Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är finnar på bröstet?

Finnar dyker ofta upp i ansiktet, men man kan förstås också få dem på bröstet. Finnar på bröstet är precis som finnar i ansiktet och på resten av kroppen en röd upphöjning i huden fylld med gulaktigt var som ofta uppstår vid de mest olämpliga tillfällen.

Man skäms ofta över sina finnar och i svåra fall kan man drabbas av social fobi. Finnar på bröstet är ett stort problem för många och kan leda till att den drabbade inte törs visa sig i baddräkt i simhallen eller på stranden på sommaren. Därför kan det vara ett stort problem i vardagen och inte minst i sociala sammanhang.

Finnar på bröstet är en orenhet i hudens porer och talgkörtlar på bröstet och är ett inflammationstillstånd under huden. De visar sig som en röd upphöjning och innehåller gult var. Om man har finnar på bröstet har man alltså en orenhet, som medför en inflammation i huden på denna del av kroppen.

För att förstå sig på finnar på bröstet mer ingående krävs att man vet varför de uppstår. Det berättar vi här nedanför.


Vad beror finnar på bröstet på?

Vilka orsaker finns det till finnar på bröstet? Det kan finnas flera skäl till att finnar dyker upp på bröstet.

Stora porer och överproduktion av talg

Finnar uppstår när smuts, fett och orenheter proppar igen porerna. Då bildas en liten, svart prick som också kallas pormask och som utvecklas till en riktig finne. Finnar syns ofta på bröstet, eftersom det är ett kroppsområde med stora porer där massor av smuts, svett och orenheter kan samlas.

Samtidigt beror finnar på bröstet också på en överproduktion av talg i talgkörtlarna. Talg finns naturligt i huden och det är ett ämne som bidrar till att hålla huden fuktad och hälsosam. Talg är en vätska som består av kolesterol, fett och vaxarter, som smörjer hud och hår från insidan så att huden inte torkar ut.

Men om det bildas för mycket talg kan talgkörtlarna inte hänga med. Det betyder att talgkörtlarnas utgång överbelastas och fettet kan därför inte transporteras bort. Då ansamlas fettet, eftersom produktionen av talg bara fortsätter. Talgkörteln försvagas och avfallsämnen och fett sätter sig som orenheter i körteln, som blir irriterad. Irritationen sätter sig som en inflammation strax under hudytan och bildar en röd och öm finne.

Hormonell obalans

Finnar på bröstet uppstår också ofta som följd av hormonell obalans. Det kan exempelvis bero på stress eller kost och för kvinnor kan hormonerna ställa till det under en graviditet.

Det är inte vetenskapligt bevisat att chips och andra feta matvaror kan påverka bildandet av finnar, för även om man äter en sund och varierad kost med massor av näringsrika råvaror kan man också drabbas av finnar på bröstet.

Men vissa livsmedel har viss del i att vissa får finnar på bröstet eller på andra ställen på kroppen. Det gäller särskilt mjölk och mjölkprodukter, eftersom de på samma sätt som hormoner kan ändra produktionen av talg. Komjölk är rik på bioaktiva molekyler och hormoner och därför kan hudens reaktion visa sig som små röda och irriterade finnar på bröstet.

Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan
3 produkter med naturlig tea tree olja
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan - 3 produkter med naturlig tea tree olja

Vem drabbas oftast av finnar på bröstet?

Finnar på bröstet kan vara ett stort problem. Och det drabbar både män och kvinnor i alla åldrar. I puberteten får ofta pojkar och flickor finnar på bröstet, eftersom kroppens hormonproduktion ökar under dessa år och det leder till en obalans i hormonsystemet. Det påverkar talgproduktionen så att huden blir fetare och mer utsatt för finnar.

Men finnar på bröstet är ett utbrett problem även för kvinnor och män och inget som bara är vanligt under tonåren. Det är särskilt kvinnor och män som motionerar mycket som lätt drabbas av finnar på bröstet, eftersom porerna sätts igen av svett och orenheter. Finnar på bröstet hos kvinnor förknippas också ofta med graviditet, eftersom hormonerna lever om i kroppen då.


Symptom på finnar på bröstet

Det är inte svårt att se om man har finnar på bröstet eller ej. Finnar på bröstet visar sig som röda upphöjningar som innehåller gulaktigt, inflammerat var. Det kan också vara stora och djupa förtjockningar som innehåller ett gult och kletigt sekret. Finnarna kan visa sig på bröstkorgen såväl som mellan brösten.

En finne är ofta, men inte alltid, öm på grund av inflammationen. Inflammationen och symptomen går över av sig själv igen efter några dagar till veckor – allt beroende på djupet och graden av inflammation.


Vilken behandling finns för finnar på bröstet?

Finnar på bröstet kan vara generade, men man kan som tur är behandla finnarna effektivt med rätt insats.

 

Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan
3 produkter med naturlig tea tree olja
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan - 3 produkter med naturlig tea tree olja

Håll huden ren

En av de viktigaste metoderna för att komma till rätta med finnar på bröstet är att hålla huden ren och fri från orenheter. Det gäller särskilt om man har idrottat och svettats mycket. Men det är viktigt att inte tvätta huden för mycket, eftersom det också kan irritera den.

Med Australian Bodycares kompletta paket bestående av Body Scrub, Body Wash och Body Lotion får du en heltäckande djuprengöring av huden. Alla tre produkterna innehåller den naturliga ingrediensen Tea Tree Oil, som effektivt motverkar orenheter och lägger sig som en skyddande hinna över huden så att orenheterna får svårt att tränga ner i porerna och det bli svårare för finnar att utvecklas på huden.

Använd bodyskrubben för att rengöra huden effektivt från döda hudceller, orenheter och smuts så att alla orenheter avlägsnas. Skrubben fuktar huden så att den känns mjuk samtidigt som naturligt allantoin i produkterna verkar lindrande på irritation och främjar hudens naturliga celldelning. Använd den i mjuka cirkelrörelser och tvätta bort med rinnande vatten. Bodyskrubben är ett annat sätt att komma till rätta med finnar på bröstet. Tvätta först huden med effektiva Body Wash, som skonsamt rengör huden och gör den slät och smidig. Avsluta med Body Lotion, som lägger ett sista skyddande lager, som motverkar att nya orenheter får fäste.

Behandling med medicin

Goda vårdrutiner i vardagen är ofta en effektiv behandling för att bekämpa finnar på bröstet. Men om ditt problem är väldigt svårt kan det vara nödvändigt med medicinsk behandling. Då kan en tablett- eller cremebehandling med tuffare medel vara nödvändig.

Då ska du tala med en läkare som ofta hänvisar dig till en hudläkare. Han eller hon kan undersöka din hud och sedan bedöma vilken behandling som är bäst.


Förebyggande av finnar på bröstet

Du kanske undrar över vad du själv kan göra mot finnar på bröstet? Det finns faktiskt en hel del man kan göra för att undvika att få finnar. Men ibland är inte ens de bästa vårdrutinerna och en hälsosam kost tillräckligt om hormonerna går på högvarv. Här kommer i alla fall ett par goda råd för att förebygga finnar på bröstet.

  • Ta inte för långa och varma bad. Varmt vatten känns härligt på kroppen, men det torkar också ut huden så att din egen fukt- och fettproduktion går igång.
  • Tvätta dig alltid när du har idrottat eller svettats mycket. Svetten kan sätta sig som en orenhet och leda till finnar på bröstet.
  • Ät sunt och varierat med massor av vitaminer och mineraler.
  • Undvik stress genom att planera din tid bättre. Stress kan sätta fart på hormonerna och ge dig finnar.
  • Välj löst sittande kläder i bomull, som du och din hud kan andas i.
  • Kläm inte på dina finnar. Det gör bara saken värre och kan leda till fula ärr, irritation och att orenheter sprids och leder till ännu fler finnar.

Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan
3 produkter med naturlig tea tree olja
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 399 kr
Försäljningspris 399 kr Ordinarie pris 459 kr
Finnar, oren hud och pormaskar på ryggen och rumpan - 3 produkter med naturlig tea tree olja

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram