Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är finnar på näsan?

Finnar på näsan är precis som på alla andra ställen på kroppen ett inflammationstillstånd i huden. Det beror på en bakterie som heter propionebacterium acnes, som lever på hudfett och som skapar inflammation i huden. Finnar på näsan är röda upphöjningar i huden med underliggande gult var, som är ett tydligt tecken på att huden är inflammerad.

Facktermen för finnar är akne, men det kan vara lite missvisande. Ett par finnar på näsan behöver nämligen inte nödvändigtvis vara akne, som dock ofta är diagnosen om man har fler än 10–40 finnar. Finnar på näsan kopplas också ofta till små, svarta pormaskar, som kallas komedoner. Pormaskar är små, svarta prickar i huden och de kan ofta vara förstadier till riktiga finnar.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Vad är inte finnar på näsan?

Finnar på näsan förväxlas ofta med en annan hudsjukdom som kallas perioral dermatitis. Denna hudsjukdom kan likna små finnar på och runt näsan och vid munnen. I själva verket är det dock en egen sjukdom, som kräver en annan typ av behandling av en läkare.

Vad är skillnaden mellan finnar inuti näsan och utanpå näsan?

Finnar utanpå näsan visar sig som en röd, inflammerad upphöjning på den utvändiga huden på näsan. Men man kan också få finnar inuti näsan. Där är det svårare att se finnen, men den sitter ofta strax innanför ingången till näsan. Ofta gör en finne inuti näsan mer ont än en finne utanpå näsan och näsan kan kännas alldeles sned, eftersom den invändiga finnar ”trycker” på näsan.


Varför får man finnar på näsan?

Precis som många andra har du säkert upptäckt en röd finne mitt på näsan alldeles innan ett speciellt tillfälle. Finnar kan dyka upp vid de mest olämpliga tillfällen. Men vilka orsaker finns det till att de överhuvudtaget uppstår?

Fett fångas upp i vissa ansiktsområden

Pannan, näsan och hakan utgör den så kallade T-zonen i ansiktet. För många är den zonen fetare än resten av huden i ansiktet. Där finns stora porer och talgkörtlar, som kan vara orsaken till att finnar på näsan är ett utbrett problem för många.

Huden är fylld av tagkörtlar och de finns för att säkra att huden hålls hälsosam och fuktad så att den inte torkar ut. I T-zonen är talgkörtlarna ofta ännu mer uttalade och där kan det uppstå en finne på näsan om tagkörtlarna sätts igen med fett. Om fettet inte kan komma ut genom ingången tillräckligt snabbt och förbi de pyttesmå hårstrån som finns i ansiktet så blir det stopp i körteln. Resultatet blir en finne.

Talgkörteln blir nämligen irriterad och infekterad av en bakterie och det är det, som leder till inflammation och därmed en finne på näsan.

Hormoner i obalans

Alla har hormoner i kroppen. De är ett slags kemiska budbärare, som skickar meddelanden till olika delar av kroppen. På så sätt fungerar de som regulatorer för kroppens funktioner via blodet.

Hormonernas naturliga balans kan dock störas och det visar sig som finnar på näsan och andra ställen på kroppen. Sambandet mellan hormoner och finnar är därför mycket nära. Och när det sker hormonförändringar i kroppen, exempelvis vid menstruation, graviditet eller stress, kan det påverka talgproduktionen och leda till finnar på näsan eller andra ställen.

Livsmedel kan påverka hormonerna

Även om du inte får finnar på näsan av att äta lite chips eller en tårtbit så kan stora mängder socker- och fetthaltiga livsmedel påverka blodsockret hos vissa. När blodsockret stiger påverkas hormonerna. Då får talgproduktionen extra fart och det slutar med att man får finnar.

Särskilt mjölk är en syndare när det gäller påverkan av hormoner. Om man dricker en liter mjölk eller mer om dagen kan det irritera huden. Orsaken är att komjölk innehåller naturliga hormoner, som inte är farliga, men kan skapa en obalans hos kroppens egna hormoner och i slutändan ge upphov till finnar.

Hår och pill i näsan

Om du får en finne inuti näsan beror det ofta på hår. I näsan finns hår och om ett hårstrå växer fel kan det irritera huden och bilda en öm, inflammerad finne.

Att peta sig i näsan är en annan orsak till att man kan få finnar inuti näsan. Det finns nämligen massor av smuts på fingrarna och om man stoppar in ett finger i näsan överförs orenheterna och det kan bidra till att en finne utvecklas inuti näsan.


Vem får finnar på näsan?

Finnar på näsan kan drabba alla – både vuxna och unga i alla åldrar. De flesta har säkert fått en finne på näsan vid ett olämpligt tillfälle. Det är normalt, men det är ändå vanligast att unga personer drabbas av finnar på näsan.

Varför får ungdomar finnar?

Finnar på näsan och i resten av ansiktet och kroppen drabbar oftast unga människor i puberteten. Under de åren ökar könshormonerna hos båda könen och då ökar också talgproduktionen.

Den ökade mängden talg gör huden fet och talgkörtlarna får svårare att leda undan talgen och därför ansamlas fettet och blir till finnar. Hela 80 % av unga får vid något tillfälle mer eller mindre stora problem med finnar i tonåren. Finnar är därför ett mycket vanligt problem för de flesta under puberteten.

Varför får vuxna finnar?

Det är inte bara tonåringar som kan få finnar på näsan. Det gäller också vuxna i alla åldrar. Men det är oftare kvinnor som har problem i vuxen ålder och man uppskattar att ungefär 5 % av alla vuxna kvinnor fortfarande har problem med finnar, medan det bara gäller ungefär 1 % av männen.

Eftersom finnar ofta är hormonellt betingade är det troligen orsaken till att många kvinnor kämpar med problemet i vuxen ålder. Kroppen utsöndrar nämligen flera hormoner under menstruationen och hormonerna har också fritt spelrum i kroppen när en kvinna är gravid.


Symptom på finnar på näsan

Finnarna är lätta att känna igen och en finne på näsan visar sig som en röd upphöjning i huden. Mitt i den röda upphöjningen syns ofta gulaktigt var, som är själva inflammationen.

Finnar kan se väldigt olika ut. Några sitter på ytan, medan andra sitter djupt. Därför kan en finne på näsan också visa sig som en förtjockad ansamling under huden. Finnar på näsan är ofta ömma, särskilt om man råkar röra vid näsan.


Behandling av finnar på näsan

Finnar på näsan är en irriterande hudåkomma, som de flesta gärna vill bli av med så fort som möjligt. Näsan är en mycket exponerad plats och därför gäller det att sätta igång med rätt behandling. Som tur är kan man behandla finnar effektivt själv, men man måste vara klar över att det krävs både tålamod och envishet.

Ansiktsvård med Tea Tree Oil
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 499 kr
Försäljningspris 499 kr Ordinarie pris 559 kr
4 produkter mot oren hud, finnar och pormaskar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram