din hud och förvärra akneproblemet.


Är akne och finnar samma sak?

Uttryck som akne, finnar och oljig hy används frekvent. Alla kan få lite finnar då och då, medan akne är en definitiv hudåkomma. Svåra fall kan kräva behandling hos hudläkare med receptbelagda preparat.


Varför får vuxna finnar?

Finnar är hormonrelaterade. Därför uppkommer de oftast hos tonåringar under puberteten när kroppens hormoner genomgår en våldsam förändring. Finnar kan dock förekomma under vuxenlivet också, och beror oftast på hormonrubbningar i samband med graviditet eller andra tillstånd. Män kan också drabbas av finnar under vuxenlivet.


Ska man klämma på finnar?

Det kan vara svårt att låta bli att klämma på finnar. Men försök, för det finns stor risk att trycket kan lämna ärr och skada huden. Om du ändå måste klämma är det vist att du använder en ren pappersduk så du inte skadar huden, och inte sprider bakterier från fingrarna till resten av huden.


Får man finnar av proteinpulver?

Det verkar som att proteinpulver bidrar till att finnar uppstår. Det kan bero på att mejeriprodukter med låg fetthalt gynnar uppkomsten av finnar, och eftersom proteinpulver är baserat på mjölk, finns det en tendens till att finnar ökar.


Kan små barn få finnar?

Barn kan likaväl få någon enstaka finne, men i regel är det något som bara sker under tonåren och därefter.


Kan solen bränna bort finnarna?

Solen kan ha en uttorkande effekt på finnarna, men överdriven solexponering är varken bra för finnar eller för huden i allmänhet. Sol i rimliga mängder kan däremot vara bra för din hud.


Får man finnar av svett?

Du får inte fler finnar för att du svettas. Kom bara ihåg byta till torra kläder, och tvätta och rengöra huden ordentligt.


Varför får man inkapslade finnar?

Inkapslade finnar, eller innebrännare, uppkommer på samma sätt som vanliga finnar. Det är dock oftast en finne som ännu inte är färdigutvecklad och har därför inte kommit upp till ytan än.

LÄS MER: Inkapslade finnar – bli av med innebrännare


När får man finnar?

De flesta får finnar under tonåren som oftast försvinner efter några år. Det finns dock somliga som lider av finnar hela livet ut. Vissa blir tyvärr inte av med finneländet, även om det är ett tag sen de fick puberteten överstökad.


När försvinner finnarna?

Hos de flesta försvinner finnarna av sig själva när man har gått igenom puberteten, men vissa kan lida av finnar hela livet ut.


Kan man få finnar av fiskolja?

Det finns de som säger att man kan få finnar om man tar fiskolja, och de som påstår att fiskolja faktiskt motverkar finnar. Varken det ena eller det andra har bevisats, så det är bara att prova sig fram och se vad som funkar för dig.


Kan man få finnar av chips?

Det finns inga bevis att man kan får fler finnar om man äter chips eller annan oljig mat. I allmänhet är det dock hälsosamt att undvika sådan slags kost.


Kam man få finnar av nötter?

Det finns inga bevis att man måste hålla igen på nötterna om man har en tendens till finnar. Det bästa är att prova dig fram och se om du får fler finnar om du äter nötter, eller om du överhuvudtaget inte ser någon skillnad alls.


Kan man få finnar av stress?

Det är ett faktum att stress påverkar hormonbalansen, vilket kan detta leda till förekomsten av finnar eftersom de är hormonrelaterade.


Kan man få finnar av torr hud?

En finnig hy är ofta fet, men man kan få finnar även om man har torr hud. Det är alltså viktigt att förse huden regelbundet med fukt med en bra fuktighetskräm, även om ens hud är torr, annars kommer huden att producera mer fett för att kompensera – vilket leder till fler finnar.

Paket förborttagning av pormaskar
Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 649 kr
Försäljningspris 649 kr Ordinarie pris 739 kr
Paket förborttagning av pormaskar - Fem produkter för att ta bort pormaskar på näsan och i ansiktet

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram