Bild på anne thestrup meimbresse

Granskad av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil här »
Innehållsförteckning:

Vad är pormaskar?

Pormaskar kallas också komedoner. Det är de små svarta eller vita prickarna, som många av oss har sittande i ansiktet, primärt på och omkring näsan, i pannan och på hakan. Det är här pormaskarna oftast uppträder, men de kan också sitta andre ställen i ansiktet och på kroppen, bland annat som oren hud på ryggen och bröstet.

Pormaskar är i verkligheten ett riktigt dåligt namn för ett hudproblem, som många känner till. Låt det vara helt fast etablerat här, att pormaskar inte har något som helst att göra med varken maskar eller andra levande väsen.

Pormaskar beror endast på en tillstoppad talgkörtel, och därför ses de oftast där, var vi har flest talgkörtlar.

LÄS OCKSÅ: Så undgår man att få pormaskar

Pormaskar och hormoner

När det finns en hormonell obalans i kroppen, kommer det typisk att ske en överproduktion av hormoner. Den ökade hormonproduktionen medför också en ökad talgproduktion, som kan föra till tillstoppade talgkörtlar.

Det är speciellt i puberteten, att vi ser en hormonell obalans hos många unga, och det betyder ofta oren hud med pormaskar och finnar. Men obalans i hormonproduktionen kan också förekomma på senere tidpunkter i livet hos både män och kvinnor. Alla kan därför uppleva att få pormaskar.

LÄS OCKSÅ: Så tar du bort pormaskar med en pormaskmedel

 


Hur ser pormaskar ut – och hur känns de?

Det är mycket få som går genom ett helt liv utan att ha upplevt att få en pormask. En enda liten pormask en gång emellanåt kan man också leva med, men det är inte så kul, när der hela tiden kommer massor av nya pormaskar runt omkring i ansiktet och kanske också på kroppen.

Pormaskar kan uppstå överallt där vi har talgkörtlar, och det har vi över hela kroppen förutom i handflatorna och på fotsulorna. Vi har alltså talgkörtlar överallt, både där vi har hår, och där vi inte har hår.

Pormaskar i ansiktet är ganska synliga, och därför är det extra irriterande att ha pormaskar just här. De sitter typiskt i den så kallade T-zonen, som sträcker sig som ett T från pannan ner över näsan och till hakan. Det är här  vi har flest talgkörtlar, och där huden har tendens till att bli fetast.

Pormaskar i ansiktet

Pormaskarna kan sitta överallt i hela pannan. På näsan är det typiskt på det yttersta av näsan och på bägge sidor av näsan, att det finns flest pormaskar. Och på hakan är det hele hakområdet, som kan vara utsatt, kanske med störst koncentration på den övre delen av hakan.

Även om pormaskarna ofta ses i T-zonen, kan du också uppleva att ha pormaskar andra ställen i ansiktet: i tinningarna, på kinderna och helt inne i öronen. Det är mycket irriterende, men bestämt inte alls ovanligt.

Så blir du av med Pormaskar i ansiktet – Video

Ansiktsmask med Tea Tree Oil
Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 189 kr
Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
Ansiktsmask med Tea Tree Oil - Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar

Pormaskar på kroppen

Pormaskar kommer speciellt där vi har flest talgkörtlar. På kroppen är det bland annat på ryggen och på bröstet. Men du kan få pormaskar överallt på kroppen: på överarmarna, på låren, på baken och alla andra ställen på kroppen.

På kroppen är det kanske lite lättare att dölja pormaskarna. Men utvecklar de sig till finnar, som en del pormaskar gör, är de rätt så tydliga, också på kroppen.


Svarta pormaskar

Det finns två olika slags pormaskar: svarta pormaskar och vita pormaskar. De svarta pormaskarna är typiskt dem, vi tänker på, när vi talar om pormaskar, och dem känner man också under namnet blackheads eller öppna pormaskar. De sitter runt omkring i ansiktet och på kroppen som små svarta prickar, och ofta sitter de ganska tätt i klungor. De är oftast på nivå med huden och kan därför inte märkas, men bara ses.

De uppstår på grund av tillstoppade talgkörtlar. När något av den tillstoppade talgen kommer upp till hudytan, kommer den i förbindelse med syre, och det är det som ger den svarta färgen. De svarta pormaskarna är alltså ikke svarta på grund av bristande renlighet eller dålig hygien. Och generellt, så beror oren hud, pormaskar och finnar inte på bristfällig renlighet och hygien, utan bara på en överproduktion av talg, som får huden att bli fet och oren.

Der är inte bakterier i de svarta pormaskarna. Men kommer det bakterier ner i en tillstoppad talgkörtel/pormask, kan pormaskarna utvecklas till en inflammerad finne. Därför är det viktigt att säkra att huden är ren från bakterier, som annars kan tränga ner i talgkörteln.


Varför får man pormaskar?

Pormaskar uppstår på grund av tillstoppade talgkörtlar i ansiktet eller på kroppen. Pormaskar har alltså inget att göra med bristfällig renlighet eller dålig hygien. God renlighet och hygien samt en god hudvård är dock viktiga medel i kampen mot pormaskarna, vilket du kan läsa mera om senare i artikeln.

Pormaskar och oren hud är en mycket utbredd hudåkomma, som drabbar både killar och tjejer, kvinnor och män.

Det drabbar speciellt unga i puberteten, men det är inte uteslutande ett tonårsfenomen, för hos en del människor är det dessvärre något som varar livet ut.

Pormaskar och oren hud är en mycket utbredd hudåkomma, som drabbar både killar och tjejer, kvinnor och män.

Det drabbar speciellt unga i puberteten, men det är inte uteslutande ett tonårsfenomen, för hos en del människor är det dessvärre något som varar livet ut.

En förökad talgproduktion

Talg produceras i talgkörtlarna av fett och döda hudceller. Talg är, så att säga, kroppens egen fuktighetskräm. En balanserad produktion av talg är därför nödvändig, annars ville huden vara torr och tunn. Men när talgkörtlarna producerar för mycket talg, samlar det sig i poren i huden. Talgkörteln blir därmed tillstoppad, eftersom talgen inte kan komma upp till hudytan och vidare ut, och en pormask har bildats.

Pormaskar är alltså en hormonellt betingad hudåkomma. Men det är också andra faktorer, som har inflytande på, vem som får pormaskar och oren hud, och vem som slipper.

Våra gener spelar en roll. Det finns några familjer, som bara drabbas hårdare av pormaskar, finnar och oren hud än andra. Stress har också inflytande på vår hormonproduktion och därmed vårt hudtillstånd. Däremot spelar kost, krämer och makeup bara en begränsad roll i förhållande till utvecklingen av pormaskar och oren hud.


Hur blir man av med pormaskar?

Alla som lider av pormaskar, finnar och oren hud, är förståeligt nog mycket upptagna av, hur de kan slippa deras hudåkomma. Det kan vara svårt för andra med en ren och slätt persikohud att sätta sig in i problemet. Men har du prövat att ha huvudet och kroppen fulla av pormaskar och finnar, så vet du hur irriterande och obehagligt det är – och hur mycket det fyller i vardagen.

Det är skillnad på pormaskar och finnar

Pormaskar kan vara förstadiet till en egentlig finne, men det är dock långt ifrån alla pormaskar, som blir till röda och inflammerade finnar med gul vätska. Det är först, när det tränger bakterier ner till pormaskarna i talgkörteln eller hårsäcken, att den kommer att utveckla sig till en finne.

Det finns alltså inte bakterier i en pormask, men om det tränger bakterier ner i talgkörteln tila pormaskarna, kan det uppstå en infektion som blir till en finne. En pormask beror inte heller på smuts, som kan tvättas av. Men det är viktigt att använda produkter mot pormaskar som tar bort bakterier och samtidigt håller huden sund.


Många produkter på marknaden

Det finns massor av medel och produkter på marknaden, som lovar en snabb behandling av pormaskar, finnar och oren hud, men det allra viktigaste rådet är att använda ditt sunda förnuft, så du inte köper dig fattig och blir alltför besviken.

Generellt finns det dessvärre ingen snabb behandling, som avlägsnar problemet på nolltid. Så under alla omständigheter ska du beväpna dig med tålamod och komma ihåg, att det viktigaste rådet av alla är att tvätta och rensa din hud väl, så du håller den ren. Börja alltid med en tvål mot pormaskar – och så att tillföra den fukt efteråt.

Använd gärna tvätt- och rensprodukter, som är speciellt lämpade för oren hud med pormaskar och finnar. Det kan vara traditionella produkter, eller det kan vara naturmedel, till exempel innehållande tea tree oil (teträolja), som är känd för deras antibakteriella effekt.

Kräm och salva

På apoteket kan du få olika typer kräm mot pormaskar och salva mot oren hud. Har du bara pormaskar, ska du ha ett medel, som är speciellt menat för det. Det kunde typiskt vara medel som innehåller A-vitaminsyra. Har du också inflammerade finnar, så behöver du ett antibakteriellt medel.

Exfoliering

Du kan inte tvätta eller skrubba bort pormaskarna med hårda skrubbkrämer eller skrubbhandskar. Faktiskt, så ska du passe på med att vara för hård vid din hud. Men du kan använda en exfolieringskräm eller – ansiktsmask, som passar till pormaskar och oren hud.

När du exfolierar huden, löser du up smuts, fett och döda hudceller genom att skrubba huden försiktigt med små slipkärnor. Du kan köpa en exfolieringsmask eller -kräm hos här. Du kan också köpa salicylsyra på apoteket; det verkar exfolierande.

LÄS OCKSÅ: Så exfolierar du ansiktet – steg för steg

Du ska vara försiktig när du exfolierar huden, och du får inte göra det mer än en gång i veckan, för det är för hårt för huden. Efteråt ska huden ha fukt, så den inte torkar ut.

Ansiktsmask mot pormaskar

En ansigtsmask är mildare mot huden än exfoliering, men den ska du dock inte heller använda varje dag.

Det finns många olika ansiktsmasker mot pormaskar, som är gjorda speciellt för att motverka pormaskar och oren hud. Här måste du pröva dig fram, tills du hittar en, som fungerar för dig.

Du kan också göra din egen ansiktsmask. Det är mycket billigare, och det är inte så svårt som det låter. Du kan hitta många olika recept på hemlagade ansiktsmasker med så olika ingredienser som olivolja, honung, bakpulver, äggvitor, papaya, grön te, havregryn, kanel, gurka, avocado eller yoghurt. Här är vi över i avdelningen med husråd. En del av dem fungerar kanske, medan andra inte gör det. Så det är bara att pröva sig fram. Men se upp med ingredienser som är för hårda för huden – det skulle ju gärna försköna huden och inte förstöra den.

Om du inte vill göra din egen ansiktsmask mot pormaskar och oren hud så kan du se ett urval av ansiktsmakser här.

Ansiktsmask med Tea Tree Oil
Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 189 kr
Försäljningspris 189 kr Ordinarie pris
Ansiktsmask med Tea Tree Oil - Djuprengörande lermask mot pormaskar och finnar

Nässtrips

Det finns speciella nässtrips eller plåster, som du kan använda på näsan, men också på hakan och i pannan. De små stripsen skulle kunna ta bort de svarta pormaskarna i ett nafs.

Ånga ansiktet

Ett gammalt husråd rekommenderar att ånga huden för att rensa den. Det kan du göra genom att fylla en gryta med ångande varmt vatten, placera ditt ansikte över grytan och skärma av med en handduk över huvudet. Ångan upplöser döda hudceller, smuts, fett och liknande på huden, och efteråt är det lättare att klämma ut pormaskarna, om du vill det. Kom ihåg att tillföra huden fukt efteråt.

Laserbehandling

Pormaskar, finnar och akne/oren hud kan behandlas med laser. Med en laserbehandling eller IPL-lysbehandling kan man reducera talgkörtlarnas storlek och minska produktionen av talg i talgkörtlarna. Slutligen kan en laserbehandling också ta bort eventuella ärr efter akne.


Får man klämma pormaskarna?

Det kan vara nästen omöjligt att hålla fingrarna från de små pormaskarna runt omkring i ansiktet och på kroppen. De svarta pormaskarna är för det mesta mycket lätta att klämma eller trycka ut, och när man har gjort det, är pormasken borta. Men får man överhuvudtaget det?

Du får klämma de svarta pormaskarna, om de är lätta att trycka ut, och du aktar huden, så du inte får sår och ärr. Du ska också akta, så att det inte kommer bakterier ner i poren, så den lilla pormasken istället blir till en stor finne. Det kan du göra genom att använda ett rent papper/näsduk. Det finns också en speciell pormaskborttagare, som du kan använda. Det kallas också ett komedonspjut. Du kan hitta det här.

De vita pormaskarna får du däremot inte försöka klämma, för det kan man inte. Istället riskerar du bara att förstöra huden och få sår och ärr. Du kan få dem borttagna hos en kosmetolog.


Hur undgår man att få pormaskar?

Generellt kan det vara svårt att helt undgå och förebygga pormaskar, eftersom det är en hormonellt betingad hudåkomma. Det finns inte desto mindre massor av goda råd mot såväl behandling som förebyggande av pormaskar. Det viktigaste medlet till både förebyggande och behandling är dock fortfarande grundlig tvätt och att rensa huden.

Det är viktigt, att du får inarbetat en god daglig rutin:

  1. Kom ihåg att tvätta och rensa huden två gånger om dagen, morgen och kväll. När du tvättar huden, tar du bort döda hudceller, överflödigt fett, smuts och eventuella makeup- rester. Och det är viktigt i kampen mot pormaskarna. Vi rekommenderar att tvätta ansiktet två gånger dagligen med Face Wash från Australian Bodycare, och tväta kroppen med vår Body Wash som bägge innehåller den antibakteriella Tea Tree Oil.
  2. Rensa din hud på djupet. När du har tvättat ditt ansikte, är det viktigt, att du använder en skintonic utan alkohol, som avlägsnar de sista resterna av smuts och fett. Häll lite skin tonic på en bomullstuss, och badda den över hela ditt ansikte. Se till att inte använda en skintonic mot akne som torkar ut din hud. Vår skintonic mot pormaskar innehåller inte alkohol och är mild mot huden.
  3. Tillför ny fukt till din hud. Det är viktigt att tvätta och rensa huden – men det är också viktigt att inte överdriva det, för när du tvättar och rensar, tar du bort fukt från huden. Därför är det lika viktigt, att du tillför huden ny fukt efteråt. Välj en bra fuktighetskräm, som är speciellt utvecklad till en oren hud med pormaskar. Annars riskerar du, att huden själv börjar producera mera fett för att kompensera för den saknade fukten. Och så blir problemet med pormaskar och oren hud bara ännu värre. Face Cream från Australian bodycare passar till både pormaskar och oren hud, precis som krämen motverkar att bakterier sätter sig fast på huden precis efter påförande.

Förutom den dagliga tvätten, rensningen och vården av huden, kan du använda en ansiktsmask eller exfolieringskräm en gång i veckan för att rensa på djupet. Du kan också välja att använda en kräm mot akne som förebyggande mot nye pormaskar och finnar.

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

FAQ om pormaskar


Hur tar man bort pormaskar?

Der finns många olika medel mot pormaskar på marknaden. Något kan fungera för dig, medan annat inte kommer att ha någon effekt. Så du måste pröva dig fram. Det viktigaste rådet är dock att tvätta och rensa huden två gånger om dagen och därefter fukta huden med en bra fuktighetskräm, som är speciellt lämpad för oren hud med pormaskar. Det kunde vara en bra kräm med Tea Tree Oil.


Hur tar man bort pormaskar på näsan?

Pormaskar på näsan ska tas bort på samma sätt som pormaskar andra ställen i ansiktet och på kroppen. Det finns många olika produkter på marknaden, men det viktigaste är att komma ihåg att tvätta och rensa huden väl varje dag och att efteråt tillföra huden fukt.


Hur undgår man pormaskar?

Det kan vara svårt att helt undgå pormaskar, eftersom förekomsten av pormaskar primärt är hormonellt betingat. Men det bästa du själv kan göra för att undgå pormaskar är att tvätta och rensa huden grundligt varje dag – och tillföra fukt efteråt.


Hur tar man bort pormaskar i örat?

Pormaskar i örat kan vara svåra att nå, men i princip ska de tas bort på samma sätt som pormaskar alla andra ställen i ansiktet och på kroppen. Du kan också klämma pormaskarna, om du är försiktig, så du inte förstör huden.


Hur tar man bort pormaskar på hakan?

Pormaskar på hakan ska tas bort på samma sätt som pormaskar i resten av ansiktet och på kroppen. Det finnes många olika medel på marknaden och massor av goda råd. Det viktigaste rådet är att se till att rensa och tvätta huden varje dag och att använda en bra och lämplig fuktighetskräm efteråt.


Hur tar man bort pormaskar permanent?

Om pormaskar ska tas bort permanent, ska man ha ändrat talgproduktionen, som är det, som ger pormaskar. Det kan man kanske göra med en laserbehandling eller med olika krämer och salvor. Har du mycket besvärlig akne, kan en tablettkur, som du ska ha på recept hos din läkare kanske också vara en lösning.


Kan barn få pormaskar?

Barn får sällan pormaskar, eftersom pormaskar och oren hud är en hormonellt betingad hudåkomma, som beror på en överproduktion av hormoner, som leder till en överproduktion av talg. Det börjar typiskt i puberteten, där det sker en ändrad hormonproduktion.


Var kommer pormaskar från?

Pormaskar beror på tillstoppade talgkörtlar på grund av en hormonell obalans i kroppen, där det sker en överproduktion av hormoner. Den ökade hormonproduktionen medför också en ökad talgproduktion, som kan leda till tillstoppade talgkörtlar.


Hur ser pormaskar ut?

Pormaskar kan vara vita eller svarta. De svarta pormaskarna ses som små svarta prickar på huden och kallas därför också blackheads. De vita pormaskarna, också kaldet whiteheads, är däremot inte så synliga, men du kan märka dem som en liten bula i huden.


Produkter Från Australian Bodycare:

Det ultimata paketet för ansiktet
5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar
+15.000 omdömen
Ordinarie pris 599 kr
Försäljningspris 599 kr Ordinarie pris 749 kr
Det ultimata paketet för ansiktet - 5 produkter mot finnar, oren hud och pormaskar

Gör som mer än 50.000 andra - Följ oss på Instagram